TH-D72

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

TH-D72

Příspěvek od OK1MJO » ned 16. kvě 2010 10:40:03

http://www.youtube.com/watch?v=fdVJiVrkKiY

TH-D74 by mela byt to same jako TH-D72, ale s BT + D-STAR.

Pokud by byla cena pod 10kKc za TH-D74, tak bych do toho sel.
Pokud jeden noOK clovicek povoli, tak budou fotku vnitrku.
Naposledy upravil(a) OK1ALX dne sob 09. dub 2011 19:08:00, celkem upraveno 1 x.
Důvod: zmena subjektu
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Aktualni info k TH-D72

Příspěvek od OK1MJO » pon 31. led 2011 12:43:47

Ahoj, Stephen WA8LMF sepsal prvni zkusenosti s touto velice zajimavou ruckou.
http://wa8lmf.net/aprs/TH-D72.htm

Vyborne je, ze stejne jako u TH-D7 zustava funkcni i klasicke TNC (TAPR, KISS, 6PACK) pro praci pres packet-radio (otestoval jsem Hyperterminal, zadal ESC prikazy a dal C OK0NI a byl jsem tam!!!).
Zustava i monitoring DX-Clusteru na displej.
Bohuzel tyto funkce nejsou na Yaesu VX-8GR a jelikoz ma D72 i miniUSB, tak u me vyhrava na cele care.
http://www.cbradio.cz/doc/_HAM/Yaesu/VX-8D/compare.jpg
Mimochodem, obvod 29lv400 v CPU pouzdru znamena upgrade fw jako u Yaesu.
Jen ten Kenwoodackej ovladac USB nic moc jak pise Stephen. Vetsina lidi u nas pouziva kabel s cipem CP21xx.
Driver:
http://www.silabs.com/products/mcu/page ... ivers.aspx

Cena: http://www.hamradio.com/detail.cfm?pid=H0-010879
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 a TH-D74

Příspěvek od OK1COM » stř 02. úno 2011 23:52:00

Dneska konecne dorazila zasilka od Kenwoodu do Elixu. Nevahal jsem a hned jsem jednu koupil. Neni jich moc pospeste. :-)
Prvni zkusenosti:
minusy
- pomerne tezka
- problem s rusenim GPS od LO na VFO-B pri ladeni vystupu prevadecu na 70cm (438.900-45.05)*4=1575,4MHz = GPS L1! - reseni je prehodit VFO-A a VFO-B.
- neukazuje napeti baterie, ma jen indikator baterka Full/Medium/Low/Very Low
- nema PM jako D710, ale to nema zadna rucka
plusy:
+ snad vsechno ostatni, vybiram co me zaujalo
+ hlasitost primo na knofliku, neni nutna zadna F klavesa, tento knoflik nedela nic jineho!
+ veskere psani textu stejne jako SMS u mobilu, rozlozeni 9WXYZ a kurzor umi odsakovat na dalsi znak (nutno zapnout v menu+ volitelna doba posunu)
+ APRS: temer shodne menu s D710. Umi vse co D710. Napr. VA, QSY vc. dup/ctcss, digi, SmartBcn
+ APRS zobrazuje first/last hop, u zachyceni vlastniho majaku zobrazi digi, u ruzice smeru ke stanici mozno volit North UP / heading UP
+ GPS: tracklog 5000pt, volitelne dle casu/vzdalenosti, navigovani k bodu, ulozeni waypointu, stranka s informacemi o druzicich
+ libi se mi napr. odstupnovani vykonu po 10dB: 5W/0.5W/50mW

+++ miniUSB to je samostatna kapitola. Na internetu koluji zvesti o spatnem ovladaci atd. No, ja mam Linux (Ubuntu). Pripojil jsem stanici a hned se mi objevil seriak /dev/ttyUSB0 :-)

Kód: Vybrat vše

 [97038.729481] cp210x 2-4.1:1.0: cp210x converter detected
[97038.804881] usb 2-4.1: reset full speed USB device using ehci_hcd and address 28
[97038.897807] usb 2-4.1: cp210x converter now attached to ttyUSB0
Pres USB je mozne komunikovat s TNC (9600Bd 8N1)

Kód: Vybrat vše

 Kenwood Radio Modem
AX.25 Level 2 Version 2.0
Release 16/Nov/2010 2Chip Version 1.00
Checksum $7772
cmd:DA 110202200242
cmd:MY OK1COM-7
MYCALL   was NOCALL
Na USB je mozne poslat NMEA z interni GPS:

Kód: Vybrat vše

$GPGGA,200830.096,4959.8282,N,01433.1769,E,1,05,03.8,00280.3,M,0045.4,M,000.0,0000*4B
$GPGSA,A,3,26,08,07,28,19,,,,,,,,05.3,03.8,03.6*03
$GPGSV,3,1,12,26,84,289,15,28,64,096,19,08,42,066,26,05,29,205,*7B
$GPGSV,3,2,12,07,11,075,17,19,07,025,26,15,39,300,,27,28,265,*77
$GPGSV,3,3,12,17,08,135,,18,07,327,,09,07,261,,21,02,297,*7D
$GPRMC,200830.096,A,4959.8282,N,01433.1769,E,0002.70,051.99,020211,,*39
Na USB je mozne poslat APRS Waypointy ve formatu NMEA/MAGELLAN/KENWOOD.
Krom USBcka ma stanice jeste normalni RS232 na 2,5stJacku, kde je mozne pripojit externi GPS nebo odesilat WP do Geosatu.

Stanice se dodava s Li-ION 7,4V 1800mAh, coz nemuzu na stitku overit, protoze nevim jak ji vyndat :-)
Dale je pribalena samozrejme antena, kovovy masivni klips na opasek, nabijecka 13,8V/0,3A (pri nabijeni ma modulace brum 50Hz i na 50mW), USB kabel, manual EN a CD s rozsahlym manualem. Na CD neni zadny ovladaci soft, ten je nutne stahnout z Kenwood stranek. Ale netestoval jsem ho, protoze bych musel nabootovat do Windows. Stanici jsem dostal jiz s novym FW 1.01, opravujici chybu ikonky GPS.

Je toho strasne moc. Ptejte se.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 a TH-D74

Příspěvek od OK1MX » čtv 03. úno 2011 9:17:36

No, funkce TNC jsi a GPS jsi popsal bezvadně... ale zkus se malinko rozepsat o tom, co dělá rádio rádiem. Koukám, že se kenwood stále nepoučil a soudruzi inženýři stále nepochopili co je to kmitočtové plánování. Z tohoto pohledu, jestli tomu dobře rozumím je tedy dáno, že u nás musí být APRS na VFO-B, stejně jako u TM-D710. Díky absenci PM asi nebude na jeden klik APRS přehodit z jednoho VFO na druhé. Jak je to s AIR bandem? Je svázán teké k jednomu VFO, resp. lze v případě, že bude APRS na VFO-B posouchat AIR band?

- Jak je to ohledně rozšíření? Už jsi se do toho pustil, nebo nechal sis to rozšířit? Jsem dost zvědavej jestli to optavdu končí na těch 152 MHz.

- pak dej vědět jak se Ti jeví odolnost...

- bylo k tomu schema? Jestli je TNC a APRS shodne s D710 pak mne děsí jestli ta chyba paměti bude i tady... todle bych fakt nechtěl kuchat. :-)
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 a TH-D74

Příspěvek od OK1ALX » čtv 03. úno 2011 12:18:59

OK1MX píše:- bylo k tomu schema? Jestli je TNC a APRS shodne s D710 pak mne děsí jestli ta chyba paměti bude i tady... todle bych fakt nechtěl kuchat. :-)
musim rict, ze z toho mam taky trochu strach, ale zase radio nema profily, takze kdo vi jak moc je upravena logika firmware u rucku ve srovnani s mobilkou ... Schema by asi pomohlo.
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 a TH-D74

Příspěvek od OK1COM » čtv 03. úno 2011 13:00:36

Ano, je to bohuzel zrovna ta horsi varianta. Kdyz chces poslouchat prevadece a mit nerusenou GPS musis mit APRS na VFO-B. A naopak kdyz chces poslouchat AIRband nebo neco jineho v rozsirenem prijimaci, tak musis hodit APRS do VFO-A. Je to stejne jako u D710 akorat presne opacne. Tim odpovidam i na to, ze umi poslouchat Airband, ale pouze na VFO-B.
Zatim mam nerozsirenou verzi, umi tedy vysilat jen 144-146 a 430-440 MHz.

Odolnost jsem zatim netestoval. Ale s citlivosti jsem velmi spokojen. S porovnanim proti VX-5 (ano 5, tu mam jiz nekolik let) je na 2m o dost lepsi a to predevsim v okamziku, kdy stanice volne stoji a neni drzena v ruce. Je to rozdil slyset/neslyset. Na 70cm je to vyrovnane a na AirBandu je o malicko lepsi VX-5, ale jen nepatrne. Dalsi poznatek je, ze originalni gumova antena je o dost horsi predevsim na 2m nez Diamond SRH-701, ktera je jen o 2cm delsi (krom toho vypada na stanici lepe :-) )

http://www.kenwood.com/i/products/info/ ... nload.html
Jeste par poznatku s ovladacim softem MCP-4A pod Win a prislusnym ovladacem.
Ovladac je nutno nainstalovat pred zapojenim USB kabelu, bude vyzadovan restart.
Po druhem nabehnuti Win, se detekuje USB COM prevodnik a opet je vyzadovan restart.
Prevodnik se mi nahlasil na portu COM23, ale ovladaci soft umi pouze COM1-COM20. Po chvilce hrabani se v ovladacich a nekolika restartech jsem dostal prevodnik na COM20.
MCP-4A mi prijde dost amatersky naprogramovane, protoze nektere texty zasahuji az do nastavovacich poli nebo knofliku a pak neni videt co tam je.
Krom toho komunikace MCP-4A se stanici je takova trochu podivna. Nekdy to jde a jindy to nahlasi chybu serioveho portu. Ovsem to je asi problem ovladace nebo primo me instalace Win.
Kdyz tedy pretrpime vsechny tyto nedostatky, tak se pres soft da nastavit uplne vsechno (nejen pameti, ale i nastaveni menu).
Krom toho umi soft stahnout Tracklog a Waypointy. Ten pak jde ulozit jako GPX (nebo KML, ale to mi nefungovalo).

Pokracovani priste.
Přílohy
TH-D72E_1st_tracklog-nahled.jpg
OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

Re: TH-D72 a TH-D74

Příspěvek od OK1LOL » pát 04. úno 2011 11:54:23

Ahoj,

Vcera rano jsem byl v elixu a pan prodavac rikal ze je zvedavej kdy prijede MX :D
Nasel jsem jeste krome toho co psal Honza par malych neprijemnosti

- situace: VFO A prevadec 70cm, VFO B APRS. Vypnu dual a po zapnuti mi tam sice zustanou obe frekvence ale APRS ve VFO B nabehne bez zapnuteho TNC :( .
+ pri vypnuti dual se misto frekvence druheho VFO zobrazuje datum/cas v UTC. Podle pozice hodin pozname ve kterem VFO se nachazime. VFO A - frekvence nahore hodiny dole, VFO B to ma presne opacne. Hodiny mne velmi potesily, protoze displej je i pres svoji velikost dobre citelny a na portable je to super funce.

- situace: mam zapnuty dual, v jednom VFO je aprs ktere prijima pakety a ja chci zadat do druheho VFO frekvenci. Zmacknu ENT (prime zadavani frekvence) a zacnu tukat kmitocet. Jakmile behem toho stanice prijme paket, tak ho zobrazi a tim me vyhodi ze zadavani kmitoctu. po chvilce se vrati zpet na zadavani, kde to vypada ze muzu pokracovat v tukani cisel dal, ale nejde to. Musi se opet zmacknout ENT a zacit znovu. Pri provozu jaky je nap. v Praze se to neda stihnout, proto je rychlejsi vypnout aprs nebo dual a pak teprve zacit zadavat.

To jsou takove male neprijemnosti, ale to ostatni je super.
Naprosta bomba je zobrazovani diginy pres kterou prosel muj majak. Aktualne to mam nastavene, ze pri odeslani majaku mi to dlouze pipne a jakmile me neco zopakuje, tak to napise znacku diginy a pipne trochu jinak. Takze podle pipani rucky lze byt v obrazu jak prochazeji pakety i bez koukani na displej.
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 a TH-D74

Příspěvek od OK1COM » pát 04. úno 2011 20:15:31

Porovnaval jsem citlivosti nekterych rucnich stanic, ktere mam k dispozici. Mezi antenu UV-200 na strese jsem zaradil prepinatelny utlumovy clanek. Pridaval jsem utlum do te doby nez signal zmizel pod sum (pri otevrenem SQL). V tabulce udavam rozdil v dB mezi stanicemi. 0dB je nejlepsi, dalsi slysi o xdB hure.

Kód: Vybrat vše

           TH-D72  IC-91   VX-5
145.650    0 dB     0 dB   -1 dB
438.650    0 dB    -8 dB    0 dB
122.150   -3 dB    -2 dB    0 dB
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 a TH-D74

Příspěvek od OK1MX » pát 04. úno 2011 21:00:40

Myslím, že už by si žádný výrobce nedovolil prodávat amatérské rádio s citlivostí horší než cca 0.2 uV... Zajímavé to ale začíná být mimo pásmo, kde už bývají rozdíly citlivostí v desítkách dB. Uvidíme, až se někdo odhodlá to někdo rozšířit...
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: TH-D72 a TH-D74

Příspěvek od OK1MJO » ned 06. úno 2011 8:06:47

OK1LOL píše:Ahoj,

- situace: VFO A prevadec 70cm, VFO B APRS. Vypnu dual a po zapnuti mi tam sice zustanou obe frekvence ale APRS ve VFO B nabehne bez zapnuteho TNC :( .

- situace: mam zapnuty dual, v jednom VFO je aprs ktere prijima pakety a ja chci zadat do druheho VFO frekvenci. Zmacknu ENT (prime zadavani frekvence) a zacnu tukat kmitocet. Jakmile behem toho stanice prijme paket, tak ho zobrazi a tim me vyhodi ze zadavani kmitoctu. po chvilce se vrati zpet na zadavani, kde to vypada ze muzu pokracovat v tukani cisel dal, ale nejde to. Musi se opet zmacknout ENT a zacit znovu. Pri provozu jaky je nap. v Praze se to neda stihnout, proto je rychlejsi vypnout aprs nebo dual a pak teprve zacit zadavat.
Myslim, ze obe funkce lze opravit upgradnutim fw ze stranek Kenwooda. Chtelo by jim to napsat a URGOVAT tyto drobne zavady.
Muj nazor je, ze nechaj nejakou dobu bezet tyhle rucky s danym fw, aby se vsechny minusy odbouratelne prehratim sw naschromazdili a v naslednem upgradu by byli opravy.
Kazdopadne jim to chce psat.

To OK1COM.
Zajima me citlivost na 144.800+GPS kdyz je rucka na vnitrni strane bundy (vnitrni kapsa "u srdce"...tedy vlevo). Jestli se to neutlumi kdyz je pendrek na prsou.
Dale me zajima vydrz....kdyz v jednom vefu jsem na 70cm RPT a druhym na APRS s aktivni GPSkou (vychazka okolo reky...nescipne mi AKU driv nez za 2h dojdu domu? ). Zkratka pri bezne odpoledni vychazce...jak dlouho to pri beznem provozu APRS + RX na 70cmRPT (s dejme tomu 2x spojenima na RPT).
A jeste jestli to ma funkcni monitor DX clusteru pri naladenem TNC na 2m useru.
Jaka je aktualni cena u ELIXu?



73! Martin OK1MJO
Odpovědět