Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

om1aeg
Příspěvky: 65
Registrován: stř 07. říj 2009 15:42:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od om1aeg » pát 19. srp 2011 9:10:40

OK1MX píše: Číňana u externí antény si vůbec nedokážu představit, IMD mají okolo -42 dB a myslím, že neexistují dva kusy, které by mluvily stejně.
Absolutne rovnaka skusenost, skusal som vyrobit low cost RPT s cinskym duplexerom a s cinskym radiom (FD-450 aj KGUVD1P)v RX ceste a GP Motorkou v TX a vysledok tragicky, uz pri 0.5W radio ide do kolien. GP Motorka ako RX bez problemu ale zase citlivost niekde inde. Bez poriadnych dutin nepouzitelne a poriadne dutiny stoja niekolkonasobok ceny cinskeho radia ;)
om1aeg
Příspěvky: 65
Registrován: stř 07. říj 2009 15:42:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od om1aeg » pát 19. srp 2011 9:27:25

OK2ZO píše:Jeste nesmite zapominat, ze amaterska radia maji citlivost cca 0,12uV, zatimco profi cca 0,35uV (mnohdy i hure, preladuje-li se mimo BAND). Dale na vstupni strane pripocitej utlum duplexeru a svodu, co ti vyjde. To se sice da dohnat ziskem anteny, ale tim zase zvednes i dosah prevadece, takze pro tuto uvahu jej eliminuji. Pak vznikaji takovy tuponi, jak Xko, BCcko a pod.
Z osobnej skusenosti mozem vyhlasit, ze na OM0OVV je jedno, ci je ako RX profi radio alebo amaterske, nakolko sumove pozadie nedovoli vyuzit plnu citlivost amaterskeho radia. Hold 15m od vertikalne vysielajuceho radia na takmer 108FM s 10kW spravi svoje. V tomto konkretnom pripade sa dokonca profi radio sprava lepsie ako amaterske. Pouzite profi radio ma na vstupoch varikapy a do hambandu sa v pohode naladi aj s rezervou. Takze "tupost" nejakeho 2m RPT vacsinou na kote s inymi vysielacmi nemusi byt dana len RX radiom ale aj rusenim od inych sluzieb. Tiez si treba vsimnut pri akom odstupe SN sa udava citlivost daneho radia, amaterske radia mavaju casto udavanu citlivost pri horsom pomere SN.

Duplexer ma takmer rovnaky utlm pre RX aj pre TX, taktiez zvod je rovnaky (ak sa bavime o jednoantenovom systeme) takze sa utlmy z pohladu rozdielnosti RX a TX eliminuju. Takze nesuhlasim s pripocitavanim utlmu LEN na vstupnej strane ;)
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK2ZO » pát 19. srp 2011 10:49:53

om1aeg píše: Z osobnej skusenosti mozem vyhlasit, ze na OM0OVV je jedno, ci je ako RX profi radio alebo amaterske, nakolko sumove pozadie nedovoli vyuzit plnu citlivost amaterskeho radia. Hold 15m od vertikalne vysielajuceho radia na takmer 108FM s 10kW spravi svoje. V tomto konkretnom pripade sa dokonca profi radio sprava lepsie ako amaterske. Pouzite profi radio ma na vstupoch varikapy a do hambandu sa v pohode naladi aj s rezervou. Takze "tupost" nejakeho 2m RPT vacsinou na kote s inymi vysielacmi nemusi byt dana len RX radiom ale aj rusenim od inych sluzieb. Tiez si treba vsimnut pri akom odstupe SN sa udava citlivost daneho radia, amaterske radia mavaju casto udavanu citlivost pri horsom pomere SN.
Pouziti amaterskych radii (byly na mysli fabricky vyrabene) na prevadeci umisteneho u profi sluzeb je v dnesni dobe uz takrka nemozne..
Jinak problemy s FM rozhlasem mame taky.. Napr. BABka, pokud byla na Hadech, byla tak zahlcena, ze se tam nebylo mozno dostat ani na primou viditelnost z mesta..
Ted mame opet podobny problem s rusenim, prozmenu od nehomologovanych WiFi pojitek..
om1aeg píše: Duplexer ma takmer rovnaky utlm pre RX aj pre TX, taktiez zvod je rovnaky (ak sa bavime o jednoantenovom systeme) takze sa utlmy z pohladu rozdielnosti RX a TX eliminuju. Takze nesuhlasim s pripocitavanim utlmu LEN na vstupnej strane ;)
To nepopiram, ale diskutovalo se o pouziti rucky vudci prevadeci, takze vhledem k 10W na antennim systemu prevadece a k cca 2W na pendreku je to sakra rozdil..
A pokud tedy slysim prevadec S1, tak se zakonite z rucky nemuzu dovolat.. Takova byla myslenka. Mozna, pokud by RPTR vysilal s 1W, pak uz by to mohlo byt realnejsi..
OK2ZO Libor/Adamov
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MX » pát 19. srp 2011 11:18:12

Ad měření citlivosti: Je to pravda, u amatérských rádií se bere citlivost na 12dB SINAD, u profi na 20dB SINAD, z toho vychází opticky horší citlivost PROFI rádií. Když má Motorola 0.25 uV/ na 20 dB SINAD, na 12 dB SINAD to vychází na cca 0.2 uV.

Propastný rozdíl je ale v odolnosti. Někde v archivu mám výsledky měření, kde jsem porovnával Motorolu GM 380 (zatím jsem u žádné mobilky neviděl lepší hodnotu), HYT TC-800 amatérskou mobilku od ICOMa, model si nepamatuji, vozili to nějací taxikáři a IMD bylo cca 76dB, 70dB a 55dB (a ten čínan ma 42 dB :-) ). Odolnost a citlivost za rozumnou cenu) jsou protichůdné požadavky.

Radiově exponované lokality jsou záležitost sama pro sebe. Co jsem vysledoval, tak tam se vyskytuje rušení ze tří zdrojů.
1. pulzní zdroje a napaječe - každá technologie už má pulzní zdroj a ty dělají bodrel
2. spektrální šum HI POWER vysílačů - FM rozhlas, TV. Byť mají filtry jako prase tak i přes to něco ven vyleze - bohužel se se ním nedá nic dělat, protože je to ve vzduchu přes celé pásmo Na OK0BN je šumové pozadí zvýšené o cca 15 dB. O tuto hodnotu je degradované citlivost.
3. IM produkty 3,5,7,9 řádu. Pakliže na nějaké nelinearitě vysměšuje vlastní TX s nějakou profi službou, nebo dlaší vysílače a IM produkt padne do RX kmitočtu je na problém zaděláno. Když intermodulace vznikají v RX větvi, je to řešitelná situace, stačí dodat rejekci na jeden z intermodulujících kmitočtu (obnáší to spektráčem zjistit co je za silné kmitočty ve vzduchu zaznamenat je a pak počítat a počítat), když to vzniká na nějakém rezavém zábradlí, nepomůže nic.
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MHK » sob 20. srp 2011 21:34:00

Az ti HIP2000 zdechne a poridis HIP2011 (nebo muj BD jehoz finalni podoba je zatím stále v nedohlednu ) tak Ti nejakej duplexer venuji. Bude urcite lepsi, nez ten origos z kanystru. Ten sice funguje, ale vzhledem k tomu, ze se ten originalni pouziva obracene ( neboli puvodni RX vetev je TX a naopak) tak se na nem zbytecne ztraci vykon a RX vetev je take "kompromisni".
Ale mam take prosbu, az budes neco psat, zkus trochu strucneji. Chapu , ze mas cas sedet u PC, ale to neplati vsade a ja treba az dnes precetl ty dlouhe thready tady ve vlakne a mohl reagovat. Jinak to jen zbezne zkouknu a jdu dal, pokud me neco zajima, pisu REply a dotycny si to vetsinou nenecha pro sebe.
Honza OK1MHK


PS: Jeste bych mel posledni patou otazku.
Kdyz by mi nahodou odesel HIP2000 a nesel by opravit a kdyz bych to chtel nahradit timto novym HIPem2011, tak mam otazku na duplexer.
Jelikoz jsem ho tam nevidel, tak by me zajimalo, jestli by slo pouzit vymontovanej interni duplexer z HIPu2000 (je naladenej na dane kmitocty od Karla pro 50Ohmu, proto ani nepouzivam 10W, ani to nemam v licenci, chtel jsem to jako mestskej prevadec s 5W...i kdyz prekvapeni od velkeho pokryti Ustecke panve existuje, dokonce nekdo jel na rucku z Kozakova = cca 192km), jelikoz novej duplexer je nad muj invalidni duchod.

Diky za info a drzim palce.... 73! Martin OK1MJO[/quote]
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MX » sob 20. srp 2011 21:51:51

HIPů z interním duplexerem bylo pár (mám dojem že tři). Je to vyloženě nouzovka, parametry jsou tragické a dost převaděč degradují, nicméně do malého města... proč ne, zejména separace RX/TX nestojí za nic. Nicméně je to duplexer jako každý jiný, pakliže si ho správně okonektoruješ tak může chodit kdekoli jinde. Kdyby někdo měl zájem, mám jich (nenaladěných) celou krabici.
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MHK » sob 20. srp 2011 22:25:04

Radiově exponované lokality jsou záležitost sama pro sebe. Co jsem vysledoval, tak tam se vyskytuje rušení ze tří zdrojů.
1. pulzní zdroje a napaječe - každá technologie už má pulzní zdroj a ty dělají bodrel
2. spektrální šum HI POWER vysílačů - FM rozhlas, TV. Byť mají filtry jako prase tak i přes to něco ven vyleze - bohužel se se ním nedá nic dělat, protože je to ve vzduchu přes celé pásmo Na OK0BN je šumové pozadí zvýšené o cca 15 dB. O tuto hodnotu je degradované citlivost.
3. IM produkty 3,5,7,9 řádu. Pakliže na nějaké nelinearitě vysměšuje vlastní TX s nějakou profi službou, nebo dlaší vysílače a IM produkt padne do RX kmitočtu je na problém zaděláno. Když intermodulace vznikají v RX větvi, je to řešitelná situace, stačí dodat rejekci na jeden z intermodulujících kmitočtu (obnáší to spektráčem zjistit co je za silné kmitočty ve vzduchu zaznamenat je a pak počítat a počítat), když to vzniká na nějakém rezavém zábradlí, nepomůže nic.[/quote]


Dovolil bych si doplnit dalsi zdroj ruseni, se kterym jsem se setkal ja a to od ruznych tlkm. sluzeb. Na kote, v blizkosti muze pracovat sluzba jejiz TX pracuje dejme tomu o 10MHz nize nez je vstup prevadece. Muze pracovat sporadicky, nebo naopak stale. ( Sportka, CDMA, Ufoun, profi prevadece atd.)
Anteny sluzby a prevadece na sebe vidi a co je platny duplexer, ktery potlacuje signal vlastniho TX dejme tomu o 80 dB kdyz propusti na vstup RX "paru" pripadne blizke sluzby.
Jde totiz o to, je vetsina duplexeru pracuje tak, ze funguji jako zadrz pro kmitozet z opacneho portu a pro vlastni kmitocet portu ma utlum minimalni. Na ostatnich kmitoctech je utlum vetsinou nedefinovany, ale mnohem mensi, nez na pracovnich kmitoctech. Takze vsechny ostatni signály normalne pronikaji do RX a mohou zpusobovat jeho zahlcovani.
Samozrejme se da takovemu problemu predejit kvalitnim filtrem ( dutinou) pred RX, ale to je dalsi utlum v RX ceste. Ten sice zhorsi zakladni citlivost RPT, ale odstrani vyseuvedene problemy hlavne pri pouziti nekvalitnich prijimacu s mizernym IMD, nebo spatnym potlacenim " zrcadla" Do sekce technika pastnu popis preladeni dostupnych dutin z NMT na HAM pasmo, ktery pro dany ucel vyhovuji.
Existuji ale duplexery, ktere se chovaji jako selektivni propusti na obou portech. Tim padem neni treba dalsi selektivity na RX strane. Toto reseni navic velmi slusne potlaci harmonicke produkty z TX prevadece.
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MJO » ned 21. srp 2011 17:48:50

Diky predem za pripadnou pomoc.
73! Martin
OK1MHK píše:Az ti HIP2000 zdechne a poridis HIP2011 (nebo muj BD jehoz finalni podoba je zatím stále v nedohlednu ) tak Ti nejakej duplexer venuji. Bude urcite lepsi, nez ten origos z kanystru. Ten sice funguje, ale vzhledem k tomu, ze se ten originalni pouziva obracene ( neboli puvodni RX vetev je TX a naopak) tak se na nem zbytecne ztraci vykon a RX vetev je take "kompromisni".
Ale mam take prosbu, az budes neco psat, zkus trochu strucneji. Chapu , ze mas cas sedet u PC, ale to neplati vsade a ja treba az dnes precetl ty dlouhe thready tady ve vlakne a mohl reagovat. Jinak to jen zbezne zkouknu a jdu dal, pokud me neco zajima, pisu REply a dotycny si to vetsinou nenecha pro sebe.
Honza OK1MHK


PS: Jeste bych mel posledni patou otazku.
Kdyz by mi nahodou odesel HIP2000 a nesel by opravit a kdyz bych to chtel nahradit timto novym HIPem2011, tak mam otazku na duplexer.
Jelikoz jsem ho tam nevidel, tak by me zajimalo, jestli by slo pouzit vymontovanej interni duplexer z HIPu2000 (je naladenej na dane kmitocty od Karla pro 50Ohmu, proto ani nepouzivam 10W, ani to nemam v licenci, chtel jsem to jako mestskej prevadec s 5W...i kdyz prekvapeni od velkeho pokryti Ustecke panve existuje, dokonce nekdo jel na rucku z Kozakova = cca 192km), jelikoz novej duplexer je nad muj invalidni duchod.

Diky za info a drzim palce.... 73! Martin OK1MJO
[/quote]
ok4ps
Příspěvky: 71
Registrován: čtv 13. srp 2009 10:04:33

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od ok4ps » ned 21. srp 2011 21:13:03

Hlavně jsem zvědavý, kolik se postaví nových RPTR. Nebo u kolika dojde k výměně za popisovanou novinku. Jakmile jsem zmínil, že postavím jakýkoliv RPTR, tak okamžitě se vyrojila lavina keců, že na co, kdo to zaplatí, nikdo tam nebude, aj. motivující výplody. Je fakt, že to je třeba pojat systémem jedním uchem dovnitř a druhým ven, protože jinak by to člověk zabalil dřív, než by začal cokoliv dělat ;) V rámci diskuze to vypadá na veliký zájem a natěšenost, leč otázka až dojde na věc - je to k dispozici, můžete nakupovat.

Nevím, jestli to není zbytečná, časově náročná, aktivita, když existují mnohem snažší cesty realizace kvalitních a robustních řešení RPTR, snad i levnější než předopkládaná cena. Sice bez všech těch pípacích serepetiček okolo, ale čím jednodušší a spolehlivější, tím lepší. Vylézt někam na panelák, možná vyprudí jen tamní najemníky, ale cestovat x, v lepším případě pouze desítky km, pak se například v zimě škrábat sněhem s báglem na zádech a přemýšlet, co se přihodilo. Spolehlivost a možnost moduláýrní výměny na místě jednoho komponentu za druhý je na prvním místě.

Novému řešení každopádně přeji úspěch, rychlé vychytání a hodně realizací, výměn za stávající HIP2000! Jo a Milanovi, abych z těch otázek a psaní odpovědí nezešedivěl.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MX » ned 21. srp 2011 21:31:57

ok4ps píše:Hlavně jsem zvědavý, kolik se postaví nových RPTR. Nebo u kolika dojde k výměně za popisovanou novinku. Jakmile jsem zmínil, že postavím jakýkoliv RPTR, tak okamžitě se vyrojila lavina keců, že na co, kdo to zaplatí, nikdo tam nebude, aj. motivující výplody. Je fakt, že to je třeba pojat systémem jedním uchem dovnitř a druhým ven, protože jinak by to člověk zabalil dřív, než by začal cokoliv dělat ;) V rámci diskuze to vypadá na veliký zájem a natěšenost, leč otázka až dojde na věc - je to k dispozici, můžete nakupovat.

Nevím, jestli to není zbytečná, časově náročná, aktivita, když existují mnohem snažší cesty realizace kvalitních a robustních řešení RPTR, snad i levnější než předopkládaná cena. Sice bez všech těch pípacích serepetiček okolo, ale čím jednodušší a spolehlivější, tím lepší. Vylézt někam na panelák, možná vyprudí jen tamní najemníky, ale cestovat x, v lepším případě pouze desítky km, pak se například v zimě škrábat sněhem s báglem na zádech a přemýšlet, co se přihodilo. Spolehlivost a možnost moduláýrní výměny na místě jednoho komponentu za druhý je na prvním místě.

Novému řešení každopádně přeji úspěch, rychlé vychytání a hodně realizací, výměn za stávající HIP2000! Jo a Milanovi, abych z těch otázek a psaní odpovědí nezešedivěl.
Můžeš naznačit, co si představuješ pod pojmem "kvalitní, robustní snazší a levnější?"
Ještě jsem do toho nenacpal tolik peněz a času abych se na to nevykašlal a nešel nějakou (mě doposud utajenou) jinou cestou. (podotýkám, že propojit Motoroly 10ti leté ze šrotu prdelkama jsem již zkoušel a právě z hlediska spolehlivosti se mi toto ukázalo jako slepá ulička, nehledě k tomu, že kontrolér člověk stejně řešit musí už jen kvůli značce, odpípávání či vysílání CTCSS jen po dobu nosné na vstupu)
Odpovědět