FW a kofigurace

OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

FW a kofigurace

Příspěvek od OK1MX » stř 09. zář 2009 8:52:59

Pořídil jsem zase OT2m a rád bych se zeptal, zda-li někdo nemáte rušení čím se liší FW ot2-protoc.s19 a ot2.s19 Zkoušel jsem oba, na první pohled chodí, trochu jinak tam blikají LED (u ot2-protoc.s19 konečně opravdu bliká tehdy, když se přijímá paket) ale jinak jsem nezaregistroval žádné rozdíly.
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: FW a kofigurace

Příspěvek od ok2ila » sob 19. zář 2009 7:33:11

Další rozdíl, který jsem našel je, že ten protoC měří blbě napětí.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: FW a kofigurace

Příspěvek od OK1MX » čtv 08. říj 2009 17:09:21

Tak se mi konečně podařilo přijít na to, jak OT2m donutit pracovat jako FILL-IN. Popis je tady: http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... id=55:digi

co se týče nastavení WIDE DIGI ještě to nemám na 100% ověřeno, ale mohlo by to být asi takto:

DIGI: ON
ALIAS 1:WIDE1 2:WIDE2 3:WIDE3
HOPLIMIT 1:1 2:2 3:3 4:0 5:0 6:0 7:0 8:0
PREEMPT 1:OFF 2:OFF 3:OFF 4:OFF 5:OFF 6:OFF 7:OFF 8:OFF
USEALIAS 1:ON 2:ON 3:ON 4:OFF 5:OFF 6:OFF 7:OFF 8:OFF

Výhodou tohoto nastavení je, že na magory, jenž si nastaví třeba WIDE5-5 dlabe... (pilně bude opakovat všechny, kteří budou mít do WIDE3-3)
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 547
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: FW a kofigurace

Příspěvek od OK1ALX » čtv 08. říj 2009 19:56:20

OK1MX píše: co se týče nastavení WIDE DIGI ještě to nemám na 100% ověřeno, ale mohlo by to být asi takto:

DIGI: ON
ALIAS 1:WIDE1 2:WIDE2 3:WIDE3
HOPLIMIT 1:1 2:2 3:3 4:0 5:0 6:0 7:0 8:0
PREEMPT 1:OFF 2:OFF 3:OFF 4:OFF 5:OFF 6:OFF 7:OFF 8:OFF
USEALIAS 1:ON 2:ON 3:ON 4:OFF 5:OFF 6:OFF 7:OFF 8:OFF
Predpokladam, ze se jedna se o tabulku digipeater settings. Ja tam mam sloupce: Alias, Hops, Preempt, ID, Enabled. A potom nastaveni "Dupe check" v sekundach a zaskrtavatko "Digipeat on my call".
Mozna novejsi verze programovaciho sw?
takze to bude asi takto:
Alias = Alias
Hoplimit = Hops
Preempt = Preempt
Usealias = Enabled
ID jsi asi neuvedl :)
Je to tak?
Libor, OK1ALX
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: FW a kofigurace

Příspěvek od ok2ila » čtv 08. říj 2009 20:43:51

OK1MX píše:Tak se mi konečně podařilo přijít na to, jak OT2m donutit pracovat jako FILL-IN. Popis je tady: http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... id=55:digi

co se týče nastavení WIDE DIGI ještě to nemám na 100% ověřeno, ale mohlo by to být asi takto:

DIGI: ON
ALIAS 1:WIDE1 2:WIDE2 3:WIDE3
HOPLIMIT 1:1 2:2 3:3 4:0 5:0 6:0 7:0 8:0
PREEMPT 1:OFF 2:OFF 3:OFF 4:OFF 5:OFF 6:OFF 7:OFF 8:OFF
USEALIAS 1:ON 2:ON 3:ON 4:OFF 5:OFF 6:OFF 7:OFF 8:OFF

Výhodou tohoto nastavení je, že na magory, jenž si nastaví třeba WIDE5-5 dlabe... (pilně bude opakovat všechny, kteří budou mít do WIDE3-3)

No nastavení jako Fill-in Scott někde popisuje. V nastavení digi je Alias WIDE1, Hops 1 a pak jen tradičně zašktrnuté ID a ENABLED.
Nic víc, nic míň. Ověřeno, funguje.

EDIT: na odkaze neotevřu obrázky, ale asi to tam tak máš. Jinak je to tady http://wiki.argentdata.com/index.php/Digipeater_Setup
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: FW a kofigurace

Příspěvek od ok2ila » čtv 08. říj 2009 21:32:03

Já logiku toho nastavení chápu tak, že Alias je přesně to, co má být opakováno a Hops je maximum zbývajících Hopů. Takže Alias WIDE3 a Hops 2 nebude opakovat WIDE3-3, ale až WIDE3-2 nebo WIDE3-1.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: FW a kofigurace

Příspěvek od OK1MX » čtv 08. říj 2009 23:02:44

OK1ALX píše:
OK1MX píše: co se týče nastavení WIDE DIGI ještě to nemám na 100% ověřeno, ale mohlo by to být asi takto:

DIGI: ON
ALIAS 1:WIDE1 2:WIDE2 3:WIDE3
HOPLIMIT 1:1 2:2 3:3 4:0 5:0 6:0 7:0 8:0
PREEMPT 1:OFF 2:OFF 3:OFF 4:OFF 5:OFF 6:OFF 7:OFF 8:OFF
USEALIAS 1:ON 2:ON 3:ON 4:OFF 5:OFF 6:OFF 7:OFF 8:OFF
Predpokladam, ze se jedna se o tabulku digipeater settings. Ja tam mam sloupce: Alias, Hops, Preempt, ID, Enabled. A potom nastaveni "Dupe check" v sekundach a zaskrtavatko "Digipeat on my call".
Mozna novejsi verze programovaciho sw?
takze to bude asi takto:
Alias = Alias
Hoplimit = Hops
Preempt = Preempt
Usealias = Enabled
ID jsi asi neuvedl :)
Je to tak?
Jelikož se bavíme o u nas o pohlavnim opakovani, ID je samozrejme ON a dupe také s defaultnim casem.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: FW a kofigurace

Příspěvek od OK1MX » čtv 08. říj 2009 23:35:37

ok2ila píše:Já logiku toho nastavení chápu tak, že Alias je přesně to, co má být opakováno a Hops je maximum zbývajících Hopů. Takže Alias WIDE3 a Hops 2 nebude opakovat WIDE3-3, ale až WIDE3-2 nebo WIDE3-1.
Jedna věc je logiku nějak chápat, druhá je to vyzkoušet a ověřit.

Zatím mám ověřeno, že první na co DIGI kouká je shoda stringu v rámci a v položce ALIAS. Pakliže ke shodě dojde, pokračuje dál. Nastavil-li jsem ve v OT2m alias na
CZE a hops na 5 chovaní jestli si dobře pamatuju bylo následovné:

Bylo li na stanici nastaveno CZE7-7 vylezlo to po pruchodu DIGI ven jako CZE7-4
Bylo li na stanici nastaveno CZE5-5 vylezlo to po pruchodu DIGI ven jako CZE5-4
Bylo li na stanici nastaveno CZE1-1 vylezlo to po pruchodu DIGI ven jako CZE1*

Pakliže bych chtěl dělat WIDE digi, a budeme-li chtít odfiltrovat magory s cestama WIDE4-4, až 7-7 máme dvě řešení:

1. blbější řešení: do Alias nastavíme "WIDE" (projdou i ti magoři, protože prolezou filtrem) a pak jim náslině zkrátíme cetu tím, že HOP omezíme na 3. Zásadní nevýhodu vidím v tom, že Ti taloši už jsou u nás s končící cestou (WIDE7-3) a stejně nám tou republikou proskáčou, protože něj takto nastavená OT2m bude reagovat jako by bylo vše OK.
2. méně blbé řešení: uděláme tři pravidla viz můj příspěvek: ALIAS 1:WIDE1 2:WIDE2 3:WIDE3 čímž docílíme toho, že kdokoli bude mít nastaveno více než WIDE3- bude mít smůlu, DIGI na něk bude dlabat, protože neproleze úvodní filtr.

Osobně jsem pro řešení č. 2 protože je to účinnější boj proti neukázněným uživatelům. Jinak co je potřeba ještě ověřit a vyzkoušet je nastavení CZE. Teoreticky bych to viděl takto:

DIGI: ON
ALIAS 1:WIDE1 2:WIDE2 3:WIDE3 4:CZE
HOPLIMIT 1:1 2:2 3:3 4:7 5:0 6:0 7:0 8:0
PREEMPT 1:OFF 2:OFF 3:OFF 4:OFF 5:OFF 6:OFF 7:OFF 8:OFF
USEALIAS 1:ON 2:ON 3:ON 4:ON 5:OFF 6:OFF 7:OFF 8:OFF
USEALIAS 1:ON 2:ON 3:ON 4:OFF

Měl-li bych v autě nastaveno: WIDE1-1, WIDE2-2, CZE7-7

Výsledkem by bylo, že jakmile bych vypotřeboval celou cestu WIDE (tři skoky - je ověřeno že těmito skoky lze odkudkoli dolézt do IGATE s substituovanou cestou) pokračovalo dál bez substituce (aby se neprodlužovala cesta - proto je u USEALIAS 4: OFF) dále po celé OK po radiové vrstvě.

Bohužel nemám v práci druhé TNC abych to mohl vyzkoušet, ale budu na tom usilovně pracovat.

p.s. v této souvislosti jsem objevil jeden průser. Nějaká DIGI (podezření je na AGWDIGI) dává do cesty místo své zančky WIDE1
UP0R04,WIDE1,OK1KYU-2*,WIDE2-1,qAS,OK1KYU-14:`*9vmgB>/]"7&}145.700MHz 144.800 136.5 Hz=
což je zásadní chyba! Musíme objevit co to je a bejčákem to vyhnat, možná to bude jen blbou konfigurací, ale dělá to děsnej bordel.

zatím vše...
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: FW a kofigurace

Příspěvek od ok2ila » pát 09. říj 2009 7:14:56

OK1MX píše:Jedna věc je logiku nějak chápat, druhá je to vyzkoušet a ověřit.
jj. U OT2M to opravdu platí.
Ten Fill-in mám opravdu už několik týdnů odzkoušený. Jinak to, co jsi popsal se mi líbí a souhlasím, protože dle zkušenosti nastavení diginedu na Kelčském Javorníku se zákazem všeho nad WIDE3-3 přineslo opravdu velké uklidnění. Možná výhledově vyzkouším ještě zákaz všeho nad 2-2 - přece jen Rakušáků sem na sever Moravy doskáče hodně a pro naše stanice to do Igate prakticky vždy stačí (případně si slabá pevná stanice může pomoct nastavením jako mobilní - tedy WIDE1-1, WIDE2-2). No a pokud se pak opravdu rozmůže nastavení CZE, tak nebude problém vůbec.
OK2ZO
Příspěvky: 485
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: FW a kofigurace

Příspěvek od OK2ZO » sob 10. říj 2009 21:25:21

Cela tahle diskuze je nesmysl.. V Aliasu pouzit WIDE1, WIDE2, atd. je volovina.. Alias 1 - WIDE, hops 3. Alias 2 - CZE Hops 7, preemptive on.. To staci..
OK2ZO Libor/Adamov
Odpovědět