OK0BHJ

OK2CME
Příspěvky: 21
Registrován: úte 01. pro 2009 9:24:40
Jméno: Čestmír
Bydliště: Brno, JN89HF

Re: OK0BHJ

Příspěvek od OK2CME » pon 18. led 2010 21:17:32

Zatím ten duplexer je tak, jak přišel z Honk Kongu, takže potlačení kolem 60-65 dB a propustné pásmo 0,6-0,8 dB. Ladit bych to měl asi někdy v tomto týdnu, podle toho na kdy se podaří domluvit přístup ke spektráku. Takže jak budu vědět víc, tak napíšu.

Naproti tomu, na OK0BHD je duplexer z Pardubic a u něho mě vychází útlum v propustném pásmu kolem 2,5 dB. Nemám na to doma vybavení, takže je to velmi zhruba jen měřením výkonu pomocí PSV metru, ale taky to nevypadá moc dobře. Potlačení nevím, ale to proměřím zároveň s tím H-K.

Teplotní závislosti jsem vůbec nezkoumal, ale pokud je to takhle, tak potom začínám chápat, proč to ladili tak na široko.
Čestmír | OK2CME | BRNO | JN89HF
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BHJ

Příspěvek od OK1MX » pon 18. led 2010 22:04:50

Pánové bacha na to... Měření na spektráči a reálné měření se mohou velmi výrazně lišit. Výsledek je totiž velmi závislý na vstupní a výstupní impedanci. Spektráč má 50 ohm, nakroutí se to na průchozí útlum třeba 0,9 dB, pak se to odnese na kopec, změří se výkon rádia, vloží se duplexer a rázem je tam 2,5 dB..... člověk pak přemejšlí, jestli s tím někde cestou nekřápnul... Je to tím, že žádná anténa a žádný TRX nikdy neměl a nikdy nebude mít 50 ohm. Výstupní a výstupní vazby v duplexeru jsou tudíž rozladěné a zvedá se průchozí útlum. Osvědčil se mi následující postup.

1. Anténa musí být opravdu vymazlená.... tam s tím nic moc nevymyslí... je-li krátký koax, pomůže někdy zkusit zkrátit koax o lambda/4 aby se o kousek otočila fáze. Obecně by to ale mělo být okolo 1:1.5, do jaké míry ujetí impedance antény může ovlivnit průchozí útlum závisí na konstrukci duplexeru a na Q dutin.

- je li znatelný rozdíl mezi průchozím útlumem ze spektráče a tím co naměříme

2a. opět zkusit o lambda/4 prodlužovat kabel mezi duplexerem a rádiem
2b. vřadit mezi TX a duplexer cirkulátor
2c. opatrně zakroutit poslední dutinou, zejména pak vazbou (tou co je nejblíž k TX) a nastavit co největší výstupní výkon. Samozřejmě je nutné aby nějaká stanice generovala do převaděče dostatečně slabý signál, aby se ověřilo, že se nezačíná ovlivňovat citlivost.

Co se týče teplotní stability, tak tam hodně záleží konstrukci a na materiálu ze kterého je vyroben. Slušně vychovaný výrobce používá invar (případně slitinu jemu podobnou), viděl jsem i bimetalové kompenzační pásky (tohle se týká především těm s vysokým Q). Otázkou je, jak se s tím vypořádali soudruzi z Číny... :-)
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: OK0BHJ

Příspěvek od OK1MHK » čtv 21. led 2010 19:21:55

Milane mam tu jeden duplexer HUBER+SUHNER TYP 2900.17.0002 ( TETRA ) a ten je narozdíl od většiny ostatních co mám k dispozici řešen jako propusti. Většinou je duplexer řešen jako ostré zádrže na nežádoucím kmitočtu ( odlaďovače) s tím, že žádoucí kmitočet projde. Tenhle je naopak .Je to 6+6 dutin ( perfektí tuhá mechanika viz http://jaku.ic.cz/Duplexer/Duplexer.jpg ) a ladí se na maximum průchozího signálu. Krom toho, že se to jednoduše ladí a má to vynikající parametry ( 0,6- 0,7/85-90 dB vic nevidím na spektráku ) tak je to ideální kvůli zahlcení a rušení mimo užitečné pásmo. Prochází jen a jen ten kmitočet, na který je to laděno - narozdíl od "zádržového" typu, kde má duplexer mimo pracovní kmitočty nedefinované parametry. Také nevzniká onen efekt, že při nepřispůsobení odjede průchozí útlum. Samozřejmě vlivem rozdílné impedance se zhorší přenos mezi porty, ale jen v rámci nepřispůsobení oněch portů mezi sebou. A poslední věc, TX a RX větev se vůbec vzájemně neovlivňuje, jako u duplexeru se zádrží, kde třeba při měření je rozdíl v nepropustném směru ( stopband ) i 10 dB pokud na nepoužitý port zapojím/ nezapojím 50 Ohmů.
A poslední věc, ANT výstupy z těchto duplexerů se dají v pohodě slučovat ( jiné kmitočty samozřejmě odladěné v rámci druhého duplexeru) jen prostým paralelním spojením. Zkoušel jsem, že pro přimíchání APRS 145,8 mi stačí dutina http://jaku.ic.cz/Dutina/IMG_2957.JPG na 145,8 a rovnou s tím paralelně k ANT výstupu tohoto duplexeru.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BHJ

Příspěvek od OK1MX » čtv 21. led 2010 21:25:15

No, nesouhlasil bych s větou "ANT výstupy z těchto duplexerů se dají v pohodě slučovat ( jiné kmitočty samozřejmě odladěné v rámci druhého duplexeru)" myslel-li jsi tím třeba dva převaděče v jednom pásmu do jedné antény. Vysílače na sebe totiž přes propustné větve duplexerů uvidí, což by v lepším případě mělo velmi neblahý vliv na vznik IM produktů. Ale i to má řešení.... (http://www.hamradio.cz/prevadece/ok0bna/index.php) Pakliže chceš do jedné antény sloučit 2m a 70cm, pak mi příjde jednodušší použít třeba toto: http://www.observations.biz/OBS_Elsewhe ... 2070cm.htm Mám takto sloučené OK0N a OK0BNA do jedné X50.

p.s. jinak na ten 2m je to krásná dutina, to jsi dělal Ty?
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: OK0BHJ

Příspěvek od OK1MHK » čtv 21. led 2010 22:50:13

Milane, ty vysílače na sebe "neuvidí", protože pokud budou na různých kmitočtech, tak jsou odděleny tou selektivní propustí TX větve duplexeru. Zdůrazňuji, že se jedná o duplexer ( ten výšepopsaný shunner) který je řešen jako filtr-propust. Samozřejmě musí být od sebe ty kmitočty vhodně vzdálené - dále než je šířka propustnosti té TX větve. Úplně stejně byly např slučovány jednotlivé vysílače v základnovkách NMT systému - každý TX byl před sloučením do ant. oddělen selektivní propustí (dutinou), která právě zajistí, že na sebe jednotlivé TX nevidí a nemůže to dělat další "bordel".
V případě 25 kHz ostupu obou TX ( BN/BNH ) to samozřejmě nepůjde, tak selektivní propusti nejde udělat - tam už je to jen pro "krysy" :-(
Jinak ten diplexer 2m/70cm je zas 1 - 1,5 db útlumu - alespoň mě se to líp nepovedlo udělat . V mém případě 70 cm větev nemusím trhat vůbec, a do 2 m větve dám jen tu dutinu, která má okolo 1 dB útlum - to tolik nebolí, neboť to bude pro APRS. Ta dělaná dutina http://jaku.ic.cz/Dutina/Obraz291.jpg je vlastní výroby ( okapová roura + instalatérská CUtrubka ) a je připravená na Koráb pro APRS ( až Pája 1PJV dodělá další železo ), pte je tam na 160MHz služba , která zahlcovala TX. Ovšem je to takovej sypák, je to třeba ladit na místě. Stačí to toho bouchnout a je to jinde, žádná tuhost, mechanicky to je bída.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BHJ

Příspěvek od OK1MX » pát 22. led 2010 0:11:51

Jasně, ale uvědom si, že TXy převaděčů jsou v rozmezi 438,600 - 439,400 a ten duplexer neni tak strmej, aby dokázal udělat aspoň 20-30 dB na 800kHz (a to uvažuju, že by byly na nejvzdálenějších kmitočtech). Jo pakliže by se použily dutiny jako v NMT (bandaska 30x30x30 jedna propust) tak to je neco jiného... ale i tak byl mezi tou bandaskou a TX byl vložený cirkulátor. Ale to bys pak nemohl připojit za duplexer, ale mezi duplexer a TX a už bys potřeboval ty dutiny dvě.

A ten diplexer, tam muselo bejt něco špatně. Mám jak kupované od DIAMODu, tak dělané a v pohodě jsem se vždy vešel do 0.3 dB na obou pásmech.
(http://www.wimo.de/cgi-bin/verteiler.pl ... xer_e.html) mám ten PL72N a ty parametry opravdu seděj.

Ptal jsem se na tu dutinu proto, že mne zajímala mechanické vlastnosti a teplotní stabilita....
OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: OK0BHJ

Příspěvek od OK1MHK » pát 22. led 2010 2:05:22

OK1MX píše:Jasně, ale uvědom si, že TXy převaděčů jsou v rozmezi 438,600 - 439,400 a ten duplexer neni tak strmej, aby dokázal udělat aspoň 20-30 dB na 800kHz (a to uvažuju, že by byly na nejvzdálenějších kmitočtech).

Ty možná vidíš klasickej duplexer s odlaďovači. Tenhle s propustmi ( je jich 6 za sebou v každé větvi) jde nastavit tak, že 50 kHz od hlavního kmitočtu je už potlačení 6 dB, 100 kHz je to 17 dB ( jen z jedné strany - druhá je méně strmější ) Naprosto s přehledem bych s tím udělal odstup TX/RX 1,6MHz, kdyby na to došlo. Navíc jak jsem původně psal, já chci k tomu přivařit APRS a to už je tak daleko, že mě ta strmost proustnáho pásma už vůbec netrápí. Spíš jsem chtěl vyzdvihnout tu možnost 2m přpojit paralalně k ant. ( samozřejmě těch 145,8MHz oddělit dutinou ) což u klasického duplexeru řešeného jako soustavu odlaďovačů ( zádrží ) nejde. Už to mám na stole vyzkoušený a funguje to, takže už stejně diplexer nepotřebuju. A ta dutina u 145,8 je nakonec dobrá, "vyžehí" to vstup do tý 2m stanice, stejně tak to je parádní filtr pro TX.

Jo pakliže by se použily dutiny jako v NMT (bandaska 30x30x30 jedna propust) tak to je neco jiného... ale i tak byl mezi tou bandaskou a TX byl vložený cirkulátor. Ale to bys pak nemohl připojit za duplexer, ale mezi duplexer a TX a už bys potřeboval ty dutiny dvě.
No ty dutiny jsem zmínil proto, že tak mixovaly TX u NMT.... Zkoušel jsem je přeladit do 430 - 440MHz ( stačí našroubovat pomocí 3x M3 šroubků na tu vnitřní rouru co je pohyblivá čepičku k teplovodním CU trubkám o výšce cca 8mm - ) ale průchozí útlum je okolo 2 dB...

A ten diplexer, tam muselo bejt něco špatně. Mám jak kupované od DIAMODu, tak dělané a v pohodě jsem se vždy vešel do 0.3 dB na obou pásmech.

0,3 dB mám jen na dvou N konektorech + N spojka. Je fakt, že autor HB9ABX také píše 0,2 u toho dělaného, ale to je podle mě blbost, nebo to myslel bez konektorů, jejichž domělý útlum odečetl. Já toho diamonda nechtěl kupovat pte je drahej, s tím, že to smetí dám dokupy. Jenomže se vážně nedařilo, pod 1 dB ani náhodou. Asi bude něco špatně. Dělal jsem to přesně dle popisu, dokonce jsem našel víc odkazů, které se trochu liší. Ale už to neřeším, viz výše.
(http://www.wimo.de/cgi-bin/verteiler.pl ... xer_e.html) mám ten PL72N a ty parametry opravdu seděj.

Ptal jsem se na tu dutinu proto, že mne zajímala mechanické vlastnosti a teplotní stabilita....
Jo mechaniky to je naprd a teplotně jsem to nezkoušel. Známej mi sehnal krásný silnostěnný nerezový roury průměr 10cm, tam už doufám, že to bude betonový.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BHJ

Příspěvek od OK1MX » pát 22. led 2010 8:49:08

Tak to dej vědět, jak jsi dopadl. Zejména pak jaké vyšlo Q, Teorie říká, že na něj má veliký vliv povrchová úprava, optimální by to bylo postříbřené, vetšinou co jsem viděl, tak to bylo něco jako poměďěné (ale asi to nebyla čistá měď protože to neoxidovalo (měďenka). Jak se bude chovat nerez nemám představu.
Uživatelský avatar
OK1TEB
Příspěvky: 161
Registrován: stř 25. bře 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Bydliště: JO70MQ - Proseč p/J
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BHJ

Příspěvek od OK1TEB » úte 29. čer 2010 9:28:31

Čtu, že tam máte na převaděči anténní soustavu složenou z 8 dipolů. Jak to maká? Já mám na OK0J Diamonda X300, na 70 cm to celkem funguje, ale na 2 metrech nic moc. Nemá někdo konstrukční schéma,podle kterého by se taková soustava dala postavit? Ideální by bylo takouvou soustavu si půjčit a otestovat, zda by byl znát nějaký podstatný rozdíl. Dík za info.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
OK2CME
Příspěvky: 21
Registrován: úte 01. pro 2009 9:24:40
Jméno: Čestmír
Bydliště: Brno, JN89HF

Re: OK0BHJ

Příspěvek od OK2CME » úte 29. čer 2010 10:34:16

Ta anténa je typ DB-408 od firmy Decibel Products (dnes tuším Andrew) a chodí pěkně. Po zkušenostech z OK0BHD, kde výměna X300 za uvedený osmidipól udělala ve všech směrech nárůst signálu a zlepšení příjmu, jsme tohle sháněli i pro OK0BHJ. Udávají u toho 6,8 dBd (varianta s dipóly do čtyř stran), což je téměř to samé, co má X300, ale rozdíl je ve vyzařovacím diagramu. Ten je u X300 ve vertikální rovině dost plochý, takže pod svícnem vzniká zbytečná "tma"a chodit to začíná až od určité (dost velké) vzdálenosti. Ten osmidipól dle mého subjektivního názoru mnohem líp funguje v údolích pod převaděčem, než ta X300.

I na OK0BHJ byla chvilku X300, ale tam se k rozdílům moc nedokážu vyjádřit, protože to bylo krátce na nějaké srovnání. Do dálky to chodilo stejně jak současný osmidipól, ale jak to bylo v těch hlubokých údolích pod převaděčem nemám zmapováno. Tam musela jít X300 dolů už kvůli povětrnostním vlivům a tenhle osmidipól byla jedna z použitelných náhrad.

Někde z netu jsem stáhl pdf s oměřenými rozměry toho osmidipólu. Je to sice mizerná kvalita a navíc je to v palcích, ale použít to jde. Píše se tam, že je to pro variantu 450-470 MHz, takže je to kousek bokem, ale mělo by to jít uzpůsobit.
Přílohy
db408-b.pdf
(28.57 KiB) Staženo 456 x
Čestmír | OK2CME | BRNO | JN89HF
Odpovědět