APRS4R

OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1MX » pát 20. bře 2009 1:03:04

Honzo a ostatní, dávám v příloze konfigurák, pošlete taky ty svoje, ať si trochu vyměníme zkušenosti (netvrdím že je ideální, je to takový první nástřel) Mám ale pár nejasností. Jestli náhodou nevíte:
- K čemu je MessagePlugin a jak se používá
- Jestli Vám funguje kombinace filtrů
- Jaké jsou optimální hodnoty Duplikatsinterval a Timeout v menu Device
- Čo také si, Kefalín predsvujetě po pojmom "fernwartbar"
Přílohy
mx.yaml
(3.41 KiB) Staženo 646 x
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1COM » pát 20. bře 2009 1:48:32

Davam k dispozici konfigurak z OK1KZE-2/1.
- message plugin nemam otestovany, ale melo by to umoznovat posilat zpravy pres igate.
- vcera jsem pustil buddyGateway (inet->RF) a do buddies jsem nastavil OK* a funguje to vyborne. ALE pozor je nutne rucne nastavit cestu (Pfad), aby nedochazelo k dalsimu sireni odvysilanych paketu pres radio (vznikla by smycka). Dokonce je to tak chytre, ze pakety, ktere jsou slyset na RF, a pritom musi byt urcite sirene i po internetu, nejsou znovu vysilany. Tady v Praze to tak siri moravske stanice, ktere nedorazi po radiu. Pricemz cesta TCPIP,OK1KZE-1* zamezuje dalsimu sireni paketu po radiu.
- hodnoty Duplikatsinterval a Timeut jsem nechal dafaultne, nevim co znamenaji.
-
Přílohy
OK1KZE.yaml
(4.9 KiB) Staženo 436 x
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1MX » pát 20. bře 2009 2:08:50

OK1COM píše:Davam k dispozici konfigurak z OK1KZE-2/1.
- message plugin nemam otestovany, ale melo by to umoznovat posilat zpravy pres igate.
- vcera jsem pustil buddyGateway (inet->RF) a do buddies jsem nastavil OK* a funguje to vyborne. ALE pozor je nutne rucne nastavit cestu (Pfad), aby nedochazelo k dalsimu sireni odvysilanych paketu pres radio (vznikla by smycka). Dokonce je to tak chytre, ze pakety, ktere jsou slyset na RF, a pritom musi byt urcite sirene i po internetu, nejsou znovu vysilany. Tady v Praze to tak siri moravske stanice, ktere nedorazi po radiu. Pricemz cesta TCPIP,OK1KZE-1* zamezuje dalsimu sireni paketu po radiu.
- hodnoty Duplikatsinterval a Timeut jsem nechal dafaultne, nevim co znamenaji.
-
Ten Message jsem zkoušel, ale právě že se mi nepodařilo ho vyprovokovat k žádné činnosti. buddyGateway je výborné, ale zatím jsem nebyl tak odvážný.... zkoušel jsem OK*-5 .... když jsem dal celou OK, tak to tu hučelo jak v piliňákách.... Zítra prozkoumám jak máš nastavené Pfad, nejsem si jistý, co tam dát, myslím, že není žádoucí to digipítovat dá, tak to mám zatím prázdný.
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1COM » pát 20. bře 2009 13:36:16

Hacek je v tom, ze kdyz Pfad nechas prazdny, tak tam zustane originalni cesta. Takze pokud byla stanice zachycena nejkou GW s cestou WIDE1-1, WIDE2-2, tak ti s touto cestou z GW opet vyleze, coz je nezadouci. Navic pokud budes poslouchat na radiu treba pres Uiview, tak ti bude tvrdit, ze vsechny ty stanice slysi direkt. :-)
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1MX » pát 20. bře 2009 14:39:26

OK1COM píše:Hacek je v tom, ze kdyz Pfad nechas prazdny, tak tam zustane originalni cesta. Takze pokud byla stanice zachycena nejkou GW s cestou WIDE1-1, WIDE2-2, tak ti s touto cestou z GW opet vyleze, coz je nezadouci. Navic pokud budes poslouchat na radiu treba pres Uiview, tak ti bude tvrdit, ze vsechny ty stanice slysi direkt. :-)
Hoho... tak to je dobrý poznatek... ď.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1MX » stř 25. bře 2009 16:04:52

Jak jste na tom se stabilitou? Když jsem použil APRS4R manuell Starten/Stoppen tak to vydrželo tak dva-čtyři dny. Používáte Watchdog? a jestli ho máte v autostartu, jaký máte timeout?
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK2ZO » stř 25. bře 2009 17:17:18

Zatim RKB jede furt, wd mam, timeout 1000, ale nevim, jestli zabral nebo ne.. Zatim teda neni pripojeny na net.
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1COM » stř 25. bře 2009 22:34:54

mam otestovane 3 verze
1.0.0 - prvni co jsem zkousel, celkem stabilni, ale mene funkci
1.0.1 - abslutne nestabilni, watchdog provadel i nekolik desitek restartu za den!
1.0.2 - aktualni, zda se stabilni, zatim se v tom dost vrtam takze jsem nedosahnul uptime vetsi nez dva dny

Momentalne vsak resim problem v komunikaci mezi routerem a TNCckem. Zda se mi ze do routeru nedochazi vsechny pakety co TNCcko odesle na seriovou linku. Log se mi plni WARNINGama
[WARN] 2009-03-25 20:20:04 KISSSerialConnection:: readFrame: ex: execution expired
Uplne mi neni jasne co znamema Duplikatsinterval a Timeout v nastaveni AX25Socketu. Snizenim timeout z defaultnich 300 na 10 jsem zajistil, ze komunikace TNC->router uz tolik nevytuhava, ale log se stale plni WARN.

OK2ZO mi nyni vnuknul myslenku, ze by na to mohl mit vliv internetovy traffic.
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK2ZO » čtv 26. bře 2009 8:34:13

Ty timeouty sem tam mel taky a nezalezelo vubec, zda do toho sly nejaky signaly z radia nebo to bylo pripojeny k siti.. Taky nevim, co to znamena..
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
OK1TEB
Příspěvky: 161
Registrován: stř 25. bře 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Bydliště: JO70MQ - Proseč p/J
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS4R

Příspěvek od OK1TEB » sob 27. čer 2009 5:56:42

OK1MX píše: - Čo také si, Kefalín predsvujetě po pojmom "fernwartbar"
Vzdálená správa, vzdálená údržba či tak nějak podobně.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
Odpovědět