BUG 1.0.2 (Build 1179)

OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

BUG 1.0.2 (Build 1179)

Příspěvek od OK1MX » ned 05. črc 2009 18:15:43

Pánové,
Zdá se že je v APRS4R vážný bug ve FW. Jak se to projevuje. Nějaká DIGI pošle rámec, APRS4R ho zopakuje, ale zmenší ho jeden byte. Důsledkem toho, ta původní DIGI tento rámec zopakuje znovu (i když by správně neměla), protože si myslí, že jde o jiný (kontroluje délku a ta je vždy o 1 byte kratší) Ve vzduchu je tak mnohem více rámců než kolik by mělo být.

Prakticky to vypadá takto:

OK1MX-9 To TY5Y35 Via WIDE1-1,WIDE2-2 <UI pid=F0 Len=13 >[17:48:00]
`+B{l [/>D7
OK1MX-9 To TY5Y35 Via OK1MX-1*,WIDE2-2 <UI pid=F0 Len=12 >[17:48:02]
`+B{l [/>D7


Jak jste si všimli, LEN zkrátil z 13 na 12 byte. jo... ale co se zkrátilo... nic není vidět... nic nechybí...
Ale chybí. V přiloženém souboru je to samé ale s náhledem přes HEX editor. Původní rámec má na konci 0D 0A 0D 0A. Jakmile projde přes APRS4R je tam už jen 0D 0A. Ten druhý 0D 0A je ten jeden ukradený byte.

Můžete mi prosím tuto teorii potvrdit nebo vyvrátit? Pakliže se to opravdu potvrdí, chtělo by to napsat autorům aby toto zalátali, protože to dělá dost neplechu. Bohužel německy nevládnu, možná už to řeší, nevím, bez znalosti němčiny je louskání jejich fóra velmi náročné.

p.s. díky Borkovi RQ za upozornění
Přílohy
hex.jpg
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: BUG 1.0.2 (Build 1179)

Příspěvek od ok2jkd » pon 06. črc 2009 15:53:48

To je tak, kdyz se nekdo pokousi konfigurovat demony pres web xichty a nebo vyvijeji neco co uz bylo davno pred nima pred lety vyvinul? Dokumentaci v anglictine maji desne vodflaklou, a ani nemecka nenaznacuje, kerou cestou vlasne sli.

Normalne jim to vpal anglictinou a pokud neumeji, tak at se dou bodnout s takovym projektem. :)
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: BUG 1.0.2 (Build 1179)

Příspěvek od OK1MX » pon 06. črc 2009 17:23:03

ok2jkd píše:To je tak, kdyz se nekdo pokousi konfigurovat demony pres web xichty a nebo vyvijeji neco co uz bylo davno pred nima pred lety vyvinul? Dokumentaci v anglictine maji desne vodflaklou, a ani nemecka nenaznacuje, kerou cestou vlasne sli.

Normalne jim to vpal anglictinou a pokud neumeji, tak at se dou bodnout s takovym projektem. :)
1. Nejdřív potřebuji potvrdit, že je to opravdu systémový problém a že to dělají všechny APRS4R, teprve pak má smysl otravovat tvůrce.

2. tento problém nemá nic společného s konfigurací démonů přes web, ale je chyba v jádru routovacích mechanismů

3. Ne každý to umí s linuxem a konfigurace přes WEB je jediná schůdná cesta jak DIGI nakonfigurovat. Otázka nezní jestli konfigurace přes web, nebo přímo v linuxu, ale buď přes web nebo nic. Když se tak podívám po OK, odhaduji, že jen tak max. 2 lidi u nás jsou schopni, ochotni nainstalovat rozjet a sysopovat DIGI+igate v linuxu. (nebo se pletu?)

4. Zplať panbůh za to to co udělali, nebo znáš jiné lepší řešení DIGI+IGATE se spotřebou 5W a relativně jednoduchým managementem?

Ono kritizovat a sprdnout je hrozně jednoduché, ale tímto lze docílit jen toho že se na to vykašlou a nebude žádná náhrada.
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: BUG 1.0.2 (Build 1179)

Příspěvek od ok2jkd » pon 06. črc 2009 18:27:14

OK1MX píše:
ok2jkd píše:To je tak, kdyz se nekdo pokousi konfigurovat demony pres web xichty a nebo vyvijeji neco co uz bylo davno pred nima pred lety vyvinul? Dokumentaci v anglictine maji desne vodflaklou, a ani nemecka nenaznacuje, kerou cestou vlasne sli.

Normalne jim to vpal anglictinou a pokud neumeji, tak at se dou bodnout s takovym projektem. :)
1. Nejdřív potřebuji potvrdit, že je to opravdu systémový problém a že to dělají všechny APRS4R, teprve pak má smysl otravovat tvůrce.

2. tento problém nemá nic společného s konfigurací démonů přes web, ale je chyba v jádru routovacích mechanismů

3. Ne každý to umí s linuxem a konfigurace přes WEB je jediná schůdná cesta jak DIGI nakonfigurovat. Otázka nezní jestli konfigurace přes web, nebo přímo v linuxu, ale buď přes web nebo nic. Když se tak podívám po OK, odhaduji, že jen tak max. 2 lidi u nás jsou schopni, ochotni nainstalovat rozjet a sysopovat DIGI+igate v linuxu. (nebo se pletu?)

4. Zplať panbůh za to to co udělali, nebo znáš jiné lepší řešení DIGI+IGATE se spotřebou 5W a relativně jednoduchým managementem?

Ono kritizovat a sprdnout je hrozně jednoduché, ale tímto lze docílit jen toho že se na to vykašlou a nebude žádná náhrada.
k 1. asi ti nezbude nez opravdu se k tomu pripojit telnetem, sshckem ci jinym zpusobem a opravdu se podivat co se deje v tech konfigurakach a skriptech

k 2. "jadro routovacich mechanizmu" se nejspis nejak neslucuje s tim problemem co popisujes tj. zkracovani paketu

k 3. delat s linuxem neni umeni, tak jak ses naucil klikat mysi tak se naucis delat v konzoli web konfigurace nikdy nenahradi plnohodnotnou konfiguraci, a taky, co ti brani se stat tim tretim? Jenze konzolou to vice boli, ze?

ke 4. znam, relativne jednoduchy mnmg je prece i v te konzoli, tak proc zatezovat 5W system priblblym http demonem a php a cgi skriptovanim, jen proto, aby si raz za mesic (a to urcite prehanim) zmenil pres web nejakou trivialni vec? A co tam chces vehementne menit?

Kritiku jsem vznesl pouze na dokumentaci projektu a protoze se zabyvam nebo jsem se uz zabyval desitkami ruznymi projektu v oblasti linuxu tak mam moznost srovnavat.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: BUG 1.0.2 (Build 1179)

Příspěvek od OK1MX » pon 06. črc 2009 19:01:08

ok2jkd píše:
OK1MX píše:
ok2jkd píše:To je tak, kdyz se nekdo pokousi konfigurovat demony pres web xichty a nebo vyvijeji neco co uz bylo davno pred nima pred lety vyvinul? Dokumentaci v anglictine maji desne vodflaklou, a ani nemecka nenaznacuje, kerou cestou vlasne sli.

Normalne jim to vpal anglictinou a pokud neumeji, tak at se dou bodnout s takovym projektem. :)
1. Nejdřív potřebuji potvrdit, že je to opravdu systémový problém a že to dělají všechny APRS4R, teprve pak má smysl otravovat tvůrce.

2. tento problém nemá nic společného s konfigurací démonů přes web, ale je chyba v jádru routovacích mechanismů

3. Ne každý to umí s linuxem a konfigurace přes WEB je jediná schůdná cesta jak DIGI nakonfigurovat. Otázka nezní jestli konfigurace přes web, nebo přímo v linuxu, ale buď přes web nebo nic. Když se tak podívám po OK, odhaduji, že jen tak max. 2 lidi u nás jsou schopni, ochotni nainstalovat rozjet a sysopovat DIGI+igate v linuxu. (nebo se pletu?)

4. Zplať panbůh za to to co udělali, nebo znáš jiné lepší řešení DIGI+IGATE se spotřebou 5W a relativně jednoduchým managementem?

Ono kritizovat a sprdnout je hrozně jednoduché, ale tímto lze docílit jen toho že se na to vykašlou a nebude žádná náhrada.
k 1. asi ti nezbude nez opravdu se k tomu pripojit telnetem, sshckem ci jinym zpusobem a opravdu se podivat co se deje v tech konfigurakach a skriptech

k 2. "jadro routovacich mechanizmu" se nejspis nejak neslucuje s tim problemem co popisujes tj. zkracovani paketu

k 3. delat s linuxem neni umeni, tak jak ses naucil klikat mysi tak se naucis delat v konzoli web konfigurace nikdy nenahradi plnohodnotnou konfiguraci, a taky, co ti brani se stat tim tretim? Jenze konzolou to vice boli, ze?

ke 4. znam, relativne jednoduchy mnmg je prece i v te konzoli, tak proc zatezovat 5W system priblblym http demonem a php a cgi skriptovanim, jen proto, aby si raz za mesic (a to urcite prehanim) zmenil pres web nejakou trivialni vec? A co tam chces vehementne menit?

Kritiku jsem vznesl pouze na dokumentaci projektu a protoze se zabyvam nebo jsem se uz zabyval desitkami ruznymi projektu v oblasti linuxu tak mam moznost srovnavat.
ad1 a 2 . Jestli je mnou popsaný problém v chybě v konfiguračním souboru, máš u mne flašku.
ad.3 To že dělat v linuxu není žádná věda vím, ale co mi v tom brání? Nedostatek času. Život je otázkou priorit a vzhledem k zaměstnání a spoustě dalších aktivit nemám čas ani sílu věnovat se Linuxu tak jak by bylo potřeba, což veřejně přiznávám. Instalace, konfigurace z shellu jsou jen jednou z variant a je to jen prostředek, nikoli cíl k fungování APRS. Pakliže by bylo nutné, aby každý SYSOP ovládal LINUX skočíme tedy u nás se třemi DIGI (pakliže já budu ten třetí) Myslíš že je to dobrá cesta? Pakliže je nějaký projekt, je potřeba vzít v úvahu všechny aspekty, a jeden z mnoha je i úroveň znalostí lidí, kteří se na něm podílejí. Jelikož je infrastruktura jen prostředek, máme dvě varianty. Buď pro ty ochotné kteří zadarmo pro ostatní něco dělají bude přizpůsobena náročnost a složitost instalace a konfigurace zařízení, nebo se budeš snažit tyto lidi donutit dosáhnout takových znalostí, aby se oni přizpůsobili požadavkům technologií. Mám prakticky vyzkoušené, že druhá cesta je neřešitelná. Ti lidé se na to raději vykašlou a budou se věnovat něčemu jinému. Proto konfigurační WEB interface a další (mnohdy klikací) berličky nijak nezatracuji, protože je to mnohdy jediný způsob jak dosáhnout určitého kompromisu.

ad.4 Popsal jsi to někde step by step, abychom se mohli přiučit? (počínaje instalací vhodné distribuce až po spuštění, odladění a uvedení do provozu a to tak aby to bylo spolehlivě opakovatelné?)
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: BUG 1.0.2 (Build 1179)

Příspěvek od ok2jkd » pon 06. črc 2009 20:51:34

OK1MX píše: ad1 a 2 . Jestli je mnou popsaný problém v chybě v konfiguračním souboru, máš u mne flašku.
ad.3 To že dělat v linuxu není žádná věda vím, ale co mi v tom brání? Nedostatek času. Život je otázkou priorit a vzhledem k zaměstnání a spoustě dalších aktivit nemám čas ani sílu věnovat se Linuxu tak jak by bylo potřeba, což veřejně přiznávám. Instalace, konfigurace z shellu jsou jen jednou z variant a je to jen prostředek, nikoli cíl k fungování APRS. Pakliže by bylo nutné, aby každý SYSOP ovládal LINUX skočíme tedy u nás se třemi DIGI (pakliže já budu ten třetí) Myslíš že je to dobrá cesta? Pakliže je nějaký projekt, je potřeba vzít v úvahu všechny aspekty, a jeden z mnoha je i úroveň znalostí lidí, kteří se na něm podílejí. Jelikož je infrastruktura jen prostředek, máme dvě varianty. Buď pro ty ochotné kteří zadarmo pro ostatní něco dělají bude přizpůsobena náročnost a složitost instalace a konfigurace zařízení, nebo se budeš snažit tyto lidi donutit dosáhnout takových znalostí, aby se oni přizpůsobili požadavkům technologií. Mám prakticky vyzkoušené, že druhá cesta je neřešitelná. Ti lidé se na to raději vykašlou a budou se věnovat něčemu jinému. Proto konfigurační WEB interface a další (mnohdy klikací) berličky nijak nezatracuji, protože je to mnohdy jediný způsob jak dosáhnout určitého kompromisu.

ad.4 Popsal jsi to někde step by step, abychom se mohli přiučit? (počínaje instalací vhodné distribuce až po spuštění, odladění a uvedení do provozu a to tak aby to bylo spolehlivě opakovatelné?)
Ja netvrdim ze je to musi byt zrovna v konfiguraci, ale to je prvni od ceho bych se odpichl. Je potreba znat principy funkcnosti aplikace, z konfigu jde mnoho veci zjistit. Co se tyce aktivit :), taky jich mam spoustu a presto jsem se na to dal, a ver ze taky nemam cas. Bohuzel veskere site (ackoli ty APRS nepokladas za sit, coz bych si ja netroufl rict ) jsou postaveny "konzolovych" systemech, zde jina varianta ani neni, ti, kteri to vyvijeji a vyrabeji vedi proc to delaji. Spolehliva aprs igate nejspis bude jenom v tom linuxu, kdyz od roku 2004 v podstate nevysla zadna oprava. Je na zvazeni kazdeho sysopa co na svuj system nasadi, ver tomu, ze klikacim systemu venujes vice casu nez kdybys to postavil na linuxu, a ani si to vubec neuvedomujes. APRS je jedna z nejjednoduzsich implementaci kterou jsem kdy poznal, veskera specifikace se vesla na 140 stran, AX25 (vychazejici z X25) je podporovan v linuxu odjakziva a jiz nekolik let se nevyviji, troufam si rict, ze funguje 100%. Az mam obavy, ze s verzi jadra 2.8 bude AX25 obsolete, coz se snad nestane.:)
A popsat to nekde? Reknu ti to tak, zde na foru najdes odkazy co je pouzit za hw a sw na OK2JKD-3 (fotky, atd.) kazdy ma moznost se na to podivat, kazdy i vi kde to "lezi" a kazdy ma moznost se i zeptat a kazdemu jsem otevreny. Psat rozsahly dokument "step by step" pro (a ted pouziju tvou citaci) pro 2 lidi je ztrata casu, to doufam uznas. A ti kdo maji zajem, tem to klidne nainstaluju a casove na tom budu lip. A spolehlive opakovatelne? Sosni si jakekoliv dnesni linux distro, instalace zvladne i slepice, kdyz ji nasypes kolem enteru zrni (to za mych zacatku nebylo ), a v kazdem je balik aprsdigi a aprsd, je tam vzorova konfigurace...to je proste prace pro opici za jeden banan. Kdyz jsem videl ty screenshoty z aprs4r, na pul v EN a pul GE tak bych se v tom ztratil. V OK je nekolik igate na aprsd a doted o jejich sysopech ani nevim. Objevuje se tu nekdo z nich? Rad si vyslechnu jejich nazor.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: BUG 1.0.2 (Build 1179)

Příspěvek od OK1MX » pon 06. črc 2009 21:37:14

No opět se oklikou dostáváme k jádru pudla. Ano, je to v podstatě triviální, pár konfiguráků nastavit cesty narvat to do krona, trochu vypiplat beše... nic náročného... ale aby to byla takováto malina, musí človek linux znát a vědět o úskalích, které na cestě jsou. Běžného smrtelníka začínajícího v DOSu, pokračujícímu na W95, 98, XP... poprvé narazí v mountování periférií, kompatibilitu (třeba USB-RS232 převodníků) pak se zakope na právech, následovat budou síťové záležitosti, nedejbože bude-li se pokoušet o instalaci na platformy jako je ASSUS, které sami o sobě jsou jedna nástraha za drouhou. Ono jen vytvořit a odladit soubor ve VI je masakr (v porovnání s notepadem) A než se člověk tímto prokouše, je otrávenej jako šváb, protože každá překážka je mnoho hodin hledání a studia helpů nebo otravování (obvykle velmi ochotných) linuxářů. Pak nastane problém při instalaci opravných balíčků, kdy některý zboří už funkční věci a.t.d. Ale co je cílem hry?

Mám železo (třeba ASSUS nebo jiný embded systém, TNC, ), namontovanou anténu připojený TRX a chci mít za co nejkratší čas a nejméně vynaložené energie funkční DIGI s běžnou běžnou počítačovou gramotnosti. Optimální by bylo... sem strč USB flash disk s tímto obsahem, napiš tohle, pak 10 min počkej, sem dej IP adreu, sem se zadá značka sem název T2 serveru sem PATH a už to drandí. Ona stačí ta práce s instalací TRX, antén, zdrojů... ale věnovat měsíce studia linuxu pro je pro většinu opravdu neúnosné.

Jinak pokud je mi známo, APRSD a DIGINED pod linuxem jede na OK1KYU a OK1BAF, instaloval to Tom OK1VCF a Petr OK1MAB. Oba dva mají neuvěřitelně málo času a APRS se věnují minimálně, občas pod přiměřeným nátlakem udělají nějakou změnu. Dál je pak mezi námi Honza OK1COM, a Ty.. (možná jsou i dlaší, ale Ti to na sebe zatím nepráskli) Zapoměl jsem na nového člena naší grupy Pavla OK1PT, což je opravdový LINUX GURU ;) . Já se mezi "linuxáře" nepovažuji, sice ty server mám (WEB, FTP, PHP, MySQL, POP3 SMTP), něco zvládnu občas někoho oprudím aby mi poradil, ale do větších věcí se nepouštím. Možná by stálo za to založit speciálně pro LINUX & APRS DIGI separátní vlákno kde by se tato problematika řešila, pokud "linuxáři" budou nápomocni nás ostatní vést za ručičky, protože uznávám dvě obrovské výhody Linuxu. 1. bezkonkurenční stabilita 2. veliká flexibilita

Dodatek: Založil jsem sekci LINUX jak v Uživatelé APRS tak v SYSOPs
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: BUG 1.0.2 (Build 1179)

Příspěvek od ok2jkd » pon 06. črc 2009 21:54:33

OK1MX píše: uznávám dvě obrovské výhody Linuxu. 1. bezkonkurenční stabilita 2. veliká flexibilita
No a to ti nestoji za to, zacit s nim? Proste jdi do toho. :D
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: BUG 1.0.2 (Build 1179)

Příspěvek od OK1MX » úte 07. črc 2009 22:25:58

Včera večer jsem to sepsal a poslal jako trouble ticket na jejich stránkách. Potvrdili problém a je to zařazené pod ticket nr. #267. Před chvílí mi přišla odpověď od DO5MC že tento problém zařazují to bugfixu pro release 1.0.3.

p.s. takovýto profesionální přístup k řešení problémů není ani u drtivé většiny profesionálních firem.... smekám.
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: BUG 1.0.2 (Build 1179)

Příspěvek od OK1COM » stř 08. črc 2009 0:03:06

Potvrzuji, ze se to tak chova. OK1KZE-1 dela to same.
Odpovědět