problematika prevadecu typu HIP2000

OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK1MX » sob 10. črc 2010 12:18:29

OK1MJO píše:
Mam jeste jednu otazku. Mam drobny problem s prevadecem HIP2000 (asi by to chtelo premerit a pripadne doladit "civky"), je mozny u Vas v OMX servis? Ci primo u tebe?
Nevim, kdo po Karlovi prevzal servis a tak jsem bezradny.

73! Martin
Abych mohl říct, jestli Ti jsem schopný pomoci, musíš specifikovat lépe závadu. "drobný problém" mi nic neříká, jediné co mi to asociuje je jeden případ, kdy mi byl doručen HIP, kde se ho pokoušel majitel "doladit" na větší citlivost zřejmě hasákem (totálně zničené vstupní cívky vyměňované kondy, potrhané spoje) a díra v PA modulu (trimr výkonu nadoraz) A začalo to úplně stejně.... Mám drobný problém... tak že tudy ne....

To znamená :
a) podmínkou je, že se v tom nikdo neryl
b) musím znát jednoznačně popis závady (např. citlivost je 5uV, nebo max výkon 50mW...)

Díky tomu, že si Karel DNH nevedl žádnou dokumentaci (všechno měl v hlavě) není až tak jednoduché hrabat se v již rozhrabané věci.
OK2JIB
Příspěvky: 29
Registrován: pon 02. lis 2009 20:31:56
Jméno: Bronek

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK2JIB » sob 10. črc 2010 22:30:10

OK1MX píše:Zaměříme se ne dva problémy, první je to co popisoval ZO, druhý by se dal řešit tak, že by nedocházelo k umlčování DTMF ihned jakmile to zaslechne # ale až následující znak. To znamená, že # jakožto první znak by prošel vždy a Echolink by se dal shodit.
Milane díky za nadějnou informaci. Myslím že tato úprava by to vyřešila.
OK1MX píše:Jo, abych nezapomněl, nezbytnou podmínkou jak jsem již jednou psal je mít k dispozici 1ks funkčního HIPa, naslepo se to nedá dělat. Jestli ho tedy PS vysvobodí a dodá, můžeme zkusit ty úpravy FW.
Už jsem s ním mluvil a určitě bude pro tyto testy k dispozici, jakmile se namontuje nový OK0Z.
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK1MJO » ned 11. črc 2010 20:43:36

Milane, dekuji za info.
Tu zavadu nechci resit pred operaci hlavy, kterou mam naplanovanou nekdy na prelom srpna/zari.
Eventualni opravu prevadece budu resit az po operaci.
Az se k tomu dostanu, tak ti napisu co to dela/nedela.
Do prevadece se nikdo mimo Karla nehrabal.

73! Martin

OK1MX píše:
OK1MJO píše:
Mam jeste jednu otazku. Mam drobny problem s prevadecem HIP2000 (asi by to chtelo premerit a pripadne doladit "civky"), je mozny u Vas v OMX servis? Ci primo u tebe?
Nevim, kdo po Karlovi prevzal servis a tak jsem bezradny.

73! Martin
Abych mohl říct, jestli Ti jsem schopný pomoci, musíš specifikovat lépe závadu. "drobný problém" mi nic neříká, jediné co mi to asociuje je jeden případ, kdy mi byl doručen HIP, kde se ho pokoušel majitel "doladit" na větší citlivost zřejmě hasákem (totálně zničené vstupní cívky vyměňované kondy, potrhané spoje) a díra v PA modulu (trimr výkonu nadoraz) A začalo to úplně stejně.... Mám drobný problém... tak že tudy ne....

To znamená :
a) podmínkou je, že se v tom nikdo neryl
b) musím znát jednoznačně popis závady (např. citlivost je 5uV, nebo max výkon 50mW...)

Díky tomu, že si Karel DNH nevedl žádnou dokumentaci (všechno měl v hlavě) není až tak jednoduché hrabat se v již rozhrabané věci.
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK1MHK » stř 14. črc 2010 0:37:34

Tak jen další info, ten vstupní helical v mém modulu z Erika je při šroubech nadoraz v maximu na 441MHz. Nadrátoval jsem k tomu rozmítač a níž to nejde. Kdyby šlo, určitě to bude citlivější. Takže si s tím ještě pohraju. Dobrá informace je, že na originálním kmitočtu je citlivost výborná - cca 0,15MircoV/ pro odstup 10 dB. Jinak se objevil jeden kolega neradioamatér programátor - moc se mu to líbí a chce se zkusit ujmout řízení toho krámu. Když jsem mu nastínil o co jde ( CTCSS, identifikace SQ atd... ) tak že je to prý v poho, že na to stačí jeden chytřejší procesor. No uvidíme, jestli to nezůstane jen u keců, ale už jsem mu psal kuchařku, co by to mělo všechno umět :-)
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK1MX » čtv 14. říj 2010 19:54:46

Úprava FW do HIPu se stává pomalu realitou. Jako zadání zatím sepíšu body, které vzešly z této diskuse.

1. umožnit průchod znaku #
K tomuto bodu mám jeden námět. Současný stav: Zakázání mutování včetně prvního # kvůli shození Echolinku není ideální. Zároveň není ideální nechat procházet úplně všechny znaky za #, protože by se tím "odrkyla" iniciační sekvence pro heslo a vstup do dálkové konfigurace a kdokoli by si chtěl dát dotaz na hodiny, teplotu... by otravoval pípáním...
Což takhle kdyby se umlčení udělalo od druhého znaku za #. t.j. při vyslání sekvence ##3 by na výstupu byl jen #ticho ticho?

2. přerušení vysílání CTCSS mezi skončením vysílání a odpípnutím
tady se naskýtají dvě řešení:
a) CTCSS se přestane vysílat okamžitě po ztrátě užitečného signálu na vstupu
b) CTCSS bude držet ještě po dobu, než převaděč odpípne.
výhody a nevýhody:
var. a) Echolink, nebo prolinkované převaděče rychleji přejdou z TX na RX t.j. protistrana bude rychleji odpovídat - zvlášť při velkých spožděních u EL, kde jsou propojeny dva převaděče a bude tam tím pádem pípnutí 2x by to bylo dost znát. Nevýhodou tohoto řešení je, že bude-li mít uživatel rádio zavřené pod CTCSS, neuslyší klasické převaděčové odpípnutí.

Prosím vyjádřete své názory jaké řešení byste preferovali, případně jestli by se mělo ještě něco změnit.

(jako bod 3. mne napadá možnost v sysop módu zakázat/povolit voice/morse informace (všechny komandy začínající ##1 - po ##9) třeba na BBF je šulin, kterej vydrží i půl hodiny prudit.)
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK2ZO » čtv 14. říj 2010 21:46:28

Ad 1 - jsem pro, aby prvni krizek prosel, zbytek muted..
ad 2 - var. a) - umozni to i snadnejsi a lepsi linkovani prevadecu mezi sebou, tedy nejen pres EL..
ad 3 - je mi to jedno.. pokud se to tam vejde? Spis bych doporucil ale sysopovi BBF nastavit CW hlaseni aspon rychlosti 160WPM.. ;)
OK2ZO Libor/Adamov
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK2ZO » pát 15. říj 2010 16:04:18

OK2ZO píše:Ad 1 - jsem pro, aby prvni krizek prosel, zbytek muted..
Tady narazime ale na problem, ze pokud by nekdo behem prolinkovani zkousel remote prikazy, prakticky by odpojil spojeni EL.
Takze by bylo potreba najit nejake jine reseni. Nabizi se ABCD misto ##, ale to zase nemaji vsechna radia k dispozici.
Dale ## ma echolink defaultne pro odpojeni vsech stanic.. Takze jeden # by nestacil.
Navrhuji pro remote kombinaci 00xxx, kdy by mute-dtmf reagovalo az v pripade zadani dvou nul, protoze zase EL ma nektere prikazy defaultne zacinajici 0.
Namitnete, ze je tam i 00. Tyto random prikazy mam osobne na EL zablokovane a doporucuji to i ostatnim sysopum. Ponechany jsou pouze 08 a 09.
Nabizi se i jine kombinace, treba 0* atp.. Navrhnete, jestli prijdete na neco jineho.?
OK2ZO Libor/Adamov
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK2ZO » stř 20. říj 2010 8:44:42

Zda se, ze toto tema nikoho moc nezajima.. :shock:
OK2ZO Libor/Adamov
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK1MX » čtv 21. říj 2010 8:52:13

Jaký máte názor na to, kdyby pouze došlo k výměně # za *. Umlčení by se realizovalo na znaky, které budou nasledovat po ** nebo by bylo možné jen nastavit v config file ON/OFF, to jest umlčení prostě vypnout. V praxi by se tedy místo ##1 -- ##9 změnilo na **1 -- **9
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK1MHK » čtv 21. říj 2010 21:11:13

OK2ZO píše:Zda se, ze toto tema nikoho moc nezajima.. :shock:
Mno, je to sice mimo misu, ale neda mi to nenapsat....
HIP2000 byl sveho casu bomba aparatek. Bohuzel jeho nejlepsi leta uz jsou pryc. V dobach co vznikal jeste EHOLINK byl neznamy pojem a proto vznikly pozdeji problemy. Kdyz se divam, dnes se dela z profi veci. Hodne lidi ma v konfiguraci 2x MOTOROLA + kontroler..... Nerikam , ze je to uplne supr, ale z hlediska oprav a vymen je to naprosto best.
Kdyz se podela HIP, kdo to bude davat dohromady? Dokumentace, programove vybaveni není free coz na jedne strane chapu, ale kdyby byly zdrojaky, uz by se v tom urcite dost lidi vrtalo a vymlatilo mouchy...
Bohuzel dnes cas tomu venovany je leckdy drazssi, nez jedna motorola. Takze HW oprava se muze pomerne prodrazit, nepocitam, ze v dnesni komercni dobe to nekdo bude delat zadarmo :-)
Abych se priznal, necekal jsem ani, ze vubec nekdo bude SW opravovat/ upravovat. Dalsi vec je ze muzou casem HIPy umirat, zname to - vysychaji elyty , chyby pameti, procesoru ... vyhrate polovodice , proste starne to ( nemyslym ted moralne, to nam nevadi ze.. ) ale fyzicky - ty kanystry byly pocitane na nejakou konecnou zivotnost.....

Kolik HIP u je vlastne jeste v provozu? Vi to nekdo?
Odpovědět