Stránka 1 z 1

TH-D7 nastaveni APRS

Napsal: čtv 24. kvě 2012 23:05:36
od OK1MJO
Ahojky.
Sice tu moji TH-D7E v2 pouzivam 12 let, problem mam vsak s necim s cim si nevim rady.
Proto Vas zadam o pomoc.

Potreboval bych vedet, jestli mam spravne nastavene APRS menu.
Mam toto:
UNPROTOKOL (2-A) : APK001
PACKET PATH (2-8) : WIDE1-1, WIDE2-2
ICON (2-5) : /)
POS COMMENT (2-1) : Enroute
POS LIMIT (2-8) : 150km

Ano jsem invalida (/) ) a je otazkou jestli to pri jizdach do Prazske nemocnice (jsem ze Zatce....100km od Prahy) menit na ikonku osobniho vozidla, myslim ze to neni treba.

Co mi vsak neni dodnes jasne je PACKET PATH, jestli mam spravne WIDE1-1, WIDE2-2 nebo jestli tam ma byt neco jineho vzhledem k provozu z rucky pěšmo v 99% provozu a jen 1% provozu je provoz z vozidla.

Cili Vas vice znale vas chci pozadat o pomoc se spravnejsim nastavenim APRS menu v TH-D7.


Diky Martin OK1MJO.

Re: TH-D7 nastaveni APRS

Napsal: pát 25. kvě 2012 7:43:22
od OK1ALX
Ahoj Martine,

mas to v podstate spravne, ale:
Cestu bych mozna klidne zkratil na WIDE1-1,WIDE2-1, ovsem ani to co mas neni spatne.
Enroute bych pouzival jen pokud jsi na ceste, v jinem pripate spise Off Duty.
Pos limit predpokladam vis na co je, stanice ktere boudou od tebe dale nez 150km se ti ve stanici neulozi.
Symbol invalidniho voziku bych osobne pouzival jen pokud se pohubujes na invalidnim voziku, v jinem pripade bych urcite pouzil adekvatni symbol. Tzn. doma domecek "/-" - House QTH (VHF) , pri pesi prochazce apod. symbol postavicky "/[" - Person/Human (coz se u rucnich stanic, spolecne s SSID -7 celkem zazilo) a pokud pojedes v aute tak symbol auta "/>". Pro ostatni uzivatele je pak celkem jasne o jakou stanici se jedna a nemusi se divit, ze invalidni vozik si to sine po dalnici treba 110. :)
Ja myslim ze neni potreba se Tvoji invaliditou chlubit, nehlede na to, ze symbol /) je popsan takto: Wheelchair (handicapped) - Tělesně postižení, viz tabulka vsech symbolu: http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... Itemid=140, takze ma znazornovat cloveka, ktery je na voziku, pripadne je jinak telesne postizen. Ovsem pokud na voziku jsi, pak tato poznamka je bezpredmetna a omlouvam se za ni.

Martine snad jsem pomohl, hezky den.

Re: TH-D7 nastaveni APRS

Napsal: sob 26. kvě 2012 14:25:33
od OK1MJO
Jsem invalida a kazdej den ke me prijizdi firma, ktera se stara o nemohouci.
To je duvod, proc jsem tam dal invalidu. Podle original EN dokumentu by to mel byt kazdy, ktery ma problem s "presunem".
Kdyz ke me nekdo obcas prijede na navstevu z HAMu, tak videj ze mam problem se dostat ke dverim do panelaku pro otevreni.


O.K., dam tam neco jineho.

A diky za pomoc. Martin.

Re: TH-D7 nastaveni APRS

Napsal: sob 26. kvě 2012 14:44:19
od ok1djo
Ahoj Martine,
jen poznamka - namet - kdyz si das kratsi majak, lepe projde a ve finale Ti usetri i baterky. Pokud mas G2.0, melo by jit nastavit auto-reply na zpravu, tam dej to telefonni cislo. A kde poslouchas je lepsi dat pres prime zadani frekvence - 439.275MHz na zacatek majaku - stanice, ktere to umi, pak staci kliknout na "tune" a automaticky se naladi tam kde poslouchas - z OK0BEZ radio nepozna, kam se ma naladit a uzivatel obcas take ne ;). No a jmeno si reknete, kdyz si popovidate :)
At je Ti lip,
Martin, ok1djo

Re: TH-D7 nastaveni APRS

Napsal: sob 26. kvě 2012 15:15:21
od OK1MJO
ok1djo píše:Ahoj Martine,
jen poznamka - namet - kdyz si das kratsi majak, lepe projde a ve finale Ti usetri i baterky. Pokud mas G2.0, melo by jit nastavit auto-reply na zpravu, tam dej to telefonni cislo. A kde poslouchas je lepsi dat pres prime zadani frekvence - 439.275MHz na zacatek majaku - stanice, ktere to umi, pak staci kliknout na "tune" a automaticky se naladi tam kde poslouchas - z OK0BEZ radio nepozna, kam se ma naladit a uzivatel obcas take ne ;). No a jmeno si reknete, kdyz si popovidate :)
At je Ti lip,
Martin, ok1djo

Martine, dekuji za info, provedl jsem.... "439.275MHz Martin" .

Jen jsem se chtel jeste zeptat, nemelo by tam byt i "T088 -760" ?

trochu OT:
Vcera byl tata v Elixu a koupil mi tam Diamond MR77M http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/Diamo ... _70cm_MAG/.
Jelikoz ta stara antena Sirio 2070R z Elixu za 1920Kc (2002) http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/anten ... m_70cm.pdf http://www.sirioantenne.it/prodotti_ant ... 17&idp=139 na originalnim magnetu do 500MHz nefunguje.
http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/anten ... MAG_01.jpg
http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/anten ... MAG_02.jpg
Jen pro info, pri portable na Medniku (Medenec u Klinovce v Krusnohori) mi Prazaci davali report RS41 a ja jim daval RS42 (jel jsem na rucku s externim napajenim GND s kostrou auta a SMA prechodkou na PL259). Po odpojeni rucky od anteny a nasazeni "pendrek" anteny na rucku (TH-D7) jsme vyskocili na RS59.

Takze po zkusenostech radim.... poridte si cokoliv originalniho od Diamonda nebo 2M a podobne, cokoliv jineho Italsky levneho znamena problemy (LEM, Sirio, Sirtel, ECOMET).

Ja pred lety poridil na 3.5MHz od Elixu HF80FX a zkusenosti naprosto perfektni, vice infa v ascii.txt souboru http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/Diamo ... nd_HF80FX/.
V 16h jedu s tatou na zahradu a budu testovat tu novou vcera privezenou MR77R http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/Diamo ... _70cm_MAG/.
Tak se modlim, aby se mi znacka Diamond opet potvrdila jako bezproblemova antena co neni treba slozite inbusakem ladit.

A to me jeste ceka vymena ECOMETu X-300 po 16 letech http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/anten ... m_70cm.jpg, jelikoz pouzivat 20W (40m AirCom+) PA do anteny, ktera opticky vidi na Klinoveckej OK0BE neni to prave.


73! Martin