Maji nektere prevadece zalohovane napajeni?

Odpovědět
ok2ga
Příspěvky: 16
Registrován: pát 19. čer 2009 22:36:23
Jméno: Stepan
Bydliště: Brno

Maji nektere prevadece zalohovane napajeni?

Příspěvek od ok2ga » sob 20. dub 2013 18:53:42

Zajimalo by mne, zda vubec nektere prevadece maji zalohovane napajeni na delsi dobu, nejlepe solarni panely apod., kde se tyto udaje daji zjistit, pripadne uvazovat o doplneni tohoto udaje do prehledu prevadecu..
Diky Stepan OK2GA
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Maji nektere prevadece zalohovane napajeni?

Příspěvek od OK1MX » ned 21. dub 2013 6:45:39

ok2ga píše:Zajimalo by mne, zda vubec nektere prevadece maji zalohovane napajeni na delsi dobu, nejlepe solarni panely apod., kde se tyto udaje daji zjistit, pripadne uvazovat o doplneni tohoto udaje do prehledu prevadecu..
Diky Stepan OK2GA
No Štěpáne,
nápad je to zajímavý, ale co si představuješ pod pojmem "zálohované napájení"? Překlenutí výpadku 10min, 2h, dva dny?
V současné době, kdy s velké většiny provoz převaděčů táhne VO (případně s kámošem) z vlastní kapsy a sem tam někdo pošle ročně stovku nemyslím, že by to bylo se zálohováním nějak valné. Také jsem nad tím kdysi uvažoval, ale jakmile jsem si to hodil do kalkulačky, tak jsem si to rozmyslel.
Aby převaděč vydržel nějaký smysluplný čas, musí se počítat tak s 40-80Ah. Slušná baterka vydrží i v případě geniálního nabíječe, který ji bude cyklovat dle doporučení výrobce tak 4 roky a přijde na cca 2000-3000 Kč. Ročně Ti náklady mimo nájmu vzrostou o 500Kč. Když k tomu připočteš okolo 20W (z 220V) klidové spotřeby nabíječe při 3.6kč/kW/h je to o dalších 630Kč. Tak že zálohování vyjde na 1130/rok. Pakliže se použijí soláry, tak má li být schopen 50Ah baterku nabít za rozumný čas, potřebuješ tak 50-80Wp + reg. tak za 2500 Kč. A to nemluvím o tom, že na lokalitách se platí nájem za spotřebovaný prostor tak že instalace panelu není na většině míst možná. Třetí důvod je ten, že z toho mám strach. V práci mám tak 20 UPS, a když je někde kouř, smrad tak vždycky z tohoto. Buď shoří UPS, nebo se nafouknou a rupnou baterky, nikdy se mi nestalo, že by odešel PC, měřák či jiná elektronika. Představa že díky tomu udělám problém někde jako soukromá osoba a nedejbože odbouchnu Halony mne dost děsí.

Tak že u převaděčů, se kterými já mám co do činění je to tak, že OK0BCA zálohované není, OK0N je připojené na dieselované síti, tak že případný výpadek je do 30s.
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Maji nektere prevadece zalohovane napajeni?

Příspěvek od OK2ZO » ned 28. dub 2013 7:48:07

Na nekterych site jsou baterie vyslovene zakazane, viz treba Palava. Pravdepodobne kvuli vyparum, aby to nesezralo technologie.. Nicmene tam je taky diesel..
OK2ZO Libor/Adamov
om1aeg
Příspěvky: 65
Registrován: stř 07. říj 2009 15:42:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Maji nektere prevadece zalohovane napajeni?

Příspěvek od om1aeg » stř 29. kvě 2013 12:48:18

Na OM0OUB mame 40Ah, ktora zalohuje RPT aj Echolink NB, ziadna UPS, len ACDC SNZ so spravnou UI charakteristikou a pre NB DCDC.
Na OM0OVV mame 28Ah, ktora zalohuje len RPT, ziadna UPS, len ACDC SNZ so spravnou UI charakteristikou.
OK2JIB
Příspěvky: 29
Registrován: pon 02. lis 2009 20:31:56
Jméno: Bronek

Re: Maji nektere prevadece zalohovane napajeni?

Příspěvek od OK2JIB » stř 12. čer 2013 14:59:24

Ahoj, OK0X máme na napájecím okruhu, který je centrálně zálohovaný dieselagregátem. Náběh zálohy je 30-60 sekund na plný provoz od výpadku. Zásoba nafty je cca. na 7-10 dní.
ok1fwg
Příspěvky: 13
Registrován: úte 08. lis 2011 23:47:34
Jméno: Willi
Bydliště: JO70VA
Kontaktovat uživatele:

Re: Maji nektere prevadece zalohovane napajeni?

Příspěvek od ok1fwg » úte 08. dub 2014 22:22:35

Na OK0BC je baterka 160Ah (Monolite), navíc na zimu vyhřívaná topným kabelem.
Vilda, OK1FWG, (OK0S/OK0BS & OK0Q)
Odpovědět