aprsd

Vše co má něco společného s APRS infrastrukturou a LINUXem
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: aprsd

Příspěvek od ok2jkd » stř 12. srp 2009 14:08:22

ok1hra píše: v /etc/inittab jsou seriove porty vykrizkovane (#), jadro bootuje defaultne [kernel /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686 root=/dev/hda1 ro noapic nolapic] Divny je, ze po instalaci to nejak zilo, ted nic - i kdyz daemon bezi
ps -lh | grep aprsd
1 0 18931 1 20 0 3896 1316 - S pts/5 0:00 /usr/sbin/aprsd -d
Jeste zkusim vecer masinu restartovat (jde o firemni server).
Pro analyzu co se deje na seriovem portu zkus vypnout aprsd a spust si minicom a v configu si nastav /dev/ttyS1 s prislusnymi parametry. Jinak rozepis mi, v cem mas problem, nejak jsem tu nikde nenasel.
Jinak predpoklam, ze tohle vis, ale pro jistotu:) /dev/ttyS0 = com1 a /dev/ttyS1 = com2
ok1hra
Příspěvky: 72
Registrován: pon 27. dub 2009 21:03:28

Re: aprsd

Příspěvek od ok1hra » stř 12. srp 2009 14:29:27

ok2jkd píše:Pro analyzu co se deje na seriovem portu zkus vypnout aprsd a spust si minicom a v configu si nastav /dev/ttyS1 s prislusnymi parametry. Jinak rozepis mi, v cem mas problem, nejak jsem tu nikde nenasel.
Jinak predpoklam, ze tohle vis, ale pro jistotu:) /dev/ttyS0 = com1 a /dev/ttyS1 = com2
Pokud se pripojim po vypnuti aprsd na ttyS1 zminenym minicomem, vidim komunikaci na rf

Kód: Vybrat vše

fm OE2XSR-11 to APZ186 via OK1TEC-3 WIDE3* TRACE5-5 ctl UI^ pid F0
!4701.15N/01257.30E#PHG2130/APRS Sonnblick 3105m JN67LA (1.8B6) 1

fm OK1LPD-2 to APEFXD via WIDE2-2 ctl UI pid F0
!4954.62NF01417.15E#FoxDigi Cernolice


fm OE3XHR to APOT2A via WIDE2 ctl UI pid F0
!4840.27N/01446.48E>Nebelstein

fm OK1LPD-2 to APEFXD via OK1KKL-2 WIDE2* ctl UI pid F0
!4954.62NF01417.15E#FoxDigi Cernolice


fm OK1TPG-9 to APRS via OK1KKL-2 WIDE1* ctl UI pid F0
$GPGGA,122435.358,5035.6590,N,01507.8189,E,2,10,0.9,286.1,M,44.5,M,,0000*50


fm DL1MSE-9 to TX1T52 via WIDE1* WIDE2-1 ctl UI pid F0
`(FVl &v/

fm DL1MSE-9 to TX1T52 via WIDE1 OK1TEC-3 WIDE2* ctl UI pid F0
`(FVl &v/
problem je ten, ze po nahozeni aprsd tento zda se nezije, neboli se na nej nelze pripojit

Update: zrejme lecba minicomem pomohla, nyni se jiz vidim v http://first.aprs.net:14501/ i na lokalnim portu 14501.
Diky za trpelivost :) Ted uz jen odzkouset jeho funkcnost (zatim nemam druhy trx).
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: aprsd

Příspěvek od ok2jkd » stř 12. srp 2009 14:43:18

ok1hra píše: Pokud se pripojim po vypnuti aprsd na ttyS1 zminenym minicomem, vidim komunikaci na rf

Kód: Vybrat vše

fm OE2XSR-11 to APZ186 via OK1TEC-3 WIDE3* TRACE5-5 ctl UI^ pid F0
!4701.15N/01257.30E#PHG2130/APRS Sonnblick 3105m JN67LA (1.8B6) 1

fm OK1LPD-2 to APEFXD via WIDE2-2 ctl UI pid F0
!4954.62NF01417.15E#FoxDigi Cernolice


fm OE3XHR to APOT2A via WIDE2 ctl UI pid F0
!4840.27N/01446.48E>Nebelstein

fm OK1LPD-2 to APEFXD via OK1KKL-2 WIDE2* ctl UI pid F0
!4954.62NF01417.15E#FoxDigi Cernolice


fm OK1TPG-9 to APRS via OK1KKL-2 WIDE1* ctl UI pid F0
$GPGGA,122435.358,5035.6590,N,01507.8189,E,2,10,0.9,286.1,M,44.5,M,,0000*50


fm DL1MSE-9 to TX1T52 via WIDE1* WIDE2-1 ctl UI pid F0
`(FVl &v/

fm DL1MSE-9 to TX1T52 via WIDE1 OK1TEC-3 WIDE2* ctl UI pid F0
`(FVl &v/
problem je ten, ze po nahozeni aprsd tento zda se nezije, neboli se na nej nelze pripojit

Update: zrejme lecba minicomem pomohla, nyni se jiz vidim v http://first.aprs.net:14501/ i na lokalnim portu 14501.
Diky za trpelivost :) Ted uz jen odzkouset jeho funkcnost (zatim nemam druhy trx).
Videl bych to spis tak, ze ten minicom prenastavil port na "spravnou" rychlost a po ukonceni minicomu to tak i zustalo. Pokud bys s tim mel problem po restartu, zkusil bych pred spustenim aprds nastavit port pres setserial /dev/ttyS1 baud_base 4800
Zkus a uvidis
ok1hra
Příspěvky: 72
Registrován: pon 27. dub 2009 21:03:28

Re: aprsd

Příspěvek od ok1hra » stř 12. srp 2009 15:00:13

jo to dava smysl
ok1hra
Příspěvky: 72
Registrován: pon 27. dub 2009 21:03:28

Re: aprsd

Příspěvek od ok1hra » čtv 13. srp 2009 11:34:11

Asi jsem si vzal prilis velke sousto.
Neprochazi mi zadna data ktere tnc cte a pohled na okolni digi ukazuje, ze nevysilam ani majak.
Na telnet portu 14580 se nic nedeje i kdyz vyse zmineny minicom cetl primo z tnc bez problemu.
Soubor init.tnc jsem nechal prazdny, protoze jsem tnc predtim nastavil rucne takto

Kód: Vybrat vše

esc s 1
esc m uisc
esc i ok1hra
esc t 5
nemuze byt problem zde?
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: aprsd

Příspěvek od ok2jkd » čtv 13. srp 2009 22:08:54

A mas tam nastavenou spravnou rychlost? Bo sem se dival, ze pouzivas jako vzor konfiguraci co jsem tu nekde pastl a ta je delana pro Foxdigi na 4800bd. A TNC, pokud se nepletu, pouziva 9600bd.
ok1hra
Příspěvky: 72
Registrován: pon 27. dub 2009 21:03:28

Re: aprsd

Příspěvek od ok1hra » čtv 13. srp 2009 22:19:41

Rychlost je v poradku, kdysi jsem tnc nastavoval na 4k6 protoze tusim n6tr jinou neumnel, ci tak nejak to bylo.
I ten minicom jsem mel na 4k6.
Update: v souboru init.tnc je zminka, ze posledni prikaz K musi byt pritomen (i kdyz jde o vzor pro kantronics), po jeho doplneni uz vykazuje radek tnc packets v tabulce http://dtpress.net:14501/ nenulove hodnoty :)
ok1hra
Příspěvky: 72
Registrován: pon 27. dub 2009 21:03:28

Re: aprsd

Příspěvek od ok1hra » pon 17. srp 2009 13:36:08

Mam podezreni, ze jsem nepochopil nejakou podstatnou drobnost :D
Neco ve smyslu, ze tnc2-mv neni hw vhodny pro aprs, nebo chybi dalsi meziclanek.
Na http://aprs.fi/info/OK1HRA-2 je prazdno, i kdyz tnc neustale detekuje...
Diky za nakopnuti.
Uživatelský avatar
OK1TEB
Příspěvky: 161
Registrován: stř 25. bře 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Bydliště: JO70MQ - Proseč p/J
Kontaktovat uživatele:

Re: aprsd

Příspěvek od OK1TEB » úte 18. srp 2009 7:40:31

ok1hra píše:Mam podezreni, ze jsem nepochopil nejakou podstatnou drobnost :D
Neco ve smyslu, ze tnc2-mv neni hw vhodny pro aprs, nebo chybi dalsi meziclanek.
Na http://aprs.fi/info/OK1HRA-2 je prazdno, i kdyz tnc neustale detekuje...
Diky za nakopnuti.
Pokoušel jsem se připojit k tvému serveru jako klient s xastirem, ale ani jeden port mě nepustil. Zřejmě slušnej firewall :D . Dle manuálu bych na portu 14579 měl přijímat jen data z lokálního tnc, takže by se vidělo hned, zda to funguje či nikolivěk.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
OK2ZO
Příspěvky: 485
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: aprsd

Příspěvek od OK2ZO » úte 18. srp 2009 9:34:53

ok1hra píše:Mam podezreni, ze jsem nepochopil nejakou podstatnou drobnost :D
Neco ve smyslu, ze tnc2-mv neni hw vhodny pro aprs, nebo chybi dalsi meziclanek.
Na http://aprs.fi/info/OK1HRA-2 je prazdno, i kdyz tnc neustale detekuje...
Diky za nakopnuti.
Zakladni otazka: TNC2-MV je default manchester. Mas na nem pichlou desticku s AFSK modemem? Mrkni se, jestli mas dobre nastavene jumpery. Dalsi, jakou verzi FW mas v EPROM? To TNC musi jet v KISS modu, takze potrebujes nejakou verzi vyssi nez TF2.1, nejlepe TF2.7b.. Jinak TNC2MV UCI je rekl bych na svou dobu velmi zdarile a pro potreby APRS velmi vhodne..
OK2ZO Libor/Adamov
Odpovědět