TH-D72 - tipy, triky a nalezene chyby

Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

TH-D72 - tipy, triky a nalezene chyby

Příspěvek od OK1ALX » úte 30. srp 2011 20:52:41

Zkousel jste uz nekdo stahovat log z GPS a ulozit ho jako KML?

Ja ano a nedarilo se mi, porad se KML soubor v Google Earth zobrazoval podivne, jako jakesi cary kolem dokola cele zemekoule.... Trochu jsem patral po internetu a narazil jsem na zminku o tom, ze se nekde misto tecku ulozi carka, coz zpusobuje regionalni nastaveni operacniho systemu (u me konkretne Windows). Jinymi slovy, v NMEA logu je ulozens pozice ve formatu 5006,4974,N,1438,3223,E, namisto 5006.4974,N,1438.3223,E (vsimete si tecek a carek). Vysledek je takovy, ze ukladani primo v MCP soubor neulozi korektne, stejne tak jako jine konvertory z NMEA do KML.

Reseni je nasledujici, pred zapnutim programu MCP (Memory Control Program) od Kenwoodu si prepnete regionalni nastaveni systemu na English (United States). Pote spustte program, stahnete si data pomoci funkce "Read GPS Logger Data from the Transceiver". Otevrete GPS Logger, zvolte pozadovany soubor se zaznamem, kliknete Save, OK, vyberte typ souboru pro ulozeni (KML), zvolte jak se ma soubor jmenovat a kam se ma ulozit a je to. Nyni staci uz jen otevrit vytvoreny soubor v Google Earth.
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 - tipy a triky

Příspěvek od OK1ALX » ned 04. zář 2011 9:26:37

Vedeli jste, ze si muzete seznam stanic APRS zmensit a zobrazit tak napriklad cas prijeti majaku, nebo typ stanice a jestli ma v majaku frekvenci na kterou se da naladit?

Staci podrzet tlacitko list (na 1s) na klavesnici, seznam stanic se zmensi tak, ze je videt vice stanic na jedne "obrazovce" a vedle znacky se pak zobrazuji dalsi informace. Dalsim podrzenim tlacitka list se prepinaji dalsi typy zobrazeni.

P.S. toto je spise pro ty, co nectou manualy :) V manualu je tato moznost popsana ;)
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 - tipy a triky

Příspěvek od OK1COM » ned 04. zář 2011 18:04:26

vedeli :-)
a pred F₊LIST zobrazis DXy bud ty co vysilaji DIGIny nebo monitoring PR DX Clusteru.
OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

Re: TH-D72 - tipy a triky

Příspěvek od OK1LOL » pon 05. zář 2011 11:26:58

Jestli se nepletu tak tu jeste neni vlakno BUGy, takze mam dalsi bug. APRS ve VFO B, VFO A vypnute. Po znovuzapnuti stanice se objevi 144,800 ale uz neni zaple TNC a BCON. Overeno s Liborem, dela to i ta jeho.
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 - tipy, triky a nalezene chyby

Příspěvek od OK1COM » úte 06. zář 2011 1:30:14

moje taky
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 - tipy, triky a nalezene chyby

Příspěvek od OK1MX » úte 06. zář 2011 10:36:36

Dělá mi to taky. Jediná možnost je ho vypnout manuálně, pak se svévolné po zapnutí TNC v monobnadovém módu nekoná.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 - tipy, triky a nalezene chyby

Příspěvek od OK1ALX » ned 18. zář 2011 10:10:28

Dalsi zarez do pazby. Tuto chybu jiz popisoval Milan MX v tomto clanku: http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... atid=35:hw odstavec "A nyní ke stinným stránkám." - problém GPS.

Jedna se o komplet "vytuhnuti" GPS, kdy na obrazovce se stavem GPS satelitu nezobrazuje ani pixel navic, krome zakladni grafiky.
Pomuze jen reset GPS pomoci vyjmuti baterie, ktera je umistena na hlavni desce s klavesnici, z druhe strany nez je displej. Pro jistotu jsem po vyjmuti baterie jeste zkratoval kontakty pro baterii.

Netusim co mohlo byt iniciatorem tohoto problemu. APRS jiz od pocatku pouzivam na VFO B a ostatni frekvence na VFO A. Tedy i problematicke kmitocty ze 70cm bandu, ktere by pri pouziti na VFO B rasily prijem GPS, jak popisuje ve zminenem clanku Milan.
Stanici jsem v konfiguraci VFO A - 70cm sdileny kmitocet, VFO B - APRS, pouzival bez problemu cely patecni vecer, cele sobotni dopoledne. Potom jsem si na chvili prepnul na Bcku prijem AIR bandu a po prepnuti zpet na APRS kmitocet, zapnuti TNC se jiz GPS nechytla, ani nic neukazovala.
Nevim jestli mohlo byt iniciatorem to, ze jsem prepnul na AIR band, vypnul GPS, majak a TNC (v tomto poradi), nebo to, ze jsem stal u auta, kde plnym vykonem obcas vysilala TM-D710ka, ci souhra vice okolnosti, ale jak jsem jiz napsal, pomohlo jen vyjmuti zminene baterie na desce uvnitr stanice. Zkousel jsem samozrejme u uplny reset radia, sundani akumulatoru, ale to nepomohlo.

V kazdem pripade doufam, ze se nebude jednat o castejsi jev, protoze predstava castejsiho rozebirani stanice se mi vubec nezamlouva, i kdyz se nejedna o tak slozitou operaci.
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 - tipy, triky a nalezene chyby

Příspěvek od OK1COM » pát 14. říj 2011 12:18:17

dasli bug: Po uplnem vybiti baterky, kdyz se stanice sama vypne, se pak po zapojeni do nabijecky po chvili necekane sama zapne. To je docela neprijemne, kdyz ma clovek odpojenou antenu a zapnute aprs. Da to do nabijecky a po par minutach se stanice sama zapne a zacne vysilat. (zda se, ze konec prezil)
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: TH-D72 - tipy, triky a nalezene chyby

Příspěvek od ok1djo » pát 14. říj 2011 15:27:03

Podobne se chova i D7, klesne-li napeti baterie pod kritickou mez, stanice se vypne, pri zvyseni napeti se stanice zpet zapne - stav stanice (off/on) je zrejme nekde v eepromce ci kde, "vypinac" je jen kontakt k mikroprocesoru.
(to znamena, ze pri temer vybitych baterkach se stanice vypne, tim klesne odber, tim se zvysi napeti, proto se stanice zapne, zatizi baterku, te klesne napeti, stanice se vypne - stale dokola, nez se baterka vymlati natolik, ze stanice zustane vypnuta - pri takovemhle cyklovani obcas nestihne ani zareagovat na off tlacitko a jedine rozumne je vytrhnout baterku ze zad :) ).
D72 je napajena LiOn (nebo LiPo, nema ji), tam je mozne, ze se stanice vypne proto, ze zareaguje ochranny obvod baterie, ktery celou baterii odpoji, pro zabraneni podvybiti clanku. Ten se opet zapne, kdyz napeti na baterii dostatecne vzroste - nabijecka by tak ale musela mit pristup primo na piny baterie.
Mozna by stalo za to zvazit upravu vypinani na mechanicky kontakt, prerusujici napajeci cestu? Ugly hack, ale tomuhle by zrejme pomohl ...
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TH-D72 - tipy, triky a nalezene chyby

Příspěvek od OK1ALX » pát 14. říj 2011 16:22:46

take jsem narazil na dalsi vec.

Mam v seznamu stanici s nejakym commentem v majaku, pokud ale tato stanice prestane tento comment vysilat a posila prazdny majak jen s pozici a ostatnimi nezbytnymi daty. Zobrazuje se porad posledni prijaty comment teto stanice.
Tzn. pokud stanice ma nastavene vysilani commentu napriklad kazdy treti majak, pak se v TH-D72 ukazuje porad stejny text. Zde se da rict ze to je spise prinos. Ale pokud stanice posila v commentu treba i frekvenci na ktere posloucha a z nejakeho duvodu tut frekvenci prestane vysilat (prejde mimo AMA band, nebo proste uz nechce aby byla frekvence videt), tak se v TH-D72 stale zobrazuje jiz neaktualni frekvence ...


Jinak to s tim cyklovanim pri vybite baterce dela TH-D7, TH-D72 uz to nedela, ta se vypne a dokud se asi nezvysi napeti, tak to zapnout nejde. Presne tak jak to pise Martin DJO.
Libor, OK1ALX
Odpovědět