Datový přenos via DSTAR

OK1ZOO
Příspěvky: 5
Registrován: pon 22. říj 2012 17:30:18
Jméno: Martin

Datový přenos via DSTAR

Příspěvekod OK1ZOO » pát 26. říj 2012 20:13:38

Začal jsem zkoušet přenos dat přes DSTAR.

D-RATS umožňuje přenos uživatelských dat přes rádio. Uživatelská data neznamená jen přenos
datových souborů, ale také přenos textových zpráv(chat), e-mailů, GPS dat, test přítomnosti stanic (ping), vysílání majáku
nebo periodické zprávy apod. Program umožňuje definovat vlastní formát dat, analýzu ztrát datového přenosu a následné nastavení
repetic paketů pro minimální chybovost (doplňková data v D-STARu nejsou nijak šifrována ani chráněna
před chybami). Program si radiostanice ovládá přes COM port, není tedy potřeba stanici nijak speciálně nastavovat, jen
základní nastavení pro aktuální repeater a nechat PTT-data na automat.

Vše bych rád nejprve vyzkoušel na stole ze stanici na stanici (resp. z PC do PC) pak bych ale potřeboval
nějakého pokusného králíka, se kterým by se to dalo testovat přenos přes repeater nebo přímo přes reflektor.

Momentálně mám zatím úspěšně vyzkoušený přenos GPS-A dat až do APRS sítě.

ZOO

OK1JRA
Příspěvky: 13
Registrován: čtv 07. led 2010 21:16:12
Jméno: Tomáš
Bydliště: Plzeň-Radčice
Kontaktovat uživatele:

Re: Datový přenos via DSTAR

Příspěvekod OK1JRA » pon 18. úno 2013 11:32:03

Jak si s tím dopadl? Také by mě lákalo ty D* krysy :D otestovat....

ok1ift
Příspěvky: 31
Registrován: stř 21. říj 2009 20:13:48
Jméno: Martin

Re: Datový přenos via DSTAR

Příspěvekod ok1ift » pon 18. úno 2013 22:47:44

Zdarec,
ona asi jiná data než s hlavičkou 0x03, přenášet uživatelsky nejspíš nepůjdou. Moc jsem to nezkoušel, nicméně HW na to mám. Klidně mohu alternovat nějakému pokusu.
Co když budeme "trojkovými" daty přenášet informaci jiného významu než GPS? třeba zapni / vypni to či ono, nebo konfiguraci nějaké periferie. Určitě to nebude v souladu s D* doporučením :-) ale představit si to umím. Koneckonců by šlo cokoli přenášet Ambe daty, těch je alespoň 9 bajtů v paketu, ale kdo by to poslouchal :-)
Do IC-92D když pustím rychlostí 38400 nějaký bajt, tak to rádio odešle. Když poslouchám na portu IC-92D a někdo vysílá GPS tak z toho také něco padá.
Martin ift

ok1tec
Příspěvky: 61
Registrován: pon 09. bře 2009 11:35:49
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: Datový přenos via DSTAR

Příspěvekod ok1tec » pon 11. bře 2013 9:41:47

Ahoj,
lze po imho postavit klasicky obousmerny tunel treba na 19k2 (com-com)? O dstaru nevim nic, takze me nebijte.
Kdyz se to tu tak rozleza po 70cm pasmu, tak to je asi jediny vyuziti jako nahrada linek z paketu. Stejne neni s kym krafat (kazdej maka jak barevnej). Hamnet je tez lokalni zalezitost. (na 5Ghz udelat spoj pres 80km asi nepujde, dobre lokality jiz ztraceny).
Bohuzel musim "sypat" penize do jinych aplikaci, takze zatim zadna technika doma neni. Ale zkusil bych to.
ok1tec

ok2bkr
Příspěvky: 53
Registrován: pát 03. dub 2009 10:01:00
Bydliště: Brno

Re: Datový přenos via DSTAR

Příspěvekod ok2bkr » pon 11. bře 2013 10:46:23

ok1tec píše:lze po imho postavit klasicky obousmerny tunel treba na 19k2 (com-com)?
19k2 to určitě nebude :) teoretická rychlost slow data kanálu je 1200bps, prakticky max 950bps, navíc mínus nějaké kódování, CRC, atd.
Hodí se to max na ty GPS data nebo nějaký textový chat.
Pokud se žádná uživatelská data (gps) nepřenášejí, posílá se v tom kanálu např. kopie hlavičky (kvůli late entry), code squelch, a 20znaková info msg.
Jirka / Brno

OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

Re: Datový přenos via DSTAR

Příspěvekod OK1LOL » pon 11. bře 2013 11:59:03

ok1tec píše:Ahoj,
lze po imho postavit klasicky obousmerny tunel treba na 19k2 (com-com)? O dstaru nevim nic, takze me nebijte.
Kdyz se to tu tak rozleza po 70cm pasmu, tak to je asi jediny vyuziti jako nahrada linek z paketu. Stejne neni s kym krafat (kazdej maka jak barevnej). Hamnet je tez lokalni zalezitost. (na 5Ghz udelat spoj pres 80km asi nepujde, dobre lokality jiz ztraceny).
Bohuzel musim "sypat" penize do jinych aplikaci, takze zatim zadna technika doma neni. Ale zkusil bych to.
ok1tec
Hamnet (rozumej internet pouze pro radioamaterskou infrastrukturu, nikoli jako nahrada ISP pro amatery) se zacina pomalinku rozsirovat z Prahy. Aktualni linky jsou na OK0HCS, OK0NCC a OK0BCA (asi nejdelsi linka cca 110Km).

ok1tec
Příspěvky: 61
Registrován: pon 09. bře 2009 11:35:49
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: Datový přenos via DSTAR

Příspěvekod ok1tec » úte 12. bře 2013 21:45:01

OK1LOL píše:Hamnet (rozumej internet pouze pro radioamaterskou infrastrukturu, nikoli jako nahrada ISP pro amatery) se zacina pomalinku rozsirovat z Prahy. Aktualni linky jsou na OK0HCS, OK0NCC a OK0BCA (asi nejdelsi linka cca 110Km).
Ok ja to beru. To mate ale spoj via internet mezi dstar prevadeci a BCA?
Pak lze nazvat hamnetem cokoli. (treba axip linky mezi PR uzly)
Ja mam za hamnet bazmek co bezi na kopci, linky na dalsi ma na wifi 5Ghz v ama pasmu a na klienty ci zarizeni jde pres 2.4 v ama a nebo TCP/IP. Ale vse vlastni segment (tusim ze naky 44.xxx.)
http://hamnetdb.wifi44.net/

Data na dstaru via 23cm. Staci mi cena ID1 a dal po tom uz nebudu patrat. Kdyz si vybavim ze naproti ID1 musi taky neco byt s jeste nehoraznejsi cenou... No nic. Asi zbyde smolit hamnet s mikrotikama.

OK1MX
Příspěvky: 1076
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Datový přenos via DSTAR

Příspěvekod OK1MX » stř 13. bře 2013 1:29:37

ok1tec píše:
OK1LOL píše:Hamnet (rozumej internet pouze pro radioamaterskou infrastrukturu, nikoli jako nahrada ISP pro amatery) se zacina pomalinku rozsirovat z Prahy. Aktualni linky jsou na OK0HCS, OK0NCC a OK0BCA (asi nejdelsi linka cca 110Km).
Ok ja to beru. To mate ale spoj via internet mezi dstar prevadeci a BCA?
Pak lze nazvat hamnetem cokoli. (treba axip linky mezi PR uzly)
Ja mam za hamnet bazmek co bezi na kopci, linky na dalsi ma na wifi 5Ghz v ama pasmu a na klienty ci zarizeni jde pres 2.4 v ama a nebo TCP/IP. Ale vse vlastni segment (tusim ze naky 44.xxx.)
http://hamnetdb.wifi44.net/

Data na dstaru via 23cm. Staci mi cena ID1 a dal po tom uz nebudu patrat. Kdyz si vybavim ze naproti ID1 musi taky neco byt s jeste nehoraznejsi cenou... No nic. Asi zbyde smolit hamnet s mikrotikama.
ID1 je bratru za 24 000Kč.

Otázkou je, jestli budeme brát HAMNET jako terminus technicus viz. odkaz co jsi psal, nebo HAM NET jako logickou zkratku pro zařízení pracující v HAM pásmu sloužící explicitně pro HAM účely. Jsem přesvědčen, že budování komplexní paralelní amatérské sítě s internetem není ani účelné ani na to nejsme v OK dost bohatí. Cílem hry jak to vidím já, je zejména dostat konektivitu pro HAM infrastrukturu na místa kde je zajímavé nějaké zařízení mít (APRS gate, D-Star, Echolink, WX stanice, ATV, dohled majáků, převaděčů .... ) a konektivita tam není k dispozici.

Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: Datový přenos via DSTAR

Příspěvekod OK1COM » stř 13. bře 2013 2:49:51

ok1tec píše:
OK1LOL píše:Hamnet (rozumej internet pouze pro radioamaterskou infrastrukturu, nikoli jako nahrada ISP pro amatery) se zacina pomalinku rozsirovat z Prahy. Aktualni linky jsou na OK0HCS, OK0NCC a OK0BCA (asi nejdelsi linka cca 110Km).
Ok ja to beru. To mate ale spoj via internet mezi dstar prevadeci a BCA?
Pak lze nazvat hamnetem cokoli. (treba axip linky mezi PR uzly)
Ja mam za hamnet bazmek co bezi na kopci, linky na dalsi ma na wifi 5Ghz v ama pasmu a na klienty ci zarizeni jde pres 2.4 v ama a nebo TCP/IP. Ale vse vlastni segment (tusim ze naky 44.xxx.)
http://hamnetdb.wifi44.net/

Data na dstaru via 23cm. Staci mi cena ID1 a dal po tom uz nebudu patrat. Kdyz si vybavim ze naproti ID1 musi taky neco byt s jeste nehoraznejsi cenou... No nic. Asi zbyde smolit hamnet s mikrotikama.
Propojeni uvedenych bodu neni via internet, ale po radiove siti oddelene od internetu. Koncove body jsou pripojeny v radiovymi spoji radioamaterkem pasmu za vyuziti bezne dostupnych zarizeni Mikrotik a UBNT. Tomuto propojeni rikame HAMNET. Neni jenom pro D-STAR, ale i nektere APRS nody. Neni to tedy nahrada Packet radia nebo amatersky ISP, jde o propojeni amaterskych zarizeni navzajem. Zaroven jsou samozrejme centralne pripojeny k internetu, nikoliv vsak jednotlive. I kdyz otazkou je kde je to rozhrani, kdyz nektere zarizeni maji verejne routovatelne IP adresy, tedy samy o sobe jsou soucasti internetu.
Ovsem toto tema je v tomto vlakne asi trochu OT.


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Exabot [Bot] a 1 host