TM-D710 - přepínání profilů

Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: přepínání profilů TM-D710

Příspěvek od OK1COM » čtv 09. zář 2010 12:41:24

Takze OK1COM-10 je z obliga. Stanici jsem resetnul a presto jsem mel behem hodiny nahlodany seznam stanic. To uz povazuji za chybu, na reset stanice a zmenu parametru v menu neni treba cekat. Chyba neodstranena.
Na jednu stranu jsem rad, ze to "nedelam ja" - COM-10, ale na druhou stranu se to ted bude o to hur hledat.
DSC06226.JPG
DSC06225.JPG
DSC06224.JPG
Dale mohu vypnout DIGI OK1KZE-1 (Prahu ted pokryva LOL-1) a opetovne spustit OK1COM-10.
Uživatelský avatar
OK1BF
Příspěvky: 43
Registrován: pát 06. bře 2009 18:42:06
Bydliště: Pardubice, JO70VA
Kontaktovat uživatele:

Re: přepínání profilů TM-D710

Příspěvek od OK1BF » čtv 09. zář 2010 13:15:50

Doběhl jsem k autu (13:00), kde jsem to měl cca od 10:30 puštěné. Nejezdil jsem. Profil OFF, žádnou změnu jsem nezaregistroval, ani po několikátém zapnutí a vypnutí rádia či přepínámí profilů. Tak mne možná ten "správný" paket minul. Uvidíme, až za chvíli vyrazím po Praze.
Roman, OK1BF
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: přepínání profilů TM-D710

Příspěvek od OK1COM » čtv 09. zář 2010 15:12:07

Moje stanice nasledne reagovala uplnym vytuhnutim RXu. Testujte, vecer zase pustim COM-10, protoze to tim opravdu neni.
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: přepínání profilů TM-D710

Příspěvek od OK1COM » čtv 09. zář 2010 20:10:35

ZMENA: OK1COM-10 opet v provozu, nyni vypnuto digi/gate OK1KZE-1
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: přepínání profilů TM-D710

Příspěvek od OK1COM » pon 01. lis 2010 15:13:28

Dnes jsem udelal maly experiment a na 70cm jsem si pustil traffic z uplne jine oblasti. Stanice se chova naprosto stejne po par minutach provozu, vypnuti a zapnuti jsou v seznamu stanic chybne udaje (na kompletni vytuhnuti jsem necekal). Mam tedy pocit, ze to nebude delat nejaka konkretni stanice nebo konkretni paket, prijate pakety na to nemaji vliv.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: přepínání profilů TM-D710

Příspěvek od OK1MX » ned 07. lis 2010 22:41:30

Problém nalezen, stanice opravna :!: Skoro týden bez jediné chyby, tak doufám, že konečně došlo k úderu na hlavičku.

trochu jsem se rozepsal zde:
http://www.aprs.cz/index.php?option=com ... atid=35:hw
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: přepínání profilů TM-D710

Příspěvek od OK1ALX » pon 08. lis 2010 0:13:44

Jsem presvedcen, ze pokud se tato zavada potvrdi, mel by se o tom dozvedet nekdo kompetentni u Kenwwodu a meli by se k tomu postavit. Myslim si ze se jedna o vyrobni vadu (hw nebo sw, to je jedno) a mei by to vyresit jinak, nez aby si uzivatele sami stanici opravovali (nekteri i v zaruce). Idealni by bylo, pokud by to vyresila oprava fw ...
Vhledem k povaze zavady nic neresi reklamace, protoze pokud stanici vymeni, objevi se to znovu ... pokud ji opravi, zde je otazka jak (vymena pamet?), problem se opet muze objevit ...

Chtelo by to tuto informaci prenest dal, aby se zacala sirit, tudiz napr Yahoo skupina o TM-D710, kde se jiz tento problem take resi, by mohla pomoci. Objevuji se tam radioamateri, predevsim z USA, kteri maji ke kenwoodu mnohem blize (napr. W6GPS - diky nemu existuje moznost propojeni s Geosatem) a mohla by se tak rychleji realizovat naprava ...
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: přepínání profilů TM-D710

Příspěvek od OK1MJO » úte 09. lis 2010 10:25:16

Jelikoz mam LabProg+ doma i s hotair (v tomto tydnu chci zvysit vykon u meho Formana z 41kW na 50kW pomoci 2x 27c512 u MC68320 vozidlovemu CPU by Bosch), tak jsem si spustil specialni soft pro LabProg, kde mi piny funguji jako emulator EEPROM a ostatni piny jsem pripojil misto EEPROM Xicor X25660 (SOIC8) 8kb.bin soubor pro ulozeni a od vcerejska jsem nechal muj TH-D7 bezet v APRS modu.
Predpokladam, ze fw v TH-D7 je podobny i pro TMD-710, respektive, ze ho psal stejny tym nebo stejny clovek.

Zatim jak koukam, se stavy APRS ukladaji do stejneho bloku pameti vzdy po 10-ti prijatych spojeni, do te doby se drzi v RAMce.
FW v RAMce MCU je nastaven tak, aby v pripade vypadku napajeni (vyhozeny AKUpack, vysunuti napajeciho konektoru atd.) ulozil posledni RAM relaci (max 10 zprav, muze to vsak byt treba jen 4 zpravy) do EEPROM do stejne casti pomoci vicekapacitniho elytu (udrzi CPU v cinnosti spolu s RAM+EEPROM asi 230ms nez se elyt vybije). Vyhodou CPU je moznosti pripojeni pres BDM (predchudce JTAG, v podstate ten MCU v Kenwoodech je MC68HCxx).
Pro zajimavost se juknete na moji binarku: http://www.ok1mjo.com/files/kenwood/EEP ... ommand.bin

Problematika toho zapisu by se dala resit lepsim obvodem co ma vice zapisu (jsou pameti 24lc64 co maji 30 000000 zapisu).
Dale by se to dalo resit (prosim, tyto uvahy zkuste predat na ta spravna fora a spravnym lidem v en), ze bezna cfg data by se ukladala do druheho obvodu a provozni data z APRS nebo PacketRadia (vcetne monitorovani DX Clusteru v rezimu PacketRadio a "listing" v rezimu APRS) by se ukladala do jine pameti o vetsi kapacite nez 8kb (pricemz je pouzivano jen 4kb pameti z celych 8kb co ma 25660 v sobe) a pochopitelne, aby fw zapisoval data pokazde jinam (samozrejme, aby pouzival stavajici algoritmus pro zaznam az po 10-ti nactenych informaci do RAMky).

Jestlize jde (v pripade TH-D7) jen o 4kb dat a kdyz by se zvysila pamet EEPROM z 8kb na treba 32kb (24lc16=2kb, 24lc32=4kb, 24lc64=8kb, 24lc128=16kb, 24lc256=32kb, 24lc512=64kb), by se "dramaticky" zmensila moznost "umrtveni" TRX diky teto systemove zavade. Samozrejme tim myslim prevedeni problemu z TH-D7 (kde jsem jeste nezjistil takovou zavadu) na TMD-710.
Paralelne s timto resenim by sel problem resit i tak (doplnujici reseni), ze celou operaci s APRS by si MCU drzel v RAMce pomoci vysokokapacitniho elytu a bud jednou za nekolik minut a/nebo pri vypinani TRX by se udaje prehrali do EEPROMky. Pochopitelne veskere ostatni nastaveni cfg atd... by se ukladalo bud do stejne EEPROM nebo do druhe EEPROM (fyzicky dva ic na DPS).

U vetsiny dnesnich USB flesek je to reseno tak, ze cykly pro ukladani bloku "RAMdisku" se systematicky ukladaji na ruzna mista v pameti.
Kolegum z CZFree se totiz casto stavalo, ze pri pouziti USB flesky nebo CF karty jako HDD v "Alixu" nebo v miniPC se zarizeni po 3-4 mesicich zaseklo, prave diky tomu, ze flash pamet ma max 1 000000 az 3 000000 cyklu prepsani stejnych bunek. Tusim co si pamatuji, tak to poresili nejakou Linux utilitkou pro rizeny zapis do urcitych sektoru pameti tak, aby se pametove bunky vystridali. Ale to uz je malinko off-topic.

Kazdopadne pokud to tim je, tak jim navrhnete, aby tam dali 2 EEPROMky, jednu pro normalni cfg a druhou vetsi pro APRS bezici data s funkci stridani pametovych bunek...cili neukladat data na jedno misto.

Jeste jsem netestoval, jestli se data ukladaji i pri KISSu, data by se nemela ukladat, ale posilat rovnou na/z RS232c.
Uživatelský avatar
OK1BF
Příspěvky: 43
Registrován: pát 06. bře 2009 18:42:06
Bydliště: Pardubice, JO70VA
Kontaktovat uživatele:

Re: přepínání profilů TM-D710

Příspěvek od OK1BF » sob 13. lis 2010 23:37:25

Poté, co se mi dnes dopoledne zase kouslo rádio jsem sebral zbytky odvahy a po vzoru Míly 1MX provedl v panelu D710 výměnu EEPROM 25256A. Při pohledu na starou a novou (myšleno EEPROM) jsem dal pro jistotu téhle akci pracovní název Titanik. Jako první krok jsem hrdinně vykuchal původní EEPROM (IC2). Po napájení drátkových vývodů na plošky, které zbyly po již zmíněné paměti se mi podařilo jednu utrhnout :o , takže po opravě tištěného spoje, dvojité Tullamore Dew a následným pečlivým napájením zbývajících jsem je pro jistotu (a zdá se, že navždy) pevně zafixoval k PCB tavným lepidlem. Teď si s nima mohu manipulovat jak chci, aníž by hrozilo jejich odtržení z tišťáku. Nové EEPROM 25256A v pouzdře DIP8 jsem narovnal "nohy" do vodorovné polohy, zkrátil je a přichytil jí celou na kousek oboustranné lepící pásky k PCB. Pak jsem již jen připájel zafixované drátkové vývody. Až mi třeba po roce zase mrška exne, výměna již bude hračkou. Vznikl sice tak trochu bastl, ale v tomto případě jsem dal přednost obsahu před formou. Po restartu a základní ruční resustitaci Kéni vše běží jak má, tak uvidíme, až do něj ráno naleju plnou konfiguraci po kabelu a vyrazím na cesty....
Díky Mílovi za předání některých podnětných rad s výměny na jeho D710.
Přílohy
2.jpg
Nová a stará...
2.jpg (32.18 KiB) Zobrazeno 8164 x
1.jpg
Hotovo!
Roman, OK1BF
Uživatelský avatar
OK1BF
Příspěvky: 43
Registrován: pát 06. bře 2009 18:42:06
Bydliště: Pardubice, JO70VA
Kontaktovat uživatele:

Re: přepínání profilů TM-D710

Příspěvek od OK1BF » ned 30. led 2011 18:18:14

Po cca 2,5 měsících bezproblémového provozu mé D710 (běžela ovšem 24 hodin denně v režimu FILL-IN digi) sděluji, že se staré známé problémy vrátily a vyměněná EEPROM jde zřejmě do kytek....
Již asi třetí restart za poslední týden a klasika - "čínský čaj" v menu APRS + vytuhlé rádio :(
Roman, OK1BF
Odpovědět