součástky, osazení, oživení

Odpovědět
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: součástky, osazení, oživení

Příspěvek od ok2jkd » pát 01. kvě 2009 2:04:20

Tak foxdigi mam cely osazeny. Ozivoval jsem to po castech, a kontroloval spoje s prokovy. Krom vymeny kondu v RX casti na 1,5n jsem take doplnil vystup z odporoveho D/A prevodniku kondem 10n, podobne jako je u unitracku.

Vysledek nf signalu co z foxdigi leze je tento:

1200Hz
Obrázek

2200Hz
Obrázek

Dle meho dojmu je to o trochu horsi nez u unitracku, nicmene s TX neni problem a nejblizsi digi co mam v dosahu (OK2ULQ-2) to pobrala hned na poprve.
S prijmem to po nastaveni spravne hlasitosti jelo taky bezproblemu. Pokud je zapnuty "Monitor On" prijate pakety foxdigi posila na RS232 coz je pouzitelne jako RX modem pro Xastir nebo UIview a samozrejme pro kontrolu prijmu. GPS jsem zatim nezkousel, ale tam asi problem nebude. Spis by jsem zminil funkci digi.
Ta asi funguje trochu orezane, protoze opakuje pouze stanice, ktere slysi na primo. Z jineho digi nic nezopakuje, presto ze unproto limit v prijatem paketu jeste nevyprsel. To jsou prozatim prvni poznatky.

Foxdigi mam nastaven takto:

ECHO ON
TXDELAY 64
GPS $GPGGA
TRace OFF
MONitor ALL
DIGIpeater ON
BEACON On EVERY 20
UNPROTO APEFXD-0 V WIDE2-2
MYCALL OK2JKD-2
MYALIAS WIDE1-1
BTEXT !4948.56N/01814.53E#FoxDigi TESTing Ostrava 144.800MHz
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: součástky, osazení, oživení

Příspěvek od OK2ZO » pát 01. kvě 2009 9:04:01

Nemas tam zbytecne dlouhe txd? Me normalni radia berou uz kolem 25, pro jistotu tam mam myslim 30. Jinak to bude opravdu brat jen mobilni stanice na primo a to jeste jen ty, co maji uz nove WIDE1-1 na zacatku. Toto pak nahradi vlastni znackou.
Jinak co se majaku tyce, upravil bych ho asi takhle: BTEXT !4948.56NF01814.53E#PHGxxxxx/FoxDigi TESTing Ostrava
Prida to do ikony digi pismeno F jako Foxdigi nebo Fill-in, aby bylo na prvni oko zrejme, o jaky system se jedna.. To je samozrejme na zvazeni, nicmene ma to i svou logiku.
Kdysi davno se vzalo nejake takove pravidlo, ze pro Digined bylo D, UIDIGI U atp.. Tak nejak bych byl pro zachovani teto zvyklosti. Pro APRS4R jsem zatim zvolil A, nicmene i R prichazi do uvahy.
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: součástky, osazení, oživení

Příspěvek od ok2jkd » pát 01. kvě 2009 10:41:49

OK2ZO píše:Nemas tam zbytecne dlouhe txd? Me normalni radia berou uz kolem 25, pro jistotu tam mam myslim 30. Jinak to bude opravdu brat jen mobilni stanice na primo a to jeste jen ty, co maji uz nove WIDE1-1 na zacatku. Toto pak nahradi vlastni znackou.
Jinak co se majaku tyce, upravil bych ho asi takhle: BTEXT !4948.56NF01814.53E#PHGxxxxx/FoxDigi TESTing Ostrava
Prida to do ikony digi pismeno F jako Foxdigi nebo Fill-in, aby bylo na prvni oko zrejme, o jaky system se jedna.. To je samozrejme na zvazeni, nicmene ma to i svou logiku.
Kdysi davno se vzalo nejake takove pravidlo, ze pro Digined bylo D, UIDIGI U atp.. Tak nejak bych byl pro zachovani teto zvyklosti. Pro APRS4R jsem zatim zvolil A, nicmene i R prichazi do uvahy.
No s tim btext a PHGxxxx me to uz napadlo hned po tom co jsem poslal ten prizpevek. Takze uz jsem to opravil. To txd taky, to bylo jinak defaultni nastaveni.
Uživatelský avatar
benghi
Příspěvky: 15
Registrován: ned 10. kvě 2009 19:36:53
Bydliště: Letovice
Kontaktovat uživatele:

Re: součástky, osazení, oživení

Příspěvek od benghi » ned 10. kvě 2009 20:23:28

ok2ila píše:No zkouším leccos. Při vstupní kapacitě 10nF mi to celkem funguje s FT-847, která má dle dokumentace nf výstup asi 200mV. Chci to ale napasovat k TRXu Benix/King, který jinak šlape se vším (UIDIGI, TNC5 atd.) a tam mi to prostě nejede. Zajímavé je, že mi to přečte WX stanici OK2ILA-8, kterou slyším napřímo, ale daleko silnější OK2ULQ-2 to nečte. Vyzkoušel jsem kapacity od cca 470pF po 10uF a nic, nf výstup z Bendixa je okolo 0,5V, zatížit jsem to zkoušel taky. LEDka mi funguje normálně. Možná ještě něco zkusím s tím feedbackem...
A ještě zajímavost. Když jsem to zkusil poprvé s tou svou vlastní verzí DPS, tak mi to ve stejné konfiguraci četlo i OK2ULQ-2. Jenže ve stejné době Milan OK2IMH tam měnil HW z Diginedu na OT2. Od té doby to nejede a já nedokážu odlišit, zda není chyba i v tom, že prostě nějak nesedí kombinace OT2 - Bendix - FOXDIGI. To už je ale trochu přitažené za vlasy, já vím :-)
Takovej opravdu blbej nápad. Kdysi jsem měl podobný trable s SY-130kou. FT-847 má packetovej výstup, čili tam se dá očekávat, co tou dírou leze, horší je to s rádiama, kde se chytne ,,nějakej výstup'', nejčastěji pro reprák. S tou SY-130kou to bylo tak, že s TNCčkama založenejma na XR2211 jela blbě, s TNC5 (potažmo s mrchama založenejma na TCM3105) to bylo docela trápení, ovšem s TNC od OK2PAD to jelo bez problémů. Dost dlouho jsem si s tím lámal hlavu, pak jsem se nas.* a vytáhnul výlez přímo za demodulátorem a od tý doby to jede bez potíží s čímkoliv. Můj názor je ten, že rádio bylo schopný subtonu a někde v cestě byla horní propust, pááč zpětně musím uznat, že tomu při příjmu chyběly basy a to i s externím reprákem.

Druhej případ, kdy mi z toho chodilo kolem dokola bylo jakýsi CBčko. To taky s některejma modemama ,,jelo'', s jinejma ne, v závěru se zjistilo, že rozdíl není v modemu ale v kabelu, bohužel dost zásadní. Nějakej |nepublikovatelny_slovo| zapojil nf zesilovač pro reprak do můstku! Aby neznechl při zkratu (neb asi předpokládal, že se může stát, že to půjde do země), tak mu navíc nacpal do napájecí cesty rezistor. Asi si dovedete představit co to dělalo, když se jeden z těch můstkově zapojenejch zesilovačů natvrdo uzemnil.

Z toho jsem udělal pravidlo, že je potřeba najít jeden osamocenej integrák u kterýho sedí podezřelá cívka, což bejvá FM demodulátor, postavit předzes s dvěma operákama a napajtlovat to na výstupu z tohoto integráku, protože jinak se člověk už jenom diví.
-.. . ok2scs/ok2sky
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: součástky, osazení, oživení

Příspěvek od ok2ila » ned 10. kvě 2009 21:50:38

No nápad to určitě blbý není. Tohle je např. zcela jistě problém, díky kterému mi nejde téměř nic s ručkou - když jsem se díval na spektrák, který je součástí AGW (PAcket Engine Pro), je vidět, že spektrum šumu je evidentně defomované nějakým filtrem. U toho Bendixe nevím. Přece jen jde o tóny poměrně vysoké, takže odfiltrování těch nízkých (subtónů) by nemělo mít takový vliv. Ale kdoví, jak to je... Když bude čas a chuť, možná dám na Tebe a zkusím to pověsit za ten demodulátor.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: součástky, osazení, oživení

Příspěvek od OK1MX » pon 11. kvě 2009 9:14:06

Moderní FM stanice mají do modulačního řetězce zařazenu PREEMPHASIS a DEEMPHASIS ( http://cnyack.homestead.com/files/modul ... re_emp.htm ) což může způsobit výše uvedené problémy. Řešení jsou dvě, použít výstupní obvody modemu takové, aby chodily i s takovýmto rádiem, nebo se modemem píchnout v rádiu až za ně. Ale je tu ještě jedna komplikace, nevím jak to dostatečně srozumitelně vysvětlit. Pakliže má mít použití PRE a DEEMPHASIS patřičný efekt, t.j. zvětšení poměru signál/šum za stejných radiových podmínek, musí být aplikován jak na straně vysílače, tak na straně příjmače. Můžou tudíž nastat čtyři varianty:

1. TX má PREEMPHASIS, RX má DEEMPHASIS - pro hlas ideální stav S/N je výborné, pro modemy to může způsobit lehké komplikace
2. TX má PREEMPHASIS, RX nemá DEEMPHASIS - stojí to za prd jak pro hlas, tak pro modemy
3. TX nemá PREEMPHASIS, RX má DEEMPHASIS - stojí to za prd jak pro hlas, tak pro modemy
4. TX nemá PREEMPHASIS, RX nemá DEEMPHASIS - pro hlas je S/N horší než v případě bodu 1. pro modemy je křivka průběhu OK.

Co z toho plyne? Optimální stav by byl takový, aby se PRE a DEEMPHASIS pro AX25 nepoužívalo. (proto mají některá rádia separátní vstup) Bohužel v praxi to není až tak triviální toho dosáhnout, zválště u ruček, kde se děsně blbě cokoli bastlí. Důsledkem můžou být i celkem kuriózní situace, kdy někdo postaví DIGI s rádiem s PREEMPHASIS, má v autě taky rádio s DEEMHASIS, nijak kmitočtově DIGI i tracker neupraví a chodí to naprosto luxusně. Jakmile ale s autem vyjede mimo "sovje" digi, už ho ostatní čtou blbě, naopak, přijede-li někdo do dosahu takovéhoto DIGI a používá rádio bez PRE/DEEmphasis, prochází blbě. Naštěstí to není GO/NOGO, obvykle se to nějak popere a stejně to většinou chodí, je ale potřeba mít toto na paměti a trochu s tím počítat a modulačně (jak in tak out) upravit do stavu určitého kompromisu (vhodně nakloněným filtrem na vstupu a výstupu od modemu se dá stanice s PRE/DEEmphasis přetlačit). Celkem pěkně je to psáno třeba tady: http://www.febo.com/packet/layer-one/transmit.html
Uživatelský avatar
benghi
Příspěvky: 15
Registrován: ned 10. kvě 2009 19:36:53
Bydliště: Letovice
Kontaktovat uživatele:

Re: součástky, osazení, oživení

Příspěvek od benghi » pon 11. kvě 2009 9:50:13

Mno, tak jsem to zkusil postavit. CPU jsem koupil v GM a zbytek jsem našel doma. Pochopitelně jsem to stavěl na bastltisku, protože na něco tak jednoduchýho nemíním vymejšlet plošňák a ještě k dovršení všeho děsu se s ním dělat. Na měřákách to vypadá dobře, jenom je to na vstupu háklivý na úrovně, ale to je vždycky, když je někde limiter (antiparalelní diody), neb strop komprese udělaný tím limiterem je nějakej a ve svý podstatě zvýšení komprese znamená zvýšení podílu šumu ve výstupním signálu. Osobně bych tomu nepouštěl do vstupu víc než 500mV proti zemi, čili 1Vp-p. Podle mýho z reprákovýho výlezu rukolapnýho rádia leze výrazně víc, obzvlášť když je nezatíženej. Pááč bez zátěže to podle mýho bude lítat mezi napájecím napětím a nulou a bude tam docela brutální zkreslení.

Jednu věc, přiznám se, nechápu. Podotýkám, že jsem ještě moc nezkoumal ten firmware a bez toho to asi ani nepochopím...pokud tam teda je co k chápání. Chápe někdo spojnici RB4-RA3? RA3 přes odporovej dělič do RA2 mi dává smysl pouze v případě, že by CM2:CM0=110b a pak by se tím nastavoval zisk na operáku, kterej se ale běžně používá v roli komparátoru, což by dávalo smysl. Zesílenej signál z RA3 by následně rozsvěcoval LEDku (z čehož plyne, že musí být 2mA aby svítila), ovšem to, co definitivně nechápu, je vedení RA3 do RB4. To normálně vypadá jako kdyby výstup komparátoru četli přes RB4, ale proboha proč, když se dá číst přímo ten výstup? To totiž vypadá jako kdyby používal generátor hodin synchronního seriovýho řadiče jako kus demodulátoru, ale zatím nechápu jak.

Obrázek
-.. . ok2scs/ok2sky
Uživatelský avatar
benghi
Příspěvky: 15
Registrován: ned 10. kvě 2009 19:36:53
Bydliště: Letovice
Kontaktovat uživatele:

Re: součástky, osazení, oživení

Příspěvek od benghi » pon 11. kvě 2009 10:30:19

OK1MX píše:Optimální stav by byl takový, aby se PRE a DEEMPHASIS pro AX25 nepoužívalo. (proto mají některá rádia separátní vstup) Bohužel v praxi to není až tak triviální toho dosáhnout, zválště u ruček, kde se děsně blbě cokoli bastlí. Důsledkem můžou být i celkem kuriózní situace, kdy někdo postaví DIGI s rádiem s PREEMPHASIS, má v autě taky rádio s DEEMHASIS, nijak kmitočtově DIGI i tracker neupraví a chodí to naprosto luxusně. Jakmile ale s autem vyjede mimo "sovje" digi, už ho ostatní čtou blbě, naopak, přijede-li někdo do dosahu takovéhoto DIGI a používá rádio bez PRE/DEEmphasis, prochází blbě. Naštěstí to není GO/NOGO, obvykle se to nějak popere a stejně to většinou chodí, je ale potřeba mít toto na paměti a trochu s tím počítat a modulačně (jak in tak out) upravit do stavu určitého kompromisu (vhodně nakloněným filtrem na vstupu a výstupu od modemu se dá stanice s PRE/DEEmphasis přetlačit). Celkem pěkně je to psáno třeba tady: http://www.febo.com/packet/layer-one/transmit.html
Souhlasím, leč není od věci se podívat KAM ten separátní vstup vede. Aby to jenom nebyla ďoura, která vede těsně za mikrofon. Ono mám-li být upřimný. Klasická Deemphase a Preemphase u 1k2 zas tak dalece nevadí, to jsou jednoduchý propusti který nic moc zlýho nevyvádějí. Ale horší jsou takový ty zázračný filtry, co mají různý ,,profesionální'' rádia, to totiž není dobrý ani na řeč, dost mi to přípomíná Dolby u magnetofonu (A, B i C - všechno je to zmetek, akorát A je údajně profesionální...zmetek) - sice to míň šumí, ale má to příšernej zvuk, skoro stejně hnusnej jak z CDčka. Tohle je to stejný - není v tom náznak šumu, ale člověk pomalu nerozumí, co ten druhej říká. Pokud se něco takovýho postaví do cesty modemu, je to tragedie.

Co pamatuju z dob packetu. TNC u uživatele se nastavovalo podle toho k jakýmu nodu se připojoval. Dva nebyly nastavený stejně a problém býval obvykle ve zdvihu a dost často i v kmitočtu. Máloco sedí tam, kde to sedět má. Pokud jsem dejme tomu na 2m bokem o 100-200Hz, tak to nemá vliv, ale byly kusy, který byly bokem o 2kHz a to i při hodně širokejch filtrech vliv má. Uživatel to z blbosti řešil snížením zdvihu, čímž tomu nasadil korunu. Ono to ale moc jinak nešlo, protože na packet se zásadně leze z ručky, která se rozpálí do červena a sama ujede o 2kHz, obvykle na opačnou stranu, než je ujetej ten nod a aby to bylo obzvlášť zábavný, tak se dá ladit po 12.5kHz ;-). V podstatě stejná situace jako u převaděče OK0F, kterej je jinak velmi kvalitní, ale chtělo by to vymněnit některý kritický součástky, neb je to mj. docela dobrej převodník teplota/kmitočet. Taky pořád všichni řvali, že ve všech rádiích je přemodulovanej ten nahazovací tón, ale ono stačilo z kmitočtu downlinku odhadnout kmitočet uplinku a už to jelo normálně. Já tam chodil s M02 a FT-847 a to se oboje dá víceméně volně ladit, takže jsem neměl problémy, ostatní kroutili trimrama...od zdvihu nahazovacího tonu.

Popravdě řečeno. Někdo by mohl udělat ten záslužnej čin, že by navrhnul opakovatelnou konstrukci jednokmitočtovýho TRXu na 2m. To by se dalo pověsit na šutr a ten přímo modulovat, pak to ponásobit, druhej znásobenej šutr na příjem - mixnout to na nějakou normální mf a hotovo. A hlavně tomu udělat rychlý AFC!!! Kdyby byly k sehnání součástky, tak řeknu postavit M02 a namísto tý kmitočtovky tam nacpat dva šutroscilátory a bylo by vymalovaný.

Podle mýho zkáza českýho APRS bude používání vyřazenejch TRXů z různejch sítí.
-.. . ok2scs/ok2sky
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: součástky, osazení, oživení

Příspěvek od OK1MX » pon 11. kvě 2009 11:44:48

benghi píše:
OK1MX píše: Popravdě řečeno. Někdo by mohl udělat ten záslužnej čin, že by navrhnul opakovatelnou konstrukci jednokmitočtovýho TRXu na 2m. To by se dalo pověsit na šutr a ten přímo modulovat, pak to ponásobit, druhej znásobenej šutr na příjem - mixnout to na nějakou normální mf a hotovo. A hlavně tomu udělat rychlý AFC!!! Kdyby byly k sehnání součástky, tak řeknu postavit M02 a namísto tý kmitočtovky tam nacpat dva šutroscilátory a bylo by vymalovaný.

Podle mýho zkáza českýho APRS bude používání vyřazenejch TRXů z různejch sítí.
Ahoj,
1. jestli Tě můžu poprosit, dej si do NICKU svoji CALL, je to přehlednější, i když připojuješ podpis. dík.

2. Nesouhlasím s Tebou ohledně TRX. Když si vzpomenu, jak vypadaly signály za dob Křemílků, M02, NISA, PETR102, a jiných uměleckých děl, chraň na pánbůh aby se to nevrátilo. Bohužel doba pokročila, schopných bastlířů vybavených tak, aby uměli nastavit a rozchodit byť jednoduchý TRX na 2m aby neprasil, byl teplotně stabilní, odolný a spolehlivý je dávno pryč (nejsem si ani jist, jestli taková doba vůbec někdy existovala, nevzpomínám si na jediný model, který by se byť vzdáleně takovými atributy vyznačoval). To už vůbec nemluvím o tom, že by se cena takovéhoto "opakovatelného" TRX neměla přehoupnout přes 500-800Kč, což je ekvivalent ceny profi TRX které jsou k dispozici. Podle mne je to sci-fi. A upřímně řečeno, prošlo mi rukama mnoho takových profi stanic a jejich kvalita (citlivost, výkon, frekvenční stabilita, odolnost) jsou i přes jejich stáří výrazně lepší než u dvojnásob mladších HAM (YAESU KENWOOD ICOM) rádií, obvykle jakmile jsou jednou funkční, tak běhají bez závady až do smrti žehem (bleskem) Záleží typ od typu, model od modleu... jsou samozřejmě i nepovedené výjimky, ale ty naštěstí nedokázaly přežít ani do doby jejich morálního zastarání pro účel, ke kterému měly původně soužit. Co se týče modulací a problémů s modulačními řetězci, máš pravdu, že zvláště moderní profi rádia mají spoustu kvedlátek, kde tvrdí, že to vylepšuje modulací. Třeba Mototoly, rada GM360, 380... ale toto se vše dá pomocí SW vypnout, nehledě k tomu, že z acc. konektoru se modulace dá zavést a vyvést před diskriminátorem a za modulačními filtry.

Profi rádia bych tedy neodsuzoval, jediné snad co by se dalo vytknout je horší citlivost (cca 0.25uV) (což pro APRS není až tak velký problém) na druhou stranu je to vyvážené výrazně větší odolností (<60dB kanálová selektivita oproti 40 dB u HAM TRX)

Vzhledem k výše uvedenému bych to tedy uzavřel zcela opačně než Ty. Vyřazená profi rádia jsou spásou pro APRS. ;)
(nebo máš nápad jak zbastlit do 500,- s cejchovným šroubovákem a multimetrem za jeden až dva večery (o mnoho více času v současné hektické době tomu nikdo stejně věnovat nemůže) 10W TRX s parametry Motoroly GM300 nebo LMH3142?)
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: součástky, osazení, oživení

Příspěvek od ok2ila » úte 12. kvě 2009 21:43:10

Tak jsem se do toho dal. Podíval jsem se na schéma Bendixa a zjistil, že z dikriminátoru jde jedna větev na Low pass filtr a dekodér CTCSS a druhá větev přes Hi pass a dále deemfázi na zesilovač. Výsledek byl, že na spektráku AGW byl šum opravdu ořezaný tak, že ty tóny byly někde na okraji toho, co prošlo. Tak jsem přes 10k odpor pověsil FoxDigi přímo na dikriminátor a ejhle jede! Osvědčil se mi teda původní 100nF vazební kond, chodilo to ještě někde s 4n7, ale nepotřeboval jsem ani předzesilovač... Čte to prakticky 100%, co jde z OK2ULQ-2, ale signál musí být opravdu nad 59.
Bohužel mé nadšení trochu ochablo, když jsem zjistil, že pro změnu OK2ULQ-2 absolutně nečte nic ode mě. Takže zase znova - zdvih je celkem OK, orientačně je modulace normální, výkon do antény jde, na stole mi druhý TRX čte pakety normálně, s TXD jsem se taky vyblbnul. A jsem opět v koncích...
Odpovědět