Stránka 1 z 1

TinyTrak - Jak nastavit ?

Napsal: čtv 08. říj 2009 12:42:20
od ok2vop
Ahoj,

pred casem jsem vyrazil na delsi vylet napric celou Skandinavii. Mel jsem s sebou APRS s TinyTrackem. Po odstraneni necekane zavady v ANT zakoupenim nove ANT v radioklubu v Helsinkach jsme se rozjeli a APRS maloval do mapy krasne dokonale krivky. Po nekolika hodinach se ale na mape prestal ukazovat krasny koralek pointu a pribyly jakesi velmi orientacni body s odchylkou v radech kilometru... Pak nastal ten jev, ze nas zopakovalo jen male mnozstvi stanic a prekvapive kdyz uz, tak stanice vzdalenejsi, zatim co blizka nas ignorovala. Po nekolika dnech nas prestal system opakovat uplne.

Po navratu do OK jsem mel malo casu se venovat analyze problemu, jen jsem nacetl obsah nastaveni TinyTracku a vida - moje CALL je neuplna...! Neco podobneho se stavalo v minulosti, kdy jsem po letech vyhrabal tento konkretnmi kus z kramu "na pude" a naprogramoval a odnesl do auta, vzdycky mi zmizela cast dat z nastaveni... treba cela CALL apod. Do podezreni padla ihned backup baterka a tak jsem nechal zarizeni "laboratorne" pod napetim a sledoval vyvoj napeti na teto baterce - skutecne slo nahoru. Az se vzestup po tydnu zastavil, radio jsem odnesl do auta a uz to (vice-mene) chodilo. Az do popsaneho okamziku ve Skandinavii.

Po nacteni nastaveni - viz obr.:
Obrázek

je videt, ze jsem vysilal jako K2VOP-9 a je trochu prekvapive, ze me APRS system nebral. Vzdyt mohl predpokladat, ze jsem nejaka kanadska stanice, ne? Po analyze okamziku, kdy doslo k poslednimu spravne zopakovanemu ramci jsem dosel k zaveru, ze presne v tom okamziku nam z duvodu poruchy na jinem zarizeni shorela na parkovisti kousek za polarnim kruhem 20 A pojistka v palubnim rozvodu a APRS zustal na par minut zcela bez napeti. Toto se stalo jeste 2x pri postupnem testovani a hledani zavady (prepalili jsme na tom parkovisti jeste dalsi dve 20A pojistky).

Od te doby uz ani jeden zopakovany ramec i kdyz majak vysilal pravidelne (bylo slyset lupani v repracich). Je mozne, ze doslo soucasne se ztratou pismene z CALL i ke zkresleni dalich udaju v nastaveni - to ale nedokazu presne posoudit. Viz obrazek vyse.

Prosim tedy o nazor, co mohlo byt pricinou problemu a take o doporuceni, jak hodnoty idelane nastavit.

diky

Petr 2VOP

Re: TinyTrak - Jak nastavit ?

Napsal: čtv 08. říj 2009 13:02:53
od OK1COM
Toto se mi take casto stavalo. Je nutne osetrit vstupy do procesoru. Viz: http://www.hamradio.cz/aprs/dalsi/tinytrak/tinytrak.htm ale i presto se mi cas od casu TinyTrak preprogramoval.

Re: TinyTrak - Jak nastavit ?

Napsal: pát 09. říj 2009 2:05:25
od ok2vop
V mem pripade urcite nepadla teplota pod +10°C... I kdyz jsme byly nad polarem...

Jinak ostatni hodnoty jako TXD a predevsim me zcela nepochopitelna velicina Calibration jsou optimalni?

Re: TinyTrak - Jak nastavit ?

Napsal: pát 09. říj 2009 7:36:35
od ok2af
Taky se mně toto stávalo, bylo to pronikáním VF z radia do tinytracku, je dobré ošetřit vstupy jak píše Libor ALX, mně ale úplně pomohlo až instalovat TT přímo do TRX a když do krabky tak hlavně odstíněné.

Re: TinyTrak - Jak nastavit ?

Napsal: pát 09. říj 2009 8:40:47
od ok2vop
ok, ošetřením vstupů se tedy rozumí podepřít je přes odpory o zem?

Re: TinyTrak - Jak nastavit ?

Napsal: pát 09. říj 2009 8:49:33
od ok2af
ok2vop píše:ok, ošetřením vstupů se tedy rozumí podepřít je přes odpory o zem?
Ty odpory se dávaly, když TT odmítal fungovat při nižších teplotách, proti VF je dobré vstupy/výstupy blokovat kapacitou (100n) proti zemi, ale jak jsem psal mně pomohla až montáž do TRX , případně stíněná krabka.

Re: TinyTrak - Jak nastavit ?

Napsal: pát 09. říj 2009 11:04:53
od OK2ZO
ok2af píše:
ok2vop píše:ok, ošetřením vstupů se tedy rozumí podepřít je přes odpory o zem?
Ty odpory se dávaly, když TT odmítal fungovat při nižších teplotách, proti VF je dobré vstupy/výstupy blokovat kapacitou (100n) proti zemi, ale jak jsem psal mně pomohla až montáž do TRX , případně stíněná krabka.
Musis pouzit kondy pokud mozno styroflex atp. Ty hmotove mnohdy neblokuji.. Viz stare konstrukce M02, PS83 atp., kde se nedoporucovaly na blokaci kondy z hmoty N.
Pro mnohe dnes uz to zni skoro jako nadavky.. ;) Dobre byly kondy te starych TESLA RDST. Ale je fakt, ze pozinkovany ocelovy plech memu staremu TT nakonec vyresil stejne problemy.. Kondy nepomohly.

Jo a jeste docela pomahaly ty nacvakavaci ferity na koax hned za RDST, ale aspon 2.. Jenze VOP to ma uvnitr radia.. Myslim, jestli to neni zrovna kousek od DNH nabo MX?

Re: TinyTrak - Jak nastavit ?

Napsal: pát 09. říj 2009 20:58:46
od ok2vop
Jojo, TT je uvnitr radia, venku je pouze (nemylim-li se) GPS receiver...

A ten kus je v pravde APRS historicky, bude od MX, DNH nebo ALX... ted presne nevim... kdo si ho pozna...??? viz foto:

Obrázek


BTW prosim jeste o nazor na nastavene hodnoty TXD a Calibration...

Re: TinyTrak - Jak nastavit ?

Napsal: pát 26. bře 2010 14:08:15
od ok1nmj
Blokování vstupů - tak na to už jsem přišel i bez přečtení tohoto článku, zkušební TT mi fungoval a "finálovka" dělala nesmysly, protože jsem si vytáhl spínače S1 a S2 na "myší piano" na krabičku a ty kousky drátů "pochytaly" něco při vysílání.
Pro frekvence "2m" v pohodě stačí kondenzátory řádově ve stovkách pF až jednotkách nF, krátké přívody snad nemusím zdůrazňovat.

Je to možná dáno jednotlivými procesory, ale někdy po zapnutí se "nerozběhl" TT, dělal to jen při 3V (PIC 16F84, podle katalogu by chodit měl)
Ono tam není seriozní ošetření RESETu
PIN 4 MCLR (RESET) by měl být spojen s +Ucc přes odpor (řádově desítky a ž stovkykiloOhmů)a na zem by měl být připojen přes kondenzátor (řádově sto nF)