TM-D710E a GPS Geosat 5

Odpovědět
ok2xdu
Příspěvky: 151
Registrován: pát 06. bře 2009 20:28:21
Bydliště: Ondratice, JN89MI
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od ok2xdu » pát 28. srp 2009 10:21:15

Vojin Kotas, mam dotaz : dala by se pouzit jina sestava nez Kenwood + Geosat ? Jde mi o to pouzit normalni TRX a nejake TNC, nejspis OT1+. Bohuzel se mi nepodarilo nikde zjistit, jakym zpusobem spolu ta zarizeni komunikuji. Zkousel ste to nekdo ?
Jirka

P.S. na Aukru je Geosat 5e za 1500,-
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1ALX » pát 28. srp 2009 11:00:38

kenwood to do geosatu posila pres nmea protokol jestli se nepletu ...
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1ALX » pát 28. srp 2009 20:52:31

No, tak jsem dnes poridil Geosat 5 a mam smulu, v tom mem podpora APRS neni :cry:
Jak jsem pochopil, musi to byt specialni edice ktera mela pribaleny i kabel na propojeni a ma v menu moznost nastaveni primo aprs (SETTIGNS/USER PREFERENCES/INTERFACE)
Ja jsem to tam nikde nenasel :(

Asi nemam stesti ...
Libor, OK1ALX
ok1lpd
Příspěvky: 110
Registrován: stř 18. bře 2009 14:04:12
Bydliště: Černošice-JN79DW
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od ok1lpd » pát 28. srp 2009 22:06:00

Zkus v Počernicích servis a prodejnu GPS. Tak jsem šáhnul vedle a pan servisman mi vyměnil celou desku, aby APRS chodilo...Na APRS určitě nejde 5GT, ale to se tu už psalo...M.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1MX » pát 28. srp 2009 22:09:22

Nemyslim si, že by to tak bylo. K APRS lze poridit jakykoli, ale NESMI mit vestavěny TMC. Tedy nesmí to být verze GT.Verze Geosat 5 blu jen obsahuje propojovací kabel. Viděl jsi sám, že s 5e to normáně chodí. Libore, Jakou mas verzi software? Když tak mi zavolej a můžeme ty menu prolézt.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1ALX » pát 28. srp 2009 22:12:49

verze V 1.7.38 R [13/04/2007]

pokousim se udelat firmware update, ale nedari se. Porad to pise, ze Geosat not connected ...
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1ALX » sob 29. srp 2009 9:20:55

Panove, omlouvam se za zbytecny rozruch ktery jsem zpusobil. Po upgrade firmware se jiz v menu objevilo nastaveni pro APRS a data mi mezi D700 a GS chodi ;)

Par veci na ktere jsem diky tomu prisel:
- kompatibilni jsou po hw strance zrejme vsechny zarizeni Geosat 5, 5e, 5 blu a mozna dalsi, ale vse je zavisle na verzi firmware. Dale pokud mate v zarizeni starsi mapove podklady, nebudou s novejsimi firware fungovat. Da se ale stahnout i starsi firmware, ktery podporu APRS jiz take v sobe ma a starsi mapy podporuje.
- dalsi a dulezita vec, ktera me vcera potrapila, Geosat se mi nechtel za boha spojit s PC. Takze jsem ho nechal do rana "vykysat" na nabijecce a ejhle, ono to uz funguje. Tudiz jedine rozumne vysvetleni je, ze GS musi byt nabity na nejakou uroven, nebo uplne, jinak si nebude s PC povidat. I zasunuta nabijecka, resp. napajeni nepomohlo .... :)
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1ALX » sob 29. srp 2009 23:30:37

Mel bych otazecku pro ty jez se jiz Geosatem zabyvali :)

Jelikoz mam auto, ktere ma celni sklo i bocni pokovene, mam se vsemi GPS prijmaci uvnitr auta problem, ani geosat neni vyjimkou.
Pravda, chodi to, ale mezi baraky v praze to neni to prave orechove a ani mimo neni presnost idealni. Ne ze by to byl zasadni problem, ale mezi baraky to ma i problem se chytit.

Proto me zajima, jestli jste se jiz nekdo nezabyval problematikou enterni GPS anteny.
Nova se da poridit za cca 2600, coz mi na externi ANTENU prijde az moc.
V manualu pisou ze konektor ketery je pro externi antenu zezadu, je vlastne cituji "serial port for external GPS antenna". Coz mi prijde jako nesmysl, jak by antena komunikovala pres seriovy port :D
Z toho a take z faktu, ze konektor je 4polovy 2.5mm jack (stejne jako pro TMC), usuzuji, ze by mohlo jit o vstup pro klasickou gps s RX a TX. Navic na poslednim pinu konektoru, je po zapnuti proti zemi 5V.

Nez zacnu testovat, jestli se neco zmeni po pripojeni dat z externi GPS, napadlo me zeptat se jestli uz se tim nekdo nezabyval :) DIky ;)
Naposledy upravil(a) OK1ALX dne pon 31. srp 2009 13:03:12, celkem upraveno 1 x.
Libor, OK1ALX
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1MX » ned 30. srp 2009 0:39:50

Externí anténa v pojetí firmy Geosat je externí pří jímač , který posílá data přímo Geosatu (předpokládám jako RS232 nebo TTL). Při troše snahy by šlo udělat v Geosatu konektor a místo vnitřní antény použít venkovní. Koax uvnitř je docela dobře přístupný. Aby fungovaly antény obě už bude složitější, protože by se musely řešit nějaké koaxiální relé na přepínání aktuální antény.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1ALX » ned 30. srp 2009 9:24:33

hmm, to je take zajimava myslenka, asi ho podrobim jeste jednou pitve a prozkoumam moznosti pripasovani anteniho konektoru :) Diky za tip.
Jinak to s tim RS232 jsi mi potvrdil moji domenku, tato varianta by pro mne byla mozna i lepsi, protoze uz mam v aute zabudovanou celkem slusnou GPS kterou jsem ke kenwoodovi pouzival :)

No jsme radioamateri, tak budeme kutit :D Praci zdar! :twisted:
Libor, OK1ALX
Odpovědět