APRS4R

OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

APRS4R

Příspěvek od OK1LOL » stř 11. bře 2009 21:02:08

Asi bude hodne dotazu, tak at je to na jednom miste
Naposledy upravil(a) OK1LOL dne stř 11. bře 2009 21:21:27, celkem upraveno 1 x.
OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1LOL » stř 11. bře 2009 21:07:27

Co to vlastne APRS4R je? Jedna se o klasicky router Asus wl 500gp do ktereho se nahraje linuxovy firmware s balickem pro APRS DIGI.
Domovska stranka projektu je na:http://www.aprs4r.org
Pro funkcni DIGI budete potrebovat:
1. router asus wl500gp idealni je starsi verze http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=38571 nez je doprodaji, tak v2 nebrat!
2. prevodnik USB/232 my mame odzkouseny tento typ: http://www.krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=615
3. TNC - uspesne odzkouseno TNC2 a TNC5 od DComu.
Doufam ze behem pristiho tydne udelame s Honzou OK1COM navod na konfiguraci.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1MX » čtv 12. bře 2009 17:41:15

OK1LOL píše:Co to vlastne APRS4R je? Jedna se o klasicky router Asus wl 500gp do ktereho se nahraje linuxovy firmware s balickem pro APRS DIGI.
Domovska stranka projektu je na:http://www.aprs4r.org
Pro funkcni DIGI budete potrebovat:
1. router asus wl500gp idealni je starsi verze http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=38571 nez je doprodaji, tak v2 nebrat!
2. prevodnik USB/232 my mame odzkouseny tento typ: http://www.krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=615
3. TNC - uspesne odzkouseno TNC2 a TNC5 od DComu.
Doufam ze behem pristiho tydne udelame s Honzou OK1COM navod na konfiguraci.
Tak už to mám komplet, do 500gp jsem nahrál aprs4r... přes IP to se do toho dostanu. Trochu mne traumatizuje že je to celé v němčině :o Potřeboval bych vědět, jaký typ TNC zvolit, mám li D-com TNC-5 a pak jestli někdo nemáte od něj dokumentaci, nebo alespoň pinout konektoru k rádiu.
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1COM » úte 17. bře 2009 2:27:54

Sesli jsme se s Michalem LOL a pokusili se znovu od zacatku nastavit Asus WL-500gp.
Zde je par kroku jak jsme postupovali.

INSTALACE APRS4R na router
obrazkovy navod v nemcine je na:
http://www.aprs4r.org/cgi-bin/trac.cgi/ ... tionGerman

1) router WL-500gp jsme nastavili do tovarniho nastaveni
2) stahli jsme si firmware openwrt-brcm-2.4-jffs2-64k.trx
3) nastavili jsme IP adresu na PC na 192.168.1.5 (mozno pouzit 2-254)
4) prikazem ping 192.168.1.1 lze otestovat zda router zije
5) v prikazovem radku a v adresari, kde je stazeny trx soubor jsme zadali tftp -i 192.168.1.1 PUT openwrt-brcm-2.4-jffs2-64k.trx
6) dlouho jsme cekali, min 5minut a pak router restartovali
7) ten kdo nema si stahne putty.exe
8) telnetem jsme se prihlasili na 192.168.1.1 a nastavili heslo prikazem passwd
9) nasledne jsme se prihlasili na router SSHckem (vyuzit putty)
10) stahli jsme si instalacni soubor APRS4R wget http://www.aprs4r.org/download/openwrt- ... install.sh, je nutne nastavit prava pro tento soubor chmod 777 openwrt-aprs4r-install.sh, pozn. router musi by pripojeny k internetu, na wan portu ocekava IP z DHCP.
11) dale spustit instalacni soubor ./openwrt-aprs4r-install.sh
12) opakovat body 10 a 11 pro update openwrt-aprs4r-update.sh
13) reboot
14) v prohlizeci otevrit http://192.168.1.1:8085
15) login a heslo je aprs4r

Dale je nutne nastavit jednotlive moduly. To popisu nekdy priste (zitra, pozitri).
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK2ZO » úte 17. bře 2009 23:25:16

Tak tohle bychom zatim meli.. Cekam na dalsi postup.. Drobny problem nastal u me v praci, jak na svinu mame vnitrni sit stejne adresovanou, takze router nemohl routovat :-)
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1COM » úte 17. bře 2009 23:25:33

Opetovne jsem spustil OK1KZE-2 do provizorni anteny. Do routeru jsem nahral nejnovejsi (1.0.2) verzi APRS4R. Cely vecer sleduji jak s to chova. Substituce za WIDEn-N funguje vyborne. Router dela tez I-Gate ve smeru RF -> Internet. Trochu si s tim pohraju a budu pokracovat v navodu pro APRS4R.
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1COM » stř 18. bře 2009 0:32:47

ZAKLADNI NASTAVENI DIGI:

1) prihlasit se na http://192.168.1.1:8085 a vybrat si prvni odkaz APRS4R-Webschnittstelle login je aprs4r a heslo aprs4r

2) hlavni zasada v nastavovani routeru jsou profily! Je mozne mit tedy vice ruznych profilu, pricemz jeden z nich muze byt aktualne spusteny a ty ostatni je mozne mezitim menit.

3) Status informuje o tom zda software je pusteny, o verzi, zda je zapnuty automaticky start po spusteni routeru a jaky je spusteny profil (.yaml)

4) Startup toto je dulezita polozka, zda je mozne zastavit a opetovne spustit aktualni profil. Po ulozeni nastaveni do profilu je tedy nutne APRS4R stopnout a pak znovu supusit
Automaticky start je dobre nastavit na "ja" a vybrat prislusny profil, az tam nejaky budete mit, viz dale.

5) Profile tady se da udelat vic skody nez uzitku Loschen je totiz smazat, takze to nedelejte. Melo by to umet export a import profilu v .yaml souboru

6) Setup zde zacina to dulezite! Laden je nahrat - pred editaci profilu je nutne ho nejdrive nahrat (zavest). Speichern je ulozit - pouzijte treba CALL.yaml Pri prvnim pouziti je potreba vytvorit novy profil ze vzoru anlegen. Zde je mozne vybrat tri vzorove konfigurace. Samozrejme je mozne nasledne wide doplnit o funkci gateway a opacne, ale pro zacatek si asi vyberte wide.

7) Nyni je v konfiguracnim menu nahrany profil wide.yaml a dalsi polozky budou aktivni.

8) Devices zde se nastavuji komunikacni rozhrani (radio, internet). Melo by tam byt prednastaveno rf0. Pripadne je mozne vytvorit nove rozhrani (dole).
Name je nazev interfejsu, doprucuji nechat rf0, pouziva se to pak dal.
aktieviert - ja - nastaveni bude aktivi, nein - nastaveni nebude aktivni - nebude mit vliv
fernwartbar - to nevim, ale nechte nein
Rufzeichen - volacka OK1KZE-2
Modus - nastaveni TNC, pro TNC2 a TNC5 pouzijte kiss/tnc2/northlink pripadne kliknutim na Online-Dokumentation si vyberte jiny parametr
Dale strucne: v podstate neni potreba nic menit. Baudrate je rychlost po RS232, Geschwindigkeit je rychlost na radiu, nezapomente nastavit TX-Delay standardne v desitkach ms jako u PR 20 = 200ms.
Ubernehmen - potvrdit - pak vam to vynada, ze konfigurace neni ulozena (Achtung: Profil noch nicht gespeichert!) je mozne ji ulozit (Hier speichern. ) jak ulozit viz bod 6.

9) Beacons - majaky. Opet stejne, jmeno Pluginu, aktivni ano/ne...
Schnittstelle - udava na jakem interfejsu se bude majak vysilat, bezne rf0 = radio, if0 = internet
intervall interval vysilani majaku v sekundach (1800 = 30 minut)
Offset udava zpozdeni majaku po inicializaci (pokud bude vice nez jeden, je dobre nastavit dalsi napriklad se zpozdenim 5s).
Dale natavit volacku, cil nechat, pfad je cesta, v payload je mozne vyeditovat majak rucne nebo pouzit edit - to je asi jasne.
Nezapomenou opet ulozit - ubernehmen.

10) Digipeater
zacatek opet stejny: jmeno, aktivni, interfejs, volacka
Modus wide nebo fillin (drive WIDE a RELAY)
aliasy jsou asi taky jasny, ale dal presne nevim Pfadumsetzung bude asi nahrazovani cesty tedy WIDE2-2 promeni na MYCALL, WIDE2-1, ale nejsem si jisty. Pfadkuerzung je zkracovani cesty, ale to presne nevim co ma delat, to je namet do diskuze.

11) nazapomenout ukladat! A pak spustit viz bod 4.

Samozrejme to umi spoustu dalsiho. Dole na strance je vzdy moznost pridani noveho pluginu. Nasledne se objevi na strance nova tabulka s nastavenim. Pro aplikaci zmen je potreba vzdy prislusny profil ulozit a spusit. Pozor! Je mozne mit spusteny jiny profil a jiny editovat.

Samostatnou sekci jsou pak mapy - APRS4WEB. To je takova lokalni obdoba aprs.fi, ale zbytecne to zatezuje router.

Snad je to pochopitelne, kdyztak se ptejte.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1MX » stř 18. bře 2009 2:47:13

Sakra.... od 20:00 si s tím hraju... je 1:40 a tady už je to černý na bílým... sem si mohl ušetřit práci... :x :lol: Nicméně propracoval jsem se do stejného bodu, zdá se že to chodí OK, prokopl jsem už i možnost inet to RF, pouštím to tu do vzduchu v lokále a zdá se to OK. Jediné, kde jsem zatím narazil je možnost definování kombinovaných filtrů, jeden funguje, jakmile jich chci skobinovat více za sebou, nefiltruje to vůbec.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1MX » stř 18. bře 2009 9:13:18

OK1MX píše:Sakra.... od 20:00 si s tím hraju... je 1:40 a tady už je to černý na bílým... sem si mohl ušetřit práci... :x :lol: Nicméně propracoval jsem se do stejného bodu, zdá se že to chodí OK, prokopl jsem už i možnost inet to RF, pouštím to tu do vzduchu v lokále a zdá se to OK. Jediné, kde jsem zatím narazil je možnost definování kombinovaných filtrů, jeden funguje, jakmile jich chci skobinovat více za sebou, nefiltruje to vůbec.
Tak je 08:07.... chtěl jsem změnit jeden parametr, a jelkož jsem si to v noci neuložil, přepsal jsem si konfigurák prázdným... :lol: jsem opět v bodě 0 (naštěstí jsem profil nenaloadoval tak že to ještě jede... ale po reboootu bude "kaňec fimlma") Netušíte jestli se někde nedá aktuální konfigurace někde vyštěrchat zpět? Koukal jsem do /etc/aprs4r a tam už je ten novej, prázdnej
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK2ZO » stř 18. bře 2009 23:07:55

To mas za pul hodky natukany z5. ;)
OK2ZO Libor/Adamov
Odpovědět