Začátky v APRS

Odpovědět
ivo76
Příspěvky: 12
Registrován: pon 13. dub 2009 21:06:28

Začátky v APRS

Příspěvek od ivo76 » pon 05. říj 2009 20:50:18

Ahoj,

Mám několik měsíců Yaesu VX-8R a před několika dny jsem si pořídil originál GPS do externího mikrofonu. Vše jsem si nastavil podle návodu a různých informací na netu, nastavil 144,800 Mhz na pásmu B, připojil GPS a kliknutím na "Station list" jsem očekával příjem seznamu stanic. Slyšel jsem sice krátké pakety ale jinak nic. Protože jsem nováček rád bych načerpal rady moudřejších a znalých provozu APRS k osvětlení pojmů a mých chabých znalostí. QTH mám v Přerově (JN89RL) a vidím na převaděč na Holém kopci. Nikde jsem nenašel info, kde je na Moravě, nebo vůbec v ČR digipeater, který bych mohl použít. Kdo poradí, jak vše zprovoznit - zatím jen pro sledování provozu, abych neudělal v éteru zmatek.
Díky za rady.

Ivo
ok2xdu
Příspěvky: 151
Registrován: pát 06. bře 2009 20:28:21
Bydliště: Ondratice, JN89MI
Kontaktovat uživatele:

Re: Začátky v APRS

Příspěvek od ok2xdu » pon 05. říj 2009 21:19:05

Zkus se podivat sem :http://aprs.fi/?lat=49.3632&lng=17.0603 ... range=3600. V Prerove bys mel slyset OK2ULQ-3 mozna i OK2ULQ-2 nebo OK2XDU-1. S VX-8 TI neporadim, to spis nekdo kdo ji ma.
J.
ok2bkr
Příspěvky: 53
Registrován: pát 03. dub 2009 10:01:00
Bydliště: Brno

Re: Začátky v APRS

Příspěvek od ok2bkr » úte 06. říj 2009 10:22:12

ivo76 píše: Vše jsem si nastavil podle návodu a různých informací na netu, nastavil 144,800 Mhz na pásmu B, připojil GPS a kliknutím na "Station list" jsem očekával příjem seznamu stanic. Slyšel jsem sice krátké pakety ale jinak nic.
Ahoj,
v menu pro APRS musíš zapnout modem, a to by pro "poslech" mělo stačit.
Rozjezd APRS je každopádně detailně popsán v manuálu krok za krokem.
VX8 je docela složitá a bez manuálu to zpočátku jde těžko.
J.
Jirka / Brno
ivo76
Příspěvky: 12
Registrován: pon 13. dub 2009 21:06:28

Re: Začátky v APRS

Příspěvek od ivo76 » úte 06. říj 2009 17:30:14

Ahoj Jirko, a jak se modem zapíná? V APRS menu 4 "APRS MODEM" jsem si nastavil 1200bps. Ještě něco jiného musím zapnout?

Ivo
ok2bkr
Příspěvky: 53
Registrován: pát 03. dub 2009 10:01:00
Bydliště: Brno

Re: Začátky v APRS

Příspěvek od ok2bkr » úte 06. říj 2009 20:28:01

To by mělo být vše.
Stačí na B-pásmu nastavit freq 144.800, pro sichr vypnout RX POWER SAVE, zapnout modem.
Pokud to stále nečte, zkusil bych otevřít squelch, jinak mě nic nenapadá.
Pokud VX8 spolehlivě dekóduje paket, zapípá (dá se vypnout).

Pro TX musíš samozřejmě nastavit call, symbol, pokud máš gps tak my position na auto, status text...

J.
Jirka / Brno
ivo76
Příspěvky: 12
Registrován: pon 13. dub 2009 21:06:28

Re: Začátky v APRS

Příspěvek od ivo76 » čtv 15. říj 2009 17:30:23

Už se začínám v APRs trochu orientovat. Pakety příjímám i vysílám s úspěchem. Na mé VX8R mi však není jasné - a v manuálu to není nijak podrobně popsané zobrazování zprávy v tzv "station list". Proč se mi na displeji VX8 objevuje v pravém horním rohu ikonka listu a před mou volačkou písmeno "E" (Mic-E), když jsem nic takového nezadával? jen jsem napsal krátký textík, který v mém majáku vysílám. Jiné stanice tam mají písmeno "P", i když mají ve svém majáku rovněž krátký text v úseku "COMMENT TEXT" jako já. Další tam mají třeba "s", jiní "O" nebo "?".

Díky za vysvětlení.

Ivo
Odpovědět