BRNO a APRS

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Odpovědět
ok2spy
Příspěvky: 21
Registrován: úte 10. bře 2009 16:22:05
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od ok2spy » sob 28. bře 2009 14:23:46

OK2ZO píše:videl sem, nicmene ted nevim, kde bude chyba.. Jestli nemas chybu v nastaveni trackeru.. Signal sem slysel az v Mikulove na handku v aute..
Co tam vubec pouzivas za radio a antenu? Doufam, ze ne handku s gumisvindlem pohozenou v aute, i kdyz by tomu vse nasvedcovalo..

Jeste, ze tu tvou poznamku necetl Milan ok2IMH...je to jeho vybavicka (bendix s unitrackem), ja dodal pouze antenu a koax.
2spy
Milan, OK2IMH
Příspěvky: 5
Registrován: pát 06. bře 2009 18:34:17
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od Milan, OK2IMH » ned 29. bře 2009 14:01:17

Ahoj Stando, já si vůbec nedělám iluze o tom Bendixovi..pokud jsem to při zapůjčení nezdůraznil dostatečně silně, opakuji - ber to jako nouzové a dočasné řešení. Otázkou je, zda by to třeba nepotřebovalo trochu "poladit", co se např. modulace týká..Nejsem si jistý, že je to optimální..
BTW - na Kubánkově už běží DIGI s OT2M s novým nastavením, tak bude potřeba si v autě změnit nastavení cest v Unitracku (viz info v článku Milana MX)...jinak totiž nebudeš procházet :-(..
Po odzkoušení se ještě rozhodneme, jestli a ev. co udělat s Kelčákem, aby byl taky "světový", hi..
ok2spy
Příspěvky: 21
Registrován: úte 10. bře 2009 16:22:05
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od ok2spy » ned 29. bře 2009 23:14:19

Milan, OK2IMH píše:Ahoj Stando, já si vůbec nedělám iluze o tom Bendixovi..pokud jsem to při zapůjčení nezdůraznil dostatečně silně, opakuji - ber to jako nouzové a dočasné řešení. Otázkou je, zda by to třeba nepotřebovalo trochu "poladit", co se např. modulace týká..Nejsem si jistý, že je to optimální..
BTW - na Kubánkově už běží DIGI s OT2M s novým nastavením, tak bude potřeba si v autě změnit nastavení cest v Unitracku (viz info v článku Milana MX)...jinak totiž nebudeš procházet :-(..
Po odzkoušení se ještě rozhodneme, jestli a ev. co udělat s Kelčákem, aby byl taky "světový", hi..
Ahoj Milane,
spise se obavam, ze je to profilem terenu, zkousel jsem si nasimulovat pres www.vyskopis.cz trasu signalu k sobe na jih od Brna a vypada to, ze je to ten pravy duvod. Jel jsem ted na sever nad Brno a pokryti az na misto cesty.
Diky za info o nastaveni unitraku, ozvu se :-)
Standa
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od OK2ZO » pon 30. bře 2009 15:30:33

Ono to vypada spis na to, ze provoz je velmi silny a signaly z OE taky. Navic 3 skoky do Inetu nekdy ani nestaci. Sledoval jsem te, jak jedes po Brne, Pakety se vysilaly, RKB opakoval a do netu ani nedorazily. Bude to chtit vice fill-in digi po okoli, nejlepe tu Palavu, kde by melo byt OE aspon trochu odstineny vezi..
OK2ZO Libor/Adamov
ok1mx
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od ok1mx » pon 30. bře 2009 19:49:33

OK2ZO píše:Ono to vypada spis na to, ze provoz je velmi silny a signaly z OE taky. Navic 3 skoky do Inetu nekdy ani nestaci. Sledoval jsem te, jak jedes po Brne, Pakety se vysilaly, RKB opakoval a do netu ani nedorazily. Bude to chtit vice fill-in digi po okoli, nejlepe tu Palavu, kde by melo byt OE aspon trochu odstineny vezi..
No, neznám přesně lokální podmínky v okolí Brna, ale myslím, že by to chtělo někde v okolí udělat (třeba z APRS4R) I-GATE, aby to inetu nemuselo skákat přes OE. Jak to tak poslední dobou sleduji, tak si myslím, že cílový stav APRS v OK by měl být takový, aby z kteréhokoli místa nebylo do igate dále než na dva skoky.
ok2xdu
Příspěvky: 151
Registrován: pát 06. bře 2009 20:28:21
Bydliště: Ondratice, JN89MI
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od ok2xdu » pon 30. bře 2009 20:36:57

OK1MX píše:No, neznám přesně lokální podmínky v okolí Brna, ale myslím, že by to chtělo někde v okolí udělat (třeba z APRS4R) I-GATE, aby to inetu nemuselo skákat přes OE. Jak to tak poslední dobou sleduji, tak si myslím, že cílový stav APRS v OK by měl být takový, aby z kteréhokoli místa nebylo do igate dále než na dva skoky.
Ahoj Milane,
dneska sem se rozhodl, že na Drahanech bude APRS4R. Myslíš, že by to bylo řešení ? Net tam je, akorát bych potřeboval vědět jaký je na i-gate zhruba trafic. Ale mám problém, nemám toho Asuse. Poradíš, pomůžeš ?
Dík.
Jirka ok2xdu
ok1mx
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od ok1mx » pon 30. bře 2009 21:32:47

ok2xdu píše:
OK1MX píše:No, neznám přesně lokální podmínky v okolí Brna, ale myslím, že by to chtělo někde v okolí udělat (třeba z APRS4R) I-GATE, aby to inetu nemuselo skákat přes OE. Jak to tak poslední dobou sleduji, tak si myslím, že cílový stav APRS v OK by měl být takový, aby z kteréhokoli místa nebylo do igate dále než na dva skoky.
Ahoj Milane,
dneska sem se rozhodl, že na Drahanech bude APRS4R. Myslíš, že by to bylo řešení ? Net tam je, akorát bych potřeboval vědět jaký je na i-gate zhruba trafic. Ale mám problém, nemám toho Asuse. Poradíš, pomůžeš ?
Dík.
Jirka ok2xdu
Teď nevím, jaký traffic myslíš? Jako na TCP/IP objem dat, nebo jak to zatíží APRS na 144,8? Jinak toho ASSUSe mají v každé trafice, chce to hledat kde je za nejlepší peníze. napr. http://www.czechcomputer.cz/product_doc ... 2204A.html Pomocí toho APRS4R je to takové pěkné kompaktní řešení, leč nemyslím, si, že by bylo nejlevnější. V současné době se dají sehnat za sranda prachy notebooky s rozkoplym displejem. (koupil jsem v Holicích ACERa za 600kč) Při instalaci připojíš externí monitor, pak tam budeš přistupovat přes VNC, nebo RDE a máš vystaráno. Můžeš použít TNC, nebo možná i Bycom.

Výhody: můžeš použit jakýkoli SW (DIGI_NED pod DOSem, pod Linuxem) X-APRS... a vše co kdo kdy na PC patformě vyvine, máš k dispozici obykle i přímo ser. port
Nevýhody: je to větší, víc to žere (ten ACER po dopojení displeje žere 18W, Assus okolo 4W
ok2xdu
Příspěvky: 151
Registrován: pát 06. bře 2009 20:28:21
Bydliště: Ondratice, JN89MI
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od ok2xdu » pon 30. bře 2009 21:51:12

Trafic myslím směrem do netu. No a počítač tam nechci, špatny skušenosti z doby provozu packetu (OK0NK). V boudě je v zimě až -20 a v létě i +45 a to nedělá moc dobře klasickejm PC. S tím asusem to není tak jednoduchý. Skoušel sem obvolat pár firem a známejch co se tím živí a nikdo nemá ten potřebnej typ. Tam je potřeba WL-500gp že jo ? Nebo se dá použít i nějakej jinej ?
2xdu
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od OK2ZO » pon 30. bře 2009 21:54:08

OK1MX píše:[No, neznám přesně lokální podmínky v okolí Brna, ale myslím, že by to chtělo někde v okolí udělat (třeba z APRS4R) I-GATE, aby to inetu nemuselo skákat přes OE. Jak to tak poslední dobou sleduji, tak si myslím, že cílový stav APRS v OK by měl být takový, aby z kteréhokoli místa nebylo do igate dále než na dva skoky.
RKB je nakonfigurovan i jako Igate.. Sice servery jsem ponechal defaultni (DL, HB9), ale ve sve podstate je to uplne jedno. Jedine, co ted chybi je jen pripojit kabel.. To ale visi na VOPovi..
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od OK1COM » pon 30. bře 2009 23:10:20

ok2xdu píše: Ahoj Milane,
dneska sem se rozhodl, že na Drahanech bude APRS4R. Myslíš, že by to bylo řešení ? Net tam je, akorát bych potřeboval vědět jaký je na i-gate zhruba trafic. Ale mám problém, nemám toho Asuse. Poradíš, pomůžeš ?
Dík.
Jirka ok2xdu
Jukni treba na http://germany.aprs2.net:14501/ tam mas podrobnou statistiku.

14580 77.78.70.29:1235 OK1KZE‑1 Yes aprs4r 1.0.2 p/OK* b/OK* 21h40m36.795s 5,533 10,688 480,846 1,111,768 49 113 00.315s 0 0

Za poslednich cca 22hod 1MB = 0,11 kbps. Ale mam tam nastaveny filtr OK*.
Hodne zalezi na tom filtru! Treba DF0UK‑15 ma m/5000 (do 5000km) a za posledni 3 dny tam ma 180 MB, coz je stejne nejakych 6 kbps.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti