TM-D710E a GPS Geosat 5

Odpovědět
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1COM » ned 06. zář 2009 18:35:48

Uz mi to maka v aute. Diky za pomoc.
Vsimnul jsem si, ze APRS kontakty nemaji zadny timeout, takze tam zustavaji na furt. Mate nejaky typ, jak tam mit jen aktualni? Da se smazat cely adrear s tim, ze si ho navigace pak sama zase vytvori?
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1MX » ned 06. zář 2009 18:50:17

dá, prostřední tlačítko, kliknout na adresář, pak nabídka smazat.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1ALX » ned 06. zář 2009 19:18:37

OK1COM píše:Vsimnul jsem si, ze APRS kontakty nemaji zadny timeout, takze tam zustavaji na furt. Mate nejaky typ, jak tam mit jen aktualni? Da se smazat cely adrear s tim, ze si ho navigace pak sama zase vytvori?
jj, to mi taky trochu vadi, ostatne je to stejne jako jsem mival na EMapu. Resim to prave vymazanim slozky.
Mozna by pomohlo nastavit neposilat vse, ale jen treba lokalni stanice, nebo filtrovane, ale tam presne jeste nevim juak to funguje. Zkousel jsem nastavit local, ale nic se myslim nezmenilo.
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1ALX » pon 07. zář 2009 18:15:57

No tak asi jsem hledal slozitosti tam kde nejsou. Vstup pro GPS "antenu" je opravdu seriova linka RS232 s 5V napajenim.

Po dlouhem googlovani jiz nekolikaty den, kdy na konci byl vzdy neuspech, jsem se prihlasil do Yahoo skupiny venujici se Geosatu 5 a APRS (http://groups.yahoo.com/group/Avmap_G5_ ... d=95969206).
Zde jsem pri prohledavani narazil na podobnou problematiku a dozvedel jsem se, ze se opravdu jedna o RS232.
Proto jsem se jal to hned vyzkouset a ejhle, ono to funguje :) uz jsem to takto sice zkousel, ale nefungovalo to. Problem byl zrejme v tom, ze jsem GPS napajel z jineho zdroje, nikoliv pritomnych 5V.

Cili, konektor je zapojen podobne jako pro TMC, tedy:
.O - plus 5V
| | - data RX
| | - data TX
| | - minus (zem)
██

temi daty si nejsem 100% jist, ale staci to prohodit kdyz vam to nepujde :mrgreen:
Takze ted uz jen nadelat potrebne kabliky ;)

EDIT:
Jeste pro doplneni, externi data jsou opravdu pouzita az ve chvili, kdy je z 5V napajeni odebirano minilane 15mA. Coz je duvod proc mi to pred tim nefungovalo, takze tam loupnu maly odpor a bude vyreseno :P
Zdroj:
Re: External antenna connections

Don,

You DA MAN!! Thanks for sending along the hockey puck GPS for me to
try...

What I found out is that the G5 will NOT switch to an external GPS
(even if one is hooked up) UNLESS you are drawing at least 15mA off
of the 5V supply at the external "antenna" connector
.

For months I have been trying to feed external GPS (powered from a
different source!)and the G5 was ignoring the input. I verified the
puck output was EXACTLY the same as what I've been feeding the G5 -
but still no go... When I put a 330 ohm resistor between the 5V out
and ground (15 mA draw) - BINGO!! I'm in business!


Don - thanks again for the great support! The hockey puck will be on
it's way back to you Monday.

73 de Bill WM1X
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1ALX » stř 16. zář 2009 18:48:26

Kdo se s tim nechce patlat, je k mani jak kabel, tak i kabel s GPS zde: http://www.byonics.com/cables/gps.php :)
Libor, OK1ALX
ok4fd
Příspěvky: 9
Registrován: úte 10. bře 2009 13:04:45

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od ok4fd » sob 03. říj 2009 21:16:15

Co doporucujete nahrat za firmware do navigace geosat 5e se starsi mapou aby fungovala aprs s d710 a take puvodni mapa. Mam fw V1.12.54R (21/11/2007) a mapa je verze T-EU-Q015.05 v1.81 (30/06/2007). Diky za pomoc a info.

Jen dodatek na tom avmap.it je napsano k novejsimu fw:

This update is not compatible with Version 4.0 (or previous release ) of cartography. Check the TEUQ00x.0x Code on the label of your SD card; if the last two numbers of this code is at least .03 you can update the software.

Coz je docela zmatek. Prvni podminka neplati, mam totiz mapu v1.81 ale druha podminka plati Code .05 je vice jak .03.
Je nekde vubec nejaky uceleny seznam kompatability sw a map na tom support webu?
Frantisek ok4FD
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1ALX » pon 05. říj 2009 8:20:47

Presnou verzi ti neporadim, to uz si nepamatuju, ale ja jsem to delal tak, ze jsem si na avmap.it prosel historii firmware, nasel nejaky, kde nebyla informace o nekompatibilite se starsi verzi mapy a vyzkousel, kdyz to slo, sel jsem o verzi vyse dokud jsem nenarazil na to ze mi to vynadalo a firmware nesel spustit. Stejne se to da delat obracene kdyz narazis rovnou ze to nejde, stahnes starsi a zkusis dokud se netrefis.
Vyhoda totiz je, ze ten upgrade se ani nespusti, kdyz zdetekuje starsi mapu :)

Jinak jestli chces, mam tu jednu novejsi mapu, kde by mel jit i nejnovejsi firmware. Mapa to neni uplne nejposlenejsi, ale rozhodne bude novejsi nez co mas a hlavne na nem poslape ten novejsi fw :) Nechal bych ji za tisicku ;)
Libor, OK1ALX
ok4fd
Příspěvky: 9
Registrován: úte 10. bře 2009 13:04:45

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od ok4fd » pon 05. říj 2009 13:24:52

Diky za info, tak to zkusim takto jak jsi to delal ty, zkouset jednotlive FW. Kdyby se nepovedlo asi bych vyuzil tve nabidky.
Franta 4FD
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od OK1COM » pon 05. říj 2009 13:39:19

Nepouzivajte aktualni firmware (do zari 2009). Stava se, ze po par dnech prestane vyhledavat nazvy ulic, mest a statu. Stejne tak na mape se zobrazuji nesmyslne nazvy. Deje se to jen s nekterymi kartami a nekterymi mapami. Bohuzel ani sami Italove nevedi cim to je, ale udajne se to resi. Mam tam ted starsi firmware a mapu v.08 a zatim to beha v pohode.
ok4fd
Příspěvky: 9
Registrován: úte 10. bře 2009 13:04:45

Re: TM-D710E a GPS Geosat 5

Příspěvek od ok4fd » úte 06. říj 2009 10:50:53

Mel jsi Honzo ma mysli tento fw ? GSUpdate5 2.12.087R - 2009-08-07. Prave jsem ho tam nahral. Zajimave na te veci je ze to neupozornilo ze to mam starou mapou 30.6.2007 a navigace je v poradku.
Odpovědět