ICOM ID-51E

OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

Re: ICOM ID-51E

Příspěvekod OK1LOL » pát 16. srp 2013 19:08:42

Ahoj Honzo,

To co je v ID51 prednastavene od vyroby je pouze par prevadecu. V konfiguraku na dstar.cz najdes vsechny ceske prevadece. Porad vznikaji nove, takze je mozne ze to take nebude 100% aktualni, ale je to asi to maximum k cemu se lze jednoduse dostat.

73 Michal

Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: ICOM ID-51E - odolnost

Příspěvekod ok2jkd » pát 27. zář 2013 14:42:14

Po par dnech testovani sve nove ID51 jsem narazil na takovou zajimavou vlastnost. Tady v Ostrave mame celkem zivy provoz na 2m a obcas tuto modelovou situaci: direktni lokalni kmitocet na 145.525 a OK0D na 145.650.
Vcera ovsem byl celkem husty provoz na 145.525 a tak se par stanic preladilo na 145.400....co me ovsem sokolovalo bylo ze na 145.650 jsem narazil smes relaci z obou direktnich kmitoctu :), tj. 145.525 - 145.400 = 0.125 + silna 145.525 = 145.650 cili "zrcadlo" jak prase. Hbite jsem prehodil antenu na svou starickou FT60 a na 145.650 samozrejme klid. Setkal se nekdo s timhle?

Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: ICOM ID-51E

Příspěvekod ok2jkd » stř 09. říj 2013 9:26:19

Copak? Nikdo tady nedisponuje patricnou merici technikou, aby overil, jestli "rucni dstarova vlajkova lod" od Icomu nema nahodou vodflaknuty RX na 2m? ;)

OK1MX
Příspěvky: 1076
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: ICOM ID-51E

Příspěvekod OK1MX » čtv 10. říj 2013 13:29:06

ok2jkd píše:Copak? Nikdo tady nedisponuje patricnou merici technikou, aby overil, jestli "rucni dstarova vlajkova lod" od Icomu nema nahodou vodflaknuty RX na 2m? ;)
Před nedávnem jsem to měřil, výsledky máš zde:
http://d-star.cz/index.php/id51-technic ... -parametru

Výsledky sice nejsou nijak oslňující, nicméně ani nijak tragické. Všechno je věc kompromisu, udělat dualbandový RX, který má vysokou citlivost, poslouchá od nevidim do nevidim je malé s malou spotřebou a zároveň je vysoce odolné nejde. V nějakém parametru se prostě musí slevit. Nicméně jakékoli rádio dokážu zahnat do kouta a všechno je jen o poměru úrovní nevhodných kmitočtů. Když se to prostě sejde tak se zhroutí cokoli. Jestli má něco odolnost o 6 dB lepší tak to v určitých případech konkrétní situaci vyřeší, ale kdyby jedna ze stanic byla blíž, tak se složí i to lepší rádio. Když to vezmu z vlastní zkušenosti (tahám ji s sebou pořád) tak při provozu na pendrek (na což jdou ručky zamýšleny) se mi ani v Praze žádné problémy neobjevují. Jo, jakmile to dám na anténu na střeše, to je věc jiná. Ale na tuto anténu se složí stejně všechno (VX-8, D72, VX-7, ID80....)

Milan

Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: ICOM ID-51E

Příspěvekod ok2jkd » čtv 10. říj 2013 18:33:55

no nevim jestli vsechny "slozi"...za 20 let si nepamatuju, ze by se nektere radio, (ackoli jsem jich tolik nemel a vsechny byly prumerne a spis podprumerne) takhle, jak ty rikas "slozilo". No nic nic, ja jen, ze od radia za 500eur bych tohle necekal. Asi to bude, jak rikas, normalni...dik za vysvetleni. :) Tvuj clanek na d-star.cz o ID51 a nejen ten, jsem samozrejme cetl.

ok2spy
Příspěvky: 19
Registrován: úte 10. bře 2009 16:22:05

Re: ICOM ID-51E

Příspěvekod ok2spy » ned 20. črc 2014 21:34:56

Problem s nahranim konfiguraku z Dstar.cz
Ahoj,
chtel jsem si usetrit praci a nahrat konfiguraci z Dstar.cz - stahl jsem si obe (pro jistotu) na pametovou kartu a nejprve jsem zkusil nahrat rozsirenou, pak standardni, pak jen seznam prevadecu. Bohuzel pokazde to skoncilo chybovou hlaskou a vyzvou k restartu stanice.
Kde jsem udelal chybu? Nesetkali jste se s tim nekdo?

dekuji

Standa, ok2spy

Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: ICOM ID-51E

Příspěvekod ok2jkd » čtv 24. črc 2014 10:01:34

Nevim ted presne...delal jsem to pred cca rokem, ale me se taky nedarilo pouzit konfigurak tady stazeny z tohoto webu. Nakonec jsem to vyresil tak, ze jsem si vzdy zalohoval svuj konfigurak, ten pak nechal nacist tim softem a ty prevadece tam "nasypal" rucne a pak nebyl problem. Nevim, proc se to tak chova.

ok1djo
Příspěvky: 139
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: ICOM ID-51E

Příspěvekod ok1djo » čtv 24. črc 2014 14:07:43

strilim naslepo, ale nesouvisi to s verzi firmware?

OK1MX
Příspěvky: 1076
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: ICOM ID-51E

Příspěvekod OK1MX » pát 25. črc 2014 9:09:34

Zkuste si tan konfigurák z webu nahrát přes RS232. Zatímco přes SD kartu to kopalo, přes seriák to bylo OK-

om1aeg
Příspěvky: 63
Registrován: stř 07. říj 2009 15:42:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: ICOM ID-51E

Příspěvekod om1aeg » pon 28. črc 2014 11:38:14

Tiez som mal problemy ako dostat rozsireny konfigurak do ID51. Problemom je ze soft na PC si pri instalacii nacita rozsah a verziu radia z konfiguraku a potom si ho tvrdosijne pamata aj po odinstalacii.
Tiez je rozdiel akym sposobom je radio rozsirene, podla navodu na webe je to kockopes, kedy to nezodpoveda ziadnej verzii v servisnom manuali.
Pre korektnu upravu na ID-51A exp ktoru PC program rozozna je potrebne vytiahnut diody podla zoznamu suciastok na starne 40/60 servisneho manualu a nie podla pdfka co koluje po nete, osadene ostavaju D5, D8, neosadene musia byt D6, D7, D9, D10, D11. Neprijemne je, ze D6 a D7 su na strane suciastok, co nie su pristupne po zakladnom rozobrati, ale treba plosak uplne vybrat.

Po prerabke na ID-51A exp mi radio zoberie bez problemu rozsirene frekvencie cez SD kartu a PC program ho spravne rozpozna a nekrici. Po rozsireni treba resetnut radio do deafultu, ulozit konfigurak z radia na kartu a pri prvotnej instalacii softu na PC mu tento konfigurak podsunut. Potom to facha bez problemu a PC soft nacita akykolvek konfigurak.
OK1MX píše:Zkuste si tan konfigurák z webu nahrát přes RS232. Zatímco přes SD kartu to kopalo, přes seriák to bylo OK-
Hmm, mne pri rozsireni podla webu, teda s D6 a D7 ponechanymi na doske sa sice podarilo rucne nastavit PMR frekvencie, ale ked som si to ulozil z radia na kartu a opat skusil nahrat z karty do radia tak to nepreslo. CPU v1.10 a DSP v1.00, kupene v maji v DE.
Je mozne ze ak sa podari naladovat to cez seriak, tak to bude robit to iste s kartou a nebude mozne vyuzit hlavnu vyhodu karty a to viacero konfiguracii. Ked idem do Raichu, tak tam nemozem mat v pamati AIR band, profi sluzby ani PMR, len HAM, pred par mesiacmi na kopceku za hranicou riesili chalanov kusok odo mna ze mali v Cinanovi PMR, nastastie len dohovorom a tiez viem ze na leteckych dnoch v raichu aktivne vyhladavaju skeneristov pocuvajucich air band a davaju pokuty a zabavuju zariadenia...

Zatial som nenasiel, ako nastavit split pre satelit VO50, program to odmieta, radio tiez, v manuali ani slovo... Nastastie to ma 2 RX a tak na jednom sa da nastavit TX a na druhom RX frq... Vie to Yeasu, vie to Kenwood aj lacna Cina ale Icom nie...


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host