HW na DIGI

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

HW na DIGI

Příspěvek od OK1MX » sob 07. bře 2009 12:12:35

Hoj vespolek,
jelikož existuje hodně způsobů jak udělat DIGI a vývoj jde mílovými kroku kupředu nebylo by asi na škodu věmnit si zkušenosti s tím co provozujeme... Jak první výkop koukněte na
http://sites.google.com/site/ok1bmx/rad ... -aprs-digi kde popsal pár peaktických zkušeností s toudle krabičkou. Ještě potřebuju prokopnout "remote control" Kdyby někdo věděl jak na to, dejte vědět.
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvek od OK2ZO » ned 08. bře 2009 19:26:23

Skoda ze je to jeste porad relativne dost drahy.. UIDIGI je jeste porad levnejsi.. Pro ty, co nevi, o cem mluvim:
http://www.qsl.net/ok2kli/aprs/uidigi.htm - historicka stranka. Autorovy stranky presunuty na http://www.ir3ip.net/iw3fqg/uidigi-e.htm
OK2ZO Libor/Adamov
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvek od OK1MX » ned 08. bře 2009 21:32:55

OK2ZO píše:Skoda ze je to jeste porad relativne dost drahy.. UIDIGI je jeste porad levnejsi.. Pro ty, co nevi, o cem mluvim:
http://www.qsl.net/ok2kli/aprs/uidigi.htm - historicka stranka. Autorovy stranky presunuty na http://www.ir3ip.net/iw3fqg/uidigi-e.htm
Jo, jenže poslední dobou už se dají blbě sehnat TNC... Možná bychom je měli skoupit od "pakeťáků" Apropo, máš nějaké zkušenosti s verzí 1.9B3?
p.s. pěknej překlad... http://www.ir3ip.net/iw3fqg/uidigi-cz.htm
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvek od OK2ZO » ned 08. bře 2009 21:58:49

Preklad je hroznej, ale hodne starej..
S tou posledni verzi zkusenosti nemam, dal sem na radu Charlieho OE3KLU, ktery poradil prave verzi 18b6 jako nejstabilnejsi.. (tehdy byla teprve 19b1).
TNC2 podle me jsou, jen je potreba se poptat.. :-) Paket uz je podle me mrtvola..
OK2ZO Libor/Adamov
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvek od OK2ZO » ned 08. bře 2009 22:23:24

Jo, uz vidim i OK4PZ-2, bezici prave na mem byvalem TNC2 ;-)
OK2ZO Libor/Adamov
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvek od OK2ZO » pon 09. bře 2009 22:03:43

Jo, tohle se taky ted hodne pouziva, ale jeste sem nemel cas se tomu poradne podivat na kloub a navic nejsem Linuxar.. Nicmene misto PC - Wlan router s USB porty, na ktere pres prevodnik USB-RS232 da pripojit lecjaky modem a pak je to uz brnkacka.. Myslim Milane, ze by to vyresilo i ten tvuj remote access ;-)
http://www.aprs4r.org/cgi-bin/trac.cgi/wiki/WikiStart
OK2ZO Libor/Adamov
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvek od OK1MX » pon 09. bře 2009 22:18:12

OK2ZO píše:Jo, tohle se taky ted hodne pouziva, ale jeste sem nemel cas se tomu poradne podivat na kloub a navic nejsem Linuxar.. Nicmene misto PC - Wlan router s USB porty, na ktere pres prevodnik USB-RS232 da pripojit lecjaky modem a pak je to uz brnkacka.. Myslim Milane, ze by to vyresilo i ten tvuj remote access ;-)
http://www.aprs4r.org/cgi-bin/trac.cgi/wiki/WikiStart
jj, taky jsem o tom četl a povídali o tom kluci... problém je že nemám žádný TNC... nicméně mám jedno slíbený, Assuse mám tak tak už se na to těším až si s tim pohraju...
OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

Re: HW na DIGI

Příspěvek od OK1LOL » pon 09. bře 2009 23:17:13

S APRS4R ma momentalne nejvetsi zkusenosti Honza OK1COM. Pred nejakou dobou jsme to nainstalovali a rozbehli jako OK1KZE-2. Bohuzel to neni uplne jednoduche a bez podrobneho navodu to pro linuxoveho laika neni moc jednoduche (predbezne jsme se s Honzou domluvili, ze udelame nejaky navod). Provoz tohoto digi skoncil, kdyz si Honza asi po dvou mesicich odvezl svoji FT817 ktera tam byla jen docasne ;) . Aktualni stav KZE-2 je nesledujici: jakmile udelam kabely a zabuduju router s ruckou do bedny, tak muzeme na ostro spustit nove digi, ktere bude s novou antenou daleko lepsi nez to puvodni.

Jo a ma to jeste jednu vyhodu. TNC nemusi byt nutne TNC2, ale je odzkousene i TNC5 od DComu.
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvek od OK2ZO » úte 10. bře 2009 9:41:46

To by bylo super, kdyby byl nejaky dostupnejsi navod.. Docela me to zajima.. Fakt je, ze pokud clovek nechce mit igate, tak je porad cenove dostupnejsi a lepsi digi z Tracker2.. Charly OE3KLU je pouziva oboje a nahrazuje postupne prave UIDIGI. Nicmene OE3XLR na tom jede zatim porad a rekl bych docela dobre.
OK2ZO Libor/Adamov
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvek od OK1MX » úte 10. bře 2009 10:07:33

OK2ZO píše:To by bylo super, kdyby byl nejaky dostupnejsi navod.. Docela me to zajima.. Fakt je, ze pokud clovek nechce mit igate, tak je porad cenove dostupnejsi a lepsi digi z Tracker2.. Charly OE3KLU je pouziva oboje a nahrazuje postupne prave UIDIGI. Nicmene OE3XLR na tom jede zatim porad a rekl bych docela dobre.
No, směšuješ dvě nesouvisející věci. Tracker2 není igate, ale DIGI. Na druhou stranu finančně to také není žádná výhra, potřebuješ nějaké TNC, pakliže bys nesehnal nějaké jeté za babku, pod litr ho nepořídíš, ASSUS 500 máš za další dva litry, tak že jsi v součtu na třech, nemluvě o tom, že rozchodit toto, je mnohem náročnější než DIGI_NED. Pakliže to porovnáš s Bycomem za pár kaček a sebehoršího PC od popelnice přijde takovýto I-GATE výrazně levněji. Na druhou stranu to zase více žere, je to větší..... Podle mne není jednoznačná otázka co je nejlepší, protože pro každou konkrétní instalaci se hodí něco jiného.
Odpovědět