Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od OK2ZO » čtv 28. kvě 2009 23:27:06

OK1MJO píše:Popravde receno, tenhle muj OK0BEZ je vlastne jedinej v OK/OM, ktery je pripojen "primo", vsechny ostatni jsou prave pres "linkovaci" radio, v drtive vetsine pres CTCSS enkoder a neco malo pres blbej VOX.
Kvuli tomu "primo" to musel Karel 1DNH upravovat v HIP2000, protoze "defaultne" takto prevadec na tom CANN25 neni pripravenej.
Problem byl v signalu SQL out, Karel to tam nejak upravil a pak to slo.
Obrovska skoda, ze uz Karel neni mezi nama :( .

Linkovani pomoci "user radia" s vyhodnocenim CTCSS je optimalni zalezitost, problem u HIP2000 je vsak v "majaku" ci "oznameni cele hodiny..kukacka". Protoze se prevadec zaklicuje sam, pusti tyto zvukove hlasky, ale bohuzel, soucasne pusti CTCSS na vystup prevadece a tim aktivuje linkovaci radio a sw Echolink. To uz Karel nestihl upravit, byl to dost velkej problem u OK0BL, kde to kluci chteli nejak resit...ale uz se to nestihlo. Mozna budou vic vedet lidi okolo OK1OMX jak na tento problem u HIP2000.

73! Martin
Tak to pekne kecas, jelikoz takto funguje dost dlouho i OK0BZ-R..
Jinak prevadec, kam je denne pristup a mas zdarma proud takto udelat lze. Bohuzel na kote, kam musis vylezt jen pesky a jeste je 80km daleko bys tezko jezdil nahazovat kouslou masinu s woknama..

Jinak se PL vysila i pri rogeru, cos u vetsiny echolinku zpusobuje zpetne propipnuti. Karel to zduvodnoval tim, ze to uzivatele vyzadovali a uz na tom nehodla nic menit.. Takze pomahal antitrip a kond na vstupu RS232. Jinak nechapu, nac pouzivas 2 COMy na to ovladani, kdyz to zvlada v pohode jeden..
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od OK1MJO » pát 29. kvě 2009 3:12:04

Ahoj Libore, nemusis se hned na me tak oborit.
Byl jsem v presvedceni, ze vsechny Echolink prevadece mimo OK0BEZ bezej pres linkovaci radio.
To presvedceni vzniklo z toho, ze Karel 1DNH a nekolik sysopu OK/OM Echolinku mi reklo, ze maji linkovaci radio a tusim na OK0BBF ci OK0X maji VOX.
Tudiz, ze OK0BZ je propojen primo je vyborne a gratuluji. Tez dik za info, opravdu jsem to netusil. Asi pred 2 roky jsem s nekym z Brna mluvil o OK0BH a rekl mi, ze je to linkovano linkovacim user radiem z Brna, takze jsem predpokladal, ze vsechny Echolink RPT v teto oblasti jsou linovany stejne (OK0BAB, OK0BH, OK0BZ).

A abych pravdu rekl, tak pristup k OK0BEZ denne nemam. Bohuzel dost zavazna nemoc me dost uzemila. A tak kdyz jsem pred 12 hodinama jel s tatou vratit PC zpet do vytahove strojovny, tak jsem si vzal morfium (ostatne, to mam u sebe vzdy, vcetne opia a dalsich svinstev co musim brat abych neumrel), abych to zvladl. Ted budu zhruba tyden doma lezet a vzpamatovavat se z toho. A bohuzel i kdyz jsou v Zatci aktivni radioamateri, tak mi nikdo z nich pomoci nechce. Jedinej clovek mi pomohl a to Eda OK1TBP, kteremu jako vdek ted obnovuju platnost licence, jelikoz "vul jeden" na to zapomel ;) . A jelikoz je totalne pracovne vytizenej (vari optiku od 6 do 18h denne a nestiha), tak mu ted tu licenci necham prodlouzit.
A co se tyce toho "zdarma", ono to tak zdarma uplne nebylo, me dost cenene rady v zacatku onoho ISP + vyrobeni FSO pro prvni paterni spoje + me znalosti podzemi mesta Zatce jakozto sveho casu hlavniho technika u mistni teplarenske spolecnosti (pro mista, kde jsou jiz nepouzivana potrubi kde se da natahat vlakno) znamena, ze muze byt OK0BEZ a APRS DIGI+IGATE tam kde je a budme radi, ze tato cast severnich cech je dobre pokryta z OK0BEZ a bude dobre pokryta APRS signalem (uz se Pajo tesim, az udelas ty dve mapy...pro rucku 3W a pro vozidlovku 10W).

Co se tyce PL pri rogeru, to jsem si nevsiml...dik za dulezite info. A ty dva comy jsou jasne, COM1 = mys (PC nema PS2 ani USB), COM2 = echolink, COM3 = APRS.

73! Martin
ok1pjv
Příspěvky: 96
Registrován: stř 27. kvě 2009 18:54:23
Bydliště: Klatovy, Plzen
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od ok1pjv » pát 29. kvě 2009 7:38:04

Martine, neboj, mapicky budou, ale az o vikendu, bo jsme mel tadz u sebe na padlem
disku a domu na NASKu se nejak nedostanu - bo vypada, se si Geode s tucnakem,
kterou pouzivam, jako security gate do site (pres ni si pak delam v SSH tunely),
se tez nejak roznemohla ;)
Paja OK1PJV, QTH Klatovy/Plzen (http://www.CBradio.cz)
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od OK1MX » pát 29. kvě 2009 8:26:29

Co se týče těch převaděčů, je super, když je Echolink zavedenej přímo do něj, ale ne všude je internet. Celkem elegentní řešení (máme resp. měli jsme ho) na OK0BCA, kde Echolink je jinde než převaděč a jede ve fullduplexu. Chová se to pak úplně stejně, jako by byl přímo na převaděči. Pakliže se na Echolinku nastaví takový výkon, aby byl signál tak akorát, t.j. jěště nešuměl ale nebyl extrémě parní, je možné třeba shodit linku, i když je trvale zaklíčovaný, stačí mít signál o 3dB silnější. Nemůžu se dostat na lokalitu Echolinku, abych ho opět uvedl do provozu... doufám, že se to dříve či později podaří. Jinak doporučuji HW dekodér DTMF.... je to proti SW pekelný rozdíl.
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni casovani Echolinku pro linky/prevadece

Příspěvek od OK2ZO » pát 29. kvě 2009 11:59:52

OK1MJO píše:Ahoj Libore, nemusis se hned na me tak oborit.
Byl jsem v presvedceni, ze vsechny Echolink prevadece mimo OK0BEZ bezej pres linkovaci radio.
To presvedceni vzniklo z toho, ze Karel 1DNH a nekolik sysopu OK/OM Echolinku mi reklo, ze maji linkovaci radio a tusim na OK0BBF ci OK0X maji VOX.
Tudiz, ze OK0BZ je propojen primo je vyborne a gratuluji. Tez dik za info, opravdu jsem to netusil. Asi pred 2 roky jsem s nekym z Brna mluvil o OK0BH a rekl mi, ze je to linkovano linkovacim user radiem z Brna, takze jsem predpokladal, ze vsechny Echolink RPT v teto oblasti jsou linovany stejne (OK0BAB, OK0BH, OK0BZ).
To nebylo oboreni, to byla informace.. ;-) Jestli sis vsiml, zadny vykricnik ci podobne zvyraznovace jsem nepouzil..
Jinak ostatni je vsechno pres linkova radia, nicmene na VOX neni ani jeden. Problem byl spise s linkem na BH, jelikoz je na jednom miste s linkem na BAB a zaroven primo pod BAB, takze dochazelo k ruseni nebo zeslabnuti prij. signalu. Zde by se nabizela moznost dat linku na BAB primo, nicmene vzhledem k povaze objektu (pronajem) muzem byt radi, ze tam mame aspon v bedne ten prevadec, ktery jede bez nutnosti zasahu. (Neni potreba otravovat majitele o klice.)

Jinak ten PL se opravdu vysila, nicmene neni na vystupu na konektoru prevadece, proto o tom asi nevis. Reseni je vypnout roger na prevadeci anebo holt nastavit dlouhe konstanty.. Na jednu stranu to ma taky vyhodu, je mozno aspon zabreakovat mezi relacemi, kde je "husty" provoz ;-)
Zamerne mame take rozhozene rgrbeep v lokalite, aby bylo poznat, ktery rptr zrovna pipe..

Take je velmi vhodne nastavit timeouty na inaktivitu. Je hodne takovych, co se pripoji a poslouchaji.. Ti jsou po minute bezmilostne odstreleni.
Dale je zakazan papouch - 9999, jelikoz se tu nekdo neustale bavil spojovanim na nej a vypadalo to pak jak na cimbale.. Dale blokujeme nahodne volby, jako bezpredmetne..

Bohuzel, dochazi obcas k vypadkum dodavek energie a tim padem padum PC na linkach. Uz 2 PC to neustaly. :( Nasledne rekonfigurace a ladeni nove zvukovky atd. Neni to porad jeste ono a bohuzel neni cas se tomu nyni moc venovat. Takze se muze zdat, ze to nefunguje moc dobre.. Je to pravda, ale jak se rika, lip uz bylo..
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Jake jsou spravne hodnoty casovacu apod v sw Echolink

Příspěvek od OK1MJO » sob 30. čer 2012 17:55:56

Ahoj, zajimalo by me jake mate jako sysopove nastaveni ruznych casovacu.
Myslim, ze by docela pomohlo ruznym OK-OM-SP sysopum ci zacatecnikum popsat co ktery casovac znamena, jake jsou doporucene hodnoty a pripadne jake hodnoty jsou u konkretnich -R/-L zarizeni.


Mam na mysli konkretne toto :

(Takove mam nastaveni u me na OK0BEZ, HIP2000 propojen primo s PC pres optooddelovaci interface, s nastavenim mi v roce 2004 pomohl Karel OK1DNH a tak jsem nektere jeho ciselne parametry ponechal, uz jsem na ne dal nesahal. Je treba vedet, ze HIP2000 ma nektera sva nastaveni casovacu, ktera muzou kolidovat s Echolink sw casovacem, napriklad T1 az T7 http://www.ok0bez.com/files/download/rp ... HIP117.TXT a http://www.ok0bez.com/files/download/rp ... ok0bez.cfg )


Tools>Setup>Timing :
Connect attempt: 30s
Transmit time limit: 360s
Receive time limit: 720s
Inactivity timeout: 500s
Receive hang time: 600ms


Tools>Setup>My Station:
Name:city Zatec
Location:Zatec 439.275/-7.6/88.5

{Vsimnete si syntaxi alfanumerickych znaku u Name a Location s presnyma mezerama, teckama a cisly.
Jde o to, aby se vse spravne zobrazovalo zahranicni stanici, napriklad kdyz je vice echolink uzivatelu na danem zarizeni, tak servery echolink automaticky umazavaji prvni nebo posledni ASCII znaky, takze se Vam nemusi spravne zobrazovat informacni udaje jak pro zahranicni stanici, tak i pro zobrazovaci databaze zahranicnich i OK serveru.
Taky je treba informovat stanici o spravnem odskoku v MHz a jestli minus nebo plus. V Italii a Francii (i jinde v EU/WW) to je ruzne...431 je vystup a vstup treba o 1.6 nebo 5MHz vyse (5MHz + je treba prevadec na Etne, takze HAM turisti jsou pak mimo). Proto je dobre (kladne to reprezentuje OK/OM) kdyz si HAM turisti/pracanti muzou dopredu zjistit, jak to u nas je, dobre je kdyz zjisti, ze to u nas je vse s -7.6MHz, kde TX rpt je okolo 438-439MHz.
Dat tuto informaci do paketu-ww/rubrika paket-relais ci na inet mezinarodni forum, kde se probiraj sysop-prevadece. }

Tools>Setup>Audio:
no: Open in Full Duplex
no: Auto Sample Rate
no: 300Hz TX High-Pass Filter

Tools>Sysop Settings>RX Ctrl:
VOX Delay: 0ms
Anti-Thump: 2ms
Ctrl-Freq Delay: 2ms
Carrier Detect: Serial CTS / COM2 / no:Invert Sense

Tools>Sysop Settings>TX Ctrl:
PTT Activation: RTS / COM2 / yes:9600bps

Tools>Sysop Settings>DTMF:
DTMF Internal: dekodovani skrze zvukovku
yes: Log All Commands
Min Interdigit Time: 0ms

Advanced DTMF Settings:
Fine Tuning +-%: 2
Freq Tolerance %: 5
S/N Ratio (db): 9
Twist (db): 7

Tools>Sysop Settings>Ident:
Identity:
no: Each time a station connects
no: Each time a station disconnects
no: At end of transmission, every 10 min
no: While active, every 10min
no: While not active, every 10min


Ma anglina neni silna, takze se priznam, ze ne vsemu rozumim, co znamenaji ruzne terminy v menu.


73! Martin OK1MJO
Odpovědět