Rozšíření TX u VX-8R - méně známá metoda

ok1pt
Příspěvky: 20
Registrován: čtv 02. črc 2009 20:52:37

Rozšíření TX u VX-8R - méně známá metoda

Příspěvek od ok1pt » čtv 02. črc 2009 21:49:56

Zdravím fórum,
dnes mi dorazila z HK zbrusu nová VX-8R. Protože se mi nechtělo se ihned vloupávat dovnitř, abych odpájel zezistor (= zero rezistor), zapátral jsem trošku na netu a usmálo se na mne štěstí. Našel jsem způsob, který mi zafungoval a nadto se zdá, že rozšířil možnosti stanice ještě více, než ten MARS-CAP mod s odstraněním zezistoru. Jde o trvalou změnu "destinace" stanice, řekl bych, že to je ekvivalent dtíve používaného termínu "freeband". Úplně free to ale není, něco to neumí. Viz dále. Protože jsem to tady na fóru zatím nenašel, dávám to sem k dobru.
Výhodou je, že změnu lze reverzibilně provést zcela snadno přímo z klávesnice TRX. Dělá se to takto:
- Zapneme rádio
- Vstoupíme do SET režimu na položku "Zadání CW ID" (21)
- Zadáme následující řetězec (bez uvozovek): "AH029M<blank><blank>" (tj. na konci musí být zadány 2 mezery, to za AH je nula, nikoliv písmeno o)
- Opustíme nastavovací režim
- Vypneme TRX
- Za současného držení HM/RV + MENU zapneme TRX
- Nyní je na displeji vidět kód destinace (u mne to bylo B3). Rotujeme DIAL, až se objeví kód ***. tj. "neurčeno"
- Stiskneme F/W (spodní tlačítko na levém boku)
- Stanice provede tvrdý reset, vše zapomene, naběhne... a je to hotovo. Já navíc pak doporučuji ještě "oficiální" CPU reset, tj. BAND + HM/RV + INTERNET a zapnout. Bez tohoto mi nechtěla přijímat na 900 - 950 (jako to má blokované americká verze), po resetu už přijímá skutečně všude.
Nyní se rádio snaží vysílat v oblastech 50 - 54, 120 - 224.995 a 300 - 579.995. Mrzí mne, že neumí 80MHz band, ale to VX-7R ve freebandu také neuměla...
POZOR, bez ohledu na nastavený mód RX, stanice vždy vysílá v NFM! Takže ne, s letadly si nepopovídáte, ikdyž je ochotna vysílat i v půli AIR bandu, tam by byla třeba AM...
POZOR, úpravou se zruší ARS (automatický odskok), takže musí být vždy zadán manuálně. To je logické, neboť ty RPT bandy jsou v různých zemích různé a když ta stanice je vlastně nyní "bezdomovec", tak samozřejmě nemůže tušit, jaké bandy jsou u nás určeny pro RPT.
Po této úpravě se CW ID sám vymaže. Pokud byste chtěli vrátit púvodní nastavení, zopakujte tento postup, ale nakruťte tam púvodní kód destinace.
Na webu lze najít, že to funguje jen s evropskou HW verzí stanice. Naštěstí mám zřejmě právě tuto, takže mi to chodí. Je ale možné, že u TRX dovezených z USA to chodit nebude.
73, Pavel OK1PT
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšíření TX u VX-8R - méně známá metoda

Příspěvek od ok2jkd » pát 03. črc 2009 10:43:21

to ok1pt: mohl bys tu hodit link, z jakeho eshopu jsis to nechal poslat? Proslo ti to v poho celnici? dik
ok1pt
Příspěvky: 20
Registrován: čtv 02. črc 2009 20:52:37

Re: Rozšíření TX u VX-8R - méně známá metoda

Příspěvek od ok1pt » pát 03. črc 2009 17:15:17

Kupoval jsem to na e-bay od prodejce "hongkongdigitall", už jsem s ním měl dříve dobré zkušenosti. Aktuální cena 450 USD + 23USD S&H. Placeno paypalem. Na celnici bez problémů. Doručeno šestý (kalendářní) den po koupi.
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšíření TX u VX-8R - méně známá metoda

Příspěvek od ok2jkd » pon 06. črc 2009 9:13:16

ok1pt píše:Kupoval jsem to na e-bay od prodejce "hongkongdigitall", už jsem s ním měl dříve dobré zkušenosti. Aktuální cena 450 USD + 23USD S&H. Placeno paypalem. Na celnici bez problémů. Doručeno šestý (kalendářní) den po koupi.
Dik, no ja jsem se uz dival po asijskych shopech a asijati ji maji drazsi o $100 nez hamcity.com, u hamcity.com ale je treba pocitat (na sto procent) s doplatkem DPH a taky vydrb s postovnym :), pri objednavce zvolis "first mail class" a jak to zacnou vyrizovat tak ti prijde mail "upgrade shiping" :) a ze to museji poslat pres "UPS Priority mail" ktery je vic jak jednou tolik drazsi. Takze si nevyberes.
ok1pt
Příspěvky: 20
Registrován: čtv 02. črc 2009 20:52:37

Re: Rozšíření TX u VX-8R - méně známá metoda

Příspěvek od ok1pt » pon 06. črc 2009 13:41:15

ok2jkd píše:
ok1pt píše:Kupoval jsem to na e-bay od prodejce "hongkongdigitall", už jsem s ním měl dříve dobré zkušenosti. Aktuální cena 450 USD + 23USD S&H. Placeno paypalem. Na celnici bez problémů. Doručeno šestý (kalendářní) den po koupi.
Dik, no ja jsem se uz dival po asijskych shopech a asijati ji maji drazsi o $100 nez hamcity.com, u hamcity.com ale je treba pocitat (na sto procent) s doplatkem DPH a taky vydrb s postovnym :), pri objednavce zvolis "first mail class" a jak to zacnou vyrizovat tak ti prijde mail "upgrade shiping" :) a ze to museji poslat pres "UPS Priority mail" ktery je vic jak jednou tolik drazsi. Takze si nevyberes.
Vyhoda toho HK dodavatele je, ze si muzete objednat verzi, jakou chcete, v tomto pripade evropskou (B3) a normalne pouzitelny nabijec. Zajimalo by mne, jaka je verze radia, ktera prijde pres hamcity. USA verzi bych nechtel mit, nektere veci jsou tam natvrdo jinak. Jde tam pouzit zde publikovana metoda rozsireni ?
73, Pavel.
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšíření TX u VX-8R - méně známá metoda

Příspěvek od ok2jkd » pon 06. črc 2009 14:35:10

ok1pt píše: Vyhoda toho HK dodavatele je, ze si muzete objednat verzi, jakou chcete, v tomto pripade evropskou (B3) a normalne pouzitelny nabijec. Zajimalo by mne, jaka je verze radia, ktera prijde pres hamcity. USA verzi bych nechtel mit, nektere veci jsou tam natvrdo jinak. Jde tam pouzit zde publikovana metoda rozsireni ?
73, Pavel.
Dostanes "univerzalni" napajeci zdroj 110-240V ovsem s americkym stekrem :(, takze bud pouzijes redukci, nebo si ho upravis (tak jak ja) a nebo to hodis do kose. Dava 12V/1A takze do kose je ho skoda :). Spis me hamcitaci nasr*li, prilozenou fakturou s plnou palbou, pritom jsem jim vyslovene napsal, ze fakturu do zasilky nechcu, ze mi ji maji poslat v pdf do mailu.
Argentdata ti byli chytrejsi, ti napsali na zasilku 1/10 ceny.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšíření TX u VX-8R - méně známá metoda

Příspěvek od OK1MX » pon 06. črc 2009 14:47:10

No nevím, nabíječ z USA dává jen 0,5A nikoli 1A, na nabíjení to stačí, ale vysílat jde jen na L1, stěží na L2. Nejcennější na něm je šňůra kterou jsem použil na 12V/2A a původní šel do kruhového zakladače.
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšíření TX u VX-8R - méně známá metoda

Příspěvek od ok2jkd » pon 06. črc 2009 16:27:15

OK1MX píše:No nevím, nabíječ z USA dává jen 0,5A nikoli 1A, na nabíjení to stačí, ale vysílat jde jen na L1, stěží na L2. Nejcennější na něm je šňůra kterou jsem použil na 12V/2A a původní šel do kruhového zakladače.
Ja vx-8r nemam, to jsem se zminoval o nabijecce k ft-60r, kterou mam z hamcity. Tak neni treba me brat uplne za slovo. Tam slo hlavne o to, ze k tem stanicim dodavaji zdroje 100-240V nebo podobne, zkratka pro obe NN soustavy :)
ok1pt
Příspěvky: 20
Registrován: čtv 02. črc 2009 20:52:37

Re: Rozšíření TX u VX-8R - méně známá metoda

Příspěvek od ok1pt » pon 06. črc 2009 19:05:17

Zdravim,
zjistil jsem, ze po uprave se mi pasmo FM radia splitlo na 2: Jedno je oznaceno "F", jak ma byt, a je 76.0 - 89.9 a druhe, oznacene "T" (TV) je 90.0 - 107.9. To mi nijak nevadi, zajimave je jen to, ze o tom v manualu nepisou, ze by neco takoveho mohlo taky existovat :-).
Taky jsem nasel krasnou firmwarovou bugu :-). Kdyz si vymaskujete vsechna pasma pomoci funkce "VFO Skip" a stisknete pak tlacitko BAND, z radia je sutr :-), uz ho ani nevypnete. Nastesti po odvundani a zastamdani baterie zase najede :-). Firmware obsahuje primitivni ochranu proti tomuto jevu, ktera se da snadno prekonat - nejde vymaskovat to pasmo, kde je zrovna VFO. Tak proste vymaskujete vsechna ostatni, vylezete z menu, rucne do VFO zadate frekvenci z jineho pasma, vlezete zpet do VFO Skip a vymaskujete to zbyvajici. Pak staci uz jen opustit SET, stisknout BAND... Na prvni pohled se nic nestane, proste to nic neudela, ale uz na druhy pohled zjistite, ze radio je dead, kaputt, bananas, nuts a kdovi co jeste :-). Jestli to chcete zkusit, staci to udelat v rezimu AM/FM radia, tam budete mit pasem min (asi jen 2, ja tam mam vzhledem k vyse recenemu 3 :-) ).
73, Pavel
samir
Příspěvky: 1
Registrován: pát 11. pro 2009 18:33:20
Jméno: Tomáš

Re: Rozšíření TX u VX-8R - méně známá metoda

Příspěvek od samir » úte 15. pro 2009 21:04:12

Všechno klape, až do okamžiku, kdy se má točit DIAL a na displeji se má něco měnit. V mém případě se nemění nic a stále svítí B2. Tím pádem je pro mě bohužel způsob tohoto rozšíření nedokončitelný. Budu muset zvolit nějaký jiný způsob.
Odpovědět