BAYCOM modem

Vše co má něco společného s APRS infrastrukturou a LINUXem
Odpovědět
Uživatelský avatar
OK1TEB
Příspěvky: 161
Registrován: stř 25. bře 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Bydliště: JO70MQ - Proseč p/J
Kontaktovat uživatele:

BAYCOM modem

Příspěvek od OK1TEB » úte 14. črc 2009 20:43:26

Zprovoznění Baycomu provedeme v následujících pár krocích.

- je potřeba nainstalovat několik rpm balíčků. Jedná se o: ax25-apps, ax25-tools, libax25_0
- nainstalovat (pokud není) balík setserial
- podpora AX25 je přeložená snad s každým jádrem, takže zde nic nemusíme dělat

Nyní vytvoříme soubor axports, který je umístěn v adresáři /etc/ax25/ a jeho obsah vypadá takto (napíšeme svou call):

# /etc/ax25/axports
#
# The format of this file is:
#
# name callsign speed paclen window description
#
bcsf0 OK1XYZ-15 1200 255 2 144.800MHz

Nyní již stačí spustit jako root následující script:

#!/bin/sh

setserial /dev/ttyS0 uart none

modprobe hdlcdrv

modprobe baycom_ser_fdx mode="ser12*" iobase=0x3f8 irq=4

sethdlc -i bcsf0 -a txd 190

ifconfig bcsf0 hw ax25 OK1XYZ-15 192.168.66.1 up


Script si napíšeme jako soubor, nazveme jej třeba startax25 a spustíme sh startax25 . Parametry jsou nastavený pro COM1 (dev/ttyS0).
Parametr txd si můžeme upravit dle své potřeby, nyní je na 190 ms. Máme vytvořené AX25 zařízení, které pak mohou používat další programy. Kontrolu vytvoření si můžeme ověřit jako root v příkazovém řádku zadáním ifconfig.

[root@IDIOT pavel]# ifconfig
bcsf0 Link encap:AMPR AX.25 HWadr OK1TEB-15
inet adr:192.168.100.132 Maska:255.255.255.0
AKTIVOVÁNO BĚŽÍ MTU:256 Metrika:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
kolizí:0 délka odchozí fronty:16
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Přerušení:4 Vstupně/Výstupní port:0x3f8


Nyní můžeme jako root v příkazovém řádku spustit příkaz listen a čekat na zobrazení paketových rámců. Pokud se rámce zobrazují, můžeme se zkusit připojit i k nějakému nódu příkazem: call bcsf0 OK0ND , kde pochopitelně zadáme správnou call nódu. Nyní se můžeme pustit do dalších programů (Xastir, aprsd, LinKT a další).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: BAYCOM modem

Příspěvek od ok2jkd » úte 14. črc 2009 22:49:23

Nevim jestli je je nutne nahazovat ip rozhrani nad ax25 tj:

Kód: Vybrat vše

ifconfig bcsf0 hw ax25 OK1XYZ-15 192.168.66.1 up
Nektere spustene sluzby jako napr. smb (resp. blbe nastavene smb) zacnou delat pekny brajgl na ax25 rozhrani.
Uživatelský avatar
OK1TEB
Příspěvky: 161
Registrován: stř 25. bře 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Bydliště: JO70MQ - Proseč p/J
Kontaktovat uživatele:

Re: BAYCOM modem

Příspěvek od OK1TEB » stř 15. črc 2009 7:50:20

ok2jkd píše:Nevim jestli je je nutne nahazovat ip rozhrani nad ax25 tj:

Kód: Vybrat vše

ifconfig bcsf0 hw ax25 OK1XYZ-15 192.168.66.1 up
Nektere spustene sluzby jako napr. smb (resp. blbe nastavene smb) zacnou delat pekny brajgl na ax25 rozhrani.
Jo, ty myslíš, že by šlo dát jen ifconfig bcsf0 hw ax25 OK1XYZ-15 up ? Já mám takový pocit, že jsem to zkoušel a pakety mě nechtěli nějak lézt, ale už je to dávno :) . Teď zrovna mám Baycom mimo provoz.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
Uživatelský avatar
ok2jkd
Příspěvky: 255
Registrován: sob 28. bře 2009 20:27:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: BAYCOM modem

Příspěvek od ok2jkd » stř 15. črc 2009 7:57:10

OK1TEB píše:
ok2jkd píše:Nevim jestli je je nutne nahazovat ip rozhrani nad ax25 tj:

Kód: Vybrat vše

ifconfig bcsf0 hw ax25 OK1XYZ-15 192.168.66.1 up
Nektere spustene sluzby jako napr. smb (resp. blbe nastavene smb) zacnou delat pekny brajgl na ax25 rozhrani.
Jo, ty myslíš, že by šlo dát jen ifconfig bcsf0 hw ax25 OK1XYZ-15 up ? Já mám takový pocit, že jsem to zkoušel a pakety mě nechtěli nějak lézt, ale už je to dávno :) . Teď zrovna mám Baycom mimo provoz.
ee...ja mel na mysli tento radek vubec nepouzit resp. dat radeji rovnou

Kód: Vybrat vše

ifconfig bcsf0 down
Uživatelský avatar
OK1TEB
Příspěvky: 161
Registrován: stř 25. bře 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Bydliště: JO70MQ - Proseč p/J
Kontaktovat uživatele:

Re: BAYCOM modem

Příspěvek od OK1TEB » stř 15. črc 2009 18:16:07

Rozumím. Takže teda to IP rozhraní slouží třeba pro správu via net či podobně, v lokálu by nemělo být třeba.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
OK2ZO
Příspěvky: 485
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BAYCOM modem

Příspěvek od OK2ZO » ned 08. črc 2012 8:34:40

Ahoj..

Po nasazeni Baycoma na ZO-1 (zipslack 10.2), sleduji zajimavy jev. Po nejake dobe prestane BayCom vysilat.. Prijem funguje dal..
Po restartu to zase jede, tak 2-5 hodin.. Mam dojem, ze kdysi davno, jeste na redhatu mi to delavalo taky..
Nemate nekdo takovou zkusenost?

Diky..
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: BAYCOM modem

Příspěvek od OK1ALX » ned 08. črc 2012 9:48:15

Tento problem se vyskytuje taktez u Wrapa a Linux Voyage, s Honzou OK1COM to resime resetnutim ax25 kazdou hodinu. Bohuzel si ale ted nepamatuji ten radek ktery se dava do cronu :(
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: BAYCOM modem

Příspěvek od OK1COM » ned 08. črc 2012 11:29:45

Staci nahodit a shodit interface.
Tedy neco jako:

Kód: Vybrat vše

ifconfig bcsf0 down
sleep 1
ifconfig bcsf0 up
a spoustet cronem kazdou hodinu
OK2ZO
Příspěvky: 485
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BAYCOM modem

Příspěvek od OK2ZO » ned 08. črc 2012 11:41:16

jo, zabralo to.. tak ted uvidime, jestli funguje ten cron.. :-)
OK2ZO Libor/Adamov
OK2ZO
Příspěvky: 485
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BAYCOM modem

Příspěvek od OK2ZO » pon 09. črc 2012 21:23:19

Jo, vypada to vytecne.. Moc diky za tip. Skoda, ze sem to nevedel uz pred par lety, kdy aprs u nas zacinalo, protoze prave na tomhle sem zkolaboval na starem Redhatu a znechutil si tim pouziti linuxu pro amaterske aplikace. :( Tehdy jsem to vyresil W98 na jedne masine s AGW PE a UIView32 na jinem stroji. Pozdeji BayCom vyhorel, tak uz jej nahradilo TNC, uz primo na UIView pod W2k, znamy jako ok2kli-15.. :) Nicmene s Linuxem jsem na dlouho prestal kamaradit. :?
OK2ZO Libor/Adamov
Odpovědět