Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MHK » ned 21. srp 2011 22:51:37

Mi unikla ( nebo jsem někde přehlédl ) ta předpokládaná cena. Od té se to celé odvíjí.
Příklad, když to bude celé předělané, naladěné za 500 kč (hi ) tak poteče červená, protože se o to lidi pobijí..
Když to bude stát 10kKč, je to neprodejné.
Kolik by to tedy mělo stát? Je nějaká finální cena?
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MX » pon 22. srp 2011 7:38:43

Popisoval jsem to tady: http://www.hamradio.cz/prevadece/index.php#244 Dal jsem si hranici, že by to nemělo překročit 5000, což je cena starého HIPu ( kdo chtěl CTCSS tak to bylo dražší o modul, záleželo na tom, za kolik se ho podařilo sehnat.)
ok1tec
Příspěvky: 63
Registrován: pon 09. bře 2009 11:35:49
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od ok1tec » čtv 25. srp 2011 12:15:10

Je to pekne, ale na nektere veze se to nedostane i kdyby to bylo sebelepsi. TUV, prohlaseni o shode.... Ale to je jen par mist.
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MJO » pát 26. srp 2011 19:13:19

OK1MX píše:
ok4ps píše:Hlavně jsem zvědavý, kolik se postaví nových RPTR. Nebo u kolika dojde k výměně za popisovanou novinku. Jakmile jsem zmínil, že postavím jakýkoliv RPTR, tak okamžitě se vyrojila lavina keců, že na co, kdo to zaplatí, nikdo tam nebude, aj. motivující výplody. Je fakt, že to je třeba pojat systémem jedním uchem dovnitř a druhým ven, protože jinak by to člověk zabalil dřív, než by začal cokoliv dělat ;) V rámci diskuze to vypadá na veliký zájem a natěšenost, leč otázka až dojde na věc - je to k dispozici, můžete nakupovat.

Nevím, jestli to není zbytečná, časově náročná, aktivita, když existují mnohem snažší cesty realizace kvalitních a robustních řešení RPTR, snad i levnější než předopkládaná cena. Sice bez všech těch pípacích serepetiček okolo, ale čím jednodušší a spolehlivější, tím lepší. Vylézt někam na panelák, možná vyprudí jen tamní najemníky, ale cestovat x, v lepším případě pouze desítky km, pak se například v zimě škrábat sněhem s báglem na zádech a přemýšlet, co se přihodilo. Spolehlivost a možnost moduláýrní výměny na místě jednoho komponentu za druhý je na prvním místě.

Novému řešení každopádně přeji úspěch, rychlé vychytání a hodně realizací, výměn za stávající HIP2000! Jo a Milanovi, abych z těch otázek a psaní odpovědí nezešedivěl.
Můžeš naznačit, co si představuješ pod pojmem "kvalitní, robustní snazší a levnější?"
Ještě jsem do toho nenacpal tolik peněz a času abych se na to nevykašlal a nešel nějakou (mě doposud utajenou) jinou cestou. (podotýkám, že propojit Motoroly 10ti leté ze šrotu prdelkama jsem již zkoušel a právě z hlediska spolehlivosti se mi toto ukázalo jako slepá ulička, nehledě k tomu, že kontrolér člověk stejně řešit musí už jen kvůli značce, odpípávání či vysílání CTCSS jen po dobu nosné na vstupu)


Ahoj.
Milane, mozna mel na mysli pouziti miniPC (neco jako Alix s W2000 s SB a COM ci neco podobneho a maleho) se softem Simplex 1.9.8e od F6DQM.
Staci audio in/out v SB a jeden COM nebo LPT pro PTT a detekci nosne a detekci CTCSS skrze CIO vhodneho TRX...jak to ma napriklad na Echolinku Ludek OK7RB, z jeho TRX jdou ven dva "TTL", jeden prekroceni nastaveneho SQL....cili nosna na vstupu a druhej "TTL" je detekce spravneho CTCSS na vstupu.
Jde to do Echolink USB interfacu od jednoho nemce (http://www.ok0bez.com/files/download/Ec ... B-L_03.jpg, http://www.ok0bez.com/files/download/Ec ... erface_01/ ).
A ano, kdyz se koupi USB Echolink interface s integrovanym SB jako u DigiKeyeru-MicroHAM, tak lze pouzit jen Linux s WRAPem.

Ten soft od F6DQM mam, je k nemu jeste soft pro dalkove ovladani...neco jako RAC.
Ten soft existuje i v Linux verzi. Mimo predsamplovanych hlasek je mozne pouzit vlastni wavy v cestine ci en.

Druhou moznosti, je hodne moc poprosit Jonathana Taylora K1RFD, aby vam (mimo USA licence) uvolnil licenci programu EchoStation 2.1.109 za 20USD.
http://www.echolink.org/sc/
Menu a obsluha je podobna Echolinku, jen je tento soft urcen hlavne pro IRLP (zkousel jsem misto volacky dat i Zatec01 a zbastilo to taky, zrejme to je nejaka verze i pro "profi" pouziti).

Pripadne v obou pripadech pouzit USB interface s "WRAPem".

Jestli se nemejlim, tak obsluznej soft pro ten USB interface umi komunikovat po COMu s TRX primo, takze obe SQL informace je mozno dostat z CPU primo, pripadne je moznost pres RAC programovat "bezne" TRX timto zpusobem dalkove pres datovej kabel. Jen to chce novejsi typ radiostanic, ktere na konektor maji vyveden i CIO TTL programovatelne piny.
V podstate by pak stacilo dve slusnejsi "jete" radiostanice a eventualne duplexer.

73! Martin
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MX » pát 26. srp 2011 21:12:07

No nevím... používat na řízení převaděče PC s Windows mne opravdu nenapadalo. Obvzlášt výhodné to musí být máš-li převaděč 120 km daleko, jsou tam časté výpadky proudu a 4 měsíce z roku je přístupný pouze se sněžnicemi. Touto cestou se velmi pravděpodobně nevydám.
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MJO » pát 26. srp 2011 21:22:06

Tudiz Linux verze to resi urcite lepe jak Win.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MX » pát 26. srp 2011 22:46:28

OK1MJO píše:Tudiz Linux verze to resi urcite lepe jak Win.
Podle elementárních zákonů platí, že střední doba poruchy jakéhokoli zařízení je dána časem nutným k selhání nejslabšího článku. Čím více článků (součástek + SW) v řetězci je, tím je pravděpodobnost poruchy větší. Polopaticky řečeno, součástka která v zařízení není se nemůže posrat - a že těch součástek v PC (i ALIXu) je. Proto mi přijde použití PC pro řízení převaděče (o Windowsech ani nemluvím) stejné jako použití perlíku na usmrcení mouchy. Tak že máš pravdu, Linux je lepší než WIN, nicméně obojí je o několik řádů méně spolehlivé než jakýkoli sekvenční automat realizovaný několika součástkami. A to už vůbec opakovatelnost, PC nebo ALIX které jsou k dispozici dnes, za dva roky už nebude, budeš neustále řešit problémy s driverama na nové železo, jinému chování SB a dalších periférií a i z hlediska spotřeby/chlazení je to úplně někde jinde.

p.s. je to jen můj názor, nikoho nenutím se s ním ztotožňovat, natožpak abych někomu můj názor nebo případně převaděč vnucoval. Výhoda amatérštiny je v tom, že si to každý může udělat po svém.
ok1tec
Příspěvky: 63
Registrován: pon 09. bře 2009 11:35:49
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od ok1tec » ned 28. srp 2011 10:35:42

OK1MX píše:No nevím... používat na řízení převaděče PC s Windows mne opravdu nenapadalo. Obvzlášt výhodné to musí být máš-li převaděč 120 km daleko, jsou tam časté výpadky proudu a 4 měsíce z roku je přístupný pouze se sněžnicemi. Touto cestou se velmi pravděpodobně nevydám.
JJ cesty na h*vn* zname. Kanystru (HITu) jeblo a po zapnuti elektriky chtel pin. 260km cesta na zahozeni sluchatka od hitu. Posledni dobou uz nezavisle druhy.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od OK1MX » ned 28. srp 2011 17:09:22

ok1tec píše:
OK1MX píše:No nevím... používat na řízení převaděče PC s Windows mne opravdu nenapadalo. Obvzlášt výhodné to musí být máš-li převaděč 120 km daleko, jsou tam časté výpadky proudu a 4 měsíce z roku je přístupný pouze se sněžnicemi. Touto cestou se velmi pravděpodobně nevydám.
JJ cesty na h*vn* zname. Kanystru (HITu) jeblo a po zapnuti elektriky chtel pin. 260km cesta na zahozeni sluchatka od hitu. Posledni dobou uz nezavisle druhy.
Co se týče HITu a problému s PINem tak k tomuto problému dochází v okamžiku, kdy má napětí někde mezi 7-10V, nebo zafletruje v tomto rozmezí. Pakliže mu napětí spadne na nulu a nahodí se zpět s prodlevou větší než 1s tak k tmu nedojde. Ideální je tam sluchátko nemít vůbec, nebo použít relé, které po výpadku 5s počká, než opět napětí připojí. Je to bohužel dáno koncepcí, kdysi se to Karel pokoušel vyřešit a jestli se dobře pamatuju, tak byl problém v tom, že jeden z procesorů (sluchátko - tělo) při napětí pohybujícím se v hazardním rozmezí reset udělal a druhý nikoli, čímž došlo k rozhození dat v RAM a následnému požadavku synchronizace. Díky tomu že u HIPů (a HITů verze pro PR linky) sluchátko standardně není, tak se jich tento problém netýká.
ok1tec
Příspěvky: 63
Registrován: pon 09. bře 2009 11:35:49
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: Vývoj nového převaděče - zkušební provoz

Příspěvek od ok1tec » pát 02. zář 2011 10:10:49

JJ zapinani poresime. Jeste pak nejde zadat pin kvuli tomu ze to predtim bylo zamceno (klavesnice). Ale to si s tim pak hral Mira mrm... ja na to nemel nervy.

Diky Martin
Odpovědět