TM-D710E a GPS Geosat 5

Odpovědět
Uživatelský avatar
OK1BF
Příspěvky: 43
Registrován: pát 06. bře 2009 18:42:06
Bydliště: Pardubice, JO70VA
Kontaktovat uživatele:

TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1BF » stř 22. dub 2009 17:21:54

Pokud jsem chtěl mít někdy v autě přehled o tom, co se kolem mne na APRS děje, vozil jsem občas s sebou notebook pohozený na sedadle spolujezdce a připojený prostřednictvím CDMA modemu na aprs.fi
Tím jsem se ovšem stával velmi nebezpečným nejen pro své okolí, ale hlavně i sám pro sebe. Přece jen koukat na dálnici pří 130km/h do notesu ..... A navíc to bylo i docela velmi nepraktické. Poohlídnul jsem se tedy po internetu, jak tuto speciální záležitost mají vyřešenou jiní "APRS blázni" a narazil jsem na Youtube http://www.youtube.com/watch?v=IPH4mwn4uko na video od Donalda, W6GPS, který používá ke svému Kenwoodu TM-D710A připojenou GPS navigaci od italské firmy AvMap GEOSAT 5. Po shlédnutí videa mi bylo jasné, že tohle je přesně to, co hledám a potřebuji pro to, abych si v autě skrz to koukání do notesu brzy někde nenabil držku. Vtip je v tom, že tato navigace dokáže po propojení prostřednictvím sériového rozhraní s TM-D710 zobrazovat jednotlivé APRS objekty přímo v mapě na své 5" velké obrazovce, kterou umístíte do zorného pole řidiče stejně jako jakoukoliv jinou automobilovou GPS. A protože mám Kenwooda TM-D710E již nějakou dobu zabudovaného v autě, zbývalo už jen sehnat zmiňovanou navigaci Geosat 5 a vyrobit propojovací kabel.

A jak to vše u mne po úspěšné instalaci a konfiguraci v autě vypadá v "akci", se můžete podívat na fotografiích níže. ;)
P1040016.JPG
Adresář APRS objektů v Geosatu 5
P1040012.JPG
Detail obrazovky - OK1LPD-9 a OK4FD právě "En Route"
P1040011.JPG
Kenwood TM-D710E a Geosat 5 "v akci"
Naposledy upravil(a) OK1BF dne stř 22. dub 2009 21:26:57, celkem upraveno 2 x.
Roman, OK1BF
ok2mo
Příspěvky: 33
Registrován: ned 19. dub 2009 22:31:06
Jméno: Marcel
Bydliště: JN88TW
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od ok2mo » stř 22. dub 2009 21:10:22

Teda,tak mi nezbývá nic jiného,než tiše závidět...Nemám takovou stanici,ani gps-ku...Nicméně zrovna tak před 3 hodinami jsem valil po dálnici s notebokem na sedačce spolujezdce a musím ti dát za pravdu,že je to o hubu....Ale funguje to.... :D :D :D
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1MX » stř 22. dub 2009 22:21:11

ok2mo píše:Teda,tak mi nezbývá nic jiného,než tiše závidět...Nemám takovou stanici,ani gps-ku...Nicméně zrovna tak před 3 hodinami jsem valil po dálnici s notebokem na sedačce spolujezdce a musím ti dát za pravdu,že je to o hubu....Ale funguje to.... :D :D :D
Hele, nic si z toho nedělej... Romanovi to trvalo dva měsíce, než přešel z trekru a ntb na sedadle na současné vybavení.... :lol: Za dva měsíce to budeš mít taky.... :twisted:
ok2ulq
Příspěvky: 24
Registrován: pát 13. bře 2009 22:38:05

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od ok2ulq » stř 22. dub 2009 22:44:22

Já jsem kdysi zkoušel Garmin 275 a TH7D.Problém byl v tom že za chvíli jsem měl plnou GPS ku objektů z APRS..Geosat se chová jinak. ?? Třeba v mém případě to chtělo jen jinak nastavit ale nenašel jsem jak.
Uživatelský avatar
OK1BF
Příspěvky: 43
Registrován: pát 06. bře 2009 18:42:06
Bydliště: Pardubice, JO70VA
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1BF » čtv 23. dub 2009 7:31:57

ok2ulq píše:Já jsem kdysi zkoušel Garmin 275 a TH7D.Problém byl v tom že za chvíli jsem měl plnou GPS ku objektů z APRS..Geosat se chová jinak. ?? Třeba v mém případě to chtělo jen jinak nastavit ale nenašel jsem jak.
Ahoj Petře, já zatím nevím co to udělá, protože se mi jí dosud nepodařilo naplnit. Ty objekty se zatím sypou do jedné ze sedmi bank a každá jich umožňuje uložit 999. Vzhledem k tomu, že ten Geosat 5 je výrobcem anoncován a i vnitřně softwarově uspůsoben pro přímé použití na APRS, předpokládám, že by k žádnému problému dojít nemělo. Myslím si, že jakmile se jedna banka (nebo všechny postupně) naplní, začnou se nejstarší objekty umazávat. Uvidíme...
Roman, OK1BF
ok1lpd
Příspěvky: 110
Registrován: stř 18. bře 2009 14:04:12
Bydliště: Černošice-JN79DW
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od ok1lpd » čtv 23. dub 2009 11:34:16

jo, jo, je to moc pěkný, není třeba ještě nějaká navigace, na které by APRS taky chodilo?
Můžeš poslat i zapojení kabelu? Jaký má geosat konektor pro připojení dat z kenwooda?
Ale fakt je to pěkný, ten noťas v autě je o hubu...Michal
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1ALX » čtv 23. dub 2009 11:48:20

Take musim uznat, ze toto reseni je dost dobre a lakave :)
Osobne pouzivam stareho Garmina EMap, kam se take objekty sypou jako WP, ale pamet se zaplni docela rychle.

Ale ve spojeni s navigaci je to idealni reseni. ;)
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1BF
Příspěvky: 43
Registrován: pát 06. bře 2009 18:42:06
Bydliště: Pardubice, JO70VA
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1BF » čtv 23. dub 2009 12:13:56

ok1lpd píše:jo, jo, je to moc pěkný, není třeba ještě nějaká navigace, na které by APRS taky chodilo?
Můžeš poslat i zapojení kabelu? Jaký má geosat konektor pro připojení dat z kenwooda?
Ale fakt je to pěkný, ten noťas v autě je o hubu...Michal
Konektor je na straně Geosatu čtyřpólový jack 2,5mm, z něhož jsou zapojeny pouze 3 póly, a to zem, Rx a Tx. Druhý konec je třípólový jack 2,5mm do Kenwoodu TM-D710E.
U toho Geosatu se zapojuje do zdířky označené jako TMC.

Schéma zapojení připojuji:
Cable_configuration.jpg
Schéma zapojení propojovacího kabelu Kenwood TM-D710E & Geosat 5
Naposledy upravil(a) OK1BF dne pon 27. dub 2009 15:25:58, celkem upraveno 1 x.
Roman, OK1BF
ok1lpd
Příspěvky: 110
Registrován: stř 18. bře 2009 14:04:12
Bydliště: Černošice-JN79DW
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od ok1lpd » čtv 23. dub 2009 14:43:07

Ahoj, díky za info, já jen, že tu mám mio c710, také má konektor TMC, ale nějak to nefachá, ani přijem dat z GPS, ani obráceně...
Uživatelský avatar
OK1BF
Příspěvky: 43
Registrován: pát 06. bře 2009 18:42:06
Bydliště: Pardubice, JO70VA
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1BF » čtv 23. dub 2009 15:24:46

ok1lpd píše:Ahoj, díky za info, já jen, že tu mám mio c710, také má konektor TMC, ale nějak to nefachá, ani přijem dat z GPS, ani obráceně...
No, já jsem vyčetl někde v manuálu, že tenhle Geosat 5 má "serial port for TMC". Čili logicky dedukuji, že ten TMC příjmač, který se dá dokoupit komunikuje po RS232. Což asi nebude Tvůj případ.
Někde v předchozím příspěvku jsem psal, že vyšší verze Geosat 5GT, který má již TMC příjmač zabudovaný uvnitř, má zachovaný konektor označený jako TMC - serial pro APRS.
Momentálně co je mi známo tak to funguje se starším Geosat 4 a třeba téměř všemi Garminy které maj COM port. Na co teď jen Míla 1MX přišel je, že u TM-D700 to na Geosatovi 5 nezobrazuje APRS symboly, ale jen kolečka s popiskem (značkou). Pokud však použiji jako v mém případě TM-D710E, zobrazujou se symboly naprosto korektně. Netuším ale, jestli tam nemá Míla něco třeba někde špatně nastaveno. Spíše se ale přikláním k názoru, že ne.
Roman, OK1BF
Odpovědět