BRNO a APRS

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
ok2spy
Příspěvky: 19
Registrován: úte 10. bře 2009 16:22:05

BRNO a APRS

Příspěvekod ok2spy » sob 14. bře 2009 13:57:10

Ahoj,
pokryti na jizni morave je velmi slabe az zadne. V posledni dobe jsou sice velmi slabounke repeatery v Brne a okoli, ale zadne kvalitni pokryti. Rad bych toto vlakno otevrel pro rizenou komunikaci mezi vsemi zajemci o zajisteni pokryti Brna a okoli.

Aktualne diskutujeme s kluky z OK2KOJ a Vojtou OK2IGL ohledne moznosti na umisteni nodu v okoli klubovny KOJe. Pokud mate nekdo moznost instalovat repeater nekde v Lisni/ Kohoutkach/ Lesne, dejte zpravu do tohoto vlakna. Jednak at vnikne prehled a nebudujeme pripadne na malem prostoru vice repeateru, ale at muzeme vybaveni pripadne vyuzit pro nepokryte uzemi (smer Viden, Svitavy, Velke Mezirici,...).

Pokud by to bylo ku prospechu veci, muzeme se tady domluvit na osobni setkani, at se nam ledy trosku pohnou...

73

Standa, ok2spy

OK2ZO
Příspěvky: 480
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvekod OK2ZO » ned 15. bře 2009 19:48:36

Stando, DIGI je u Petra 2VOP v Kohoutovicich, ale Petr se o to nestara a bude asi uz nejakou dobu (nejakej rok) kouslej anebo vyplej.. zkusim se ho na to zeptat, jak to s nim vypada, kdyz tak ho stahnu. Ja, co jsem skoncil u ACR, jsem musel APRS na nejakou dobu opustit, ted se k tomu zase zkusim kousek vratit.
OK2ZO Libor/Adamov

ok2spy
Příspěvky: 19
Registrován: úte 10. bře 2009 16:22:05

Re: BRNO a APRS

Příspěvekod ok2spy » ned 15. bře 2009 21:16:57

Ahoj,
tohle info jsem taky dostal, udajne byl vypnut z duvodu nezajmu o APRS... Duvod je celkem jedno, pokud by ses s Petrem VOP setkal, a znovu rozjel APRS bylo by to fajn...Z Kohoutek by mohl byt slusny dosah vsemi smery. Tesim se na dalsi informace.
73
Standa

ok2slc
Příspěvky: 115
Registrován: stř 11. bře 2009 8:44:57

Re: BRNO a APRS

Příspěvekod ok2slc » pon 16. bře 2009 8:36:52

Zdravim,
jen bych chtel upozornit na dve veci ohledne tohoto UIDIGI.
Konfigurace jiz neni poplatna dobe (to se da docela dobre dalkove napravit) a antena je 4el. yagi natocena zrejme na Brno. A s VOPem jsem shodou nahod na toto tema mluvil cca pred mesicem a je ochoten to znovu spustit, takze neni potreba to nekam zatim stehovat.

OK2ZO
Příspěvky: 480
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvekod OK2ZO » pon 16. bře 2009 8:53:17

ok2slc píše:Zdravim,
jen bych chtel upozornit na dve veci ohledne tohoto UIDIGI.
Konfigurace jiz neni poplatna dobe (to se da docela dobre dalkove napravit) a antena je 4el. yagi natocena zrejme na Brno. A s VOPem jsem shodou nahod na toto tema mluvil cca pred mesicem a je ochoten to znovu spustit, takze neni potreba to nekam zatim stehovat.
Slavku, vime o tom a pisu si s Petrem ohledne dopraveni digi ke me, abych to mohl predelat a zase vratit.. Yagi byla otocena na Vysocinu, aby dosahla na Svratouch, tim bylo trochu zmenseno vyzarovani na jih. puvodne tam byla pripojena X300, nicmene propojeni vychodu se zapadem moc nechodilo, proto tam Petr daval tu Yagi. Samozrejme to byl stav nejakych 5 let z5.
OK2ZO Libor/Adamov

ok2slc
Příspěvky: 115
Registrován: stř 11. bře 2009 8:44:57

Re: BRNO a APRS

Příspěvekod ok2slc » pon 16. bře 2009 13:14:02

Libore,
ma tedy, pokud znovuozivite to UIDIGI s X300, vyznam abych se pokousel cca 20km daleko v mem QTH spoustet dalsi ?

OK2ZO
Příspěvky: 480
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvekod OK2ZO » pon 16. bře 2009 13:55:46

A jaky HW bys chtel pouzit? Navic, jakou oblast bys z tveho QTH byl schopen pokryt? Mam obavu, ze ze Zbysova to nebude mit moc smysl. Pokud mas neco modernejsiho nez UIDIGI, co nezere moc elektriky, mozna by stalo za uvahu to pouzit, nicmene nejake PC u Petra asi nebude mit moc misto. Idealni by byl treba Tracker2, nicmene je to otazka penez. 100$ neni malo. Teoreticka moznost to umistit k OK0BAB take existuje, ale musel bych to prodiskutovat s Jimem 2GTI. Preci jen mista na stozaru moc neni.Staci, ze tam jedou uz krome prevadece 2 echolinkove gatewaye. Pokud bychom meli neco malinkeho, da se to schovat do bedny k jine technologii. V kazdem pripade by nebylo od veci mit jeste nekde jeden meziskok, nejlepe zapadnim smerem. Preci jen je Brno trochu schovany za Vysocinou a Drahanama, takze neustale je trochu problem s blanenskem. Snad to dosahne aspon na Suchy vrch, i kdyz je hodne daleko, F-ko tu slyset je, takze OK0BBF-2 by mohla byt cesta. Nicmene stale vidim spis jako schudnejsi cestu do OE, kde je Igate fura.
OK2ZO Libor/Adamov

OK1MX
Příspěvky: 1076
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvekod OK1MX » pon 16. bře 2009 14:25:16

Nechci Vám do Vašich moravských záležitostí kecat, jen bych k tomu připomněl dvě věci.
1. Bylo by mnohem užitečnější zkusit (byť za pomoci Yagi) skočit na BBF, než spoléhat na i-gate. Pakliže byste si v Brně nastavili WIDE1-1, WIDE2-2 budete vidět přes BBF až v Praze a naopak Vy uvidíte v Brně cvrkot z Čech, přes Rakousko to ale už nedoskáče a spoléhat na to že to vyleze s I-GATEu není optimální, protože je to pak oblkopeno v {} a je tam problém s DUPE rámci a konfigurací té které I-gate. Samozřejmě z pohledu aprs.fi a FINDU to není problém.
2. Digi není nikdy dost, i kdyby to mělo být v údolí. V Praze jsou KYU-2, LOL-2, DWW, RQ-2 a připravuje se KZE-2 a když se vhodně nastaví je to i tak udržitelné. Tak že když někdo DIGI chce postavit, zásadně bych to vítal, ať už je to kdekoli. Samozřejmě se naskýtá otázka, když už je HW k dispozici, jestli by se pro něj nenašlo lepší QTH... Ale rozhodně bych otázku nestavěl do pozice.... chci postavit DIGI, má to smysl... Ano má, vždycky! Pouze pak možná otevřít diskusi... hele, místo toho abys to měl doma, co kdyby to bylo na tomdle kopci...

ok2slc
Příspěvky: 115
Registrován: stř 11. bře 2009 8:44:57

Re: BRNO a APRS

Příspěvekod ok2slc » pon 16. bře 2009 14:56:53

Já bych použil z důvodu dostupnosti a také energetické náročnosti UIDIGI. Pokud bych měl nějakou "novou" (původní je cca 5 let stará) konfiguraci, je to otázka jednoho víkendového odpoledne. Otázkou však zůstává kterou verzi použít, protože pokud si dobře pamatuji tak tuším s ver. 1.8 byly problémy že to z nějakého důvodu neopakovalo některé rámce které to podle nastavení opakovat mělo. Údajně měl být problém s českým klonem TNC2, ale toto se mě osobně moc nezdá. A pokud by byla nutnost použít digi + igate, tak mám možnost (asi jako každý) to připojit k internetu, ale to už by bylo o jiném HW.

ok2spy
Příspěvky: 19
Registrován: úte 10. bře 2009 16:22:05

Re: BRNO a APRS

Příspěvekod ok2spy » pon 16. bře 2009 15:28:11

OK2ZO píše:A jaky HW bys chtel pouzit? Navic, jakou oblast bys z tveho QTH byl schopen pokryt? Mam obavu, ze ze Zbysova to nebude mit moc smysl. Pokud mas neco modernejsiho nez UIDIGI, co nezere moc elektriky, mozna by stalo za uvahu to pouzit, nicmene nejake PC u Petra asi nebude mit moc misto. Idealni by byl treba Tracker2, nicmene je to otazka penez. 100$ neni malo. Teoreticka moznost to umistit k OK0BAB take existuje, ale musel bych to prodiskutovat s Jimem 2GTI. Preci jen mista na stozaru moc neni.Staci, ze tam jedou uz krome prevadece 2 echolinkove gatewaye. Pokud bychom meli neco malinkeho, da se to schovat do bedny k jine technologii. V kazdem pripade by nebylo od veci mit jeste nekde jeden meziskok, nejlepe zapadnim smerem. Preci jen je Brno trochu schovany za Vysocinou a Drahanama, takze neustale je trochu problem s blanenskem. Snad to dosahne aspon na Suchy vrch, i kdyz je hodne daleko, F-ko tu slyset je, takze OK0BBF-2 by mohla byt cesta. Nicmene stale vidim spis jako schudnejsi cestu do OE, kde je Igate fura.

Ahoj,
doma mi lezi bila hul (myslim, ze italske provenience) - cca 3 metry dlouha, kterou dam do placu pro APRS v Brne. Staci rict a dovezu ji na spravne misto ;)
Mam ji nachystanou prave pro tento ucel, takze se prosim pripadne ozvete.
73
Standa


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti