OK0BEZ

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

OK0BEZ 06032012

Příspěvekod OK1MJO » úte 06. bře 2012 20:27:12

Ahoj.
Takze PC Echolink (druha Geoda od Paji OK1PJV z Klatov) uz 2 tydny beha jak ma.
Bohuzel jsem zjistil, ze odesel GSM resetator, takze jsem poskodil pecet, abych se dostal dovnitr.
Bylo treba znovu priletovat silovej dratek, vypada to na nekvalitni cin, respektive na ten novej typ letovani bezolovnatym cinem.
Nevim kdo vymyslel "bezolovo", ale je to cesta do pekel. Po nejakem case radove 2-5 let se letovany spoj "rozpadne" do konzistence hladke mouky co drzi u sebe jakoby lepidlem, ale lze to odskrabnout a tak pak dratek ci nozicku integrace uz nic nedrzi a volne se "odlepi".
Jeste, ze jsem si udelal zasoby normalniho olovnateho cinu.
Jen info na okraj, ten EU zakon o bezolovu hovori jen o seriove vyrabenych vyrobkach prodavanych treti osobe tedy pres reselery a velkoobchody.
Pro vyrobky s olovenou pajkou je povoleno:
kusova/maloseriova vyroba do 100ks/rocne, specialni a kosmicka technologie kde to jinak nejde, pro vyrobky jenz jsou soucasti kitů a polotovaru (tedy i moduly a stavebnice), pro vlastni potrebu, olovene pajky je mozno pouzit jeste ve vyvoji zarizeni.
Bohuzel CZ/SK a vetsina EU koncovych prodejcu elektronickych soucastek si vyhlasku upravili "pro sebe", takze kdyz si jdete do GME/GES/atd. koupit trubickovej olovenej cin, tak na vas koukaj jak na mimozemstana a samozrejme takovej cin nekoupite.
Jeste, ze nekteri mali prodejci soucastek a chemikalii na tuto hru nepristoupili a tak je tyto materiali u nich mozno zakoupit i v soucasnosti.

Po oprave GSM resetatoru jsem (tata) uz neinstaloval resetator nazpet do skrine prevadece, protoze jsem ho uz nestihl naprogramovat (mazla se EEPROM 93c56).
Az to udelam, tak to pujde tata nainstalovat (muj zdravotni stav je horsi a horsi).
Soucasne se pokusime opravit APRS DIGI/IGATE OK1OEM-1.
Blblo to a tusim, ze Ludek OK7RB (cosysop celeho zarizeni) dalkove neco delal s WRAPem, aby to chodilo.
Neco mi psal i mailem, bohuzel nejsem vzdy schopen sedet u stolu s PC a cist/zpracovavat emaily, takze mi na centrumu visi neprectene emaily uz od zari 2011, tim se omlouvam vsem, kterym jsem jeste nestihl odpovedet.
Castecne nektere emaily ctu diky darku na vanoce... Nokii E52-1. Jelikoz ma integrovanou Wifinu a nad dvermi do bytu mam patni soho router s integrovanou Wifinou, tak jsem v menu routeru nastavil wifi cast jako AP. Ma to pokryti po celem mem byte 1+1.
Tudiz i kdyz lezim v bolestech v posteli, tak jsem nekdy schopen jit i na net a obcas si neco precist, vcetne emailu pres web prostredi centrumu.
I toto pisi pres mobil. Bohuzel interni web prohlizec stoji za dve veci, takze jsem do nej nainstaloval Symbian9 verzi Opery a je to parada.
Vcera jsem dokonce doinstaloval Symbian9 verzi Skype a chodi to taky i kdyz me mrzi, ze nejde videohovor tam/zpet a ze interni OS founu nedokaze lidskym hlasem rikat kdo me vola (mam takto nastaveny mobil misto vyzvaneciho tonu, jelikoz 99% casu travim doma na luzku, tak nepotrebuji aby mi doma neco "rvalo", potrebuji, aby mi zarizeni samo oznamilo co se deje [rika mi kdy mam nabijet, kdy je nabito atd..] a kdo mi vola, zarizeni mi cte i sms.
Takze kdyz se objevim na Skype, tak mi rovnou volejte a nenechavejte chat text, nedokazu ho precist.

Takze az plne zprovoznim APRS, tak to tez oznamim.

Pokud budu zdravotne v lete "dobrej", tak mam v planu poridit nejaky maly netbook s dvema USB a vhodnou duplexni zvukovkou co ma 2x stereojack konektory in/out.
Duvod je ten, ze netbook je vykonejsi nez Geoda, takze se nekouse diky "blbe pameti SSD/RAM".
Navic by byl s Linuxem a tak by do nej prisla Linux verze Echolinku co ma odladenou Paja OK1PJV v Klatovech, jedinej problem je, ze sysop rezim tohoto softu neumi dekodovat DTMF a neumi udelat zkracene DTMF kody vytaceni jine Echolink stanice.
Ale mam od Paji schema na jedinej PLNE zapojenej COM CANN9, ktery vyuziva TXD/RXD/CTS/RTS atd..
Interface pro Echolink tedy vyuziva obvodu 8870 + PIC, z PIC to jde pres MAX232 do TXD/RXD COMu pro datovou komunikaci s tim Linux softem Echolinku.
Vyhoda je, ze na stejnem COMu se zbyvajici "nedatove" fousy pouzivaj jako logicke signaly detekce SQL, aktivace PTT klicovani.

Na druhy COM bych dal bezne TNC, ktere uz na miste mam pro APRS. Ano, takto to bude fungovat dal stejne jen s tim rozdilem, ze obsluzny Linux APRS soft nebude ve WRAPU (ten tam pak nebude), ale opet ve stejnem netbooku.
Vykon netbooku zvladne obsluhovat oboje bez problemu.

Dalsi duvod proc chci netbook je ten, ze ma klavesnici a monitor, takze v pripade nouze nemusim na kotu nosit ve velke tasce CRT monitor a klavesnici s mysi a tak se da lokalne z konzole vse nastavit. Navic to bude zrat mene elektriky.

Uvazoval jsem i o rezimu, kdyz je celek bez TNC a vse jede jen na zvukovce tak, ze Echolink pojede na levem kanalu a APRS na pravem kanalu.
Videl jsem fotky instalace kde to takto pracuje, bohuzel bezna zvukovka v netbooku neoddeluje dostatecne oba zvukove kanaly.
Kazdopadne i tak to bude zabirat mene mista a bude to zrat mene elektriky a hlavne, bude to spolehlivejsi bez vypadku.

Martin OK1MJO

Uživatelský avatar
ok2uec
Příspěvky: 100
Registrován: pon 24. kvě 2010 23:18:21
Jméno: Martin
Bydliště: Inferno ->JN89OD
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BEZ

Příspěvekod ok2uec » čtv 29. bře 2012 22:02:37

OK1MJO:

Malej dotaz:-)

Proč používáš GSM systém ?
- není to komplikované moc?

Když máš Možnost PC, tak tam nainstaluj WIN XP, nebo linux , nastav tomu každý den třeba ve 2 ráno reset a máš po starostech.

Když tam budeš mít Teamviewer or Radmin or VNC.

Nějaký ventilátor tam máš udělat na teplotní snímač.

a je to ne:-)
Nikdy nemůžete vyhrát hádku s blbcem, nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

OK0BEZ 29062012

Příspěvekod OK1MJO » pát 29. čer 2012 0:15:14

Neni to tak jednoduche.
Bohuzel PC Geode s interni prechodkou IDE-CF a CF 4GB s Win98SE asi nefacha tak jak by melo.
Zkratka, kdyz se neco kousne, tak se tam neda dalkove dostat. Nebo kdyz bych chtel dalkove nastavit aktualni cas (zmena letniho/zimniho), tak po potvrzeni se Win kousnou a ja pak musim jet na QTH do vytahove strojovny vcetne velke tasky s VGA CRT monitorem, PS2 klavesnici, PS2 mysi a VGA prodluzovackou.
Pak to pripojim do Geody a "z konzole" to musim nastavit, protoze na obrazovce sviti okno s infem, ze nejaka knihovna.dll/ocx (pokazde kdyz se to takto dalkove kousne, je knihovna jina) je poskozena/blokovana/chybi. A tak musim PC hw restartovat (coz mi dela prave ten GSM resetator jako nezavislej system na LAN/PC/Win/RPT). Mam i par selektivek do CB27MHz jako SG05 nebo SuperRex (mam i 4 CBcka s internima selektivkama, DTMF mikrofonama Albrecht a upraveny 3.5mm mono jack PA jako propojka na spinaci relatko....muzu na dalku neco sepnout) a chtel jsem jednu selektivku (SMD verze miniREX do CB rucek ... vsechny selektivky obsahuji ic8870 + PIC/Atmel + 93c46/24c08 + rele pro pripojeni reproduktoru + otevreny kolektor tranzistoru pro pripojeni dalsiho relatka, kterym se muzou spinat dalkove nejaka zarizeni, ja jsem si dalkove zapinal remosku s jidlem nez jsem z prochazky prisel domu, tak mi to "uvarilo" jidlo, taky jsem mohl monitorovat zvuk z mistnosti, mam schemata DPS + hez/bin do uCPU).
Obrázek
http://www.cbradio.cz/doc/_Other/Selektiva/

Jenze tak by slo ovladat prevadec/alarm/ventilator jen lokalne (vyvedl bych si NF signal z HIP2000 pro vstup do selektivky na ten konektor CANN25).
Takze kdyz bych lezel v nemocici v Usti nebo bych byl na dovolene mimo okres, tak by nebyl nikdo kdo by to dalkove dal do poradku.
To je hlavni duvod, proc jsem se rozhodl pro nezavislej GSM resetator, pricemz root pristup (jak do GSM resetatoru, tak do RAC Echolink + router) s heslama a prikazama jsem dal Ludkovi OK7RB jako cosysopovi a pro nouzi i Pepikovi OK1TPC z Chomutova (ma air dosah do prevadece) a Pavlovi OK1PJV.

Nejvetsi problem toho PC Geoda je ten, ze kdyz provedu na dalku/z konzole nejaky systemovy krok (instalace noveho programu, nastaveni barev/zvuku, nastaveni casu atd..), tak se PC kousne (z reverz inzenyringu odhaduji, ze to je nekompatibilni prechodkou IDE-CF ... http://www.ok0bez.com/files/download/PC ... _in_12.jpg, http://www.ok0bez.com/files/download/PC ... _in_11.jpg), kdezto kdyz nastavuju neco jen uz ve spustenem softu (echolink, nastaveni oblibenych, DTMF klavesove zkratky atd..), tak to pocitaci nevadi.
Cili, mit vyssi duchod, tak poridim mini netbook s Linuxem a k nemu bych nechal vyrobit interface http://www.ok0bez.com/files/download/Ec ... t_intf.pdf, jelikoz ja uz nejsem v zdravotnim stavu, ktery mi umoznuje neco stavet a letovat. Mam programator Elnec LabProg-48LV upgradnuty na LabProg+ http://www.ok1mjo.com/all/wifi/vf_regul ... lace_a.jpg, http://www.elnec.com/products/device-pr ... prog-plus/ vcetne konvertoru patic, mazacky EPROM atd., mam i hotair....kdysi jsme meli servis GSM a telco techniky. Takze naprogramovat PIC16F628 neni problem. Detekce pomoci ic8870 je totiz to nejlepsi, nejcitlivejsi nez zvukovka. Navic se to da napojit pres prevodnik COM-USB primo na USB port netbooka.
Jelikoz nejsem ve vecech Linux zbehlej, tak odhaduji (nejakej Linux guru by mi to musel potvrdit), ze by ten PC nemusel byt ani netbook, ale i obycejne mikro PC v male krabicce, protoze zvukovka se da pripojit jako USB HID zarizeni http://www.ok0bez.com/files/download/Ec ... B-L_03.jpg, http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/anten ... 2FJ_03.jpg.
Takze neni treba ani pocitace se zvukovkou. V podstate by postacilo neco jako WRAP co malo zere elektrinu, jen by to muselo mit CPU Intel kompatibilni, nikoliv ARM kompatibilni. Neco jako tohle: http://www.alza.cz/foxconn-barebone-ato ... 236816.htm.
Avsak pri tech cenach, kdy netbook s monitorem a klavesnici (vyhodne jako nouzak z konzole, nemusim sebou na strechu nosit monitor, klavesnici a mys) stoji skoro to same jako "barebone" Intel PC to asi nema cenu a je lepsi jit do netbooku.
http://www.alza.cz/asus-eee-pc-1001pxd- ... 340109.htm
V tomto pripade neni treba USB zvukovka, jen spravny ovladac pro netbook zvukovku, aby to umelo nastavit vysky/basy/ekvalizer in-out.
V tom pripade klicovani in-out + detekce DTMF neni problem na USB.
U Win je trochu problem v tom, ze USB port "plave", proto jsem ho v starem i v tomto novem Geode PC zamkl, aby si Win nevybiral pokazde nove cislo portu USB zarizeni po kazdem restartu nebo zasunuti dalsiho USB zarizeni za chodu.
To je i starej problem, kterej mam s USB-BT interfejsem pro muj domaci stolni PC pro Nokia DataSuite, pokazde kdyz spustim PC, tak BT je na jinem portu (plave) a taky kdyz pripojim neco na USB (MicroHAM atd..), tak to prehodi cislo portu a pak Nokia data suite nedokaze najit ten posledni pouzivanej port.
Proto predpokladam, ze u Linuxu lze toto jednodusse nastavit tak, aby dane USB zarizeni bylo zamknute na urcitem cisle portu, takze to nebude courat po portech. Tuto myslenku mi potvrdil asi pred 2 roky jeden LinuxGuru kamarad, rikal, ze v Linuxu je toto jednodussi nez ve Win, kde si nejen Win OS, ale i obsluznej soft pro danej USB-BT interface sam po kazdym zapnuti vybere svuj novej port.

Takze jeste uvidime jak co bude, faktem je, ze kdyz tam dam malej ebook s tim spravnym interfacem, tak nejen ze se zmensi pocet zarizeni ve skrini, ale bude to zrat i mene elektriny a jak Echolink, tak APRS bude spolehlivejsi.
Mam tim na mysli to, ze do toho netbooka Linux bych nestrcil jen interface pro echolink (PTT in/out + detekce SQL z RX RIG prevadece), ale na druhy volny USB bych pripojil dalsi zarizeni a to TNC2 pro APRS pres druhou prechodku USB-COM.
Problem je, ze ne vsechny zarizeni (prechodky COM-USB) jsou ty spravne chodici, nektere nemaji ani plne obsazene vsechny CANN9 piny.
Ja jsem si kdysi postavil perfektni interface (stavebnice z KTE elektronic http://uloz.to/xGU8WaP/usb-rs232c-kte-exe ) , kde jsem si v EEPROM nastavil parametry pro registr ve Win/Linux, takze OS okamzite vybavil prihlaseni interfacu.
Navic u tovarnic prevodniku jsem nikde nevidel obe kontrolni TX/RX LEDky, blikaj, kdyz prochazi data-paket.
Tenhle prevodnik jsem si stavel pred 12 lety pro svuj notebook, kterej nemel COM (potreboval jsem programovat specialni obvody a switche atd..).
Ten obsluzny soft pro prevodnik umoznuje zamknout prevodnik na urcitej port ve Win, takze pak "neplave" po portech, kdyz se pripojuje dalsi USB zarizeni.
Jde to nastavit i do te EEPROM, ale tim bych omezil pouziti jen na danej PC.

Kazdopadne prevadec OK0BEZ facha s drobnou zavadou, jak tam nebeha ta SB 1024! Live original (mel jsem nastaveni vysek/basu pro in/out zvlast), ale jen ta interni MX zvukovka, tak bohuzel Echolink obcas vyhodnoti mluveni na prevadeci jako urcitou sekvenci DTMF cisel a tak se jakoby zda, ze nekdo z air vypipal nejaky dalsi prevadec.
Problem je, ze interni LAN nefunguje, takze misto zvukovky SV 1024! Live jsem musel nainstalovat sitovku PCI 3Com 905TP a v BIOSu/Win jsem musel nastavit, aby byla interni sitovka jakoby vypnuta (Win tu vnitrni poskozenou LAN RTL cip stale "vidi") a ze aktivni sitovka je ta 3Com (Win vidi obe sitovky).
Zkousel jsem preletovat TPLan trafo, ale tim to neni, je fyzicky tuknutej RTL Lan cip.

APRS tez funguje jak se da v rezimu Fill-in s OK7RB-1 a OK1KSO-1/-6. Jenze kdyz je mzikovej vypadek elektriky, tak se TNC kousne. Takze je treba manualne pres SSH provest deINI a pak INI.
Chtel bych co nejdrive k Ludkovi, aby jsme nastavili spravne CronTable tabulku, aby se toto provedlo vzdy pri startu (nejdriv deINI a po 20s pouze se provede INI TNC) a taky jednou denne nekdy nad ranem, asi v 03:00h.
Taky je treba ve WRAPu nastavit, aby se provedl po startu ntpdate clock1.zcu.cz a pak v crontable v nedeli v 03:00h rano, aby se provedlo to same...cili jednou v tydnu se nastavi aktualni cas.

http://www.ok0bez.com/files/aprs/APRS_O ... 0-1600.png
http://www.ok0bez.com/files/aprs/APRS_O ... 0-1601.png

Takze kdyz se v tomto roce zadari, tak zmizi Geode, WRAP a mozna i TNC2 by OK2PAD (http://www.ok0bez.com/files/aprs/TNC2_O ... -TNC2-PMS/), kterej mam ve skrini prevadece, protoze bud to nahradim zvukovkou nebo mensim a uspornejsim BayComem.
V uvahu pripada i GESacky TNC2 GC12AX, ale v tom pripade je treba Linux nastavit tak, ze COM je plne zapojeny s HW CTS-RTS, nikoliv SW CTS-RTS.
Jinak se stane to, ze bude TNC DIGIna "cestovat", viz problematika v tehle odkazech:

Problematika:
viewtopic.php?p=4171#p4171

Reseni:
viewtopic.php?p=4659#p4659

Tenhle problem neni jen u GESackyho TNC2, delaj to i jine TNCcka.

Taky jsem si nastavil sledovani DIGIny: http://ok1mgj.spravce.info/apwatch/, http://aprs.fi/#!call=OK%3F%2A-1.


Pred 3 tydny jsem rozjel sledovani poslednich aktivit Echolinku OK0BEZ.
http://www.ok0bez.com/files/posledni_pr ... ink_20.php
Je to i na titulni strance BEZu http://www.ok0bez.com/.
Ve spolupraci s Martinem OK2UEC pripravuji script pro sledovani i DTMF prikazu.
http://www.ok0bez.com/files/posledni_pripojene_stanice/
http://www.prevadece.smoce.net/echolink_tabulka_na_web/
A take zkracene kody.
http://www.ok0bez.com/files/download/sy ... 062012.txt
http://www.prevadece.smoce.net/zkr-volby/

Martin ma v tech poslednich pripojenych stanicich jen 15 stanic, pozadal jsem ho o roztahnuti na 20 stanic a vytvoreni dvou scriptu pro razeni
od prvni stanice z tech 15-ti nebo sledovani od posledni stanice smerek k tem predchozim.

Co se tyce listu DTMF prikazu, tak zatim ten script nechodi dobre.
http://www.ok0bez.com/files/posledni_pr ... k_dtmf.php
Takze Martin na tom pracuje, cript php se pak uvolni ke ztahnuti.

73! Martin OK1MJO

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

OK0BEZ 06062013

Příspěvekod OK1MJO » čtv 06. čer 2013 21:30:21

Ahojky.
Asi 5 tydnu nechodil Echolink na OK0BEZ.
Omlouvam se, prestal mi chodit GSM resetator.
Tak jsem vyjel na qth rpt a GSM resetator http://www.ok0bez.com/files/download/GSM_resetator/ jsem odpojil a dal do batohu.
Tim se vypla kompletne elektrika napajeni rpt+PC echolink + trx/tnc/wrap pro APRS.
Pak jsem odpojenou rozdvojku zapojil do privodniho prodluzovaku (privod elektriky do skrine prevadece) a vse nabehlo.
Predpokladal jsem, ze vse nabehlo. Rpt a APRS system nabehli, bohuzel jsem si nevsiml, ze se kousl PC s Win98SE.
Takze 5 tydnu nebezel Echolink, lokalne rpt samozrejme chodil vcetne APRS systemu.
Predevcirem se mi udelalo dobre (jsem invalida) a taky prestalo po tydnech prset, takze jsme s otcem vyjeli na kotu a ja mel v batohu CRT VGA monitor + PS2 klavesnici + PS2 optomys + prodluzky PS2/VGA/EURO10 230Vac.
GSM resetator najel a v PC Echolink jsem rozdejchal Widle, ktere se kousli.

Takze vse normalne chodi.

GSM resetator bohudik nebyl poskozeny, jen uplynula dlouha doba od posledniho dobiti, takze jsem z meho mobilu dobil 400Kc a na 18 mesicu by mel byt klid.
Ano, mohl jsem to zjistit pres Vodafone web (karta je Vodafone predplacenka), ale zkratka jsem zazmatkoval a honem rychle jel ne kopec sundat GSM resetator a vzit ho domu :( .
Pro priste hold vim.... nejdriv zjistit kredit a cas uplynuti kreditu a pak teprve "zmatkovat" :D .


Jinak zavinac, mluvil jsem s Pepikem OK1TPC z Brezence u Chomutova (v podstate ctvrt Chomutova v Krusnych horach pod Jedlovou horou kde je TV vysilac) a mel by pro me k dispozici starsi notebook s Widle7 s poskozenym AKU.
Tak jsem Pepika poprosil, aby nastavil W7 a BIOS tak, aby po vypadku stavy a opetnem nabehnuti napajeni se notebook sam zapl a najel do Win7.
Pokud to pujde, tak budeme mit na OK0BEZ mnohem lepsi PC a to predevsim ze dvou duvodu.

1)
Lepsi dekodovani DTMF, v soucasnosti si stavajici nablbla zvukovka vymysli DTMF cisla z bezneho hovoru a tak zada do Echolinku cisla a Echolink sw nasledne vygeneruje nejakou anglickou hlasku, ze se nedokaze s nesmyslnym Echolink cislem spojit. Tolik na vysvetleni, proc lokalne z air se Vam obcas ozve anglictina behem hovoru. Stara dobra P1-Intel MMX233MHz co jsem mel predtim mela PCI moji nejlepsi origos SoundBlaster 512 s DSP Motorola 56001, takze sw Echolink zjistil, ze zvukovka ma DSP od MC 56k a spustila po nabehnuti sw Echolink sw dekodovani DTMF jen pres tento DSP vcetne audio ekvalizeru kde jsem nastavil lepsi hlasove stredy 800-2600Hz. Slapalo to jak hodinky a dekodovalo to DTMF ton i v nejslabsim sumu.

2)
Pokud se neco v W7 a sw podela a bude treba lokalne z konsole neco ve win opravit, tak nemusim na zadech nosit CRT-VGA monitor/klavesnici/mys/prodluzky.
Otevru notebook a normalne z klavesnice pres zapnutej interni monitor vse opravim.

Nedam tam ten poskozenej AKU, Win7 se budou muset nastavit na samoopraveni skandisk atd... a samonabehnuti.
Takhle je nastaven skandisk v autoexec.bat ve stavajicim PC, neni treba odklikavat enterem.
http://www.ok0bez.com/files/download/PC ... os-sys.png
Tohoto potrebuji dosahnout v tom novem PC.


73! Martin OK1MJO

Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BEZ

Příspěvekod ok2jkd » čtv 06. čer 2013 22:57:31

Z toho si nic, Martine, nedelej. Nedavno mi taky chcipla zabezpecovacka s GSM (prestaly chodit status SMS) tak jsem ji taky vymontoval abych pak doma zjistil, ze dosel kredit na ucte.

OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MHK » pát 07. čer 2013 19:00:00


Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MJO » pát 23. srp 2013 18:04:23

Ahojky.
Zrusil jsem dualni SQL, do prevadece se dostanete jiz pouze po dubtonem CTCSS 88.5Hz.
Nastavte si na ruckach TONE. Pokud by jste meli CTCSS i pro prijem, tak neuslysite hlaseni po ##x prikazech.

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

OK0BEZ 1.1.2014

Příspěvekod OK1MJO » stř 01. led 2014 14:57:10

Uz nejaky tyden nechodi Echolink, protoze stavim novy interface od S54S pro Linuxackej SVXlink.
http://www.ok0bez.com/files/download/Ec ... erface.png

Par tydnu mi to potrva, vezmu i nektere soucastky ze stareho interface.
http://www.ok0bez.com/files/download/Ec ... OK1MJO.gif

V novem schematu nepotrebuji DC/DC menic se vstupnima obvodama, protoze HIP2000 se
klicuje jinym zpusobem. Schema jeste dodelam a dam sem na shlednuti pro ty z Vas, kteri maji
HIP2000 a chteli by jste pripojit tento interface.

Pajovi OK1PJV zitra vezu meho Alixe (Jezisek byl stedry :) ) a nainstaluje mi na 4GB CF Linux bez grafickeho
prostredi spolu s Linuxackou verzi Echolink server jmenem SVXlink.
Az bude vse odladene a funkcni, tak udelam image copy CF pameti do zipu a vy, kteri by chteli sve
Echolink prevadece prekopnout z Win do stabilnejsiho Linuxu a moc Linuxu nerozumite, tak
Vam to timto s Pavlem zjednodusime.
Proste v Aspa koupite Alixe 3D3 (je 6 typu Alixe, ale jen jeden ma zvukovku, konkretne AC97, takze tento jedinej typ si v kupte, me stal asi 4500Kc, protoze jsem to kupoval vcetne hlinikove krabicky, zdroje a 4GB CF). Pozor, BIOS neumi vzit CF vetsi nez 4GB, takze ty 4GB jsou nejvyssi pouzitelna kapacita.
Take nezapomente na to, ze radic materske desky AMD CS5536 nema plne zapojeny COM-RS232c, takze pro interface je treba jeste prevodnik USB<>COM s plne zapojenou seriovkou. Docela skoda u tohoto vyrobku, slo by takto napajet i BayCom a tudiz by jeden Alix byl jak pro Echolink, tak i pro APRS DIGI/IGATE.
Mozna v budoucnu osadim takto jednoduchy COM na TNC a tak bych nepotreboval trvale zapujceneho WRAPa od Ludka OK7RB.
Tomu jsem vdecen, ze mi zapujcil WRAPA s jiz predkonfigurovanym Linuxem a APRS softem pro Fill-in DIGI.
A ano, pouzivam TNC2.

http://www.ok0bez.com/files/download/Alix_3D3/
http://wifi.aspa.cz/alix-3d3-lx800-256- ... io-z85466/

Pak staci si stahnout image z uloz.to kam to ulozim a v total commanderu si prepisete
volacku s heslem a nastaveni IP. Pak by to melo chodit okamzite.
Modifikovane schema SVXlink interfacu je tady http://www.ok0bez.com/files/download/Ec ... OK0BEZ.png.
Je to urcene pro prevadec typu HIP2000, samozrejme jde upravit i pro jine systemy prevadecu.

Pote bude i lepe chodit detekce DTMF, protoze bude hardwerova pres ic 8870 a PICem do seriovky.

Tak mejte prosim strpeni par tydnu nez vse dokoncime.

PS: Behem kresleni upravy puvodniho schematu SVXlink interface, jsem narazil na jeden problem.
Dle puvodniho schematu od Karla OK1DNH http://www.ok0bez.com/files/download/Ec ... 092004.jpg,
tak i podle originalniho schematu SVXlink interfacu se klicuje inverzne. Tedy klicuje se prizemnenim signalu CTS k zemi GND, pokud neni signal na SQL, tak na CTS pin jde log1, tedy zadny signal.
V menu Echolink softu v Win je moznost zaskrtnout inverzni klicovani http://www.ok0bez.com/files/download/Ec ... ection.png, problem je, jestli to umi Linux soft SVXlink. Pavel OK1PJV to odzkousi a pak mi rekne jestli tam v editacnich polozkach je moznost pouzit inverzni klicovani CTS nebo jestli je to tam "napevno", bez moznosti si nastavit zpusob klicovani... tedy jestli SQL Hi= +5V na CTS pin nebo SQL Hi = GND spojit s CTS pinem.
Jinak budu muset upravit schema a tim padem puvodni schema SVXlinku by nefungovalo.

OK2ZO
Příspěvky: 480
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK2ZO » stř 01. led 2014 23:15:57

Mozna zbytecne slozite a drahe.. svx v pohode chodi na Raspberry PI a netreba ani extra dekodery dtmf atp..
OK2ZO Libor/Adamov

ok1lpd
Příspěvky: 110
Registrován: stř 18. bře 2009 14:04:12
Bydliště: Černošice-JN79DW
Kontaktovat uživatele:

Re: OK0BEZ

Příspěvekod ok1lpd » pát 03. led 2014 9:59:29

Taky si myslím, že dost složitý, nám to chodí i na 300MHz PC s 2GB CF už taky pár let na Win XP. A to ani jednou nepadly. Spíš bych udělal tak, aby ti tam vůbec něco chodilo a pak bych se hrabal ve složitějších věcech. 73! Michal P.S.: kdo si hraje, nezlobí.


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host