OT2m jako WX a zaroven DIGI

ok4ps
Příspěvky: 71
Registrován: čtv 13. srp 2009 10:04:33

OT2m jako WX a zaroven DIGI

Příspěvek od ok4ps » čtv 25. úno 2010 22:38:57

Ahoj Vsem,

chtel bych poprosit nekoho, kdo rozpohyboval soubezne na OT2m WX a DIGI, jestli je ochotny poskytnout podrobnejsi info, co - kde - jak - proc. Rad bych vyuzil plny potecnial a moznosti OT2m ktere nabizi.

Diky moc
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OT2m jako WX a zaroven DIGI

Příspěvek od OK1MX » pát 26. úno 2010 12:54:12

Když jsem si s tím hrál, tak jsem dospěl k závěru, že to samotné OT2m umět nebude. Pakliže se tem nahraje WX-firmware, tak zmizí možnosti DIGI. Ale je to tak rok, co jsem si s tím hrál, možná se to za tu dobu změnilo.

Jediné, jak by to mohlo fungovat je, že nastavit OT2m jako standardní digi s běžným SW a posílat do RS232 již data ve správném formátu. Ty se pak již normálně odvysílají. Znamenalo by to ale asi další jednočip, který by RAW data z meteostanice konvertoval do APRS WX formátu.
OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

Re: OT2m jako WX a zaroven DIGI

Příspěvek od OK1LOL » sob 27. úno 2010 15:16:21

A to pomijime nejdulezitejsi fakt, ze OT2m uz pekne dlouho nemaji skladem :(
ok4ps
Příspěvky: 71
Registrován: čtv 13. srp 2009 10:04:33

Re: OT2m jako WX a zaroven DIGI

Příspěvek od ok4ps » sob 27. úno 2010 17:47:01

No jde mi v podstate o to, jestli by to mohlo fungovat nasledovne. OT2m klasicky nakonfigurovane jako digi, vyuzit analogovy vstup a posilat tam z cidla telemetricke hodnoty vyjadrujici teplotu. Vytvorit skript, ktery by v pravidelnych intervalech, prepnul z digi na telemetrii a informaci o teplote odvysilal. Otazka je, jestli by tam sla poresit jina znacka nez na digi s pridomkem jineho SSID. Ohledne skriptu to prokonzultuji se Scottem jake jsou realne moznosti. Plus mrknu na podporu venovanou skriptu.

No idelani by bylo, kdyby nekdo mel prevodnik na podporovany format, napriklad Peet Bros. Netusim jak slozite je takovy prevodnik realizovat a zahrnout ho do funkcniho celku.

Ohledne dostupnosti OT2m je vzdy dobre naspat mail a informovat se. Scott vetsinou reaguje promtne s infem kdy budou. Cca pred 14 dny jsem s nim mluvil a rikal ze do 14 dnu opet budou schopni pokryvat objednavky. Coz by melo byt cca ted. Ale jak rikam, lepsi napsat nebo zavolat.

P.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OT2m jako WX a zaroven DIGI

Příspěvek od OK1MX » sob 27. úno 2010 22:52:32

Nevidím to reálně, protože funkce WX se zapíná tím že se tam přes PC fleshuje jiný FW. A pomocí nějakého udělátka toto podnikat při každém vyslání majáku nevidím jako rozumné, eepromy to nemají moc rádi.
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: OT2m jako WX a zaroven DIGI

Příspěvek od ok2ila » sob 27. úno 2010 22:58:52

No ono je to trochu jednodušší a složitější zároveň. Telemetrie je něco jiného než WX. Samozřejmě můžeš posílat teplotu jako telemetrii, ale pak Ti nebude figurovat jako WX, teda pokud mě někdo neopraví a nepřesvědčí o opaku.
Pokud jde o OT2M, umí podporu několika komerčně vyráběných WX. Data posílá potom hned po majáku diginy se všemi jejími nastaveními, pouze změní ikonu. Takže nejde posílat WX data s jinou SSID, v jiném intervalu, s jiným komentářem atd. Sice to Scott má v To Do listu, ale půl roku pryč a kde nic, tu nic.
Jak píše Milan. Cheš-li připojit k OT2M WX stanici, musíš mít jednu z těch profi vyráběných nebo jít cestou převodníku s mikročipem. Já jsem se tudy dal. Připojil jsem WX dle OK1VCF http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... 1:meteostn a udělal převodník. Bohužel chování OT2M je dost nevyzpytatelné a občas prostě načta data blbě (i když jsou posílána zaručeně dobře). Navíc ta blbě načtená data sveřepě drží, dokud se nepřepíšou. A když je to třeba u veličiny, kterou neměřím, tak se prostě nepřepíšou a pořád vesele hlasí, že napadlo třeba 12050 mm srážek. To se týkalo formátu Ultimeter. U formátu Davis zase nějak neumí číst z WX stanice náraz větru.... No prostě čím dál se utvrzuju v přesvědčení, že OT2M vítězí jen v jediném a to jsou rozměry a spotřeba. Díky tomu jej můžu provozovat i dlouhodobě z baterií. Jinak je to pořád nedotažené.

Ale aby to nebylo tak beznadějné, právě zkouším ještě jednu fintu. U OT2M můžeme příkazem BEACON odeslat libovolný maják. Tedy i WX. Takže zkouším postup, kdy mikročip poskládá kompletní řetězec vč. WX dat a donutí je OT2M odeslat. WX má sice pořád stejnou značku vč. SSID a path, ale aspoň můžou odcházet WX data v jiném intervalu než maják diginy a mít třeba svůj vlastní komentář. Zdá se, že tudy by cesta mohla vést, ale ani to není bez problémů. Holt OT2M...
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OT2m jako WX a zaroven DIGI

Příspěvek od OK1MX » ned 28. úno 2010 0:19:06

Do kamene tesat nenapsal bych to lip a souhlasím se vším co jsi napsal.... v původním příspěvku na toto téma jsem měl na mysli řešení viz. poslední odstavec.
ok4ps
Příspěvky: 71
Registrován: čtv 13. srp 2009 10:04:33

Re: OT2m jako WX a zaroven DIGI

Příspěvek od ok4ps » ned 28. úno 2010 21:11:19

Je dobre, ze by mohlo existovat nejake alternativni reseni, jelikoz investice do WX Peet Bros, Davis, apod. je pouze pro nekoho. Kazdopadne funkcionalita moznych skriptu dava pomerne velky prostor a to nejenom skript resici BEACON.

Honzo, v pripade, ze by se podarilo donutit mikrocip uvedeny retezec generovat, jake moznosti by to bylo schopne nabidnout celkove? Jen jednoucelova zalezitost napriklad teplota nebo i dalsi velciny?

Honzo, Milane, pripadne i ostatni, je mozne dat sem vzorek jak by mel vypadat validni retezec, ktery je schopno OT2m korektne prechroustat, odeslat a nasledne regulerne zobrazit via APRS servery? Zkusim pro to take neco udelat.

Diky
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: OT2m jako WX a zaroven DIGI

Příspěvek od ok2ila » ned 28. úno 2010 23:38:39

On ten skript zas takový prostor nedává a stran WX už vůbec ne. To, co myslíme s Milanem nemá nic společného se skriptem. Jde o příkaz posílaný po sériové lince na PORT A.
Funguje to takhle: Máš WX stanici. Musí umět posílat sériově data a ta data musí být rozluštitelná. Data přijdou do Mikročipu, ten je rozluští a vytvoří řetězec ve tvaru:
BEACON !4944.72N/01743.99E_.../...g...t032b10506h50 WX Klokocov. (moje WX, tc. na testy mimo sve stanoviste)
Tenhle řetězec pošle do OT2M, který to pochopí jako příkaz z terminálu a odešle maják, který bude stejný jako maják diginy až po dvojtečku, za kterou začínají APRS data. Takže jak vidno, WX bude mít s diginou stejnou CALL, stejnou Path, ale jinou ikonu, (teoreticky) pozici a komentář. Taky můžeš mít četnost dle libosti, takže WX může pálit co 10 minut, zatímco originál maják diginy doporučených 30 minut.

Takže shrnu odpovědi na Tvé dotazy:
Celkové možnosti? libovolné. Co do majáku nacpeš, to se pošle.
Teplota a další veličiny? viz výše. Jaká se WX připojí, takový se musí napsat SW a takové veličiny se budou posílat. Kdyby to někoho popadlo, třeba vyvoří WX, která bude přímo posílat tenhle řetězec a bude. :-)
No a vzorek řetězce - viz výše.
ok4ps
Příspěvky: 71
Registrován: čtv 13. srp 2009 10:04:33

Re: OT2m jako WX a zaroven DIGI

Příspěvek od ok4ps » úte 09. bře 2010 22:24:12

Honzo, to co pises dava smysl, jen mi prosimte dopln info, jak pises cituji "Taky můžeš mít četnost dle libosti, takže WX může pálit co 10 minut, zatímco originál maják diginy doporučených 30 minut." OKa digi ma napevno nastevny svuj TX interval, tam neni co resit, ale jak ovlivnis na OT2m, aby aplikoval na uvedeny prikaz BEACON jiny interval? Respektive bude ten interval WX resit OT2m nebo bude definovany zminovanym mikrocipem?

Diky za info

Jo a prosimte OT2m lze ovladat primo via konzolu (hypertemrminal, aj.) pomoci prave zminovanych prikazu, viz.:

Once installed, you can use a PC to connect to the Tracker2 either the Windows
configuration program (otwincfg.exe) or a terminal emulation program of your
choice, such as HyperTerminal, SecureCRT, or Minicom.
To use the command console, connect at the proper baud rate (4800 baud is the
default) and press enter several times until you see a command prompt. To use
the Windows configuration program, simply start the program, select the COM
port, and power up the device.


Podarilo se ti to rozchodit, me ani za prase nechce nabehnout prikazovy radek.
Odpovědět