TM-D710 - nastavení jako DIGI

OK2ZDL
Příspěvky: 51
Registrován: ned 29. bře 2009 11:30:42
Bydliště: Jihlava
Kontaktovat uživatele:

TM-D710 - nastavení jako DIGI

Příspěvek od OK2ZDL » stř 19. srp 2009 13:18:18

Tak jsem nedávno diskutoval a zkoušel s Tomem VCF nastavit Kenwooda jako plnohodnotnou digi. Těžko to asi někdo bude používat jen takto jednoúčelově, ale může se to někdy hodit. Nastavení je téměř stejné jak pro funkci fill in digi, která je zde také ve fóru popsána:
Menu:
616 - DIGIPEAT (MY CALL) - ON
618 - UIDIGI - ON
ALIASES: WIDE1-1,WIDE2-2,WIDE3-3

To je v podstatě vše, můžeme změnit ještě ikonku a písmenko v ní :-)
Zkoušel někdo ještě něco jiného?

Honza
Naposledy upravil(a) OK1ALX dne pon 03. říj 2011 18:57:38, celkem upraveno 1 x.
Důvod: uprava nadpisu
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení TM-D710 jako DIGI

Příspěvek od OK1ALX » pon 07. zář 2009 11:02:24

Vim ze predchozi prispevek se tyka nastaveni D710 jako plnohodnotne digi, ale nechce se mi vytvaret nove tema protoze to spolu tak ci tak souvisi. Jedna se o nastaveni D710 jako digi (fill-in) v pohybujicim ze aute, tedy za beznych okolnosti.

Toto tema jsme pred nekolika dny spolecne s Milanem MX, Honzou COM a Michalem LPD probirali na prevadeci a mozna by stalo za to to doresit i zde na foru, vc. nejakeho "obecneho" doporuceni :)

Konkretne se mi jedna o dve veci
1. jestli pouzivat a kdy
2. s jakym nastavenim

Myslim ze jsme se spolecne dobrali toho, ze by ani v praze nemelo prilis vaditpokud bude digipeating ve stanici nastaven, avsak pouze jako wide1-1 (doufam ze to tlumocim spravne :)).

Co se tyce nastaveni, predhazuji zde k diskuzi nastaveni, ktere mam ja ve stanici:
616 DIGIPEAT (MY CALL)
digipeat: ON

617 UICHECK
time: 28sec

618 UIDIGI
uidigi: ON
aliases: WIDE1-1

619 UIFLOOD
uiflood: OFF
alias: WIDE
substitution: ID

620 UITRACE
uitrace: ON
alias: WIDE

Podle dostupnych informaci, by toto nastaveni znamenalo, ze vase stanice bude tzv. first-hop digi.

Trochu mi neni jasne co presne dela nastaveni 616 a 618. 616 chapu tak, ze se do cesty doplnuje znacka nastavena v MY CALL, tedy vase call. A pokud se toto vypne a zustane jen UIDIGIPEAT ON bude zrejme fungovat digeating anonymne?? :O
Naposledy upravil(a) OK1ALX dne pon 07. zář 2009 12:58:43, celkem upraveno 1 x.
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení TM-D710 jako DIGI

Příspěvek od OK1COM » pon 07. zář 2009 12:44:40

Podle toho jak jsem to pochopil ja je to takto:

616 DIGIPEAT (MY CALL)
digipeat: ON
- nahrazuje aliases (WIDE1-1) vlastni znackou

617 UICHECK
time: 28sec (ja mam min)
- pravdepodobne casovac, jak dlouho se ceka nez bude ramec zopakovany. Pokud ho do te doby zopakuje jiny (wide nebo fillin) uz ho neodvysila.

618 UIDIGI
uidigi: ON
aliases: WIDE1-1
- toto je v podstate definice fillin digi (opakuje pakety, ktere maji v ceste WIDE1-1)

619 UIFLOOD
uiflood: ON (ON pokud chceme podporovat CZEn-N, jinak OFF)
alias: CZE (CZE3-3 nahradi CZE3-2, atd.)
substitution: NOID, pripadne FIRST (NOID - neprida MYCALL do cesty; FIRST - prida pokud jde o prvni hop; ID - pridava MYCALL pri kazdem opakovani, coz je nezadouci - paket ma byt co nejkratsi a na ceste nezalezi)

620 UITRACE
uitrace: OFF (OFF pro fillin, ON pro wide)
alias: WIDE
WIDE2-2 by melo nahradit MYCALL*,WIDE2-1
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení TM-D710 jako DIGI

Příspěvek od OK1ALX » pon 07. zář 2009 13:07:40

jj, v tom se asi shodneme :)

Co se tyce UICHECK, ja to chapu tak, ze to je doba po kterou to nebude opakovat stejny ramec, tzn pokud stanice bude vysilat casteji nez je nastavena hodnota, bude v tuto dobu zopakovana pouze jednou ... (If the transceiver receives the same UI frame within the time configured for this function, the transceiver does not relay the UI frame.) Anebo je to opravdu jak pises a pokud uz je tento stejny paket (same UI frame) zopakovan, opakovat ho nebude ...

Pokud vypnu DIGIPEAT (MY CALL) a necham zaputy jen UIDIGI, budu porad fungovat jako digi, jen s tim rozdilem, ze nebudu do cesty davat svoji call ... je to tak? :)

UIFLOOD urcite ne pro mobilni stanice.

Ale jeste nemam uplne jasno v tom jestli pouzit, nebo nepouzit UITRACE, podle me by to nemuselo nicemu vadit a alespon bude spravne videt kudy paket cestoval. na druhou stranu to asi o par bajtu prodlouzi ramec ....

Mňo :geek:
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení TM-D710 jako DIGI

Příspěvek od OK1COM » pon 07. zář 2009 13:18:50

DIGIPEAT (MY CALL) - pokud je OFF melo by to udelat to, ze WIDE1-1 nahradi WIDE1-1*

Kdyz zapnes UITRACE bude z toho wide digi. Protoze to zacne opakovat i pakety s cestou WIDE2-2 atd.

Ohledne UIFLOOD (CZE n-N) nevim. Uplne jsem nepochopil k jakemu ucelu to ma presne slouzit - myslim tim to CZE n-N - v jakem pripade pouzit v ceste CZE, ale to je v tomto vlakne OT.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení TM-D710 jako DIGI

Příspěvek od OK1ALX » pon 07. zář 2009 13:30:01

OK1COM píše:Kdyz zapnes UITRACE bude z toho wide digi. Protoze to zacne opakovat i pakety s cestou WIDE2-2 atd.
To si nemyslim Honzo, muselo by preci byt WIDE2-2 atd v aliasu pro UIDIGI ne?
Nerikam ze mam pravdu, jen se snazim dobrat spravnemu vysledku - zneni :)
Libor, OK1ALX
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení TM-D710 jako DIGI

Příspěvek od OK1MX » pon 07. zář 2009 16:35:27

Jelikož teď jezdím jiným autem, strčil jsem v Praze 710 jako FILL-IN na OK1MX-2. Schválně kdo máte možnost, jukněte jestli se to chová korektně. Jinak mezi 710 a anténu jsou dva duplexery a 80m kabelu.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení TM-D710 jako DIGI

Příspěvek od OK1ALX » úte 08. zář 2009 14:26:01

Tzn, z predesle diskuze mi tedy zatim vychazi nasledujici nastaveni:

616 DIGIPEAT (MY CALL)
digipeat: ON

617 UICHECK
time: 28sec

618 UIDIGI
uidigi: ON
aliases: WIDE1-1

619 UIFLOOD
uiflood: OFF
alias: CZE
substitution: ID

620 UITRACE
uitrace: OFF
alias: WIDE

Muzeme to tedy povazovat za doporucene nastaveni pro mobilni stanici?
Libor, OK1ALX
OK2ZDL
Příspěvky: 51
Registrován: ned 29. bře 2009 11:30:42
Bydliště: Jihlava
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení TM-D710 jako DIGI

Příspěvek od OK2ZDL » úte 13. říj 2009 18:09:02

Nevím zda se to tady už někde neprobíralo, ale všiml jsem si, že mi do textu majáku Kenwood na začátku přidá hranatou závorku. To vadí v případě, že mám rádio nastavené jako digi a v textu PHG, tím pádem PHG nefunguje. ]Fill-in DIGI Jihlava D710=
Co jsem tak sledoval, někdo to tam má, někdo ne. V rádiu i v panelu mám nejnovější firmware. Ví někdo jak se oné nežádoucí závorky zbavit?
" = " na konci také nevím proč je, ale nevadí.

Dík Honza
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení TM-D710 jako DIGI

Příspěvek od OK1ALX » úte 13. říj 2009 18:53:00

Myslim, ze to tam neni v pripade, ze se pouziva zobrazeni frekvence naladene na druhem VFO
Libor, OK1ALX
Odpovědět