problematika prevadecu typu HIP2000

OK2ZO
Příspěvky: 485
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK2ZO » čtv 21. říj 2010 21:53:39

Dovolim si s tebou nesouhlasit..
Prevadece typu 2x Motorola + Zetron jsou na prd.. To je mozna dobry tak pro taxikare a dost mozna ani to ne, mozna na malomeste.. nebudu se tady rozepisovat o konkretnich slabinach, je jich dost..

Nevim, jak u vas, ale tady HIPy behaji v znacnem mnozstvi a dokonce vznikaji nove, protoze je to reprodukovatelne.
Dokonce nemame ani problemy s koordinaci kmitoctu ani s koncesemi.

Ve vyvoji je uz i novy prevadec, Mila neco naznacoval, ale je to jeste beh na dlouhou trat..

Samozrejme je to stare, ale dokud to beha, tak proc to rusit..? naopak pokud se v ramci moznosti da udelat upravy k lepsimu, pak pojdme do toho.. BTW, mam pocit, ze ty Motoroly chcipaj mnohem rychleji, nez ten starej Alcatel..
OK2ZO Libor/Adamov
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK1MX » pát 22. říj 2010 10:23:45

Nemám zmapovanou Moravu, ale zatím jsem jich napočítal 14ks, něco šlo i na Slovensko. Souhlasím s tím, že je to technologie za horizontem životnosti, ale i přes to si myslím, že poruchovost je vynikající. Lépe by se k tomu vyjádřili asi uživatelé, je nutné mít na paměti, že je to zapnuté 365/24/7 a mnoho běží bez přestávky více než 10 let. dovoluji si tvrdit se si to s MTBF nezadá s variantami MOTOROLA + Zetron. Nicméně HIP byl vyvíjen zejména pro podporu rozvoje HAM infrastruktury, aby bylo uživatelsky jednoduché a levné převaděč vybudovat. Cena HIPu byla okolo 5000Kč a před 10ti lety sestava 2x Motorola + Zetron byl někde úplně jinde. Myslím, že to svůj účel splnilo bezebytku.

Co s týče dokumentace, jak jsem psal je to obtíž, ale kluci na Moravě, kteří dělají kopie to jistě mají zmapované. Pakliže má někdo zájem o další vývoj SW, není problém poskytnout zdrojáky, je to psané v assebleru.

Jelikož již není dostupný HW, rozhodl jsem se využít energii místo upgradování platformy HIP (morální i fyzické zastarání viz příspěvek MHK) na vývoj něčeho nového. Bohužel času je málo a práce jsou kupředu mnohem pomaleji, než jsem předpokládal. Nicméně cíle je to samé, uživatelsky jednoduché zařízení za cenu do cca 5000Kč.

Milan
OK2ZO
Příspěvky: 485
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK2ZO » pát 22. říj 2010 13:59:28

Na Morave krome OZL, X, Z je na tom postaveno snad vsechno.. Nektere kusu sly do OM a jeden z nich snad az do HG..
Jedina vada je u poslednich verzi, kdy byl duplexer vestaven dovnitr upravou puvodniho. Pri vysokych teplotach se pravdepodobne rozladuje a prevadec pak zlobi (prunik TX do RX). Kde je klasicky poradny duplexer, tam je vse o.k. Jeste u nekterych kousku nam zlobila CTCSS..
OK2ZO Libor/Adamov
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK1MHK » sob 23. říj 2010 11:20:13

OK2ZO píše:Dovolim si s tebou nesouhlasit..
Prevadece typu 2x Motorola + Zetron jsou na prd..
Jestli jsi to po me dobre cetl, nenapsal jsem nic o tom, ze je Motorka + zetron je perfektni prevadec, jen ze se to dobre opravuje systemem vymeny TRX za jiny.... a ze to dnes vyjde levneji, nez neco bastlit.
Delam na uprave jednoho dostupneho modulu ze zaladnoveho systemu NMT a uz to trva rok. A stale se mi to jeste nelibi :-(

To je mozna dobry tak pro taxikare a dost mozna ani to ne, mozna na malomeste.. nebudu se tady rozepisovat o konkretnich slabinach, je jich dost..
Ano, ale kdyz clovek vi jake, umi je eliminovat.....

Nevim, jak u vas, ale tady HIPy behaji v znacnem mnozstvi a dokonce vznikaji nove, protoze je to reprodukovatelne.
Dokonce nemame ani problemy s koordinaci kmitoctu ani s koncesemi.

Ve vyvoji je uz i novy prevadec, Mila neco naznacoval, ale je to jeste beh na dlouhou trat..

Samozrejme je to stare, ale dokud to beha, tak proc to rusit..? naopak pokud se v ramci moznosti da udelat upravy k lepsimu, pak pojdme do toho.. BTW, mam pocit, ze ty Motoroly chcipaj mnohem rychleji, nez ten starej Alcatel..
ok1nmj
Příspěvky: 60
Registrován: stř 25. lis 2009 1:20:05
Jméno: Jirka

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od ok1nmj » ned 24. říj 2010 16:36:35

Jaký by byl problém z HIT2000 udělat HIP2000?
Je mi jasné, že je třeba vyřešit duplexer, přidat nějaký "repeater manager", ale přijímač a vysílač by mohl zůstat.

Kdyby měl někdo nějaké využití, jeden HIT2000 tu mám, plně funkční, ale několi let absolutně nevyužitý

Jirka OK1NMJ

ok1nmj@seznam.cz
OK2CME
Příspěvky: 21
Registrován: úte 01. pro 2009 9:24:40
Jméno: Čestmír
Bydliště: Brno, JN89HF

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK2CME » sob 06. lis 2010 12:41:43

Zdravím.

Co se týče změny DTMF na HIPech. Měnit # za * bych nedoporučil. Lidi to mají zažitý a těžko si budou zvykat. Budou pípat pořád po staru a protože nedostanou odpověď, budou to zkoušet víckrát a otravovat tak poslouchající.
Co takhle umlčet až po druhým křížku?

CTCSS - kvůli linkování (echolink i air) bych se přikláněl k variantě se CTCSS na výstupu pouze po dobu přítomnosti signálu, tj. beep už bude bez CTCSS.

Zdrojáky k HIPu - Pokud by to nebylo někomu proti srsti, tak bych o ně měl zájem. Na programování v assembleru je náš život sice příliš krátký, ale nějaké úpravy by se daly zvládnout. Te'd mám rozjetý jiný projekt, takže času moc není, ale časem bych do toho rád kouknul, kdyby mi to bylo umožněno.

Předělání HIT -> HIP - Po HW stránce no-problem. Zatím jsem to uskutečnil 2x. Bez zdrojáků nemůžu měnit call a qth, takže FW zásahy nechávám na velmi ochotném Milanovi OK1FMF.

EDIT 8.11.2010 17:51: Jsem si vzpomněl k tomu předělání - menším problémem je sehnat vhodnej CTCSS dekodér. Ty v HITech nebyly. Ale i tohle jde řešit.
Čestmír | OK2CME | BRNO | JN89HF
OK2ZO
Příspěvky: 485
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK2ZO » čtv 03. lis 2011 19:25:40

Ahoj..
Umrel tento projekt nebo se sem tam na tom pracuje?
OK2ZO Libor/Adamov
OK2PZO
Příspěvky: 3
Registrován: úte 09. srp 2016 12:51:04
Jméno: Lada
Bydliště: Kroměříž

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK2PZO » úte 09. srp 2016 13:04:17

Umřelo nám OK0BF, má někdo ještě nějaké plánky nebo je znalý poradit co s tím?
Dík Lada
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK1MX » úte 09. srp 2016 22:42:22

Otázkou je, co tam umřelo. Jestli to dostalo pumelici od blesku, někdo se v tom ryl nebo to někdo přepóloval či do toho zdroj pustil moc elektriky nevidím to moc nadějně. Měl jsem dokumentaci včetně schemat, někomu jsem ji půjčil a za boha si nemůžu vzpomenout komu. Pakliže budeš mít identifikovanou závadu, asi bych našel nějaké náhradní desky z nepředělaných kusů. Jako první bych zkusil, jestli je zavěšený závěs a jestli kmitá VCO. Máš k tomu sluchátko? Jestli ano, co se objevuje na displeji?

Dokumentaci k předělávce a schemata důležitých desek jsem nahrál sem: http://www.2u.cz/mx/dokumentaceHIP.zip
OK2PZO
Příspěvky: 3
Registrován: úte 09. srp 2016 12:51:04
Jméno: Lada
Bydliště: Kroměříž

Re: problematika prevadecu typu HIP2000

Příspěvek od OK2PZO » stř 10. srp 2016 10:09:12

Zdravím Milane a dík za rychlou reakci.
Sluchátko není a ani nebylo. Co bylo důvodem, že převaděč nejde nevím, možná blesk, možná radioamatéři, kteří se v tom hrabali.
Ve vnitřku se nikdo neprasil, vše je čisté a bez náznaku nějakého rabování. RX a TX si myslím, že je OK, jen na ústředně není 5V. Odpojil jsem 2951 a napětí dal externě. Odběr je asi 0,2 A a to je hodně a topí 74HC259 co jsou připojeny na modul CTCSS. Myslím, že některý předchůdce měřením něco propojil co neměl a ústředna bude KO. Naštěstí mám celý nepředělaný DANCALL bez sluchátka a baterie. Pokusím se celou ústřednu předělat po vzoru staré, ale problém bude s modulem CTCSS, ten nemám a byl bych rád za typ kde sehnat. Ideální by bylo, poprosit někoho kdo se má chuť, čas a zná tento převaděč o opravu za úplatu. Nechceme se tohoto převaděče vzdávat, protože je i na tuto dobu stále dobrý a komfortní. Budu se snažit udělat vše pro jeho obnovu a funkčnost.
Dík Lada ok2pzo Kroměříž
Odpovědět