aprsd

Vše co má něco společného s APRS infrastrukturou a LINUXem
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: aprsd

Příspěvek od OK1MJO » úte 18. srp 2009 17:58:32

ok2xdu píše:Jinak tam mas AM7911, krasnej integrac. Umi i 300baud na KV. Skoda, ze se dneska uz neda sehnat.
Jirka
AM7911 se da sehnat z kazetoveho "datasetu" (magnetaku) k Commodore 64 v bazarech.
Uživatelský avatar
OK1TEB
Příspěvky: 161
Registrován: stř 25. bře 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Bydliště: JO70MQ - Proseč p/J
Kontaktovat uživatele:

Re: aprsd

Příspěvek od OK1TEB » stř 19. srp 2009 11:27:24

Takže data tečou, to je v pohodě, ale mají špatný formát. Rámec je rozdělen do dvou paketů a rámec začíná fm (asi from). Někdo zde psal, že TNC má jet v KISS módu, nicméně v manuálu aprsd je : Make sure the TNC is NOT in KISS mode. Pokud se vezmu slovník, dopídím se k překladu: Ujistěte se, že TNC NENÍ v KISS módu. Může někdo pomoci s konfigurací toho TNC?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: aprsd

Příspěvek od ok2jkd » stř 19. srp 2009 11:39:18

OK1TEB píše:Takže data tečou, to je v pohodě, ale mají špatný formát. Rámec je rozdělen do dvou paketů a rámec začíná fm (asi from). Někdo zde psal, že TNC má jet v KISS módu, nicméně v manuálu aprsd je : Make sure the TNC is NOT in KISS mode. Pokud se vezmu slovník, dopídím se k překladu: Ujistěte se, že TNC NENÍ v KISS módu. Může někdo pomoci s konfigurací toho TNC?
To psal, ale ne v souvislosti s aprsd. Aprsd neumi kiss, tnc musi byt v rezimu hostmode. Bud TNC v hostmode a nebo Foxdigi.
Uživatelský avatar
OK1TEB
Příspěvky: 161
Registrován: stř 25. bře 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Bydliště: JO70MQ - Proseč p/J
Kontaktovat uživatele:

Re: aprsd

Příspěvek od OK1TEB » stř 19. srp 2009 11:50:09

ok2jkd píše:
OK1TEB píše:Takže data tečou, to je v pohodě, ale mají špatný formát. Rámec je rozdělen do dvou paketů a rámec začíná fm (asi from). Někdo zde psal, že TNC má jet v KISS módu, nicméně v manuálu aprsd je : Make sure the TNC is NOT in KISS mode. Pokud se vezmu slovník, dopídím se k překladu: Ujistěte se, že TNC NENÍ v KISS módu. Může někdo pomoci s konfigurací toho TNC?
To psal, ale ne v souvislosti s aprsd. Aprsd neumi kiss, tnc musi byt v rezimu hostmode. Bud TNC v hostmode a nebo Foxdigi.
Jasnačka. Já jsem takové TNC nikdy ani neviděl, takže s tím nemám žádné zkušenosti. Jen se pokouším OK1HRA pomoci a dopídit se ke konečnému vítězství :) . Tak jestli by nepomohl příkaz do TNC:
Esc JHOST [number]
Přepíná mezi terminál módem a Host módem. Host mód je kompatibilní s WA8DED a je podporován různými programy. Hodnoty 0 nebo 1.

To by snad mohlo zabrat :o .
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: aprsd

Příspěvek od OK1MJO » stř 19. srp 2009 14:55:42

OK1TEB píše:
ok2jkd píše:
OK1TEB píše:Takže data tečou, to je v pohodě, ale mají špatný formát. Rámec je rozdělen do dvou paketů a rámec začíná fm (asi from). Někdo zde psal, že TNC má jet v KISS módu, nicméně v manuálu aprsd je : Make sure the TNC is NOT in KISS mode. Pokud se vezmu slovník, dopídím se k překladu: Ujistěte se, že TNC NENÍ v KISS módu. Může někdo pomoci s konfigurací toho TNC?
To psal, ale ne v souvislosti s aprsd. Aprsd neumi kiss, tnc musi byt v rezimu hostmode. Bud TNC v hostmode a nebo Foxdigi.
Jasnačka. Já jsem takové TNC nikdy ani neviděl, takže s tím nemám žádné zkušenosti. Jen se pokouším OK1HRA pomoci a dopídit se ke konečnému vítězství :) . Tak jestli by nepomohl příkaz do TNC:
Esc JHOST [number]
Přepíná mezi terminál módem a Host módem. Host mód je kompatibilní s WA8DED a je podporován různými programy. Hodnoty 0 nebo 1.

To by snad mohlo zabrat :o .
Ve skutecnosti je tech host modu vice.
Mel jsem pujcene TNC co prepinalo mezi: KISS, TAPR, WA8DED a BPQ32.
Napriklad TH-D7 umi KISS a TAPR (skoda, ze neumi i WA8DED).
Ale vsechny TNC by meli umet KISS.
ok1hra
Příspěvky: 72
Registrován: pon 27. dub 2009 21:03:28

Re: aprsd

Příspěvek od ok1hra » stř 19. srp 2009 20:23:10

Tak jsem systemem pokus omyl zapl nejprve kiss mod Esc @K a vysledkem bylo "sypane zrni" po resetu nasledoval pokus s hosmode Esc JHOST 1 kdy se naopak terminal odmlcel a neprijimal jiz ani zadne prikazy.
Pokud jsem se nedopustil nejake chyby, po precteni seznamu prikazu se zda, ze toto tnc s aprsd zrejme nespolupracuje.
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: aprsd

Příspěvek od ok2jkd » stř 19. srp 2009 21:47:56

ok1hra píše:Tak jsem systemem pokus omyl zapl nejprve kiss mod Esc @K a vysledkem bylo "sypane zrni" po resetu nasledoval pokus s hosmode Esc JHOST 1 kdy se naopak terminal odmlcel a neprijimal jiz ani zadne prikazy.
Pokud jsem se nedopustil nejake chyby, po precteni seznamu prikazu se zda, ze toto tnc s aprsd zrejme nespolupracuje.
njn...to je to, ze ja treba TNCecka neznam, jen vim co z toho musi lezt aby to jelo...mozna pomuze jiny firmware, na to ale zase musis mit moznost programovat eprom.
Uživatelský avatar
OK1TEB
Příspěvky: 161
Registrován: stř 25. bře 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Bydliště: JO70MQ - Proseč p/J
Kontaktovat uživatele:

Re: aprsd

Příspěvek od OK1TEB » čtv 20. srp 2009 7:46:23

ok1hra píše:Tak jsem systemem pokus omyl zapl nejprve kiss mod Esc @K a vysledkem bylo "sypane zrni" po resetu nasledoval pokus s hosmode Esc JHOST 1 kdy se naopak terminal odmlcel a neprijimal jiz ani zadne prikazy.
Pokud jsem se nedopustil nejake chyby, po precteni seznamu prikazu se zda, ze toto tnc s aprsd zrejme nespolupracuje.
Tak alespoň nějaký výsledek :( . Nicméně mne napadá, že pokud pak nepřijímal žádné příkazy, zda nedošlo ke změně komunikační rychlosti na 9k6, nebo tak něco. Čert, aby se v těch TNCčkách vyznal :) .

Ještě mě napadá, zkusit si pohrát s Esc Z [number]
Zapnutí nebo vypnutí řízení FLOW a XON/XOFF protokolu k terminálu. Je-li zapnuto řízení FLOW, potom TNC nevysílá terminálu žádné znaky pokud jsou vkládána data nebo povely. Při FLOW vypnutém vysílá TNC k terminálu data ihned bez ohledu na zadávaná data. Je-li zapnuto XON/XOFF, je možné výstup z TNC do terminálu přerušit pomocí CONTROL-S a opět obnovit pomocí CONTROL-Q. 'Z 3'
0 FLOW vypnuto, XON/XOFF vypnuto
1 FLOW zapnuto, XON/XOFF vypnuto
2 FLOW vypnuto, XON/XOFF zapnuto
3 FLOW zapnuto, XON/XOFF zapnuto

a zkusit nastavit Esc S [number] na Esc S 0 .
Přepínání mezi kanály (0=monitorový kanál). Hodnoty 0-10. 'S 0'
Naposledy upravil(a) OK1TEB dne čtv 20. srp 2009 8:27:13, celkem upraveno 1 x.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: aprsd

Příspěvek od ok2jkd » čtv 20. srp 2009 8:23:44

OK1TEB píše:
ok1hra píše:Tak jsem systemem pokus omyl zapl nejprve kiss mod Esc @K a vysledkem bylo "sypane zrni" po resetu nasledoval pokus s hosmode Esc JHOST 1 kdy se naopak terminal odmlcel a neprijimal jiz ani zadne prikazy.
Pokud jsem se nedopustil nejake chyby, po precteni seznamu prikazu se zda, ze toto tnc s aprsd zrejme nespolupracuje.
Tak alespoň nějaký výsledek :( . Nicméně mne napadá, že pokud pak nepřijímal žádné příkazy, zda nedošlo ke změně komunikační rychlosti na 9k6, nebo tak něco. Čert, aby se v těch TNCčkách vyznal :) .
No tak to je samozrejme, ze tam dochazi ke zmenam komunikacni rychlosti. Od toho jsou minicomy a hyperteminaly, pak uz jen metoda pokus-omyl a kdyz uz se clovek trefi do te spravne komunikace tak si to nekam poradne zapsat :).
Odpovědět