APRS v Přerově

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
OK2JBU
Příspěvky: 1
Registrován: ned 19. dub 2009 14:35:32

APRS v Přerově

Příspěvekod OK2JBU » ned 19. dub 2009 15:14:02

Ahoj, vzhledem k určitým změnám v HW konfiguraci, které před časem proběhly na OK0NLL v Přerově, můžeme nyní využít prostor i pro instalaci APRS zařízení. Stávající packetový nod OK0NLL (viz http://www.rsys.cz/node.php?id=50) je umístěn ve středu Přerova v technologické místnosti v 13. patře panelového domu, na user vstupu (144.850MHz) byli až donedávna slyšet rakušáci i poláci, takže dosah je celkem zajímavý. Nejsem v APRS problematice zběhlý, ale v zásadě asi máme dvě možnosti:
1. Rozchodit OT2m s naším TRXem (ručkou) bez připojení do internetu.
2. Rozchodit APRS4R + TNC5 od D-Comu + TRX včetně připojení do internetu.
Ohledně bodu 2 máme problém, že stávající IP adresa je určena pro OK0NLL a nevím, jak ji současně využít i pro jiné zařízení (možná by to šlo rozděli pomocí nějakého Routerboard Mikrotiku). Druhou IP zřejmě nedostaneme (to ještě ověřím), takže by se to muselo vyřešit tak, abychom OK0NLL nijak neomezili. Pokud máte nějaké tipy nebo náměty, sem s nimi ...

73! Bubu OK2JBU

OK2ZO
Příspěvky: 479
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS v Přerově

Příspěvekod OK2ZO » ned 19. dub 2009 20:03:45

To jste opustili user na 2m? Videl bych spis jen fill-in digi, igate myslim nebude nutny. Na Drahanech bude DIGI i Igate, s dost slusnym dosahem i k vam.
OK2ZO Libor/Adamov

OK1MX
Příspěvky: 1076
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS v Přerově

Příspěvekod OK1MX » ned 19. dub 2009 20:40:40

OK2ZO píše:To jste opustili user na 2m? Videl bych spis jen fill-in digi, igate myslim nebude nutny. Na Drahanech bude DIGI i Igate, s dost slusnym dosahem i k vam.
Člověče ty snad trpíš nějakou úchylkou na FILL-IN digi. Ty mají smysl v případě že by DIGI byly 3km od sebe. V Praze jsou čtyři klasické DIGI od sebe vzdáleny v okruhu 20km, provoz je tak 10x větší než v Brně a okolí a i přesto je ve vzduchu dost prostoru. Dokud nebude trasa Brno-Olomouc-Nový Jíčín pokrytá tak, že projde alspoň 80% majáků z jedoucího auta s 5W, nemůžeš říct, že je to dostatečně pokryté a že nemá smysl stavět další DIGI. To už vůbec nemluvím o tom, že každé město by mělo mít vlastní (nikoli fill-in) DIGI pro trackery, a hendheld stanice.... pro ty jsou 15 a více km vzdálené digi k prdu. Chytni si mapu myší, popojeď třeba do Kolína nad Rýnem, Rakouska, Švýcarka a uvidíš, kam až je možné zajít, aniž by to mělo negativní vliv. Co se týče IGATE, opět nemáš pravdu. Kde je to možné, tam by I-GATE měl být, aby se dodrželo pravidlo, že všichni vidí všechno. Nikomu a ničemu neuškodí, když provoz z rádia bude mít možnost projít i třeba přes sousedící digi, ve streamu stejně funguje automatika, která duplicity filtruje, když se náhodou jednou cestou ztratí, dojede jinudy, naopak díky možnosti používání portu 14580 při jeho správném nastavení je jen užitečné, když z inetu do rádia půjdou rámce jen s cestou bez hopů. Právě používání jednoho gate pro velké okolí (aby byl provoz vidět, musíš pro něj nastavit WIDE1-1 nebo WIDE2-2) je největší morová rána, která bude zahlcovat kmitočet. Optimální tedy je mít I-GATE pokud možno všude, ale veškerý provoz z nich se už dál nesmí na rádiu digipeatovat.
Podle mého názoru by bylo optimální, kdyby byly klasické DIGI(pokudmožno i s IGATE) v Brně, Vyškově, Prostějově, Olomouci, Přerově, Zlíně Uherském Hradišti, nad Mohelnicí, nad Svitavama a někde u Letovic, Bruntále. Pak by se dalo uvažovat o tom, že oblast pokrytá.

OK1MX
Příspěvky: 1076
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS v Přerově

Příspěvekod OK1MX » ned 19. dub 2009 20:52:30

OK2JBU píše:Ahoj, vzhledem k určitým změnám v HW konfiguraci, které před časem proběhly na OK0NLL v Přerově, můžeme nyní využít prostor i pro instalaci APRS zařízení. Stávající packetový nod OK0NLL (viz http://www.rsys.cz/node.php?id=50) je umístěn ve středu Přerova v technologické místnosti v 13. patře panelového domu, na user vstupu (144.850MHz) byli až donedávna slyšet rakušáci i poláci, takže dosah je celkem zajímavý. Nejsem v APRS problematice zběhlý, ale v zásadě asi máme dvě možnosti:
1. Rozchodit OT2m s naším TRXem (ručkou) bez připojení do internetu.
2. Rozchodit APRS4R + TNC5 od D-Comu + TRX včetně připojení do internetu.
Ohledně bodu 2 máme problém, že stávající IP adresa je určena pro OK0NLL a nevím, jak ji současně využít i pro jiné zařízení (možná by to šlo rozděli pomocí nějakého Routerboard Mikrotiku). Druhou IP zřejmě nedostaneme (to ještě ověřím), takže by se to muselo vyřešit tak, abychom OK0NLL nijak neomezili. Pokud máte nějaké tipy nebo náměty, sem s nimi ...

73! Bubu OK2JBU
Ahoj, jsem rád, že ses tu objevil... Myslím, že pro APRS4R není nutná separátní IP, použije se pouze port 14580 případně jeden další port pro management. (třeba 8080) Jestli zatím přemýšlíš co vybrat z těchto dvou variant, volil bych spíš APRS4R, protože je mnohem flexiblinější a umí toho mnohem více. Zejména je obrovskou výhodou že se do něj dá vlézt přes SCP nebo přes WEB a dálkově definovat objekty a měnit konfiguraci.

OK2ZO
Příspěvky: 479
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS v Přerově

Příspěvekod OK2ZO » pon 20. dub 2009 22:07:24

Milane, myslis, ze to ma opravdu vyznam v miste, kde je user pro PR na freq. o 50 kHz vedle, stavet velke digi? A jeste s ruckou?
OK2ZO Libor/Adamov

OK2ZO
Příspěvky: 479
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS v Přerově

Příspěvekod OK2ZO » pon 20. dub 2009 22:29:47

OK1MX píše: provoz je tak 10x větší než v Brně a okolí a i přesto je ve vzduchu dost prostoru.
Tys tu byl, ze toho tolik vis? Pri tom vasem provozu v te prazske kotline.. Mrkni se kolem Vidne a paxi predstav, ze cely ten jejich provoz diky Digipeaterum v Alpach tu mame vse jak na dlani, kdy OE3XLR, ac je pomalu 200km daleko tu ma signal asi jako OK0C v Praze. A aby to nebylo malo, XKR hned za hranicema je u me v kotline Adamova S9+40dB.. V podstate o provozu v cechach ani nic nevime, protoze vzdusnou cestou se sem nic nedostane. Vidim jen provoz cca od Katowic do Zagrebu + spousta HG a I. Kdyz si poslechnes freq treba zrovna na RKB, nenajdes malem jedinou chvilku, kdy by byl kanal volnej.. To byl uz problem kdysi, kdyz jsme pustili OK2VOP-2, musel jet na Yagi otocenou na Svratouch, aby jsme se k vam vubec procpali.. ted je to tam zase, ale do vsesmerovky, takze mi Milane neco vykladej o provozu v Praze.. BTW, XLR opakuje i BBF-2, ktery je jeste o dalsich 100km dal a o 600m vys.. Schvalne si to poslechnu u vas ted v kvetnu, az pojedu do Prahy..
OK2ZO Libor/Adamov

OK1MX
Příspěvky: 1076
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS v Přerově

Příspěvekod OK1MX » úte 21. dub 2009 0:22:31

Brnem jsem za poslední dobu projížděl několikrát, také i trasu Mohelnice Olomouc. Mám projeté Německo křížem krážem, Švýcarsko, tak že určitou představu a srovnání mám. I a HG stanic je díky debilům kteří si neumí nastavit cestu dost i v Praze na BBF BAF. MX-1 vidí přímo na Velkou Sowu i do Prahy. Tvoje představa že situaci vyřešíš jednou DIGI uprostřed Moravy mi, promiň, přijde trochu směšná. Buď jsi nepochopil princip záplavové sítě, nebo stahuješ gatě když k brodu je ještě 20 km. Mimochodem, jen tak cvičně jsem si prošel RF provoz za posledních 12 h v okolí Vídně (zejména mobilní stanice které hustotou svých majáků nejvíce vytěžují kmitočet) a situaci v Praze a není mezi tím velkého rozdílu. To že je na mapě v okolí Vídně hromada ikonek jsou zejména objekty, které do rádia buď neprojdou, nebo projdou s velmi řídkým (1x za 20 min) intervalem.

Nechci se hádat, ale každopádně mi přijde od Tebe velmi hloupé v době, kdy máte na celé jižní Moravě 2(3) DIGI takto přistupovat k lidem, kteří hodlají dobrovolně přiložit ruku k dílu a postavit DIGInu. Místo toho aby ses konstruktivně k takovýmto lidem postavil, hned hledáš důvody pro je to špatně, proč to bude zbytečné, proč to nebude fungovat. Toto je nejlepší způsob k tomu, abys každého odradil.

A argumentace že BBF-2 slyší XLR je úplně mimo mísu. No ať ji slyší.... Pakliže budeme hlídat a apelovat na uživatele, aby si nenastavovali nesmyslně dlouhé cesty (v současné době není v OK jediná stanice, která by je měla špatně) tak většina provozu na tom BBF skončí a dál už se nepropracuje. APRS má jednu obrovskou výhodu, kterou jsi díky mizernému pokrytí asi zatím nezaregistroval. Jakmile třeba to BBF-2 zaslechne nějaký rámec z OE, já v tu chvíli z auta vyšlu rámec také, DIGI přečte ten silnější t.j. můj a ten zopakuje. V důsledku to znamená, že čím máš více digi na jednom území, tím méně se Ti tam dostává vzdálený provoz. Uvědom si, jak vlastně taková digi funguje.... Žádná digi principielně nemůže vysílat více času než příjmá (neměla by co...). Jelikož v autě vzdálené stanice neslyšíš, v okamžiku, kdy máš rámec k odvysílání stanice v autě čeká, až zhasne DCD. To může nastat nejdéle za 1s, t.j. až vykeší poslední rámec. V tu chvíli začne poslouchat a přijme toho nejsilnějšího. Kdo to bude? Vídeň, nebo auto 5km daleko? Vím že není jednoduché si to virtuálně představit, že se na první pohled zdá že to na kmitočtu hučí jak v piliňákách, ale právě díky tomuto principu APRS "dýchá" t.j. když není žádný lokální provoz, dosahy jednotlivých DIGI se zvětšují, jakmile se objeví více stanic současně dosahy se zmenší. Měl jsem tak před třemi měcíci podobné obavy jako Ty, 1BF, 2ULQ, 2IMH jsou mi svědkem, že jsem řval jak tygr, když tam rvali majáky co 15s... na první pohled to vypadalo, že jedno takovéto auto totálně ucpe kmitočet v celé Praze, ale nestalo se tak. Nedávno jsem sledoval situaci, kdy po Praze kde jsou 4 DIGI na kopcích a slyší všichni všechno jelo současně 5 aut s majákem nastaveným mezi 20s a 1 min. Ztrátovost nebyla větší než 10%. ( z 10ti majáků, které jsem přesně po minutě poslal jeden neprošel) a to ještě mezitím chodil celkem hustě provoz z igate do RF. Čím to? Právě tím, že je na malém území hodně DIGI, v době kdy jsem já posílal maják, zachytila mne některá DIGI, jiný v tu samou chvíli poslal maják také, zachytila ho jiná ke které on měl blíž. Obě DIGI byť měli plnou keš čekali až zhasne DCD, jedna díky náhodnému intervalu se ohodlala maják první mobilní stanice poslat, druhá stále držela maják v keši. Jakmile první DIGI zmlkla, druhá poslala ten můj a tak se postupně sekvenčně oba majáky dostali do jednoho i-gate, byť byly vyslány na malém území v jeden okamžik. To je obrovská výhoda FM modulace, že Ti stačí převaha 3 dB abys převálcoval slabší signál.

Na radě sysopů jsem měl takovou menší přednášku na téma APRS kde jsem hned na začátku říkal, že APRS nemá s PR nic společného krom protokolu AX.25. Tohle je jeden z elementárních rozdílů. PR nedokáže takto rychle dynamicky reagovat na zatížení kanálu a dokud se tohoto paradigmatu nezbavíme, budeme pořád stahovat kalhoty ještě hodně daleko pře brodem. Mě osobně to trvalo tři měsíce.
Neber to Libore prosím jako útok proti Tobě opravdu nechci aby zde panovala nějaká nevraživost, natož pak mezi Moravou a Čechama. Znáš mne, co na srdci, to na jazyku, ale myslím, že bychom všichni měli jít stejným směrem a táhnout za jeden provaz. To nejdůležitější shrnu do několika bodů:

- Každý kdo projeví zájem o aktivitu v APRS by měl být chycen do lasa a za žádnou cenu nepuštěn
- Žádná otázka kterou kdokoli položí nesmí býti prohlášena za blbou
- Nehledat důvody proč něco nejde, ale hledat způsoby jak to udělat
- Měla by se dodržovat pravidla, na kterých panuje obecná shoda (viz. už proběhlé ankety)
---- Beacon u mobilů pokud možno ne častěji než minuta (při smart beacon 30s)
---- Nastavení cesty v souladu s NewN-N Paradigm (WIDE1-1,WIDE2-2) výjmečně WIDE1-1,WIDE3-3
---- Nebudou li pádné důvody proč ne, nastavovat SSID dle předběžné dohody v sousedním fóru

p.s. Jediný argument se kterým s Tebou souhlasím je že user o 50 kHz vedle 144,800 může dělat problém. Mohl jsi ale o tom taktně pomlčet, jakmile by BUBU DIGI udělal, na problém by se přišlo, byl by k dispozici HW, který by se mohl použít jinde ;) Vůbec nemyslíš politicky... :lol: (třeba na druhém konci města)

howgh

OK2ZO
Příspěvky: 479
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS v Přerově

Příspěvekod OK2ZO » úte 21. dub 2009 9:00:14

Urcite mas Milane pravdu, jen sem reagoval na tvou zminku, ze mate v Praze 10x vetsi provoz.. Tos trochu prehnal, protoze tady to bude minimalne stejny.

Nikoho nechci zrazovat, jen spis mam obavu, ze to ta rucka nevydrzi a brzo se upece. Navic ta blizkost kmitoctu PR useru by byl velky problem. Proto jsem navrhoval jen fill-in..

Ze stejnych duvodu chci na Palave jen Fill-in digi kvuli mobilnim stanicim. Vyhodou je, ze antena, kterou tam mame k dispozici je asi v puli veze s rapidnim odstinenim prave OE, cimz vznika velka sance na dokryti toho, co ostatni digi maji zahlceno prave signaly z OE. Mam tu ted Motorolu naprogramovanou na cca 1W a modlim se, aby se to nebilo se vstupem OK0H..
OK2ZO Libor/Adamov

OK2SLU
Příspěvky: 5
Registrován: sob 07. bře 2009 18:06:30
Jméno: Martin

Re: APRS v Přerově

Příspěvekod OK2SLU » pát 24. čer 2016 11:34:36

Zdravim
APRS Prerov
http://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=11&call=a ... &tail=3600
Zatím vse testuji, pozdeji planuji i Igate.
Jen me nekde v přerově "ze šuplíku" posílá pakety OK0NLL-2. To by asi nevadilo, kdyby neměl nastaveny spatne souradnice.
73 OK2SLU Martin

OK2ZO
Příspěvky: 479
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: APRS v Přerově

Příspěvekod OK2ZO » čtv 11. srp 2016 12:03:17

No, vzhledem k tomu, ze NLL-2 je OTcko, pravdepodobne OT2m? Tak ho musis napojit na konfiguracni software a vse smazat..
To neni klasicke TNC, ktere pri prepnuti do KISS prestane pouzivat HOST mod. To OT funguje vlastnim zivotem a jen vystup si muzes prepnout do KISS. Nicmene, ty OT maji docela mizerne dekodery. V OE to vyradi a preklenou starou TCM3105, pry to chodi mnohem lepe?
Nicmene na Palave je taky a chodi docela dobre. Asi to je spis dano nastavenim DMFaze a urovni..

V podstate bys mohl nastavit OT jako fill-in digi a k tomu to arduino pripojit jen jako igate. Kdybys chtel nejakou pomoc, ozvi se.
Jezdivam i kolem Prerova..
OK2ZO Libor/Adamov


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host