HW na DIGI

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
OK2ZO
Příspěvky: 479
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvekod OK2ZO » pon 11. kvě 2009 15:02:26

ok2jkd píše:no jo...cece...mas pravdu...pri tom jsem se uz kolem toho nejak ochomejtal, ale nejak jsem se toho nevsiml...tak do toho du ... test na kontaktnim poli a uvidime :)

Kdyby to tu nekdo umel vyrobit levneji nez v tom USA, bylo by to super.. ;-) Aspon jako tracker nema chybu..
OK2ZO Libor/Adamov

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: HW na DIGI

Příspěvekod OK1MJO » pon 11. kvě 2009 17:48:47

ok2jkd píše:No je to zajimavy projekt, nemas nekde odkaz na stranky toho projektu?

Zatim jsem stranky nedelal.
Cast "Atmel" delam na vedlejsak pro jednoho cloveka (mam moznost pouzit az 15000 MAC) a napadlo me to pouzit i do neceho tak divneho jako je PR, Echolink a APRS. Jinak Jirka Kliru (je z Ladvi-P8, 20 let; napsal i Lokator do Java founu) mi dal podklady, puvodne to chtel na kapesni web server/ftp.
Ale uz tak nejak nestiha. Dva odkazy vsak dat muzu:
http://www.jklir.net/?p=picwebserver
http://www.olimex.com/dev/picprojects.html

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: HW na DIGI

Příspěvekod OK1MJO » pon 11. kvě 2009 18:02:14

OK1MX píše:Nápad to není blbej... kdyby to ještě umělo APRS DIGI s IGATE, byla by to hlína. Jestli by to vyšlo na rozumný peníze, pak by to byla naprosto optimální záležitost, protože teď je nutné k ASSUSu mít ještě TNC, obávám se, že na zvukovku by ASSUS už neutálh. Kdyby se toho postavilo víc, i cena by mohla klesnout, protože by se to dalo použít nejen pro APRS, ale i pro Echolink, dal by se do toho napsat repeatermanager a převaděče by šly ovládat přes internet... a.t.d. Určitě nahoď další info, když tak založím pro tuto platformu vlastní vlákno.


Pokud existuje APRS DIGI s IGATE pod Linux, tak to pujde.
Predstav si, ze to je cele Linux a SD je harddisk c: .
V PICu je soft co "prevadi" Linux prikazy na svoje, ono v podstate existuje Linux primo do PICu.
Kazdopadne v tomto pripade jde pouze o tu SD kartu. Pokud se da maximalne mozna (PIC umi jen 2GB, ne SDHC), tak by tam slo nahrat (v podstate by v image bylo vse komplet, aby to mel uzivatel jednodussi) vsechny 3 veci soucasne: PR, Echolink a APRS DIGI s IGATE a pouhou zmenou v cfg by se starovalo co by bylo zapotrebi, ten cfg by slo editovat i pres web rozhrani.

V podstate mi slo o to, jestli se ma cenu timhle zabyvat ve volnych chvilich nebo ne. Jestli neco takoveho se uz nahodou nevyrabi hotove-seriove.

update:
Jeste mi tak proslo hlavou, ze by to slo pouzit jako TNC pres LAN. Mam program WPP, ktery mi umoznuje se pripojit na TNC pres LAN/WAN...TCP/IP.
Ciste teoreticky kdyz jede expedice/zavod vice pracovist, tak v LAN siti se vsichni muzou pripojit k tomuto "TNC" a to na nejblizsi nod.
Pripadne pres seriovku do mobilu (GPRS) a do "TNC" nahrat nejaky ovladac pro mobily. Nevim, je to jen takovej napad.

OK1MX
Příspěvky: 1073
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvekod OK1MX » pon 11. kvě 2009 21:11:40

No, DIGI s linuxem je právě v tom APRS4R (je na to vlastní vlákno) Bohužel to je ušité pro ASSUS 500gp, který je
1. poměrně drahý
2. Nemá seriák, takže musí mít USB-RS232 převodník a za ním ještě musí sedět TNC.

pakliže by tato krabička rovnou dělala igate (LAN má, linux také) a k tomu ještě uměla dělat TNC tak by to byla kujáva. Z jedné strany napájení, z druhé ETHERNET na remote control a připojení IGATE, z třetí strany PTT, audio in a audio out (případně ze čtvrté strany par bitů pro telemetrii a ze jeden či dva AD převodníky...). Myslím, že pakliže by se to rozchodilo, dal by se na tom udělat i byznys, který by minimálně pokryl náklady na vývoj a duševně potěšil tvůrce. Tohle nikdo nedělá a věřím že by se po takovéto stavebnici APRS svět utloukl.

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: HW na DIGI

Příspěvekod OK1MJO » pon 11. kvě 2009 21:56:59

OK1MX píše:No, DIGI s linuxem je právě v tom APRS4R (je na to vlastní vlákno) Bohužel to je ušité pro ASSUS 500gp, který je
1. poměrně drahý
2. Nemá seriák, takže musí mít USB-RS232 převodník a za ním ještě musí sedět TNC.

pakliže by tato krabička rovnou dělala igate (LAN má, linux také) a k tomu ještě uměla dělat TNC tak by to byla kujáva. Z jedné strany napájení, z druhé ETHERNET na remote control a připojení IGATE, z třetí strany PTT, audio in a audio out (případně ze čtvrté strany par bitů pro telemetrii a ze jeden či dva AD převodníky...). Myslím, že pakliže by se to rozchodilo, dal by se na tom udělat i byznys, který by minimálně pokryl náklady na vývoj a duševně potěšil tvůrce. Tohle nikdo nedělá a věřím že by se po takovéto stavebnici APRS svět utloukl.



Cili dle tvelo soudneho mysleni, myslis, ze bych toto mel nabidnou investorovi jako dalo vyrobek nejen pro CZ/EU, ale v ramci mezinarodniho eshopu pro celej svet, pripadne pro HAM preprodejce?
Nejsem v tomto zbehlej, jsem konstrukter...v soucasne dobe dokoncuji toto:
http://www.czfree.net/forum/showthread.php?postid=213498#post213498

Tez jsem byl od nekolika firem co delaj STA a "kabelovku" zadan jestli bych neudelal DVB-T modulator, neco jako tohle:
http://www.digizone.cz/diskuse/1697/109397/vlakno/#o109718
Investorovi se tento napad libil, uvidime jestli by slysel i na TNC-MJO.


Martin


PS: Mimochodem, Asus seriovku ma, jen ji z MB vyvest.

OK1MX
Příspěvky: 1073
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvekod OK1MX » pon 11. kvě 2009 23:23:54

No, nechť se k tomu vyjádří ostatní ale já myslím že by to bylo prudce prodejné, samozřejmě to záleží na ceně a na úrovni celistvosti (jestli to bude stavebnice, nebo i hotový výrobek) porovnám-li to co je v současné době na trhu. Shrnu-li to: bude-li to umět následující s těmito interface:

1. připojení rádia pro AX25 (mic repro, PTT (COR))
2. ETH (pro dálkovou správu (případně IGATE))
3. logické IN/OUT
4. A/D převodník
5. RS232 pro připojení GPS (NMEA)

funkce:
1. prostá DIGI
2. prostý tracker do auta (případně s využitím DIG vstupu/výstupů pro zabezpečení nebo imobilizér
3. DIGI+IGATE
4. Tracker s telemetrií, nebo s možností připojení WX stanice (W8681, WMR918....)

Myslím že hotová sestava by byla prodejná okolo 70-100 USD, stavebnice tak 40-60 USD (všechny součástky+procesor+tišťáky) Záleží jaká se tomu udělá reklama, co všechno to bude umět, odhadem bych viděl potenciál trhu tak na 50-300ks... protože v takto širokém pojetí na trhu nic není. Ale jak říkám, jsou to jen moje odhady.

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: HW na DIGI

Příspěvekod OK1MJO » úte 12. kvě 2009 5:35:20

Trochu doplnim v textu.

No, nechť se k tomu vyjádří ostatní ale já myslím že by to bylo prudce prodejné, samozřejmě to záleží na ceně a na úrovni celistvosti (jestli to bude stavebnice, nebo i hotový výrobek) porovnám-li to co je v současné době na trhu. Shrnu-li to: bude-li to umět následující s těmito interface:

Prodavalo by se to pouze jako hotovej vyrobek v krabicce se zdrojem 230/110V.


1. připojení rádia pro AX25 (mic repro, PTT (COR)) ano
2. ETH (pro dálkovou správu (případně IGATE)) ano
3. logické IN/OUT ne, pouze interni merak teploty, ale slo by vyvest ty 3 draty ven (napeti, zem, data out z cidla)
4. A/D převodník nem to je soucasti bodu 1 AD/DA 14b/48kHz, softwerove by se definovalo 1k2 AFSK ci dalsi modulace
5. RS232 pro připojení GPS (NMEA) ano, je mozno udelat 2x COM, jeden jako KISS a druhy pro NMEA
6. mozna by slo vyvest dva fousy na spinani proti gnd, imobilizer, alarm, zavora....
7. prenosny ftp/web server

funkce:
1. prostá DIGI
2. prostý tracker do auta (případně s využitím DIG vstupu/výstupů pro zabezpečení nebo imobilizér
3. DIGI+IGATE
4. Tracker s telemetrií, nebo s možností připojení WX stanice (W8681, WMR918....)
5. kompletni echolink sw+hw, audio i/o + ptt + sql pro prevadece/link radia (je v tom Linux)
6. kompletni PR nod + BBS + amprnet (vstup pres web bbs ci telnetem na nod, v menu definovatelne porty)
Myslím že hotová sestava by byla prodejná okolo 70-100 USD, stavebnice tak 40-60 USD (všechny součástky+procesor+tišťáky) Záleží jaká se tomu udělá reklama, co všechno to bude umět, odhadem bych viděl potenciál trhu tak na 50-300ks... protože v takto širokém pojetí na trhu nic není. Ale jak říkám, jsou to jen moje odhady.

Prodejni cena by mohla byt okolo 3500,- Kc. Investora zajimaj veci nad 300ks, takze i ten echolink ci ftp/web server pro ajtaky.

ok1djo
Příspěvky: 138
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: HW na DIGI

Příspěvekod ok1djo » úte 12. kvě 2009 11:07:50

OK1MX píše:... ASSUS 500gp, který
2. Nemá seriák, takže musí mít USB-RS232 převodník a za ním ještě musí sedět TNC.

500gp ma dva seriaky primo vevnitr. zapojeni seriaku viz http://oldwiki.openwrt.org/OpenWrtDocs(2f)Hardware(2f)Asus(2f)WL500GP.html#head-8c0c5262c5a79f43d67037a30331937a6f7b8628
Take jsou tam jeste dalsi dva usb porty (ne tak snadno pristupne)

ok2xdu
Příspěvky: 151
Registrován: pát 06. bře 2009 20:28:21
Bydliště: Ondratice, JN89MI
Kontaktovat uživatele:

Re: HW na DIGI

Příspěvekod ok2xdu » úte 12. kvě 2009 18:13:32

Člověk tu chvilku není a nestačí se divit. Ten Martinův nápad se mi velice líbí, ale : "Prodavalo by se to pouze jako hotovej vyrobek v krabicce" - to si myslím není úplně nejlepší nápad. Hodně amatérů si chce většinu věcí postavit sama, i když jako kit.
Další : "se zdrojem 230/110V" - proč, když mám TRX napájenej ze zdroje většinou 12 V ? Další zdroj považuju za zbytečnost, tam kde není něco mezi 5-24 V se dá použít adaptér.
A nakonec japonec..... teda cena : 3500,- ... nooooo nevim, ale Milanův odhad (hotovka 100 dolačů a kit 60) je myslím blíže realitě.

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: HW na DIGI

Příspěvekod OK1MJO » úte 12. kvě 2009 22:51:21

ok2xdu píše:Člověk tu chvilku není a nestačí se divit. Ten Martinův nápad se mi velice líbí, ale : "Prodavalo by se to pouze jako hotovej vyrobek v krabicce" - to si myslím není úplně nejlepší nápad. Hodně amatérů si chce většinu věcí postavit sama, i když jako kit.
Další : "se zdrojem 230/110V" - proč, když mám TRX napájenej ze zdroje většinou 12 V ? Další zdroj považuju za zbytečnost, tam kde není něco mezi 5-24 V se dá použít adaptér.
A nakonec japonec..... teda cena : 3500,- ... nooooo nevim, ale Milanův odhad (hotovka 100 dolačů a kit 60) je myslím blíže realitě.


O.K., mohl by tam byt klasicky napajeci konektor s 78M05D2PAK.
Jeste me napadlo udelat eventualne 2x AD/DA pro digiaudio typu WinDRM, FDMDV, DRM.
Takze by to mohlo fachat jako MicroHAM DIGIKEYER, ci jeste lepe, protoze to ma seriak, USB a LAN.

S tim KITem by to slo taky, ale ukaz mi nekoho kdo doma letuje QFN a BGA pouzdro?
Je to zvladnu, ale kdo je takhle vybaveny?
http://www.ok1mjo.com/files/gsm/gsm.html

Pokud nekdo umi Javu, tak si pres to bude moci udelat treba toto:
http://websdr.ewi.utwente.nl:8901


Zpět na “SYSOPs”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host