Nastaveni Echolinku

Odpovědět
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Nastaveni Echolinku

Příspěvek od OK1MJO » úte 25. kvě 2010 17:01:48

Ahoj, jelikoz se me na onen problem ptali ruzni sysopove/uzivatele sw Echolink, tak zde odpovidam.

Pozor na ruzna menu ve stejnych Echolincich.
http://www.ok0bez.com/files/download/ru ... holink.png
Tedy pozor, je rozdil...instalovat sw Echolink postupne jeden za druhym... od nejstarsi verze po nejnovejsi a nebo instalovat do noveho PC pouze nejnovejsi verzi sw Echolink.

Osobne doporucuji instalovat jeden za druhym od nejstarsi verze po nejnovejsi.

73! Martin
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Nastaveni Echolinku

Příspěvek od OK1MJO » úte 25. kvě 2010 17:36:43

Update:
Kazdopadne je dobre instalovat postupne, protoze v poslednich 3 verzich sw Echolink tvurci softu nedali do programu utilitu "Sound Card Tuning" (Calibrate SB, sice to nahradili jistoou automatizovanou utilitkou v podprogramu, ale dle vlastni zkusenosti to neni moc dobre vyreseni...tato "nova" podprogramova utilitka se startuje s kazdym startem softu Echolink a tedy pokazde se zvukovka "doladuje").
A taky v posledni verzi sw Echolink schazi databaze starsich zvukovek s DSP na tistaku karty nebo DSP na materske karte starsich MB pocitacu.
Zjistuje to pouze nektere nove cipy jak na zvukove karte (TI, MC56k, FPGA atd.) nebo na materske desce PC nebo jinde v PC (treba strihova televizni karta atd.).
Jde o to, ze pokud se instaluje postupne od prvni verze, tak se tato "databaze" neztrati aktualizaci novejsi verze sw Echolink.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni Echolinku

Příspěvek od OK1MX » stř 11. srp 2010 21:44:30

Už mi začalo pomalu lézt na nervy kdákání... xxxx conected.... xxxx disconected, případně další hromady hlášek, které si tam někde zaškrtají či nahrají. Jsem starší člověk a když po 30té v jeden den slyším Vítejte na převaděči xyz, je tam a tam, na tom a tom kmitočtu, s takovým a makovým výkonem a má růžovou anténu... nepůsobí to blahodárně na moji nervovou soustavu a sama od sebe mi vystřeluje ruka k tlačítku ON/OFF :D . Navíc tak 30% provozu je jen že se někdo připojí a hned odpojí.

Udělal jsem takový malý pokus. OK1OGA-L (pražský 70cm převaděč) je úplně tichý. Veškeré hlášky jsem vypnul. Uvidíme jak se to bude jevit v praxi. Proti gustu žádný dišputát, každý SYSOP má právo si tam dát co uzná za vhodné (třeba 10 veršů Máje) Nechci, aby to vyznělo jako kritika "upovídaných EL", jen jsem se trochu zamyslel nad původním účelem Echolinku, což je propojit vzdálené lokality. Když zapnu rádio a naladím se na nějaký kmitočet, také v ten okamžik nevědí všichni že jsem to udělal a nikomu to nevadí. Proč tedy musí být "napráskán" ten kdo se připojí přes EL? Když mne zajímá kdo je přítomen, není problém dát 08 a zjistím to.

No uvidíme, jak to bude vypadat v praxi, třeba se ukáže že to není dobrý nápad.
OK2JIB
Příspěvky: 29
Registrován: pon 02. lis 2009 20:31:56
Jméno: Bronek

Re: Nastaveni Echolinku

Příspěvek od OK2JIB » čtv 12. srp 2010 0:14:39

Myslím že zrušit úplně všechny hlášky není opravdu dobrý nápad. Minimálně "connected" by to mělo hlásit. Jinak je to via rádio nanic, když nebudu vědět že je spojeno a můžu volat.

A dovolím si off-topic: Ta zpráva o Yaesu FT818 je titulce hamradio.cz je fake, někdo to namaloval ve photoshopu, displej z IC-7000. Stačí googlovat a neskočit hned na všechno.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni Echolinku

Příspěvek od OK1MX » čtv 12. srp 2010 8:27:04

OK2JIB píše:Myslím že zrušit úplně všechny hlášky není opravdu dobrý nápad. Minimálně "connected" by to mělo hlásit. Jinak je to via rádio nanic, když nebudu vědět že je spojeno a můžu volat.

A dovolím si off-topic: Ta zpráva o Yaesu FT818 je titulce hamradio.cz je fake, někdo to namaloval ve photoshopu, displej z IC-7000. Stačí googlovat a neskočit hned na všechno.
Hm... fake :( ... ale hezkej, nicméně v jedný diskusi jsem četl, že se opravdu něco novýho chystá. No uvidíme. Docela by se mi takovýdle radio líbilo... :-) Asi jsem se blbě vyjádřil. Když voláš z rádia, tak tam jsou hlášky normálně. Jde o hlášky když se někdo připojí nebo odpojí ze strany z internetu. Když si omylem nechám přes noc puštěný rádio, může mne šlak trefit když mne manželka začne mlátit polštářem že "mi tam něco mluví", přijdu do hamshacku a tam si v tu dobu aktivní protinožci hrají, jen se připojí a po 10s odpojí.
ok1lpd
Příspěvky: 110
Registrován: stř 18. bře 2009 14:04:12
Bydliště: Černošice-JN79DW
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni Echolinku

Příspěvek od ok1lpd » čtv 12. srp 2010 11:42:57

Ahoj, výhoda linkovacího rádia, slyším pouze to, co jde přes převaděč kromě inet userů a nikdo mě nemlátí. Jinak taky je dobrý, aby ty hlášky byly ve fast režimu.M.
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Echolink na RSYS Komari vizka 8.4.2011

Příspěvek od OK1MJO » ned 24. dub 2011 15:44:05

Ahoj.
Nekolik lidi co provozujou Echolink -L a -R slibilo, ze prijedou na RSYS.
Bohuzel neprijeli.

Pripravil jsem si takovej relativne kratkej text ohledne problematiky Echolinku.
Ponechal jsem to zde:
http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/HAM/R ... holink.pdf
http://www.ok0bez.com/files/download/Ra ... holink.pdf

73! Martin OK1MJO

PS: Zamerne jsem neudal kmitocet v 70MHz pasmu, jelikoz doporuceny IARU kmitocet neni u nas jeste pro OK HAM povolen CTU.
Odpovědět