Linky na FoxDigi

Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Linky na FoxDigi

Příspěvek od ok2jkd » ned 03. kvě 2009 16:06:40

Vygoogloval jsem nejake stranky o foxdigi.

Polska diskuze:
http://forum.aprs.pl/index.php?topic=834.0

stranky autora foxdigi (DPS,HEX i SRC kody) v nemcine:
http://www.kh-gps.de/minitnc.htm

nebo

http://www.kg4ujc.com/html/tnc_project.html
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od ok2jkd » pát 15. kvě 2009 23:51:10

Pokud by to někoho zajímalo jak je řešeno FoxDigi, které jsem využil zároveň i jako rozhraní pro I-gate na OK2JKD-3, zde je odkaz:

http://ok2jkd.blogspot.com/2009/05/aprs ... k2jkd.html
ok1hra
Příspěvky: 72
Registrován: pon 27. dub 2009 21:03:28

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od ok1hra » pon 18. kvě 2009 12:55:38

ok2jkd píše:Pokud by to někoho zajímalo jak je řešeno FoxDigi, které jsem využil zároveň i jako rozhraní pro I-gate na OK2JKD-3, zde je odkaz:
http://ok2jkd.blogspot.com/2009/05/aprs ... k2jkd.html
Libi se mi to, rad bych se zeptal na dve veci.
Jakou spotrebu ma wrap? A protoze se na neco podobneho chystam, je mozne zverejnit config aprsd?
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od ok2jkd » pon 18. kvě 2009 19:42:19

ok1hra píše: Libi se mi to, rad bych se zeptal na dve veci.
Jakou spotrebu ma wrap? A protoze se na neco podobneho chystam, je mozne zverejnit config aprsd?
Ten Wrap ma spotrebu priblizne 3 - 5W, proudove to u me vychazi na 380mA pri 9V.

Muj config vypada takto:

Kód: Vybrat vše

servercall OK2JKD-3
MyCall OK2JKD-3
MyLocation Ostrava_OK
MyEmail ok2jkd@gmail.com
MaxUsers 20
MaxLoad 100000000000
NetBeacon 10 !4948.57N/01814.53E& APRS I-GATE test
ackrepeats 2
ackrepeattime 5
expire 35
tncport /dev/ttyS0
tncbaud 4800
rf-allow no
history-allow no 
Trace no
logAllRF no
aprsPass yes
TncPktSpacing 1500
igateMyCall no
ConvertMicE no
pass xxxxx
Server first.aprs.net 23 hub-sr
server second.aprs.net 10155 server-sr
rawtncport 14580
localport 14579
mainport 10151
mainport-nh 10152
linkport 1313
msgport 1314
udpport 1315
sysopPort 14500
httpport 14501
ipwatchport 14502
errorport 14503
omniport 14600
gate2rf OK2JKD
Postupne to odladuji, ale kdyby mel nekdo nejaky napad, tak ho urcite uvitam :)
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od OK1MX » pon 18. kvě 2009 20:26:53

Na první pohled bych upravil četnost majáku na 20-30min. 10 min na pevnou stanici je zbytečně moc.
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od ok2jkd » pon 18. kvě 2009 21:50:47

OK1MX píše:Na první pohled bych upravil četnost majáku na 20-30min. 10 min na pevnou stanici je zbytečně moc.
Ten majak ale jde do netu, ne do "vzduchu", no ale pro klid duse :)
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od OK1MX » pon 18. kvě 2009 22:55:56

ok2jkd píše:
OK1MX píše:Na první pohled bych upravil četnost majáku na 20-30min. 10 min na pevnou stanici je zbytečně moc.
Ten majak ale jde do netu, ne do "vzduchu", no ale pro klid duse :)
Nejen pro klid duše... igate jsou nastaveny tak, aby OK#$$$ z intetu poslali do rádia.. ;)
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od ok2jkd » pon 18. kvě 2009 23:14:20

OK1MX píše: Nejen pro klid duše... igate jsou nastaveny tak, aby OK#$$$ z intetu poslali do rádia.. ;)

To by me zajimalo kde to tak je nastaveno a pokud ano, tak k cemu to je dobre? Chapal bych, ze nekdo vysila z aprs-is do RF pakety urcene pro urcitou oblast (napr. WX), ale k cemu je dobre vysilat do RF v okoli treba Prahy pakety pochytane v okoli Ostravy.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od OK1MX » úte 19. kvě 2009 8:35:12

Nechtělo se mi to rozepisovat tak podrobně, je to částečně jak říkáš. Záleží na konkrétní situaci na konkrétním území... pakliže se připojíš na T2 server na portu 14580 můžeš si definovat, spoustou parametrů, co chceš aby server do IGATE posílal. Já tam mám nastaveno že chci vše do vzdálenosti 300km ode mne a jen OK* (dají se dělat jakékoli kombinace a filtry) tyto rámce pak posílám bez dalšího routingu ven, t.j. že tyto rámce už nikdo další neopakuje (zabrání se tím DUPE rámcům). Nastavení filtrů a omezení je na soudnosti každého sysopa, aby nedošlo z zbytečnému zahlcení frekvence (i provoz takovéto digi byť se nic nebude opakovat a téměř neodklíčuje může ve svém okolí způsobit problém) na druhou stranu pakliže je to "vesnická digi" jako třeba MX-1 tak je škoda aby celou dobu mlčela. Výsledkem tedy je, že v autě v dané lokalitě vidím (nebo lidi co jsou na UI-VIEW) třeba kde se pohybují bouřky, jaké je počasí (spousta meteostnic nemá rádia a jedou jen přes internet) po celé republice i kde kdo jezdí autem, byť je na druhém konci republiky a po RF nedoskáče, nebo se jeho rámce cestou ztratí. Samozřejmě takto benevolentně nastavený IGATE to RF nemůže mít třeba KZD-1, která obsáhne polovinu Čech... jestli mi teda rozumíš. Aby ale toto fungovalo, musí dodržovat na inetovém provozu stejná pravidla jako na radiovém a zásadně se vyvarovat lumpáren jako vymýšlet si CALL s tím, "že je to přeci jen na internetu" (už to tu také bylo) . Ještě jednou tedy apeluji na SYSOPY, když routujete z INET to RF, tak s rozumem, pakliže to budeme používat střídmě, bude to jen ku prospěchu a ničemu to neuškodí.
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od ok2jkd » úte 19. kvě 2009 9:09:21

OK1MX píše:Nechtělo se mi to rozepisovat tak podrobně, je to částečně jak říkáš. Záleží na konkrétní situaci na konkrétním území... pakliže se připojíš na T2 server na portu 14580 můžeš si definovat, spoustou parametrů, co chceš aby server do IGATE posílal. Já tam mám nastaveno že chci vše do vzdálenosti 300km ode mne a jen OK* (dají se dělat jakékoli kombinace a filtry) tyto rámce pak posílám bez dalšího routingu ven, t.j. že tyto rámce už nikdo další neopakuje (zabrání se tím DUPE rámcům). Nastavení filtrů a omezení je na soudnosti každého sysopa, aby nedošlo z zbytečnému zahlcení frekvence (i provoz takovéto digi byť se nic nebude opakovat a téměř neodklíčuje může ve svém okolí způsobit problém) na druhou stranu pakliže je to "vesnická digi" jako třeba MX-1 tak je škoda aby celou dobu mlčela. Výsledkem tedy je, že v autě v dané lokalitě vidím (nebo lidi co jsou na UI-VIEW) třeba kde se pohybují bouřky, jaké je počasí (spousta meteostnic nemá rádia a jedou jen přes internet) po celé republice i kde kdo jezdí autem, byť je na druhém konci republiky a po RF nedoskáče, nebo se jeho rámce cestou ztratí. Samozřejmě takto benevolentně nastavený IGATE to RF nemůže mít třeba KZD-1, která obsáhne polovinu Čech... jestli mi teda rozumíš. Aby ale toto fungovalo, musí dodržovat na inetovém provozu stejná pravidla jako na radiovém a zásadně se vyvarovat lumpáren jako vymýšlet si CALL s tím, "že je to přeci jen na internetu" (už to tu také bylo) . Ještě jednou tedy apeluji na SYSOPY, když routujete z INET to RF, tak s rozumem, pakliže to budeme používat střídmě, bude to jen ku prospěchu a ničemu to neuškodí.
V podstate souhlas, jelikoz tam mam Foxdigi interface, tak ja stejne vysilat do RF nemuzu :) Jenom bych mel pripominku k tomu UI-View....myslim si, se pro vetsinou lidi a myslim si ze vetsina lidi to tak i dela, je pohodlnejsi sledovat aprs.fi nebo findu.com, kde je mozne sledovat i historii stavu "site". S ui-view sledujes jen stav od nastartovani programu. Streamovat pakety z aprs-is do RF je tedy zadouci pro UI-viewisty a par lidi co maji v autech TMD-7xx a geosaty, ale i ti by si meli vystacit s okolnimi Digi a neporebuji k tomu podporu byt znacne orezanemu streamu z aprs-is. A posilat tam zbuhdarma pakety jen proto, ze moje "vesnicke" digi neustale mlci no nevim :), radsi dam prostor slabsim mobilnim stanicim. Takze ja vidim prinos a potrebu igate hlavne proto aby se stanice zobrazovaly a uchovavaly v databazovych systemech na aprs.fi apod. a by bylo co nejmene "hopu" do igate, protoze ani skok do nejblizsi igate neznamena hned skok do aprs.fi
Odpovědět