50MHz RPT

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

50MHz RPT

Příspěvek od OK1MJO » sob 02. čer 2012 17:34:53

Ahoj, kluci okolo OK1MHK pripravuji prvni OK 50MHz prevadec OK0M.
Vice infa zde: http://ok1mhk.blogspot.cz/2012/05/vydan ... -ok0m.html
OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

Re: 50MHz RPT

Příspěvek od OK1LOL » sob 02. čer 2012 20:46:00

No vida, ja mel pocit ze uz jede. Drzim klukum palce aby jim vse klaplo bez problemu.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: 50MHz RPT

Příspěvek od OK1MX » sob 02. čer 2012 23:22:28

Což o to... hotový převaděč už jeden existuje, stačí připojit napájení. Zásadnější problém je ale duplexer, který by měl rozumné parametry. Zatím je to ve fázi: "nejsou lidi" (kteří by duplexer udělali - není to taková prča jako na 70cm) nebo modifikovaná podoba "nejsou prachy" (za které by se koupil - protože je to docela raketa) Z tohoto pohledu koncese, je ten poslední problém.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: 50MHz RPT

Příspěvek od OK1ALX » ned 03. čer 2012 10:17:35

Nebude znacka prevadece OK0M trochu zavadejici?
Jednak prevadec pod znackou OK0M existoval, tusim na Mezivratech? A za druhe, prevadece s se znackou bez B nebo C na zacatku byli vzdycky dvoumetrove.
Uprime, me se tento system noveho oznacovani, kdy se pouziva cokoliv kdekoliv moc nelibi. Ale to uz je jine tema :)
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
ok2uec
Příspěvky: 100
Registrován: pon 24. kvě 2010 23:18:21
Jméno: Martin
Bydliště: Inferno ->JN89OD
Kontaktovat uživatele:

Re: 50MHz RPT

Příspěvek od ok2uec » pon 04. čer 2012 11:28:51

OK1ALX píše:Nebude znacka prevadece OK0M trochu zavadejici?
Jednak prevadec pod znackou OK0M existoval, tusim na Mezivratech? A za druhe, prevadece s se znackou bez B nebo C na zacatku byli vzdycky dvoumetrove.
Uprime, me se tento system noveho oznacovani, kdy se pouziva cokoliv kdekoliv moc nelibi. Ale to uz je jine tema :)

Libore, ono to má vážnější problémy...

Pokud 1 převaděč má 1 označení super...
Pokud 2 převaděče mají 1 označení, je podle mě už velké svinstvo ... a to z min. 2 důvodů:
1) na stanici musíš např. u OZL označit 70cm a 2m
2) v systémech musíš provádět složitější operace s převaděčama.. místo použití značky musíš používat ID nebo UIN převaděču, které jsou speciálně přiřazeny... viz. prevadece.smoce.net (kvůli tomuto jsem musel předělávat systém celej),

A stejně nechápu, jak může CTU povolit 1 značku pro 2 zařízení ...

Co se týče, OK0Bxx pro 70cm, je to pěkné. Ale lidi chtěj tvořit něco nového a jelikož jím to asi už HW nejde, tak jdou do značky...
Nikdy nemůžete vyhrát hádku s blbcem, nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: 50MHz RPT

Příspěvek od OK1MX » pon 04. čer 2012 12:28:29

"A stejně nechápu, jak může CTU povolit 1 značku pro 2 zařízení ... "

Pakliže by ses na to díval prizmatem ČTÚ, zjistil bys, že to není nic proti ničemu, naopak jim to šetří záznamy v databázích. Díky ASMKS je pro ně podstatné, mít identifikovaný každý zdroj radiového signálu a to zejména ve smyslu --- kmitočet x souřadnice x vlastník --- t.z.n. jedna značka, jeden vlastník a jen dopíšou, že z tohoto bodu můžou očekávat kmitočty a) b) c) ... Nevýhody, které popisuješ jsou zřejmé ale jsou vyváženy zase výhodami u mnoha lokalit, kde se platí za zařízení (a není jich málo) na části z nich se dá úspěšně operovat stylem " podívejte na povolení ČTÚ - je to jedno zařízení - jedno povolení - jedna značka (byť je v bedně 2m+70cm) Stejný princip funguje mnoho let i na PR, kde jeden NODE měl třeba 10 kmitočtů.

p.s. poslední větu jsi pěkně vystihl.. :lol:


ok2uec píše:
OK1ALX píše:Nebude znacka prevadece OK0M trochu zavadejici?
Jednak prevadec pod znackou OK0M existoval, tusim na Mezivratech? A za druhe, prevadece s se znackou bez B nebo C na zacatku byli vzdycky dvoumetrove.
Uprime, me se tento system noveho oznacovani, kdy se pouziva cokoliv kdekoliv moc nelibi. Ale to uz je jine tema :)

Libore, ono to má vážnější problémy...

Pokud 1 převaděč má 1 označení super...
Pokud 2 převaděče mají 1 označení, je podle mě už velké svinstvo ... a to z min. 2 důvodů:
1) na stanici musíš např. u OZL označit 70cm a 2m
2) v systémech musíš provádět složitější operace s převaděčama.. místo použití značky musíš používat ID nebo UIN převaděču, které jsou speciálně přiřazeny... viz. prevadece.smoce.net (kvůli tomuto jsem musel předělávat systém celej),

A stejně nechápu, jak může CTU povolit 1 značku pro 2 zařízení ...

Co se týče, OK0Bxx pro 70cm, je to pěkné. Ale lidi chtěj tvořit něco nového a jelikož jím to asi už HW nejde, tak jdou do značky...
Uživatelský avatar
ok2uec
Příspěvky: 100
Registrován: pon 24. kvě 2010 23:18:21
Jméno: Martin
Bydliště: Inferno ->JN89OD
Kontaktovat uživatele:

Re: 50MHz RPT

Příspěvek od ok2uec » úte 05. čer 2012 0:12:08

OK1MX píše:"A stejně nechápu, jak může CTU povolit 1 značku pro 2 zařízení ... "

Pakliže by ses na to díval prizmatem ČTÚ, zjistil bys, že to není nic proti ničemu, naopak jim to šetří záznamy v databázích. Díky ASMKS je pro ně podstatné, mít identifikovaný každý zdroj radiového signálu a to zejména ve smyslu --- kmitočet x souřadnice x vlastník --- t.z.n. jedna značka, jeden vlastník a jen dopíšou, že z tohoto bodu můžou očekávat kmitočty a) b) c) ... Nevýhody, které popisuješ jsou zřejmé ale jsou vyváženy zase výhodami u mnoha lokalit, kde se platí za zařízení (a není jich málo) na části z nich se dá úspěšně operovat stylem " podívejte na povolení ČTÚ - je to jedno zařízení - jedno povolení - jedna značka (byť je v bedně 2m+70cm) Stejný princip funguje mnoho let i na PR, kde jeden NODE měl třeba 10 kmitočtů.

p.s. poslední větu jsi pěkně vystihl.. :lol:
Takže když to stejně zhrnu... výhodou je to pro OP + Správu CTU....
pro lidi to je stejně k ničemu .. když ti řeknu pojď na OK0OZL, tak nebudeš vědět jestli 2m nebo 70cm nebo 23cm ;-) ..
Nikdy nemůžete vyhrát hádku s blbcem, nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: 50MHz RPT

Příspěvek od ok1djo » úte 05. čer 2012 10:23:38

ok2uec píše:Takže když to stejně zhrnu... výhodou je to pro OP + Správu CTU....
pro lidi to je stejně k ničemu .. když ti řeknu pojď na OK0OZL, tak nebudeš vědět jestli 2m nebo 70cm nebo 23cm ;-) ..
... a protoze z hlavy nevim, na ktere frekvenci OK0OZL pracuje a naprogramovany jej nemam, zeptam se obratem na frekvenci, odskok a subtony a pak to je jiz jasne ;)
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: 50MHz RPT

Příspěvek od OK1MX » úte 05. čer 2012 10:28:14

ok2uec píše:
OK1MX píše:"A stejně nechápu, jak může CTU povolit 1 značku pro 2 zařízení ... "

Pakliže by ses na to díval prizmatem ČTÚ, zjistil bys, že to není nic proti ničemu, naopak jim to šetří záznamy v databázích. Díky ASMKS je pro ně podstatné, mít identifikovaný každý zdroj radiového signálu a to zejména ve smyslu --- kmitočet x souřadnice x vlastník --- t.z.n. jedna značka, jeden vlastník a jen dopíšou, že z tohoto bodu můžou očekávat kmitočty a) b) c) ... Nevýhody, které popisuješ jsou zřejmé ale jsou vyváženy zase výhodami u mnoha lokalit, kde se platí za zařízení (a není jich málo) na části z nich se dá úspěšně operovat stylem " podívejte na povolení ČTÚ - je to jedno zařízení - jedno povolení - jedna značka (byť je v bedně 2m+70cm) Stejný princip funguje mnoho let i na PR, kde jeden NODE měl třeba 10 kmitočtů.

p.s. poslední větu jsi pěkně vystihl.. :lol:
Takže když to stejně zhrnu... výhodou je to pro OP + Správu CTU....
pro lidi to je stejně k ničemu .. když ti řeknu pojď na OK0OZL, tak nebudeš vědět jestli 2m nebo 70cm nebo 23cm ;-) ..
Ano ZHRNUL jsi to naprosto přesně. Je to úplně k ničemu a téměř neřešitelný problém, který téměř odepíše všechny převaděče, které takto budou fungovat, protože by to znamenalo, že by uživatelé museli říct místo "Pojď na OK0OZL" "Pojď na 70cm(23cm) OK0OZL" (neřku-li tolik fištrónu ,že by protistanice zvládla přecvaknout mezi pamětmi a zjistit kde že ho bude ten druhý volat).

To že se díky tomu na nájemném ušetří několik tisíc ročně je naprosto nedůležité (protože to nejde s Tvé kapsy že?).
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: 50MHz RPT

Příspěvek od OK1MHK » úte 05. čer 2012 15:48:39

ok2uec píše:
OK1ALX píše:Nebude znacka prevadece OK0M trochu zavadejici?
Jednak prevadec pod znackou OK0M existoval, tusim na Mezivratech? A za druhe, prevadece s se znackou bez B nebo C na zacatku byli vzdycky dvoumetrove.
Uprime, me se tento system noveho oznacovani, kdy se pouziva cokoliv kdekoliv moc nelibi. Ale to uz je jine tema :)
****************
K tomu snad jen, že už z dob kdy vzniknuk OK0X v tom začlo být nejasno.....
****************


Libore, ono to má vážnější problémy...

Pokud 1 převaděč má 1 označení super...
Pokud 2 převaděče mají 1 označení, je podle mě už velké svinstvo ... a to z min. 2 důvodů:
Kde mají 2 převaděče jedno označení?
1) na stanici musíš např. u OZL označit 70cm a 2m
2) v systémech musíš provádět složitější operace s převaděčama.. místo použití značky musíš používat ID nebo UIN převaděču, které jsou speciálně přiřazeny... viz. prevadece.smoce.net (kvůli tomuto jsem musel předělávat systém celej),

A stejně nechápu, jak může CTU povolit 1 značku pro 2 zařízení ...
***********************
Nějaký příklad? Já o tom nevím.
***********************
Co se týče, OK0Bxx pro 70cm, je to pěkné. Ale lidi chtěj tvořit něco nového a jelikož jím to asi už HW nejde, tak jdou do značky...
Odpovědět