D-STAR x DMR

OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

D-STAR x DMR

Příspěvek od OK1MX » pon 19. lis 2012 20:27:16

Jelikož jsem z principu nedůvěřivý a debaty na téma co je lepší => Dstar nebo DMR nikam nevedou, rozhodl jsem pro to něco udělat.

V 16:00 mi přistál na stole DMR převaděč, v 16:30 již proběhlo první spojení. (dík PSU) Kdo si to chce vyzkoušet, najdete ho na kmitočtu OK0OMX a vysílá ze stejného QTH, ze stejných antén a stejného duplexeru aby bylo srovnání co možná nejlepší. (Jede v duálním režimu, tak že je možné využívat i analog s CTCSS 88.5Hz)

Konfigurace mi trvala 12 min (nejsem v DMR moc sběhlý), SW je velmi přehledný a jednoduchý, HW převaděče vypadá velmi pěkně a působí solidním dojmem. Stačí připojit na 12V RX ant TX ant a to je vše. SW na programovaní je stejný pro henheldy, mobilní stanice i pro převaděč, připojuje se k PC USB kabelem. Dohodli jsme se s Pavlem OK4PS, že propojíme OK0X na Pradědu a OK0OMX, jestli nebude někde zádrhel, tak by to večer mohlo chodit. Stačí jen naklikat IP adresy, jeden určit jako mastr a další pak jako slave.

Převaděč jsem si půjčil zejména kvůli tomu, že chci porovnat, jak se budou chovat Dstar a DMR v různých situacích, zejména pak při různých simulacích reálného radiového kanálu. (zpoždění t.j. simulace vzdálenosti, mobilefekt, vícecestné šíření při různých rychlostech a úrovních signálů) Bohužel, připravit měřící techniku na takovéto testy není na pět minut, tak že v mezidobí nechám převaděč bublat do vzduchu. Cílem je, že si chci udělal obrázek o vlastnostech a rozdílech přenosové vrstvy na základě faktů, nikoli pojmů a dojmů zastánců toho či onoho tábora.

Nečekejte výsledky typu co je lepší (nebo co si mám pořídit) jestli DMR nebo D-STAR, protože jsem přesvědčen, že o tom rozhoduje výsledná užitná hodnota, která je dána nejen komunikační účinností ale zejména infrastrukturou, která je v pozadí a která bude více vyhovovat amatérskému využití.

doplněno 23:00 - Broňkovi JIB se podařilo zvítězit nad konfigurací a je to propojené. Nakonec to nebylo jen naklikání IP adres ale chtělo to trochu pobojovat...
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od OK1MHK » stř 28. lis 2012 21:25:50

Možná se ptám blbě, ale od toho tu je konev že?
Měl jsem za to, že DMR umí fungovat na jednom kanálu a realizace převaděče je pak pomocí TDMA jednodušší minimálně v tom, že není třeba duplexer a vše se "odehrává" na jednom kmitočtu při klasickém používání rozdělení do timeslotů s nějakým ochranným intervalem. A převaděč obsadí ty timesloty dva, jeden ( RX ) bafruje a následně ho vyšle.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od OK1MX » stř 28. lis 2012 22:37:55

OK1MHK píše:Možná se ptám blbě, ale od toho tu je konev že?
Měl jsem za to, že DMR umí fungovat na jednom kanálu a realizace převaděče je pak pomocí TDMA jednodušší minimálně v tom, že není třeba duplexer a vše se "odehrává" na jednom kmitočtu při klasickém používání rozdělení do timeslotů s nějakým ochranným intervalem. A převaděč obsadí ty timesloty dva, jeden ( RX ) bafruje a následně ho vyšle.
Možná mne specialisté přes DMR opraví, ale od roku 2005 kdy DMR vzniklo zatím nebyla takováto funkcionalita realizována. Pokud vím, lze takto "retranslovat" některá data, nikoli hlas. t.j. představa, že někde zaparkuju s autem, ve kterém je normální mobilka, která mi udělá převaděč pro ručky, se kterými budu běhat okolo je sice lákavá, leč jak se zdá nereálná. Jestli to někdy půjde netuším a to jsem se ptal i strýce googla.

p.s. to s tou konví jsem nějak nepobral...
OK4MD
Příspěvky: 8
Registrován: stř 26. říj 2011 21:31:40
Jméno: Martin
Bydliště: Praha 5
Kontaktovat uživatele:

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od OK4MD » stř 28. lis 2012 22:48:37

Tady je popis DMR, na straně 5, http://www.cettra.cz/download/doc/Radio ... owRes2.pdf.
Takže na převaděč jsou potřeba vždy kmitočtové páry.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od OK1MX » čtv 29. lis 2012 12:31:07

Vzhledem k tomu, že se ukázala nutnost mít pro měření jasně definovaný signál z DMR D* a Analogu, byl jsem nucen udělat OMX "pod trojí". t.j. v současné době na něm jede jak D* (s reflektorem), tak DMR (s propojem do OK0X) tak klasický analog. Zatím je to ve fázi ladění, D* modulace ještě není optimální (zdá se že to poslouchá dobře), nicméně pokusím se to ještě poladit.

úprava: Bohužel díky SW problémům zřejmě nebude možné to takto nechat běžet do vzduchu. Ukázalo se že není možné u tohoto soustrojí externí vstup donutit vysílat bez CTCSS, tak že by přicházela do úvahy volba DMR+D*, nebo DMR+ ANALOG. Jestli bude časem upravený SW půjde vše současně.
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od OK1MHK » čtv 29. lis 2012 23:43:55

Hm... :-( v definici třeba na wiki stojí: " Lepší využití kanálu v jednom standardním 12,5 kHz kanálu mohou současně probíhat dva hovory."
Neboli jestli se tam"vměstnají" dva hovory mělo by být technicky možné udělat TDMA převaděč na jednom kmitočtu. Přímo se to nabízí....
Stejně tak jako třeba funguje DECT repeater.
Ale asi to nikdo neimplementoval. Pokud se to někdy objeví ( DMR Tiers IV, V VI.... ) , vidím to jako jasnou výhodu proti řešení s duplexerem.
Další možnosti jako třeba řetězení převaděčů, využití mobilních stanic jako součást dynamické sítě atd....
Ale opět další otázka, proč musí být u stávajícího DMR převaděče ("FTDMA") duplexer, když v jeden okamžik se jen vysílá, nebo jen přijímá. Stačil by nějaký rychlý PIN přepínač.
OK4MD
Příspěvky: 8
Registrován: stř 26. říj 2011 21:31:40
Jméno: Martin
Bydliště: Praha 5
Kontaktovat uživatele:

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od OK4MD » pát 30. lis 2012 1:53:05

To je omyl, převaděč vysílá nepřetržitě. Vysílá jak signál prvního timeslotu, tak i signál druhého timeslotu. A je jedno zda současně probíhá hovor nebo přenos dat pouze na jednom či na obou timeslotech. Takže z tohoto důvodu je duplexer nutný.
Hlavním důvodem je zachování "duálnosti" systému, tj. možnosti současného provozu digitálního a analogového. Nicméně implementace využití jednoho slotu pro Rx a druhého pro Tx by byla do budoucna určitě zajímavá, ale protože zatím všichni výrobci DMR zařízení zachovávají digitální i analogový režim provozu, tak to asi bude hudba budoucnosti. Ale kdo ví......
ok1avk
Příspěvky: 30
Registrován: čtv 25. říj 2012 20:41:30
Jméno: Ruda

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od ok1avk » pát 30. lis 2012 13:42:58

volba DMR+D*, nebo DMR+ ANALOG.

á je správně ! :-D analogů je dost...nebudeme přeci brzdit pokrok že?:-)
hezký den chlapáci ;)
ok2bkr
Příspěvky: 53
Registrován: pát 03. dub 2009 10:01:00
Bydliště: Brno

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od ok2bkr » sob 01. pro 2012 0:33:47

OK4MD píše:Nicméně implementace využití jednoho slotu pro Rx a druhého pro Tx by byla do budoucna určitě zajímavá, ale protože zatím všichni výrobci DMR zařízení zachovávají digitální i analogový režim provozu, tak to asi bude hudba budoucnosti. Ale kdo ví......
Něco podobného umí TETRA, ale na 4 timeslotech (rx - idle - tx - idle). Na 2 timeslotech DMR by se nestihlo přepnout rx/tx.
Jirka / Brno
OK4MD
Příspěvky: 8
Registrován: stř 26. říj 2011 21:31:40
Jméno: Martin
Bydliště: Praha 5
Kontaktovat uživatele:

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od OK4MD » sob 01. pro 2012 1:56:58

Ano Tetra toto umí, terminál vybavený touto funkcí umí pomocí tohoto vytvořit další "buňku" v síti a zprostředkovat spojení i ostatním stanicím.
Otázkou je zda by to u DMR nevyřešilo časování timeslotů tak aby se dosáhlo času potřebného pro přepnutí RX/TX. Nejspíš pouze otázka firmwaru, ale tím by došlo k porušení standardu DMR , takže to berme spíše jen jako akademickou debatu.
Odpovědět