ADS-WS1 APRS+Voice meteostnice

OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

ADS-WS1 APRS+Voice meteostnice

Příspěvek od OK1MX » ned 08. srp 2010 20:41:12

Napsal jsem malý článeček o prvních zkušenostech s touto meteostanicí.
http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... 1:meteostn
ok4ps
Příspěvky: 71
Registrován: čtv 13. srp 2009 10:04:33

Re: ADS-WS1 APRS+Voice meteostnice

Příspěvek od ok4ps » ned 22. srp 2010 14:22:11

Milane mohl by jsi technickým okem mrknout, jestli by bylo možné sdružený plošňák s čidly teplota - tlak - vlhkost (pkud tomu tak je) vypreparovat ze základní desky ADS-WS1 a tím docílit umístěný mimo plastovou krabičku, která není uplně vhodné řešení s ohledem na možné zkreslování údajů. Umístění do radiačního štítu a propojení stíněným kabelem by bylo mnohem vhodnější.

Každopádně nyní mám WX stanici umístěnou na dočesném místě, v plastové bedně s IP krytím a i přes zajištění vstupu vzduch do bedny to samozřejmě zkresluje teplotu a vlhkost. Systém krabička v bedně není optimální. Nejlepší by bylo to čidlo vytáhnout mimo základní jednotku. Navíc nový kousek, co mi Scott poslal neměl ani ten prostup vedoucí k čidlu, tak to bylo ještě horší. Udělal jsem tam 12mm díru s krytím a je to o trochu lepší.

Jinak Milane díky za CZ firmaware a binár s hlasem. Mám tedy také pod subtónem 203,5 Hz a vysílání co 1/2 hodiny. Nicméně jen na malou magnetku a výkon 0,5 W. V rámci města to funguje.

P.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: ADS-WS1 APRS+Voice meteostnice

Příspěvek od OK1MX » ned 22. srp 2010 14:36:09

Musím někde pohledat schéma. Každopádně určitě se zhorší odolnost vůči VF. Jakmile bude po Holicích a tu mojí připravím na finální montáž, zkusím udělat automatickou nucenou cirkulaci vzduchu v radiačním šťítu. Už mi to na stole funguje, je to prosté jako facka. Solárek a 100mA větráček. Čím víc svítí slunko, tím víc vzduchu prohání. Jelikož ADS bere 12 mA a nic jiného se tam nehřeje, není důvod, aby to jak v létě, tak v zimě zkreslovalo teplotu.
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: ADS-WS1 APRS+Voice meteostnice

Příspěvek od ok2ila » ned 22. srp 2010 14:47:01

Musím říct, že to je věc, která mi brání v tom, abych po stanici hned skočil. Jestli to teda dobře chápu, musím mít buď rádio přímo v meteobudce a do budky tahat napájení a anténu, nebo tahat z budky (krom napájení ) PTT a nf, což je asi kravina. Je to tak?
NEvíte někdo, jaké tam má teplotní a vlhkostní čidlo? Na té support page toho moc není.
ok4ps
Příspěvky: 71
Registrován: čtv 13. srp 2009 10:04:33

Re: ADS-WS1 APRS+Voice meteostnice

Příspěvek od ok4ps » stř 25. srp 2010 9:40:25

Milane prosimte, mohl by jsi otestovat, jestli se to korektne vynule mnoszvi srazek vzdy k pulnoci. Taky aby pro dalsi den to zacinalo od 0mm. Protoze me se prozati nevynulovalo a srazky se mi tak kumuluji, coz je naprosto na nic.

Cidlo srazek jsem rozdelal, zadna voda tam nezustava. Takze mam podezreni na firmaware bug. Otazka jestli to dela i pri originallnim FW nebo jen v te CZ uprave.

Diky za pripadne info
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: ADS-WS1 APRS+Voice meteostnice

Příspěvek od ok2ila » stř 25. srp 2010 13:07:42

OK1MX píše:Musím někde pohledat schéma. Každopádně určitě se zhorší odolnost vůči VF. Jakmile bude po Holicích a tu mojí připravím na finální montáž, zkusím udělat automatickou nucenou cirkulaci vzduchu v radiačním šťítu. Už mi to na stole funguje, je to prosté jako facka. Solárek a 100mA větráček. Čím víc svítí slunko, tím víc vzduchu prohání. Jelikož ADS bere 12 mA a nic jiného se tam nehřeje, není důvod, aby to jak v létě, tak v zimě zkreslovalo teplotu.
Milane, mohl bys mi poslat to schéma? Viděl jsem na fotce od Pavla OK4PS, že na té desce čidel je asi malý ATMEL, tak mě napadlo, jestli spolu komunikují nějakým rozumným protokolem, že by nemusel být problém tu destičku dislokovat. Moc by mě zajímalo jaká čidla tam použil. Dík.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: ADS-WS1 APRS+Voice meteostnice

Příspěvek od OK1MX » čtv 26. srp 2010 18:49:12

Už jsem ho našel.
Přílohy
ads-ws1-schematic.png
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: ADS-WS1 APRS+Voice meteostnice

Příspěvek od ok2ila » čtv 26. srp 2010 20:25:12

Díky moc!. Tak jsem na to koukal a použitá čidla nejsou špatná. Pro tlak a teplotu je http://www1.futureelectronics.com/doc/B ... 300144.pdf a pro vlhkost http://www.hoperf.com/upfile/hh10d.pdf. Jak vidno, ta extra PCB je jen vlhkostní čidlo. Pokud by čidlo pro teplotu a tlak bylo na jedne desce s tou vlhkostí, po I2C by určitě šlo na kablíku kousek vzdálit...
Takže shrnuto: přesnost pro teplotu 0,5-1°C, pro tlak1-3hPa a pro vlhkosti 3% (dle daasheetu je rozsah teploty jen do -10°C!). Docela by mě zajímalo, kolik ta čidla stojí.
ok4ps
Příspěvky: 71
Registrován: čtv 13. srp 2009 10:04:33

Re: ADS-WS1 APRS+Voice meteostnice

Příspěvek od ok4ps » pon 06. zář 2010 0:26:49

Milane, tak prubezne sleduji tvoji ADS-WS1 OK1MX-14 a asi se ti take nenuluji srazky, ale prirustky srazek se ti kumuluji. K 5.9. tam mas krasnych 16,8mm od pulnoci :-) Pred par dny jsem se dival a bylo tam cca 9mm. Ja jsem WX stahnul ze strechy a zacinam znovu doma testovat. Jelikoz mi to vzdy vydrzi jet jen par dni a pak se to kousne. Po vypnuti a zapnuti zase jede. Nyni doma pripojeno na aku, par veci jsem jiz vyzkousel, ale uvidim jak se projevi po cyklu 24 hodin.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: ADS-WS1 APRS+Voice meteostnice

Příspěvek od OK1MX » pon 06. zář 2010 8:36:35

ok4ps píše:Milane, tak prubezne sleduji tvoji ADS-WS1 OK1MX-14 a asi se ti take nenuluji srazky, ale prirustky srazek se ti kumuluji. K 5.9. tam mas krasnych 16,8mm od pulnoci :-) Pred par dny jsem se dival a bylo tam cca 9mm. Ja jsem WX stahnul ze strechy a zacinam znovu doma testovat. Jelikoz mi to vzdy vydrzi jet jen par dni a pak se to kousne. Po vypnuti a zapnuti zase jede. Nyni doma pripojeno na aku, par veci jsem jiz vyzkousel, ale uvidim jak se projevi po cyklu 24 hodin.
Můžou na to mít vliv dvě věci.

a) Patrně nemám seřízenej čas, protože jsem to neměl dlouho připojené k PC, resp. jsem mezi tím určitě odpojoval baterii. Tak že bůh ví kdy se to nuluje.
b) čidlo je na dlouhém stožáru a je možné, že si sem tam něco napočítá samo, když fouká vítr

(jo a podotýkám, že mezi čidly a meteostanicí mám cca 20m UTP. Udělal jsem si rozbočovač a slučovač (dva kabely od čidel se sloučí do jednoho UTP a po 20m se zase rozdělí, aby se dali zapojit do WS-1. Jelikož to mám relativně blízko KV anténam, nevylučuju, že se tam můžou dít podivuhodné věci.

Jinak tam mám českej FW a od tý doby co jsem to pustil, se to nehryzlo ani jednou (je to na půdě) Jednou se mi to kouslo taky, ale bylo to venku přikryté kýblem. Podle vnějších příznaků mám podezření, jestli na to náhodou nemůže mít vliv vlhkost. Přeci jen díky tomu, že to má celé 12mA, musí to být vevnitř všechno na dost vysoké impedanci a případná vysoká vlhkost blížící se kondenzaci může nadělat neplechu (ale to jen fabuluju).
Odpovědět