Detekce blesků

Odpovědět
m23
Příspěvky: 39
Registrován: sob 16. kvě 2009 23:56:06

Re: Detekce blesků

Příspěvek od m23 » ned 13. čer 2010 15:49:19

To OK1HRA:
ty statistiky jsou skvele. O necem podobnem jsem uvazoval (upravou scriptu z wetter-board). Je Tvuj kod k dispozici? Hořká odměna jista! :-)

P.S.: Vyhodnocovaci board jsi mel venku?


Michal
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Detekce blesků

Příspěvek od OK1MX » ned 13. čer 2010 19:09:24

ok1hra píše:Po vymene vyhodnocovaciho boardu jsem opet qrv.
Stara deska (ver. 3.0) zkorodovala, jak roztal na jare snih. Pokud by mel nekdo zajem hledat chybu, nabizim ji zdarma k dispozici.
Jeste nejake statistiky http://stats.dtpress.net/toa/
Super, je fain, že se to u nás takdle rozjíždí. Možná by stálo rozšířit statistiky i o OK2XDU a časem také o LOL-COM gerét, který je jestli se nemýlím v procesu.
ok2xdu
Příspěvky: 151
Registrován: pát 06. bře 2009 20:28:21
Bydliště: Ondratice, JN89MI
Kontaktovat uživatele:

Re: Detekce blesků

Příspěvek od ok2xdu » ned 13. čer 2010 19:36:58

Dik za ty statistiky. Akorát ted budu pár dní mimo provoz. Ten včerejší masakr mi to rozebral. Naštěstí se nic nepoškodilo. Odnesla to ale střecha na chlívě a zateklo mi do průjezdu a koupelny. Takže dnešní den sem strávíl odklízením větvi a opravami. Uvedení do provozu počítám až někdy na konci týdne, když to pude dobře.
Zatím se mějte.
J.
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 24
Registrován: stř 09. čer 2010 12:42:33
Jméno: Petr
Bydliště: Bratronice
Kontaktovat uživatele:

Re: Detekce blesků

Příspěvek od ok1in » ned 13. čer 2010 20:08:30

ok1hra píše:...Stara deska (ver. 3.0) zkorodovala, jak roztal na jare snih. Pokud by mel nekdo zajem hledat chybu, nabizim ji zdarma k dispozici...[/url]
Máš ji jěště k dispozici? Stálo by to za opravu, škoda každého kusu, který nejede :-)
73! Petr - JO60XE
http://ok1in.nagano.cz
m23
Příspěvky: 39
Registrován: sob 16. kvě 2009 23:56:06

Re: Detekce blesků

Příspěvek od m23 » ned 13. čer 2010 21:54:34

Dik za zarazeni do grafu.
Jen na pripadne vylepseni v budoucnu: pouzivam na nejake vystupy Highcharts pripadne jQuery (http://forecast.100webspace.net/graphs/), ktery umeji udelat grafy mirne interaktivni - po najeti mysi ukazi hodnoty napriklad.
Kazdopadne timto zasilam podporu Jirimu a vsem dalsim postizenym. U nas ta bourka byla pomerne nicotna, ale co jsem videl na netu na jihu Moravy to byl docela bes. Tak se drzte.

P.S.: Jeden muj meteo kolega objednal TOA. Je od Olomouce Takze 6 stanice na spadnuti.

Michal
ok1hra
Příspěvky: 72
Registrován: pon 27. dub 2009 21:03:28

Re: Detekce blesků

Příspěvek od ok1hra » pon 14. čer 2010 1:24:50

m23 píše: Je Tvuj kod k dispozici?
P.S.: Vyhodnocovaci board jsi mel venku?
pouzivam na nejake vystupy Highcharts pripadne jQuery, ktery umeji udelat grafy mirne interaktivni
Kod je v podadresari sh (neni videt, ale je tam) - za kvalitu nerucim
Board mam 2m od prijmaci smycky, neb s delsim vedenim rostlo ruseni, ale jeste se chystam vyzkouset jak se bude chovat ta nova verze, je pomerne dost predelana.
1hra.jpg
board na slunci i desti
Hejbaci grafy jsou pekny, asi javascript, kdyz ja su neni programator ;)


ok1in píše:Máš ji jěště k dispozici? Stálo by to za opravu, škoda každého kusu, který nejede :-)
Zatim se nikdo neprihlasil, ale po pripadne oprave by bylo treba dokoupit desku predzesilovace + nejakou gps...
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Detekce blesků

Příspěvek od OK1MX » pon 14. čer 2010 10:00:25

Jsou mezi PCB4 a PCB6 nějaké provozně významné změny? Podle schematu jsem si všimnul lepší filtrace, nicméně to bylo první, co jsem na staré desce dodatečně upravil (tlumivky a 4G kondík). Trochu mne mrzí, že na PCB6 už není možné osadit vyváženou smyčku, bez ní bylo i za použití FTP kabelu hromada problémů s rušením. Jakmile jsem použil vyváženou, mám 25m obyčejného počítačového UTP cat5 a je to naprosto čité. Původně jsem chtěl dát do jedné krabičky jak desku logiky, tak preamp, ale pořád mi tam lezl bordel z RS232 (a to jak z linky GPS <> board, tak z linky board <> PC) tento bordel zmizel jakmile jsem preamp vzdálil na cca 3-5m. V příposlechu se to jevilo jako relativně slabé, ale vzdálené výboje to celkem úspěšně zamaskovalo.
ok1hra
Příspěvky: 72
Registrován: pon 27. dub 2009 21:03:28

Re: Detekce blesků

Příspěvek od ok1hra » pon 14. čer 2010 10:19:34

OK1MX píše:Jsou mezi PCB4 a PCB6 nějaké provozně významné změny? Podle schematu jsem si všimnul lepší filtrace, nicméně to bylo první, co jsem na staré desce dodatečně upravil (tlumivky a 4G kondík). Trochu mne mrzí, že na PCB6 už není možné osadit vyváženou smyčku, bez ní bylo i za použití FTP kabelu hromada problémů s rušením. Jakmile jsem použil vyváženou, mám 25m obyčejného počítačového UTP cat5 a je to naprosto čité. Původně jsem chtěl dát do jedné krabičky jak desku logiky, tak preamp, ale pořád mi tam lezl bordel z RS232 (a to jak z linky GPS <> board, tak z linky board <> PC) tento bordel zmizel jakmile jsem preamp vzdálil na cca 3-5m. V příposlechu se to jevilo jako relativně slabé, ale vzdálené výboje to celkem úspěšně zamaskovalo.
Je to jak rikas - snaha o filtraci napajeni boardu i predzesilovace ukazuje, ze vetsina problemu prichazi po napajeni.
Absenci vyvazene smycky nerozumim, ale ja jsem na ni nedostal soucastky uz ve verzi 3 s tim, ze neni dale podporovana, tak muzu jen zavidet ;), jak ti to tak pekne funguje (podle grafu slysis lip).
Dalsi zmena, ktera muze mit teoreticky vliv, je rozlozeni soucastek na desce. Nahrada trimru za pevny odporovy delic, nema v praxi asi vyznam zadny...
m23
Příspěvky: 39
Registrován: sob 16. kvě 2009 23:56:06

Re: Detekce blesků

Příspěvek od m23 » pon 14. čer 2010 10:59:36

Moje zkusenost je takova, ze v mem pripade naprosta vetsina ruseni prichazi nekde z venci systemu. Protoze mam postaveny i system LR a tam to je take slyset jsem si tim jisty. Pri jednom pokusu jsem vyjel mimo mesto a pak kilometru za mestem byl v eteru temer idealni klid. Dole v meste to bylo opet silene. Skoro rok tedy hledam misto, ktere bude lepsi. Konecne jsem ho nasel a stanici tam hodlam prestehovat. Jinak vysledky detekce mam docela dobre. Ale pak prijde ruseni (neni porad, je to tako kdyz prijde nekdo do sichty a zapne nejaky stroj) a za chcilku jsem v listu cerveny a je to v haji. Na nove pozici je eter vyrazne cistsi a opravdu tam slysim jen zrejmne to "vnitrni" ruseni. Takze pak se chystam pripadne na nej.
Zdroj toho ruseni je mi zahadnou. Kolegove v zahranici to maji v daleko vetsich mestech a tak strasne to asi nemaji. I kdyz "borci" s 5000 a vice striky za hodinu jsou v listu zastoupeni. Vypozoroval, ze i pitomou pracku mi TOA zaznamena a LED detekce sviti pokud se buben toci. Kdyz zapne soused soustruh, je to stejne. Na novem miste to vypada vyrazne lepe.
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Detekce blesků

Příspěvek od OK2ZO » pon 14. čer 2010 14:40:25

To by se dalo docela uspesne sledovat pohyb starych fichtlu.. A dle frekvence dokonce monitorovat, kolik zrovna toci otacek.. :D
U me v okoli takovych jezdi na dedine docela hodne.. Na KV je to potom na odstrel..
OK2ZO Libor/Adamov
Odpovědět