Vytíženost a potřeba převaděče(ů)....

Odpovědět
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Vytíženost a potřeba převaděče(ů)....

Příspěvek od OK1MHK » úte 07. úno 2012 10:14:37

Udělal jsem takový test na OK0BM. 14 dní jsem nahrával provoz ( při nosné z TX rpt se nahrávalo) . Chtěl jsem vědět, jestli je tam nějaký provoz a spočítat uskutečněné relace.
Tedy: Za 14 dní celkem 5 smysluplných relací, 12x výzva ( z toho 5x moje Hi ), 112 x spuštění a pípání - někdo zkoušel, jestli ho rpt slyší atd.....
Neboli teď bilancuju, jestli má vůbec tenhle převaděč smysl. Když to vezmu z komerčního hlediska, tak teoreticky každá relace ( počítejme 10 relací do měsíce ) stojí asi
20 kč. A to jsou pouze náklady na provoz - nepočítám hw , instalaci atd....
Abych to upřesnil, nejde o ty peníze, člověk si musí nějak hrát, mě baví bastlit atd.
Ale výšeuvedené mě potvrdilo, že ten převaděč je prakticky zbytečný a úplně by stačil nějaký FM maják, aby si lidi vyzkoušeli, jestli ho slyší.
Napadla mě ale nedavno myšlenka to celé vypnout a nahradit 50MHz převaděčem. V tomhle pásmu tady žádnej RPT ještě není a určitě je tu potenciál hamů, kteří by to rádi vyzkoušeli.
Když uvážím možný dosah oproti 70cm a třeba využití sporadiky, mohlo by to být zajímavé.
Co vy na to?
V každém případě jsem již poslal žádost o vydání koncese....už kvůli testování HW.
PS: Úprava RF10 pro odskok -600 kHz je otestovaná, zájemcům bude k dispozici.
Naposledy upravil(a) OK1MHK dne úte 07. úno 2012 23:30:00, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
ok2uec
Příspěvky: 100
Registrován: pon 24. kvě 2010 23:18:21
Jméno: Martin
Bydliště: Inferno ->JN89OD
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytíženost a potřeba převaděče(ů)....

Příspěvek od ok2uec » úte 07. úno 2012 23:14:53

Myslím si , že málo kdo má stanici nebo přesněji řečeno anténu naladěnou na tohle pásmo, ale i přes to je to pěkný nápad...

Třeba se to ujme :-)
Nikdy nemůžete vyhrát hádku s blbcem, nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
ok1ift
Příspěvky: 31
Registrován: stř 21. říj 2009 20:13:48
Jméno: Martin

Re: Vytíženost a potřeba převaděče(ů)....

Příspěvek od ok1ift » úte 07. úno 2012 23:42:46

Hmm, že by mě někdo s převaděčem na 6m předběhl :D Mám zcela funkční převaděč s integrovaným kontrolerem, oživený, odzkoušený ale... válí se mezi projekty s atributem "odloženo" :( Chybí duplexer, Ant, QTH...
V plánu mám ještě nasadit do něj svůj firmware a jiné drobosti. Snad se toho chudák dožije. Nicméně rozdělaných věcí je stále dost :-)
TRak to jen abych přidal do mlýna.
Jinak jsem rovněž koketoval s myšlenkou monitoringu převaděčů v dosahu, ale nedošlo k realizaci.
Zdraví Martin ok1ift
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytíženost a potřeba převaděče(ů)....

Příspěvek od OK1MX » stř 08. úno 2012 10:39:27

OK1MHK píše:Udělal jsem takový test na OK0BM. 14 dní jsem nahrával provoz ( při nosné z TX rpt se nahrávalo) . Chtěl jsem vědět, jestli je tam nějaký provoz a spočítat uskutečněné relace.
Tedy: Za 14 dní celkem 5 smysluplných relací, 12x výzva ( z toho 5x moje Hi ), 112 x spuštění a pípání - někdo zkoušel, jestli ho rpt slyší atd.....
Neboli teď bilancuju, jestli má vůbec tenhle převaděč smysl. Když to vezmu z komerčního hlediska, tak teoreticky každá relace ( počítejme 10 relací do měsíce ) stojí asi
20 kč. A to jsou pouze náklady na provoz - nepočítám hw , instalaci atd....
Abych to upřesnil, nejde o ty peníze, člověk si musí nějak hrát, mě baví bastlit atd.
Ale výšeuvedené mě potvrdilo, že ten převaděč je prakticky zbytečný a úplně by stačil nějaký FM maják, aby si lidi vyzkoušeli, jestli ho slyší.
Napadla mě ale nedavno myšlenka to celé vypnout a nahradit 50MHz převaděčem. V tomhle pásmu tady žádnej RPT ještě není a určitě je tu potenciál hamů, kteří by to rádi vyzkoušeli.
Když uvážím možný dosah oproti 70cm a třeba využití sporadiky, mohlo by to být zajímavé.
Co vy na to?
V každém případě jsem již poslal žádost o vydání koncese....už kvůli testování HW.
PS: Úprava RF10 pro odskok -600 kHz je otestovaná, zájemcům bude k dispozici.
No, Honzo, ono záleží na úhlu pohledu a toho, co je cílem hry. Buď se můžeme předhánět v tom, kde je větší nebo menší provoz (mimochodem když to tak někdy poslouchám, tak prizmatem tohoto kritéria "úspěšné převaděče t.j. ty kde je velký AIR TIME" jsou většinou jen náhardou telefonu mezi úzkou skupinkou lidí, kde někteří z nich ani neodpoví na zavolání... a provoz nemá často s HAMradiem nic moc společného. A to, že na BM není takováto skupinka myslím nijak nevadí.

Podle mého názoru jsou převaděče od toho, že pokud možno kdekoli z auta či ručky můžu zavolat, někam se dovolám a někdo mi odpoví. A je mi celkem jedno, jestli toto budu dělat přes převaděč kde je stále provoz, nebo přes "vykrývač" který většinou mlčí. Jenže aby někdo dopověděl, musí být splněná jedna důležitá podmínka. Někdo musí být na příjmu.

Zejména v oblastech kde je nízká penetrace amatérů (nebo historicky nejsou vybavení potřebnými TRX) je to problém, což je asi problém BM. Myslím, že mít pokryté území převaděči je dobrá věc, každý jedeme sem tam na dovolenou, i cizinci často pojíždějí přes ČR a stejně tak jako my si rádi zavoláme domů z Itálie či Chorvatska, tak oni budou vděční že si budou moct popovídat s domovinou od nás.

Aby byla "síť převaděčů" opravdu k užitku, chce to podle mne dvě věci.

1. vzhledem k výše uvedenému je jediná možnost převaděče linkovat (je na další diskusi, jestli natvrdo, nebo tím že bude k dispozici Echolink, případně obojí)
2. Mít jednotný systém, aby se z Opavy na Šumavu dalo linku postavit stejně jako z Děčína (v tomto udělal pěkný výkop Martin 2UEC s vytvořením jedné univerzální linkovací tabulky)

Musíme se totiž smířit s tím, že chceme-li v OK udělat slušné pokrytí FM převaděči, vzhledem k topologii to nejde z jednoho místa, protože nám schází kopec 4000m vysoký.

Když se podívám na mapu převaděčů tak můžeme říct, že máme "pokryto". Jen schází na určitých bodech Echolink a hlavně bod 2. t.j. společná metoda shortcutů, aby každý nemusel s sebou vozit seznam hromady čísel s nódy, které můžu chtít volat, protože jsou všude jinak.

Současně s tím by možná bylo zajímavé uvažovat o opětovném zřízení OK konferenčního kanálu, který jednu dobu fungoval a byl docela využívaný. Kdo si chtěl pokecat tak jen připojil OKTALK a věděl, že tam určitě někdo bude... stejně tak by tam mohly natvrdo viset převaděče, kde se "nehne kolo" V podstatě by pak vzniknul "cluster" nebo lépe řečeno jeden velký převaděč, který by díky tomu pokrýval veliké území a pravděpodobnost že člověk narazí na živou duši by se rapidně zvýšila. IMHO tento koncept je uplatněn v DSTARu, kde je takzvany REFLEKTOR kam jsou připojeny všechny převaděče a hotspoty, tak že i díky tomu je přes setinovou penetraci Dstar rádií mezi HAMy je tam občas celkem živo.

Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale jen jsem reagovat a vyjádřit názor se PROTI vypínání dobře fungujícího převaděče, spíš zkus zauvažovat o tom, jestli by se nedal doplnit Echolink.

Milan
Uživatelský avatar
ok2uec
Příspěvky: 100
Registrován: pon 24. kvě 2010 23:18:21
Jméno: Martin
Bydliště: Inferno ->JN89OD
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytíženost a potřeba převaděče(ů)....

Příspěvek od ok2uec » stř 08. úno 2012 10:54:47

OK1MX píše:
...
Současně s tím by možná bylo zajímavé uvažovat o opětovném zřízení OK konferenčního kanálu, který jednu dobu fungoval a byl docela využívaný. Kdo si chtěl pokecat tak jen připojil OKTALK a věděl, že tam určitě někdo bude... stejně tak by tam mohly natvrdo viset převaděče, kde se "nehne kolo" V podstatě by pak vzniknul "cluster" nebo lépe řečeno jeden velký převaděč, který by díky tomu pokrýval veliké území a pravděpodobnost že člověk narazí na živou duši by se rapidně zvýšila. IMHO tento koncept je uplatněn v DSTARu, kde je takzvany REFLEKTOR kam jsou připojeny všechny převaděče a hotspoty, tak že i díky tomu je přes setinovou penetraci Dstar rádií mezi HAMy je tam občas celkem živo.
...
Milan
Milane tohle je dobrý nápad, a celkem by to bylo pěkné. V tuhle chvíli sice nevím by jak to pracovalo , jestli někde na serveru byl Echolink nastaven, aby mohl provozovat konferenční hovory nebo jak, ale kdyby se do zkr. voleb nastavil nějaký takovej konf. kanál, tak by to bylo dobré ..

Kdyby chtěl někdo pokecat , tak by mohl ..
Nikdy nemůžete vyhrát hádku s blbcem, nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
ok1fwg
Příspěvky: 13
Registrován: úte 08. lis 2011 23:47:34
Jméno: Willi
Bydliště: JO70VA
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytíženost a potřeba převaděče(ů)....

Příspěvek od ok1fwg » čtv 21. úno 2013 1:44:14

No, možná jste zapomněli, ale mě jede Echolinková konfera OKTALK (#716624). Jakmile se tam někdo napojí, připojí se mi to k OK0BS/OK0S. Je samozřejmě možné to napojit na vícero uzlů, podle toho, kdo by měl zájem (jeden řádek ve skriptu) a udělat takový koncentrátor ;)
Vilda, OK1FWG, (OK0S/OK0BS & OK0Q)
Odpovědět