HW záležitosti

ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: HW záležitosti

Příspěvek od ok2ila » pon 30. lis 2009 12:30:39

Je rozdíl mezi WL500-gp a WL500-gd? Myslím hlavně ve smyslu, že by ten gd nešel použít na APRS4R. OpenWRT se mi na něm nepodařilo rozjet.
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: HW záležitosti

Příspěvek od ok1djo » pon 30. lis 2009 21:12:47

OpenWrt by na 500gd melo byt podporovane, viz seznam HW - http://oldwiki.openwrt.org/OpenWrtDocs( ... 500GD.html
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: HW záležitosti

Příspěvek od ok2ila » úte 01. pro 2009 8:23:06

ok1djo píše:OpenWrt by na 500gd melo byt podporovane, viz seznam HW - http://oldwiki.openwrt.org/OpenWrtDocs( ... 500GD.html
Díky za info. Nějak se mi nedaří. Normálně to tam nahraju přes tftp, počkám těch 5-6 minut a po restartu mi najede ten Failure mode, kdy bliká PWR LED a konec... Už nevím, co zkusit. Zas takový odborník nejsem :-(
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: HW záležitosti

Příspěvek od OK1COM » úte 01. pro 2009 17:56:01

Zkus jiny firmware. Vetsinou pomuze nejaky starsi a pak resetovat do tovarniho nastaveni. Asus celkem odolny proti nahrani spatneho firmware. Mel jsem jednou podobne problemy, trvalo to treba cely vecer nez jsem prisel jak na to, ale vzdy se to da opravit. A kdyz by selhalo uplne vsechno, tak ma uvnitr na desce jeste seriovy port. Bohuzel Ti asi na dalku vic neporadim, musel bych to mit na stole a zkusit si to sam.
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: HW záležitosti

Příspěvek od ok2ila » úte 01. pro 2009 19:09:14

Tak jsem pokročil, ale zase stojím. OpenWrt se mi tam podařilo dostat cestou ASUS restore utility. Po restartu se tváří jakože najel, nicméně na adresu 192.168.1.1 se nedopingám :-(
Má někdo nějaký nápad? Předem dík.
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: HW záležitosti

Příspěvek od ok1djo » úte 01. pro 2009 19:43:43

pokud se Ti tam povedlo dostat openwrt, tak to ma v defaultu nastavene DHCP - nastav pocitac, at si adresu slizne z DHCP a nech si obnovit adresu - mel bys dostat IP od routeru a zaroven bys mel zjistit IP adresu routeru - bude jako "default gateway".
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: HW záležitosti

Příspěvek od ok2ila » stř 02. pro 2009 21:40:13

Tak jsem to zkusil jinak: vzal jsem OpenWRT z http://www.abclinuxu.cz/clanky/site/ope ... -nastaveni a vpálil ho přes ASUS restore utility. Náhle to ožilo a dostal jsem se do něj přes Telnet i SSH (PC jedině s pevnou IP ...1.2 - od DHCP do nešlo). Myslím, že fakt bude problém s velikostí té flash. Tenhle balík má něco přes 2MB, zatímco ten od němců přes 5. WL500-g má paměť 8MB, ale WL-500gd jen 4MB. Bohužel tenhle balík je jaksi chudší a já se v tom fakt blbě orientuju, tak se mi na tom APRS4R nepovedlo rozjet. Řvalo to, že tam není nějaký package manager a když jsem našel na tom německém serveru popis ruční instalace bez použití toho skriptu, tak pořád někde něco chybělo a nepovedlo se mi to rozjet. Asi se na to vykašlu. Teoreticky by to možná mělo nějak jít, ale je to zřejmě pro větší odborníky...
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: HW záležitosti

Příspěvek od ok1djo » stř 02. pro 2009 23:29:08

edit3:
nejprva cist dole, edit a edit 2 ;)
============
:) ale no tak, nevzdavej se az tak snadno ;).
Ano, pokud ten nemecky balik ma 5MB, tak se na 500gd nevleze, to je jasne. Ale myslim, ze by melo jit dostat to tam cestou ciste OpenWRT + samotne aprs4r - zatim nevim, jak je samotne aprs4r velke, ale myslim ze by se vejit melo. Koneckoncu, temer vse, co tam nemci instaluji, instaluji "od sebe" tj z http://www.aprs4r.org/openwrt/kamikaze - pouhym sectenim velikosti balicku tam umistenych se to urcite musi vejit :). Po instalaci 7.09 na 520gu zbyva neco kolem 2MB ve flashce, ma take 4MB jako 500gd, takze by se melo vejit.

ad ta rucni instalace - podle ceho jsi ji provadel? Stahni si z http://www.aprs4r.org/cgi-bin/trac.cgi/ ... loadGerman druhy link zhora, a spust na routeru, muzes klidne cele na routeru pomoci:

Kód: Vybrat vše

cd /tmp
wget http://www.aprs4r.org/download/openwrt-aprs4r-install.sh
chmod 700 ./openwrt-aprs4r-install.sh
./openwrt-aprs4r-install.sh
a melo by to zafungovat - skript maji napsany pomerne hezky, nahore je konfigurace (pridaji si vlastni repozitar do konfigurace balickovaciho manageru - na 7.09 a vyssim by to melo byt opkg), pak si najdou, kde je balickovaci manager (hledaji ipkg nebo opkg) no a pak provedou instalaci modulu. Pokud Ti to nenajde balickovaci manager, pak je neco divne - napis verzi OpenWRT, resp nacpi tam 7.09, ta ma opkg a vejde se to tam.

Otazkou pak jeste je, zda je pro provoz aprs4r nutny ten webovy modul, ktery se tam instaluje, nevim, nezkousel jsem to jeste, ale verim, ze to pujde nakonfigurovat i rucne pres konfiguracni soubory, takze by se dalo trochu mista jeste usetrit. Zatim to zkus takhle, verim, ze se to tam vejde - se 7.09 by se melo. Pripadne pokud hlasi problemy s mistem, dej vedet - jednak muze byt hacek primo v routeru, nemusi byt povolena veskera dostupna pamet a take muze byt zadrhel v balickovacim manageru - muze hlasit, ze nema zadne misto prestoze tam misto je. Oboji je ale myslim resitelne :)
===================
edit:
aaaaa, tys tam dal WhiteRussian RC4, to neeee :). To, co tam mas, je prilis stare, spatne verze balicku, nektere tam vubec nejsou a balickovaci manager taky nefungoval tak jak by uplne mel a tak.
Nahraj tam Kamikaze, to je novejsi. Zkus to primo z OpenWRT stranek, presneji http://downloads.openwrt.org/kamikaze/7.09/ a uplne presne tenhle firmware - http://downloads.openwrt.org/kamikaze/7 ... uashfs.trx. Melo by to s tim fungovat, tj jako prvni tam nasyp tenhle firmware, tim ziskas i funkcni DHCP a melo by to jet.

edit2:
pokud ma ten whiterussian mtd tool, muzes zkusit tohle (proste to zkus spustit primo na routeru, radku po radce - pokud to na to mtd zarve ze to nezna, tak to tam nacpi pres tu asusi utilitku.

Kód: Vybrat vše

cd /tmp
wget http://downloads.openwrt.org/kamikaze/7.09/brcm-2.4/openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx
mtd write openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx linux && reboot
co to dela - cd prepne adresar, wget stahne firmware a mtd tool to nacpe do flashky a nasledne rebootne. Po rebootu ho nech zit chvili vlastnim zivotem, pak zkus na PC nastavit na ethernet dhcp a melo by se to cele chytnout.
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: HW záležitosti

Příspěvek od ok2ila » čtv 03. pro 2009 18:21:00

Díky moc za věnovaný čas a kuchařku! :-)
Tak jsem podle ní rozjel ten OpenWrt, krásně to šlo, včetně DHCP atd. Pak jsem rozjel ten skript pro aprs4r i update, vše probělo, ale ve finále se přes to webové rozhraní nedostanu, takže APRS4R bu nejede, nebo nejede ten web xicht. Během instalace tam občas byly nějaké errory, ale nestíhal jsem je sledovat...
Odpovědět