Linky na FoxDigi

OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od OK1MX » úte 19. kvě 2009 9:47:12

Už jsem to psal jednou Liborovi ZO, díky tomu, že každé APRS rádio v autě má DCD (včetně trackerů) odvysílá si svůj rámec holt o 250ms později... ale nepřijde o něj a dokud nebude AIR TIME zaplněn z více než 80% buď si jist, že od auta se neztratí ani jeden rámec. (to je ten příspěvek jak jsem psal o kalhotech a brodu) Ten stream z inetu je ořezanej, máš pravdu, ale právě o ten balast, který není užitečný. Samozřejmě je pitomost, aby šly do vzduchu rámce od stanic z USA nebo druhého konce Evropy. Naopak, rámce z oblasti kde daný IGATE je tam projdou všechny i kdyby se nakrásně RF cestou ztratili. S Tvým názorem ale nesouhlasím, základní premisa APRS je aby "všichni viděli všechno" proto je účelné, aby z dané oblasti co je na rádiu bylo na inetu vše a co je na inetu bylo na rádiu také. To že je teď po republice "jen?!" 10ks D710 a D700, 8ks VX-8 a 20 D7 (Geosat nepotřebuješ, do listu se Ti všechny satnice včetně objektů, bouřek WX ukládají), a cca 20 lidí s UI-VIEW a jinými SW (hodně z nich má SW puštěný dlouhodobě, tak že ta první půlhodina než se načte všechno není podstatná) a sledují provoz jen z RF neznamená, že by se RF mělo používat jen jako UPSTREAM a jádro provozu bylo jen na INETU. Jen je potřeba používat mozek a provoz z inetu do RF pouštět s rozvahou, aby pořád zůstala určitá rovnováha a inetovým provozem nedocházelo k narušování RF provozu. Předpokládám že většina sysopů jsou soudní lidé a dokážou tuto problematiku vidět v souvislostech a kdyby ne, je tu od toho toto fórum.
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od ok2jkd » úte 19. kvě 2009 10:31:25

Tohle je asi fakt na sirsi debatu spis nekde osobne. Puvodne to zaclo kratkym intervalem majaku do aprs-is. Pokud tedy exituje igate, ktera streamuje OK* stanice do RF tak by mi tedy nekdo mohl potvrdit, ze slysi nebo slysel OK2JKD-3 na RF :) Predem dik za info.
Kdyz tedy razis teorii ze "vsichni musi videt vsechno" tak proc napr. letistni meteostanice (pouzivajici data z metaru) jeste nejsou na RF? Nebo se tu objevily stanice s informaci o zasahu hasicu na Vysocine, videl to nekdo i na RF? Nevim jak v ostatnich castech republiky, ale semtam si poslechnu "sve TNC" a necham su xastir zapnuty treba pulden, ovsem je to porad stejne, vidim jen polaky rakusaky a Chorvaty (s WIDE7-7) obcas neco proleze ze zapadu, vychod (slovensko to je uplne mrtve). Tak to zas vypnu a radsi se podivam na aprs.fi. Ale treba u vas v cechach to jine. My sme radi ze mame 2ULQ-2 a 2ULQ-3 :)
Mozna ze se tu casem nekdo k tomu jeste vyjadri.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od OK1MX » úte 19. kvě 2009 11:20:37

ok2jkd píše:Tohle je asi fakt na sirsi debatu spis nekde osobne. Puvodne to zaclo kratkym intervalem majaku do aprs-is. Pokud tedy exituje igate, ktera streamuje OK* stanice do RF tak by mi tedy nekdo mohl potvrdit, ze slysi nebo slysel OK2JKD-3 na RF :) Predem dik za info.
Kdyz tedy razis teorii ze "vsichni musi videt vsechno" tak proc napr. letistni meteostanice (pouzivajici data z metaru) jeste nejsou na RF? Nebo se tu objevily stanice s informaci o zasahu hasicu na Vysocine, videl to nekdo i na RF? Nevim jak v ostatnich castech republiky, ale semtam si poslechnu "sve TNC" a necham su xastir zapnuty treba pulden, ovsem je to porad stejne, vidim jen polaky rakusaky a Chorvaty (s WIDE7-7) obcas neco proleze ze zapadu, vychod (slovensko to je uplne mrtve). Tak to zas vypnu a radsi se podivam na aprs.fi. Ale treba u vas v cechach to jine. My sme radi ze mame 2ULQ-2 a 2ULQ-3 :)
Mozna ze se tu casem nekdo k tomu jeste vyjadri.
Ale vo vo votomtoje... Ve východních Čechách, (MX-1, BAF-1) v Praze a okolí (KZE-1) letiště, bouřky i ty zásahy vidět RF jsou. To je právě o tom, že sysopové gejtů je musí nastavit tak, aby se to do RF dostalo to co je užitečné a důležité, naopak, aby tam nelezlo to co je zbytečné. Tím, že se tento provoz dále neroutuje (ve vyjmečných případech se to může pustit s WIDE1-1) nedochází k dalšímu zvětšování tranzitního provozu. Proto razím myšlenku mít (byť malých) igate co nejvíce ze dvou důvodů. 1. Provoz z RF se s vetší jistotou dostane do INETu (zmenší se riziko, ztráty rámce při skákání přes více DIGI) 2. je možné vybraný provoz z inetu lokálně do RF pouštět. To že jsou někteří idioti (zejména italové, chorvati, jeden T77) a mají WIDE7-7 případně treace7-7, WIDE7-7 asi neovlivníme, možná na jeho souřadnice můžeme pustit řízenou střelu, pakliže ji někdo zbastlí či uvědomit místní sysopy.
Základní pravidlo je, "jaký si to uděláme, takový to máme, jen musíme dbát na to, abychom neomezili či svým provozem neobtěžovali někoho jiného" Já jsem to třeba zkoušel tak, že jsem filtr nastavil opravdu benevolentně (povolil jsem DL, SP, OE), dosáhl jsem tak 80% vytížení kanálu z MX-1, a porovnával jsem, při jízdě z Prahy domů variantu takto brutálně nastaveného gejtu a vypnutého gejtu. V podstatě jsem nezaznamenal rozdíl. Teď, se zapnutým OK streamem jsem tak na 10-25% toho, co jsem zkoušel. Pakliže počet uživatelů stoupne, není problém inet-to-RF ještě "utáhnout" Samozřejmě je možné je možné používat jen APRS.FI, ale myslím, že APRS neděláme jen pro sebe, ale i pro ostatní, kteří používají D7, VX-8, D700, D710 či nemají internet. Ale jsem rád, že jsme tuto otázku nakousli, byť by měla patřit do jiného vlákna, protože to k rozvoji APRS u nás patří.
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od ok2jkd » úte 19. kvě 2009 11:51:24

Urcite to prinos ma, pred nedavnem jsem taky meditoval nad tim, ze by se mohlo tady na sever. morave streamovat do RF meoteostanice LKMT, OK0WXR OK2IMH-6. Uz jsem u toho blizko, chybi mi jen to TNC, ktere by to umelo odvysilat. Vlastne jsi me presvedsil. To je vlastne zpusob, jak tady ty "zapadni" stanice dostat.
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od ok2jkd » čtv 25. čer 2009 23:31:56

Posilam nejake fotky soucasneho provedeni igate OK2JKD-3. Na strese je vertikal pro letecke pasmo, presny typ nevim, ant. analyzerem to ladi nekde kolem 125MHz, na 145MHz vychazi psv na 1,5 - 1,6. Pod ni 35cm parabola Jirous 5GHz spoj, v krabici router Mikrotik 133c

Obrázek

Rozvadecova skrin uvnitr vytahove sachty. TRX Albrecht AE145, foxdigi interface, WRAP 2C(aprsd, VLAN router) , Cisco Catalyst 2940, PoE-cko pro venkovni Mikrotik.

Obrázek

Vyhledove jeste pribyde 2,4GHz spoj (nachystana karta ve Wrapu)

Uzamcena skrin
Obrázek
OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od OK1LOL » pát 26. čer 2009 0:09:09

ok2jkd píše:Tohle je asi fakt na sirsi debatu spis nekde osobne.
Tak me napadlo, kdyz byla prvni APRS schuzka, tak jsme rikali ze budeme muset udelat jeste nejakou celorepublikovou. Co kdyby jsme ji udelali v Holicich? Beztak tam pojede vetsina lidi.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Linky na FoxDigi

Příspěvek od OK1MX » pát 26. čer 2009 0:28:38

Dobrej nápad, jsem pro. Sveta mne požádal, abych tam udělal pro laickou veřejnost nějaké povídání v Sobotu od 11:00, je to naplánované do 12:30, tak klidně poté.... třeba se po tom povídání někdo další chytne, bude nás víc, nebudeme se bát vlka nic.
Odpovědět