D-STAR x DMR

OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od OK1MHK » pon 03. pro 2012 0:58:02

OK4MD píše:Ano Tetra toto umí, terminál vybavený touto funkcí umí pomocí tohoto vytvořit další "buňku" v síti a zprostředkovat spojení i ostatním stanicím.
Otázkou je zda by to u DMR nevyřešilo časování timeslotů tak aby se dosáhlo času potřebného pro přepnutí RX/TX. Nejspíš pouze otázka firmwaru, ale tím by došlo k porušení standardu DMR , takže to berme spíše jen jako akademickou debatu.
Tak nějak předpokládám, že do budoucna je výše popsaná funkcionalita ( jako u Tetry ) velmi zajímavá pro radioamatérské použití a zajímavá/ konkurenční alternativa k už fungujícímu DSTAR.
Pokud by to někdo implementoval s moznostmi řetězení a propojování na základě adresace, vznikla by zajímavá síť, která by šla kromě fone využívat i jako "rychlé" APRS.
Ono nakonec APRS je v principu takové "pomalé" TDMA Hi.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od OK1MX » pon 03. pro 2012 9:46:06

OK1MHK píše:
OK4MD píše:Ano Tetra toto umí, terminál vybavený touto funkcí umí pomocí tohoto vytvořit další "buňku" v síti a zprostředkovat spojení i ostatním stanicím.
Otázkou je zda by to u DMR nevyřešilo časování timeslotů tak aby se dosáhlo času potřebného pro přepnutí RX/TX. Nejspíš pouze otázka firmwaru, ale tím by došlo k porušení standardu DMR , takže to berme spíše jen jako akademickou debatu.
Tak nějak předpokládám, že do budoucna je výše popsaná funkcionalita ( jako u Tetry ) velmi zajímavá pro radioamatérské použití a zajímavá/ konkurenční alternativa k už fungujícímu DSTAR.
Pokud by to někdo implementoval s moznostmi řetězení a propojování na základě adresace, vznikla by zajímavá síť, která by šla kromě fone využívat i jako "rychlé" APRS.
Ono nakonec APRS je v principu takové "pomalé" TDMA Hi.
Ano, souhlasím, ale sousloví "Pokud by to někdo implementoval" je dle mého názoru málo pravděpodobné. Různí výrobci zatím mají problém být plně kompatibilní mezi sebou a nevidím reálné, že by se jim chtělo vymýšlet úkroky od specifikace a vytvářet nekompatibilní variace DMR, jelikož celá grupa vznikla právě kvůli tomu, aby se díky kompatibilitě systém rozšířil a stouply prodeje. A kdyby se tak stalo, tak to bude pravděpodobně znamenat vyhodit stanice, které mám doma a koupit nové, jelikož upgrade FW většinou jen ladí BUGy, ale nové funkce se zpětně zavádějí velmi vyjímečně... Žádný výrobce nemá zájem prodlužovat morální životnost produktu, chceš novou fíčuru? Fajn, kup si nový model. (bohužel to není jen u Profi stanic ale i u amatérských) Jediná šance by byla, kdyby výrobce dodal zdrojáky a udělal z toho "open source" a chopila by se vývoje FW lidová tvořivost. Ale to se spíš Řecko stane ekonomickým lídem EU.. :lol:
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od OK1MX » stř 05. pro 2012 23:50:37

Konečně se mi podařilo splodit malé povídání, kde jsem se snažil shrnout do srozumitelné podoby informace a zkušenosti ohledně D-STAR a DMR. Zároveň jsem provedl první test a další budou přibývat dle časových možností. Tímto plním svůj slib, který jsem učinil před rokem, že o tom něco napíšu. ;)
OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

D-STAR x DMR

Příspěvek od OK1LOL » pát 07. pro 2012 0:42:02

Pekne povidani, hlavne je to srozumitelne i pro neznale. Diky
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od OK1MHK » stř 12. pro 2012 22:53:06

Nemá někdo nějakou informaci o té nové "digi" ručce FT1D od Yaesu? Už se to prodává? Zkoušel jsem googlit a nic.... ale třeba ještě testují :-)
Tak nějak tuším, že to možná udá další směr "ham-digi" nebo lépe řečeno vedle D-STAR další větev. Počítám, že to nebude D-STAR kompatibilní, alespoň jsem o tom nenašel zmínku.
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od ok1djo » čtv 13. pro 2012 1:41:34

da se D-STAR sit pouzit pro prenos dat bez AMBE 2002 kodeku? Nemyslim tim prenos hlasu, myslim tim prenos dat. D-STAR je GMSK nad FM, krom 2k4 hlasu je k dispozici 1k2 datovy kanal a i DPRS pozicni ramce jsou prenaseny jako data v datovem kanalu a na voice jen "ticho", pripadne pri vyuziti D-STAR ne v modu voice ale v modu data, tj plna kapacita kanalu je vyuzita pro datovy prenos. V obou pripadech neni potreba AMBE kodek a data by mela protect celou D-STAR siti, je tomu tak? Tj napriklad pro odvysilani DPRS ramce neni potreba AMBE chip?
ok2bkr
Příspěvky: 53
Registrován: pát 03. dub 2009 10:01:00
Bydliště: Brno

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od ok2bkr » čtv 13. pro 2012 17:12:49

ok1djo píše:da se D-STAR sit pouzit pro prenos dat bez AMBE 2002 kodeku? Nemyslim tim prenos hlasu, myslim tim prenos dat. D-STAR je GMSK nad FM, krom 2k4 hlasu je k dispozici 1k2 datovy kanal a i DPRS pozicni ramce jsou prenaseny jako data v datovem kanalu a na voice jen "ticho", pripadne pri vyuziti D-STAR ne v modu voice ale v modu data, tj plna kapacita kanalu je vyuzita pro datovy prenos. V obou pripadech neni potreba AMBE kodek a data by mela protect celou D-STAR siti, je tomu tak? Tj napriklad pro odvysilani DPRS ramce neni potreba AMBE chip?
Ano, dá. Holanďani kdysi dávno dělali prototyp data-modemu DM-1, který byl určen jen pro datové přenosy. Obecně na to ale stačí libovolný node-adapter (aka hotspot) s gmsk modemem. Samozřejmě jde využít jen datový subkanál (v DV módu), kde po odečtení systémové režie zůstává pro uživatele něco kolem 900 b/s.
Existuje ještě DD mód, pro "vysokorychlostní" data, ten s hlasovým kanálem vůbec nepočítá, běhá na 128kb/s. Jediný dostupný terminál je Icom ID1. V Evropě se to využívá minimálně, asi i kvůli ceně :)
Jirka / Brno
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od ok1djo » čtv 13. pro 2012 23:39:46

ok2bkr píše: Ano, dá. Holanďani kdysi dávno dělali prototyp data-modemu DM-1, který byl určen jen pro datové přenosy. Obecně na to ale stačí libovolný node-adapter (aka hotspot) s gmsk modemem. Samozřejmě jde využít jen datový subkanál (v DV módu), kde po odečtení systémové režie zůstává pro uživatele něco kolem 900 b/s.
Existuje ještě DD mód, pro "vysokorychlostní" data, ten s hlasovým kanálem vůbec nepočítá, běhá na 128kb/s. Jediný dostupný terminál je Icom ID1. V Evropě se to využívá minimálně, asi i kvůli ceně :)
Teoreticky by melo byt pro prenos dat pres D-STAR pouzitelne i ciste softwareove reseni, tj FM stanice s 9k6 packet vstupem/vystupem a zvukova karta - neni-li vyuzit AMBE kodek, pak nic dalsiho neni potreba? Neco jako http://villazeebries.krbonne.net/hamstu ... gmsk-modem - ciste teoreticky by takove soustroji melo byt schopne datove komunikace s d-star radii?
ok2bkr
Příspěvky: 53
Registrován: pát 03. dub 2009 10:01:00
Bydliště: Brno

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od ok2bkr » pát 14. pro 2012 20:42:52

ok1djo píše:Teoreticky by melo byt pro prenos dat pres D-STAR pouzitelne i ciste softwareove reseni, tj FM stanice s 9k6 packet vstupem/vystupem a zvukova karta - neni-li vyuzit AMBE kodek, pak nic dalsiho neni potreba? Neco jako http://villazeebries.krbonne.net/hamstu ... gmsk-modem - ciste teoreticky by takove soustroji melo byt schopne datove komunikace s d-star radii?
Na tomto principu je založen sw od G4KLX. K dispozici je jak převaděč, tak i Dstar klient. Pokud se připojí DV dongle (via USB) a druhá zvukovka, je z toho TRX. Jestli umí samotná data bez hlasu nevím, nezkoušel jsem.
Jirka / Brno
ok1avk
Příspěvky: 30
Registrován: čtv 25. říj 2012 20:41:30
Jméno: Ruda

Re: D-STAR x DMR

Příspěvek od ok1avk » sob 15. pro 2012 16:22:43

..sic zajímavé,ale otázkou jest,jestli to má reálný význam,když je zde mnoho úzkop.provozů:-/
:|
Odpovědět