Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od OK1MJO » pon 11. kvě 2009 18:28:24

Ahoj, nekolik lidi co postavilo prevadece a udelalo do nich echolink melo dost problemu to spravne rozchodit.
Predevsim parametry casovacu a timingu.
Slo taky o to, ze prevadece "nebrali" DTMF signal s Kenwoodu, vse ostatni pobrali, ale TH-D7, F7 atd ne.
Ja jsem to odladil za pomoci Karla OK1DNH tak, ze kdyz se to naladi na Kenwoody, tak to pak bere vsechny DTMF dialery.
Nastaveni casovacu na OK0BEZ mam tudiz takto:

Obrázek
Obrázek

Obrázek
Network buffering - 18
PC Buffering - 7
Tato dve cisla plati pro PC typu P1-P3 do 700MHz. Pokud jsou cisla jina, tak linka "kokta" nebo se to porad rekonektuje.


Obrázek


A to DTMF nastaveni pro "Kenwoody"
Obrázek



Ostatni nastaveni najdete zde:
http://www.ok0bez.com/files/
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od OK1MX » pon 11. kvě 2009 21:00:03

Jenom bych podotknul, že poslední obrázek je závislý na konkrétní zvukovce, tak že jeho nastavení nelze brát jako dogma, jinak dík za info.
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od OK1MJO » pon 11. kvě 2009 21:48:36

OK1MX píše:Jenom bych podotknul, že poslední obrázek je závislý na konkrétní zvukovce, tak že jeho nastavení nelze brát jako dogma, jinak dík za info.
To je pravda, proto na obrazku je videt, ze mam PCI EmU Live 1024.
Kazdopadne se mi ozvali 3 lidi, kteri to podle me nastavovali (vsichni meli integrovanou AC97), jedno z nich bylo OK0BL.
Pomohlo to ve vsech pripadech. Pouze u jednoho se musel Twist nastavit z 7 na 6.
ok1pjv
Příspěvky: 96
Registrován: stř 27. kvě 2009 18:54:23
Bydliště: Klatovy, Plzen
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od ok1pjv » stř 27. kvě 2009 20:57:23

Jj, presne tak - jsou zvukovky, kde je pak nastaveni porod na ntou ;)
Kdysi jsem mel rozjety echolink nod na Linuxu - SvxLink - a par zvukovek
jsem spolu s TH-28 na vstupu vyskousel a obcas nic moc ;(
See http://cbradio.cz/echolink/svxlink.php3 - uz jsem uvazoval
pomalu o externim DTMF dekoderu ...
Jinak, pokud si bude hrati, zvazte vyvedeni signalu od SQ radia misto
casteho spinani voxem - je pak zase o necem jinem ...
Paja OK1PJV, QTH Klatovy/Plzen (http://www.CBradio.cz)
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od OK1MJO » čtv 28. kvě 2009 0:04:20

A proto na OK0BEZ mam jeden COM vyhrazeny jak pro PTT klicovani (RTS), tak i pro SQL signal (CTS) z RPT do PC.
Dost lidicek mi rikalo, ze mam "nejrychlejsi odklicovani", jelikoz nepouzivam VOX a vlastne ani linkove radio (pomoci CTCSS), protoze
OK0BEZ je primo propojen s PC (PC na QTH prevadece).

Obrázek
Obrázek

Pokud tedy mohu doporucit, tak pouzivejte u linkovacich radii subton CTCSS a teprve jeho vyhodnocenim v prijimaci linkovaciho radia klicujte Echolink sw bez VOXu. Samozrejme je treba, aby prevadec umel vysilat subton CTCSS pri "nosne" na vstupu.
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od ok2jkd » čtv 28. kvě 2009 22:45:40

Kdyz uz je tu tak rozjeta diskuze kolem echolinku. Da se echolink na prevadeci provozovat tak ze je pc s echolinkem pripojeno k bezne stanici a ta nasledne up/down linkuje smerem k prevadeci na kote? Nebo je bezprostredne potreba aby echolink byl primo na prevadeci napr. kvuli duplexu.
Jinak jsem uz echolink testoval v linuxu pres wine a fungovalo to bezproblemu. Ale nativni linux aplikace by byla lepsi.
ok1pjv
Příspěvky: 96
Registrován: stř 27. kvě 2009 18:54:23
Bydliště: Klatovy, Plzen
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od ok1pjv » čtv 28. kvě 2009 22:59:58

Ano, da - takto bylo provozovan treba echolink na Cerchove na OK0BL
Paja OK1PJV, QTH Klatovy/Plzen (http://www.CBradio.cz)
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od OK1MJO » čtv 28. kvě 2009 23:03:00

Popravde receno, tenhle muj OK0BEZ je vlastne jedinej v OK/OM, ktery je pripojen "primo", vsechny ostatni jsou prave pres "linkovaci" radio, v drtive vetsine pres CTCSS enkoder a neco malo pres blbej VOX.
Kvuli tomu "primo" to musel Karel 1DNH upravovat v HIP2000, protoze "defaultne" takto prevadec na tom CANN25 neni pripravenej.
Problem byl v signalu SQL out, Karel to tam nejak upravil a pak to slo.
Obrovska skoda, ze uz Karel neni mezi nama :( .

Linkovani pomoci "user radia" s vyhodnocenim CTCSS je optimalni zalezitost, problem u HIP2000 je vsak v "majaku" ci "oznameni cele hodiny..kukacka". Protoze se prevadec zaklicuje sam, pusti tyto zvukove hlasky, ale bohuzel, soucasne pusti CTCSS na vystup prevadece a tim aktivuje linkovaci radio a sw Echolink. To uz Karel nestihl upravit, byl to dost velkej problem u OK0BL, kde to kluci chteli nejak resit...ale uz se to nestihlo. Mozna budou vic vedet lidi okolo OK1OMX jak na tento problem u HIP2000.

73! Martin
Naposledy upravil(a) OK1MJO dne čtv 28. kvě 2009 23:10:02, celkem upraveno 2 x.
ok1pjv
Příspěvky: 96
Registrován: stř 27. kvě 2009 18:54:23
Bydliště: Klatovy, Plzen
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od ok1pjv » čtv 28. kvě 2009 23:04:38

Jinak se na http://svxlink.sourceforge.net - kdysi jsem mel doma
tez chvilicku rozjete - http://cbradio.cz/echolink/svxlink.php3 - ma par
veci, jez se mohou hodit - modul opakovace, hlasove schranky, ...
A co se tyce klienta, see na Qtel - http://svxlink.sourceforge.net/qtel_usage.php
Paja OK1PJV, QTH Klatovy/Plzen (http://www.CBradio.cz)
ok1pjv
Příspěvky: 96
Registrován: stř 27. kvě 2009 18:54:23
Bydliště: Klatovy, Plzen
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od ok1pjv » čtv 28. kvě 2009 23:14:02

Jinak se divam a posledni verze vysla pred nedavne vidim feature ala
---
SvxLink Server now have a new DTMF decoder and also a new tone detector. The SpanDSP library is no longer required. The RemoteTrx protocol have been improved with audio compression and authentication.
The EchoLink module is now able to register itself on the EchoLink "link status" page. APRS functionality have been added so that position and other useful info can be sent to the APRS network.
---
Jiank dalsi vyhody na http://svxlink.sourceforge.net/featurelist.php
Paja OK1PJV, QTH Klatovy/Plzen (http://www.CBradio.cz)
Odpovědět