OK0BEZ

OK1MX
Příspěvky: 1076
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MX » ned 13. úno 2011 10:39:09

To je právě účel... hlášky se záměrně nevysílají s CTCSS, aby neotravovali. Nevím, k čemu je dobré znát třeba sílu signálu když jsi připojený přes internet. Poslední dobou se mi zdá, že někteří sysopové (zřejmě proto, že je pořád ticho) trpí úchylkou, že aspoň musí žvanit robot. Onehdá se na BCA někdo asi 5x během půl hodiny připojoval a odpojoval do BEZ a už jsem měl chuť BEZ hodit do black listu. Přece vím... že se chci připojit do BEZ. Nejdřív dostanu "connecting to OK0BEZ", pak to zacně žvanit "connected" A pak to začne žvanit zase (abych to náhodou nezapomněl) Weclome OK0BEZ a že je to severozápadně od Prahy a další dlouhé vyprávění..) cca po půl minutě konečně můžeme začít pracovat. Tak že někoho zavolám, on se nehlásí... no nic, zkusím to za 5 minut... a celej kolovrátek znova... P R O B O H A P R O Č ????? Když někoho koho by to náhodou zajímalo, kdo je na internetu (protože má stejně echolink) zajímají podrobnosti, tak má GOOGLE stačí zadat značku a má to jako na dlani. Dojdeme k tomu, že pro jednoho z 500 lidí kdo se připojuje je ta hláška zajímavá (je tam poprvé a dal náhodný connect). Opravdu je nutné aby to těch 499 ostatní otravovalo a prodlužovalo dobu, která je nutná k navázání spojení?

Za trest bych těmto sysopum zapnul povinně na telefonu funkci novou funkci. Jakmile vytočíš číslo kamaráda ozvalo by se:
.........
- Voláš telefonem číslo 602777444....
- Navazuji spojení s telefonním číslem 602777444
- Číslu 602777444 už vyzvání telefon.
- Povedl se spojit hovor s číslem 602777444
- Číslo 602777444 je Pepa Novák, který používá Nokii N52 v modré barvě, Bydlí v Praze, která je ve středu Evropy. Telefon obvykle drží na pravém uchu a rád pije pivo.
..........
Teprve teď dojde ke spojení a můžeš hovořit. Myslíš, že by tuto službu operátor nemohl zavést?

p.s. Abych nebral příklad jen OK0BEZ, kde ta hláška je extrémně dlouhá, je to i mnohde jinde... (BHD, BHZ...)

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MJO » čtv 17. úno 2011 4:16:54

O.K. Milane, vypl jsem ji.
Uvidime jestli se kvuli tomu nekdo ozve.
73! Martin

OK1MX
Příspěvky: 1076
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MX » čtv 17. úno 2011 9:11:42

Martine, prosím pěkně nepiš nepravdy a nevymýšlej si. Já jsem nikdy nežádal o to, abys někde něco vypínal, nebo zapínal (jak uvádíš v jiných fórech). Jen jsem si dovolil sdělit svůj názor a uvedl jsem i argumenty jak to vidím já. Jestli máš 74 chvalozpěvů na hlášku, pak je to 74:1 a pak mi není jasné, proč jsi to vypínal. A to že se mi ta hláška zdá zbytečná a příliš dlouhá jsem Ti říkal již dávno, z tohoto pohledu jsem názor nijak nezměnil. I kdybys tam měl recitaci Kytice od Erbena, tak je to pouze Tvoje věc, do které Ti nikdo nemůže kecat, stejně jako by byla moje věc, jestli bych v tom případě dal BEZ do blacklistu. Nicméně je právo všech ostatních v tomto případě vyjádřit svůj názor jak na Tvoji Kytici, tak na můj blacklist.

om1aeg
Příspěvky: 65
Registrován: stř 07. říj 2009 15:42:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BEZ

Příspěvekod om1aeg » čtv 17. úno 2011 11:06:48

Osobne som tiez pred viac ako rokom povypinal vsetky hlasky z echolinku mimo tych, ktore su nevyhnutne pri prevadzke z RF do echolinku. Takze ked sa z PC alebo echolinku pripaja niekto na prevadzac, tak sa do eteru nic nehlasi, ale ked si niekto pipne dtmf na RF, tak mu to odrapoce kam sa pripaja, ci sa pripojil a ci sa odpojil. Hlasky zvedavcov co sa pripojili na chvilinku z PC boli otravne a ked niekto z echolinku nieco chce, tak ma usta a zavola do eteru, nie je potrebne hlasit kto sa pripojil a odpojil... Ked ale je potrebne vediet kto je pripojeny, staci vytukat "08". Takto dokazeme koexistovat aj s ludmi, ktory nie su echolinku prilis nakloneny a na otravne hlasky reptali, v eteri su len uzitocne relacie a info.

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MJO » sob 19. úno 2011 14:31:09

Par lidi mi psalo, ze by bylo rado, aby tam hlaska zustala, jen aby byla zkracena.
Tak jsem namluvil "Zatec OK0BEZ" a hotovo.

Milane.... kliiid, neber to tak vazne.
Zkratka nebyls sam kdo mi napsal, jestli bych tu hlasku nemohl zkratit a tak jsem udelal.
Zkratka to beru takhle, "zakaznici" maji zadost a tak jim ji splnim a hotovo.
Tim co jsem napsal na CBradio forum jsem mel na mysli to, ze jako nas frontmen resis problem driv nez vznikne a my ostatni se dle toho zaridime.
Pokud jsem se te nejak dotknul, tak se omlouvam.

Martin.

OK1MX
Příspěvky: 1076
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MX » sob 19. úno 2011 17:08:49

OK1MJO píše:Par lidi mi psalo, ze by bylo rado, aby tam hlaska zustala, jen aby byla zkracena.
Tak jsem namluvil "Zatec OK0BEZ" a hotovo.

Milane.... kliiid, neber to tak vazne.
Zkratka nebyls sam kdo mi napsal, jestli bych tu hlasku nemohl zkratit a tak jsem udelal.
Zkratka to beru takhle, "zakaznici" maji zadost a tak jim ji splnim a hotovo.
Tim co jsem napsal na CBradio forum jsem mel na mysli to, ze jako nas frontmen resis problem driv nez vznikne a my ostatni se dle toho zaridime.
Pokud jsem se te nejak dotknul, tak se omlouvam.

Martin.
1. Nijak se mne to nedotklo, ale nemám rád když se zaměňují některé zásadní pojmy, jako např. názor - žádost, může - musí, určitě - možná, asi - přesně... vznikají pak nepříjemné situace, které nemohou vést k ničemu dobrému.

2. Nejsem ničí a žádný "frontmen" (vyjma situace, kdy jsem u požáru jako velitel družstva) . Jediné o co se snažím je "moderovat" dění. Co se APRS týče, jsou si všichni SYSOPové rovni, není žádný vedoucí činitel, díky tomu nejsou žádné příkazy zákazy, nařízení. Jestli sis všiml, existují pouze doporučení, která vznikala demokratickou diskusí, do které přispěl (a může přispět) snad každý. Mým úkolem v tomto dění je jen snaha o tlumení vášní a udržování dění pouze v argumentačně racionální rovině.

Vzhledem k tomu, že v rámci amatérské služby neexistuje vymahatelnost dodržování čehokoli, jsem přesvědčen, že výše uvedený koncept je jediný možný a na rozdíl od hierarchicky orientované struktury bude i efektivnější. V současné době každý SYSOP APRS je na stejné úrovni jako kdokoli jiný a morálně je celá APRS infrastruktura stejně tak jeho, jako kohokoli jiného má díky tomu vnitřní "DOBROVOLNÝ" pocit odpovědnosti. V případě hierarchického uspořádání by odpovědnost mělo vedení, které však nemá žádné páky zpět na SYSOPY (VO) a díky tomu se velmi snadno bude hledat vinník - t.j. neschopné vedení a jistě se najdou i Ti, jenž rádi (díky antipatiím, nebo jen tak že chtějí být vždy v opozici) ještě přisadí. Díky tomu pak dochází k tříštění sil, otrávenosti zášti a to nijak nepřispívá k tahu na branku.

3. Echolink a převaděče jsou z technického pohledu jiný šálek kávy než APRS. Aby APRS jako celek fungovalo, musí SYSOPové táhnout za jeden provaz a jeden bez druhého se neobejdou. Echolink a Převaděče jsou na to přesně naopak. Dokážou fungovat naprosto nezávisle, jeden druhého nepotřebuje ba naopak sejdou-li se na jednom kmitočtu, tak si škodí. Velmi často také dochází k porovnávání (někdy mi to připadá, jako by si poměřovali přirození) tendle chodí dobře... tendle špatně, tam se celej den nehne kolo.... to je úplně k ničemu... (kdyby se tak někdo kdo tohle vypustil z huby vžil do kůže tvůrce, kterej na tom nechal hromadu hodin, platí nájem....) Z tohoto důvodu je mezi některými VO dost nevraživosti a těžko se hledají kompromisy, natožpak opravdová (ne předstíraná) spolupráce. Přitom jsou také na jedné lodi. Jestli se snažím ohledně APRS fungovat jako moderátor (někdy katalyzátor), v oblasti převaděčů a Echolinku tyto ambice vůbec nemám. Kdykoli jsem připraven poradit, pomoci, nebo poskytnout materiál, ale to je vše, protože z výše uvedených důvodů + to že existuje hierarchická struktura - oficiálně existuje rada VO převaděčů nemůže myslím APRS koncept v této oblasti fungovat. (byl bych rád, kdybych se mýlil)

Omlouvám se za sobotní traktát, instalaju SW, je toho 6 DVD a nemůžu nic jiného u PC dělat. :-)

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Zavada na OK0BEZ 03062011

Příspěvekod OK1MJO » sob 04. čer 2011 1:51:05

Ahoj.
Bohuzel mi pred tydnem odesel PC Echolink pro OK0BEZ. Odesla sitovka.
Jelikoz mam jen invalidni duchod, tak novej miniPC koupit nemuzu.
Rozhodl jsem se udelat tom ze jsem misto zvukovky PCI SB Live! 1024 E-MU zapojil sitovku PCI 3COM 3C905B-TX, jelikoz interni RTL odesla.
A jako zvukovku jsem v BIOSu opet zapojil interni zvukovku.
Takze sice to ted nejak chodi (jeste to budu testovat), ale problem s kvalitou zvuku uz zustane.
SB Live!1024 ma totiz pro AUX a LINE OUT moznost nastavit vysky a basy...to byl duvod, ze jsem ji tam mel.
Bohuzel interni zvukovka NationalXpress(TM) 16-bit audio nema driver pro W98SE pro nastaveni vysek/basu vstup/vystup. Takze kvalita zvuku bude o neco horsi ..mene srozumitelna, hodne basu.

Jestli mi Drabek prida na financich, tak bych pak poridil nejaky miniPC.

Zatim to budu zkouset a snad zitra uz to nasadim zpet na kotu OK0BEZ.
73! Martin OK1MJO Zatec


http://www.ok0bez.com/files/OK0BEZ_phot ... 011_01.jpg
http://www.ok0bez.com/files/OK0BEZ_phot ... 011_02.jpg
http://www.ok0bez.com/files/OK0BEZ_phot ... 011_03.jpg
http://www.ok0bez.com/files/OK0BEZ_phot ... 011_04.jpg

PS: I tak si budu muset do "foroty" sehnat nejaky miniPC, ktery ma ovladani basu/vysek na zvukovce. Jestli nekdo o necem vite, mate s necim zkusenosti a pripadne znate co nejlevnejsi cenu, tak Vas poprosim, jestli sem muzete napsat sve navrhy.



UPDATE 04062011-2119h:
Ted je 4.6.2011 21.13h a asi za hodinu (v noci je mi lepe nez pres den) tam pojedu vratit opraveny PC Geoda.
Je treba pocitat s tim, ze zvuk z interni (na MB) SB pres Echolink nebude tak kvalitni, bude vice u basu a "dunit". To byl duvod proc jsem tam mel externi PCI SB Live! 1024 E-MU, protoze i ve W98 umi driver nastavovat vysky a basy pro vsechny vstupy/vystupy.
Uvidime, kazdopadne to neni trvale reseni.
Trvale reseni bude s nejakym miniPC o max velikosti Geode, ale bude to mit Linux, tudiz kvuli Kenwood DTMF generatorum tam bude na volnem COMu (USB prevodnik COM<>USB) tistacek s ic 8870 + PIC, ktery hardwerove dekoduje DTMF a posle je po TXD/RXD do stejneho COMu, ktery ovlada PTT/DCD-DET PC<>RPT HIP2000, protoze detekce nosne a klicovani ptt nejdou pres datove vodice, ty jsou volne a tak to funguje temer stejne jako Baycom.... datove piny 2 a 3 jsou volne pro data, tvurce Echolink sw to udelal tak, aby pres tyto datove vodice sly data o detekci DTMF atd..

73! Martin

http://www.cbradio.cz/forum/read.php?28,109566

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MJO » stř 22. čer 2011 3:51:57

Takze po 2 tydnech mi to opet odeslo.
Kousl se W98SE. Bylo to teplem uvnitr skrine v ktere je prevadec, PC Echolink, TRX APRS, APRS WRAP a APRS TNC2.

Tata mi slibil pomoc, takze objedname z GME asi 100mm ventilator na 24Vdc a napojime ho pres kabelovou pojistku na centralni zdroj 13.8Vdc.
Ventilator prijde dovnitr, na levej vnitrni bok dolu, bude nasavat vzduch z venci.
Diry skrin uz ma..nahore i dole, takze odfukovat to bude a chladit vnitrni vzduch a tim i PC to bude taky.
Jeste bych chtel poridit GSM resetator, at nemusim v mem zdravotnim stavu behat na kotu.
Driv tam byl 6 let casove tydenni spinacky do zasuvky, ale u tohoto noveho PC (starej byla klasicka case P1-AT) se to kvuli tomu kousalo.
Takze to zresetuji vzdy az kdyz bude treba.

http://www.puhy.cz/gsm-spinac-gs300-nov ... c-603.html


Dalsi info zde:
http://www.cbradio.cz/forum/read.php?28,109566,page=1

73! Martin OK1MJO

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

DTMF software

Příspěvekod OK1MJO » čtv 14. črc 2011 6:04:05

Ahoj lidi.
Kdyz dalkove jako sysop programuju via air OK0BEZ v sysop modu HIP2000, tak pri nastaveni SQL (dual SQL....vstupni SQL uroven bez subtonu + otevreny QSL s CTCSS 88.5Hz, v soucasnosti mam nastaveno 52...defaultne byva hodnota 30, pri asi 6 je SQL trvale otevren, hodnota 30 je jako S5 a 52 jako S9+10dB...tuto hodnotu urovne signalu musi uzivatel prekrocit, kdyz nepouzije subton 88.5Hz na vstupu) ##10xx potrebuji zjistit hodnotu predchoziho nastaveni SQL.
Doted jsem to zjistoval zkusmo usima a zkousel se tonedialerem odpipat zvuk, ktery jsem slysel z RPT HIP2000 kdyz v sysop rezimu pipnu ##10.

Karel 1DNH to mel vymysleno tak, ze pocital u uzivatele s HIT2000, ktery ma v sobe integrovany dekoder sysop vstupu s automatickym odpovidacem a tez i air dekoder DTMF tonu na displej sluchatka.
Takze kdyz pipnu sysop prikaz pro zjisteni nastaveni SQL, tak se to na HIT2000 zobrazi.
Nektere skenery/rucky maji tez funkci DTMF dekoderu.
Docela by bodlo, jestli nevite o softu do mobilu Symbian/Android pro dekodovani/enkodovani DTMF tonu z mic telefonu.

Pouzil jsem soft od Scotta KB5RYO, ktery je pro HAMs zadarmo.

Download tehle softu jsem nechal pro sosnuti zde:
http://www.uloz.to/9677427/dtmf-sw-exe

Info jsem dal tez na http://www.cbradio.cz/forum/read.php?28,109566,page=3.

73! Martin

ok1djo
Příspěvky: 139
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: OK0BEZ

Příspěvekod ok1djo » čtv 14. črc 2011 11:42:20

fyi, naznak DTMF dekoderu pro androida treba zde: http://dtmf-decoder.googlecode.com/hg/b ... gnizer.apk (prvni link na dotaz dtmf decoder android a doklikat se k apk ;)). Vyzkouseno, v zasade to cte. Nedetekuje ABCD, zdrojaky jsou ale k dispozici, takze rozsireni by problem byt nemel.
Enkodovani DTMF znamena v androidu volani jedne funkce, doprogramovani dekoderu o enkoder je trivialni.


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host