Základní popis

ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: Základní popis

Příspěvek od ok2ila » pát 09. říj 2009 7:22:05

OK1ALX píše:
ok2ila píše:Samozřejmě to tajné není a na spoustě drobností jsem se pěkně vydrbal - viz moje výkřiky tady na fóru. :-)
Takže pokud to bude někoho zajímat, klidně to sepíšu celé, jak to je udělané (vč. popisu interface WX OK1VCF - OT2M), ale ještě bych chvilku počkal, jestli to bude opravdu chodit jak má.
Mohl bych prosim poprosit o ten skript? :) Tedy pokud se to z toho nejak da vycucnout ...
Jasně. Udělal jsem si po jistotu scrennshot. Ale musís vydržet, až se k tomu dostanu - během víkendu.
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: Základní popis

Příspěvek od ok2ila » sob 10. říj 2009 20:43:04

Slíbil jsem podrobnější popis digi OK2ILA-3, tak ten je zde:
Na nastavení digi stran digipeatingu není nic zvláštního, prostě Fill-in. WX stanici jsem použil kousek z šuplíku, podrobnější popis na stránkách aprs.cz. Ke stanici jsem udělal jednoduchou interface na bázi 12F675, která vytvoří formát simulující WX stanici Ultimeter 2100, kterou OT2M podporuje. Bohužel načítání není korektní na 100% a po delším zkoumání jsem usoudil, že chyba je v OT2M a nechal jsem to být. Občas se tedy v APRS objeví vadná WX data.

Teď něco k napájení. V daném QTH nelze mít trvale zanutou síť, celé soustrojí tedy jede z baterky. Maximálně se tedy snažím využít možnosti "power managementu" OT2M. WX stanice i s interface se pomocí skriptu (viz níže) zapíná přes SSR relé, které je v OT2M. Cca 30s posílá WX stanice data, OT2M je nabere a poté je opět na 9,5 minuty WX vypnuta. Klesne-li napětí baterie asi pod 11V, přepne se profil nastavení OT2M a ten přestane fungovat jako digi, zůstane pouze funkce WX. Zároveň asi 3X za den pošle message ve formátu EMAIL atd., která by mi měla přijít na email. Klesne-li napětí pod cca 10,5V, přestane stanice vysílat úplně. Zhruba při tomto napětí se i celé soustrojí odpojí od baterie pomocí tohoto odpojovače, ať se baterie nezničí. Výhledově snad vytvořím obvod přepínající baterii, ať můžu použít alespoň 2. A snad někdy i solární napájení.

Skript:

Obrázek
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Základní popis

Příspěvek od OK1ALX » ned 11. říj 2009 1:03:13

Diky!
Jeste mi prosim rekni, na co presne tam mas ten Counter 2? Dik ;)
Libor, OK1ALX
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: Základní popis

Příspěvek od ok2ila » ned 11. říj 2009 7:33:47

OK1ALX píše:Diky!
Jeste mi prosim rekni, na co presne tam mas ten Counter 2? Dik ;)
No je to asi tak:
Counter1 počítá sekundy, když dosáhne 530 (9,5 minuty), zapne se na 30s relé, zvýší se Counter2 a Counter1 běží zase od nuly. Tohle běží pořád. Když Counter2 dosáhne 55 (čili 530s X 55 = zhruba něco přes 8 hodin), zkontroluje, jestli náhodou neběží profil2 (nízké napětí) a pokud ano, odešle MSG. Pak se to celé vynuluje a běží od začátku.
Programátoři mě možná utlučou, že ty časy nevychází pěkné, kulaté, ale tady na tom prd záleží :-).
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Základní popis

Příspěvek od OK1ALX » ned 11. říj 2009 13:00:25

Diky, uz je mi to jasne ;)
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Základní popis

Příspěvek od OK1ALX » pon 12. říj 2009 20:36:26

Zkousim si hrat se skripty a stava se mi, ze jakmile prepnu na druhy profil, tak se mi prestanou odesilat objekty.
Deje se to nekomu take?

Skript mam nasledujici:

Kód: Vybrat vše

On Startup
  Exec "SEND EMAIL ok1alx[at]6thsense.cz OT2m is On-Air!"
End Block
On Second
  Increment Counter 1
  If Counter 1 = 200
    Exec "Beacon ;438.700SC*111111z4951.68N/01507.30Er438.700MHz T136 -760 OK0BC "
  End Block
  If Counter 1 = 900
    Set Counter 1 = 0
  End Block
End Block
Je mozne ze ten script je spatne :)


EDIT: jeste jsem zkousel neco, co by jednou zacas poslalo majak bez teploty a napeti:

Kód: Vybrat vše

On Startup
  Exec "SEND EMAIL ok1alx@6thsense.cz OT2m is On-Air!"
End Block
On Second
  Increment Counter 1
  If Counter 1 = 100
    Exec "TEMP off"
  End Block
  If Counter 1 = 110
    Exec "VOLTAGE off"
  End Block
  If Counter 1 = 120
    Exec "BEACON"
  End Block
  If Counter 1 = 130
    Exec "TEMP on"
  End Block
  If Counter 1 = 140
    Exec "VOLTAGE on"
  End Block
  If Counter 1 = 200
    Exec "Beacon ;438.700SC*111111z4951.68N/01507.30Er438.700MHz T136 -760 OK0BC "
  End Block
  If Counter 1 = 900
    If Profile 2
      Exec "SEND EMAIL ok1alx@6thsense.cz OT2m: switched PROFILE2"
    End Block
    Set Counter 1 = 0
  End Block
End Block
Libor, OK1ALX
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: Základní popis

Příspěvek od ok2ila » pon 12. říj 2009 21:03:10

Při zběžné obhlídce tam nevidím zásadní problém. Ale on to ještě není zcela ideálně dotažený projekt, tak je možné všechno...
Ale je tu jedna věc. V manuálu varuje autor před používáním příkazu Exec ve spojení s příkazy, které zapisují do Flash procesoru. Při jejich časté aplikaci se fleška prostě "vydře". Problém je v tom, že krom autora asi nikdo neví, které příkazy to jsou. Nenapsal mi to ani na přímý dotaz.
Ale dá se asi trochu logicky předpokládat, že příkaz typu BEACON nebo SEND to nedělá. Ale naopak to, podle mě, určitě bude dělat příkaz TEMP on/off a VOLTAGE on/off. Výpočet praví, že aplikace třeba příkazu TEMP on a TEMP off jednou za 10 minut Ti flešku odpraví asi za rok.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Základní popis

Příspěvek od OK1ALX » pon 12. říj 2009 21:21:55

ok2ila píše:Při zběžné obhlídce tam nevidím zásadní problém. Ale on to ještě není zcela ideálně dotažený projekt, tak je možné všechno...
Ale je tu jedna věc. V manuálu varuje autor před používáním příkazu Exec ve spojení s příkazy, které zapisují do Flash procesoru. Při jejich časté aplikaci se fleška prostě "vydře". Problém je v tom, že krom autora asi nikdo neví, které příkazy to jsou. Nenapsal mi to ani na přímý dotaz.
Ale dá se asi trochu logicky předpokládat, že příkaz typu BEACON nebo SEND to nedělá. Ale naopak to, podle mě, určitě bude dělat příkaz TEMP on/off a VOLTAGE on/off. Výpočet praví, že aplikace třeba příkazu TEMP on a TEMP off jednou za 10 minut Ti flešku odpraví asi za rok.
aaaha, tak to teda radsi odstranim, to by bylo nemile
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Základní popis

Příspěvek od OK1ALX » úte 13. říj 2009 0:54:45

Dalsim sledovanim jsem zjistil, ze uvedeny skript s odesilanim objektu prevadece je aktivni pouze v profilu 1, jakmile jsem [prepnul na profil 2, odesilal se pouze majak, ale objekt ne. Po opetovnem prepnuti do profilu 1 se zacal opet objekt posilat.

Mozna tam nekam zkusim vrazit jeste podminku IF PROFILE 2 a opet cyklus s pripocitavanim po sekunde, bude to ale fungovat?

Moc mi neni jasne, jak funguje logika toho scriptu. Kdy to jaky odstavec bere v potaz, kdy se spousti (pisou nekolikrat za sekundu) a jak se chova (sri, nejsem programator) ... :(
Libor, OK1ALX
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: Základní popis

Příspěvek od ok2ila » úte 13. říj 2009 7:11:37

OK1ALX píše:Dalsim sledovanim jsem zjistil, ze uvedeny skript s odesilanim objektu prevadece je aktivni pouze v profilu 1, jakmile jsem [prepnul na profil 2, odesilal se pouze majak, ale objekt ne. Po opetovnem prepnuti do profilu 1 se zacal opet objekt posilat.

Mozna tam nekam zkusim vrazit jeste podminku IF PROFILE 2 a opet cyklus s pripocitavanim po sekunde, bude to ale fungovat?

Moc mi neni jasne, jak funguje logika toho scriptu. Kdy to jaky odstavec bere v potaz, kdy se spousti (pisou nekolikrat za sekundu) a jak se chova (sri, nejsem programator) ... :(
Zacal bych tim, ze to zapinani a vypinani Voltage a Temp a toho majaku dam za sebe. Asi neni nutne to oddelovat po 10s. Trochu se Ti to zprehledni. Ale jinak nevim, asi by to fungovat melo (teda pokud jsi mel profil2 v dobe 900s neruseneho chodu OT2M).
Odpovědět