Open Tracker +

OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Open Tracker +

Příspěvek od OK1MX » ned 09. srp 2009 19:32:25

Tak jsem obdržel balíček s kitem OT+ a rád bych se podělil o první dojmy.

Balení perfektní, tišťák také. Naslintané jsem to měl za cca hodinu a chodilo to na první ťuknutí. Připojil jsem to k rádiu a okamžitě to posílalo data.

Co jsem zatím zkoušel:
Funkce trackeru : bez problému, posílá data do GPS, naopak z rádia je možné posílat i data o teplotě a napětí.
Telemetrie: Posílá to data v TLM formátu, (#003,150,175,225,227,255,00000010) manuál je trochu zmatený, zdá se že by to mělo umět jednu Analogovou veličinu z DB9, a pak další dvě z pinů uvnitř.
KISS mode: výsílá to OK, bude to asi chtít si pohrát s připasováním rádia (doufám, že to nebude takový porod jako foxdigi) na první zapojení přímo z NF out to četlo jen nějaké DIGI, oproti TNC je to tedy znatelně horší. Uvidíme zda po připasování bude lepší.

pokračování...

Tak že funguje i přepínání profilů, (např. není GPS, je jeden, objeví se GPS, přepíná se druhý)
Binární informaci lze přenést jen jednu, je to pin A4, a bit s druhou nejmenší váhou, poslední váha je indikace aktuálně zvoleného profilu. Přenáší se data z 3 analogových vstupů, (poslední tři) první a druhý je natvrdo napětí a teplota. Třetí a čtvrtý je na pinech uvnitř OT+, pátý je na pinu 9 DB9

pokračování...

Pakliže nám už to TLM rámce výsílá (např:
2009-08-15 21:54:38 UTC: OK1MX-7>APOTC1,WIDE1-1,WIDE2-2,qAS,OK1MX-1:T#063,148,176,210,230,035,00000010)

můžeme začít definovat hodnoty a popisy, aby z A/D převodníků byla data na APRS.FI (i jinde) čitelná

Chceme-li zadefinovat EQNS, PARAM nebo UNIT, lze použít AGWTracker, přepnout se do okna MSG a do pole Do: dát značku TLM stanice, cesta jsem měl TLM,WIDE2-2 (zřejmě je to TLM zbytečné a do textu pak požadovaný string.)

defaultní hodnota EQNS je
EQNS.0,1,0,0,1,0,0,1,0,0,1,0,0,1,0 (tím dosáhneme toho, aby se zobrazovaly hodnoty A/D převodníku, t.j. 0-255)
Abychom u OT+ měli v grafech teplotu a napětí, jenž se vyskytují na prvním a druhém A/D, a napětí 0-5V na ostatních A/D převodnících musíme zadat:

EQNS.0,2,-279,0,.1,-5,0,.02,0,0,.02,0,0,.02,0
výsledkem bude rámec:
OK1MX-7>APAGW,TLM,WIDE2-2,qAS,OK1MX-1::OK1MX-7 :EQNS.0,2,-279,0,.1,-5,0,.02,0,0,.02,0,0,.02,0

( proč jsou hodnoty takové jaké jsou je na delší povídání, v Bibli je to celkem srozumitelně popsáno. Na dobrání se správných hodnot oprašte matematiku, jedná se klasickou kvadratickou rovnici)

Dále pak musíme definovat názvy grafů:

PARM.Teplota,Voltage,A/D 1,A/D 2,Osvit
OK1MX-7>APAGW,TLM,WIDE2-2,qAS,OK1MX-1::OK1MX-7 : PARM.Teplota,Voltage,A/D 1,A/D 2,Osvit

a hodnoty

UNIT.deg.C,V,V,V,V
OK1MX-7>APAGW,WIDE1-1,WIDE2-2,qAS,OK1MX-1:>PARM.?,Napeti,Teplota,NC,NC,Osvit

Pakliže vše proběhlo jak má, po stisknutí tlačítka Telemetrie v APRS.FI budou grafy ukazovat správné hodnoty.
Pro zkoušku jsem na PIN9 DB9 připojil solární článek a výsledek je tady:
(http://aprs.fi/telemetry/OK1MX-7)
ok2pll
Příspěvky: 13
Registrován: úte 30. čer 2009 8:56:15

Re: Open Tracker +

Příspěvek od ok2pll » úte 25. srp 2009 17:43:20

Zajímalo by mne,jaký jsi pro připojení OT+ použil kabel k PC.Já jsem OT+ postavil,připojil jsem jej kabelem s překříženými piny 2-3 a 5 na zem.COM port je nastavený rychlost 115200,8,0,1,0.Po spuštění konfiguračního programu blikne červeně ledka,a hlásí to: Ready to connect.Please reset tracker now.Po resetu odpojením napájení mi to pak hlásí:cant open serial port.Součástkami je to osazeno správně,napětí je správné a dle manuálu i na procesoru je vše v pořádku.V čem může být chyba?Pokud někdo ví ať poradí.Díky předem.Lev OK2PLL
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Tracker +

Příspěvek od OK2ZO » úte 25. srp 2009 18:01:39

ok2pll píše:Zajímalo by mne,jaký jsi pro připojení OT+ použil kabel k PC.Já jsem OT+ postavil,připojil jsem jej kabelem s překříženými piny 2-3 a 5 na zem.COM port je nastavený rychlost 115200,8,0,1,0.Po spuštění konfiguračního programu blikne červeně ledka,a hlásí to: Ready to connect.Please reset tracker now.Po resetu odpojením napájení mi to pak hlásí:cant open serial port.Součástkami je to osazeno správně,napětí je správné a dle manuálu i na procesoru je vše v pořádku.V čem může být chyba?Pokud někdo ví ať poradí.Díky předem.Lev OK2PLL
Mas to spravne, ale nevypinej to napajeni.. Normalne jak spustis program tak to dej nacist. Pokud se nechytne, zkus snizit rychlost. Port resetni do defaultu, s tim to nema nic spolecneho.. Jeste mam na kabelu propojeny RTS a CTS (7/8), ale to by nemelo mit vylozene vliv.
Pokud to nejde, zkusil bych, jestli jede oscilator atp. Nemelo by tam byt nic zaludnyho..
OK2ZO Libor/Adamov
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Tracker +

Příspěvek od OK1MX » sob 29. srp 2009 12:41:38

Pánové, narazil jsem na problém, potřeboval bych vědět, jestli se u Vás také projevuje. Nerad bych zbytečně plašil, pakliže by to byl problém pouze u mne.

Jedná se o funkci "Power Control". Na pinu 9 v případě že se tato enabluje se má objevit napětí, kterým se pak dá spínat výkonový prvek pro napájení rádia. Pakliže dám delay 0, je všechno OK, při zaklíčování se se tam napětí objeví, jakmile zadám jakoukoli jinou hodnotu poprvé to je OK, t.j. napětí se objeví, po nastaveném delay se TX zaklíčuje, odvysílá se rámec, napětí zmizí. Pakliže zase nastane okamžik kdy se má odvysílat maják, napětí se ve správný čas znovu objeví, ale od toho okamžiku je to tuhé. Maják se již neodvysílá a napětí je tam trvale.

Můžete zkusit jak se to chová Vám?

Milan
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: Open Tracker +

Příspěvek od ok2ila » úte 08. zář 2009 19:44:29

Stejně jako OK2PLL mám problém, že mi OT+ nekomunikuje. Po zapnutí blikne LEDka, ale to je všechno. Když kouknu čítačem na oscilátor, naměřím základní kmitočet (9 něco MHz). Krystal je z GM, čili ne originální od Argentdata. Trochu nás napadlo, jestli není problém právě v tom krystalu. Zajímalo mě, jestli jste už někdo postavil OT+ s jiným než originálním Xtalem a jak chodí.
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Tracker +

Příspěvek od OK2ZO » pát 11. zář 2009 10:43:02

Tak zavada u PLL odhalena. Cely problem je v nekvalitnim krystalu, ktery je ujety. V pripade Lva 2PLL krystal kmital az skoro na 29.505MHz misto nominalnich 29.4912. Pro synchronizaci s RS232 je potreba ten kmitocet dost presny.. S mym xtalem to naskocilo okamzite.
OK2ZO Libor/Adamov
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: Open Tracker +

Příspěvek od ok2ila » pát 11. zář 2009 10:55:07

OK2ZO píše:Tak zavada u PLL odhalena. Cely problem je v nekvalitnim krystalu, ktery je ujety. V pripade Lva 2PLL krystal kmital az skoro na 29.505MHz misto nominalnich 29.4912. Pro synchronizaci s RS232 je potreba ten kmitocet dost presny.. S mym xtalem to naskocilo okamzite.

jj, souhlasí. Já jsem měl nedůvěru ke svému čítači, ale naměřil jsem ten základní kmitočet takový, že rovněž vychází asi na 29.5... Takže z GM tyhle krystaly NEBRAT!!!
Takže, až budete někdo objedávat něco z Argentdata, dejte prosím vědět. Jak to vidím, najde se několik zájemců o krystaly. Mimochodem není na škodu vzít i tu patici na IO.
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Tracker +

Příspěvek od OK2ZO » pát 11. zář 2009 11:26:23

Koupil sem krystal od Bucka v Brne a je jak svycarsky hodinky.. Ten GM cinsky FT stoji uplne za ...no.
Jinak doporucuju spis vzit kdyz uz cely kit vcetne krabicky za 36 baku, vypada to designove i funkcne mnohem lepe..
OK2ZO Libor/Adamov
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: Open Tracker +

Příspěvek od ok2ila » pát 11. zář 2009 18:06:12

OK2ZO píše:Koupil sem krystal od Bucka v Brne a je jak svycarsky hodinky.. Ten GM cinsky FT stoji uplne za ...no.
Jinak doporucuju spis vzit kdyz uz cely kit vcetne krabicky za 36 baku, vypada to designove i funkcne mnohem lepe..
Shodou okolností jsem v Brně, tak jsem si pro ten krystal k Bučkovi zaskočil. Doufám, že je teda OK.
V rámci akce, kdy se kupovala hromadně deska a procák to vyšlo nesrovnatelně levněji něž celý kit. Ale holt to nese tato rizika...

EDIT: Vyzkoušeno. S Xtalem do Bučka funguje jak má. Takže opakuji: krystaly z GM nebrat!
ok2pll
Příspěvky: 13
Registrován: úte 30. čer 2009 8:56:15

Re: Open Tracker +

Příspěvek od ok2pll » pon 12. říj 2009 14:05:13

Při novém programování OT+ se mi vyskytl problém-po zapsání zvolené konfigurace a ukončením kolonkou Quit mi zůstala trvale svítit slabým svitem červená Ledka.Tato stále svítí i při vypnutí a opětovním zapnutí OT+.Když spouštím konfigurační program,musím připnou napájení OT+ až po spuštění konfiguračního programu.Pak ihned program naskočí,můžu měnit parametry,nastavení zapsat,ale po ukončení zůstane opět slabě svítit červená Ledka.Součástky jsou v pořádku a domnívám se,že by chyba mohla být v tom,že v paměti procesoru zůstalo něco chybně zapsáno.Je možné procesor nějak resetnout tak,aby byla paměť zcela vymazána a nebo je procesor nějak poškozený?Pokud někdo ví ať poradí.Díky Lev OK2PLL
Zkus nahrát jinej FW (třeba METEO) a pak opět ten původní. Jednou mi to taky takhle podobně zabloudilo a pomohlo to.
Odpovědět