BRNO a APRS

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Odpovědět
ok2bkr
Příspěvky: 53
Registrován: pát 03. dub 2009 10:01:00
Bydliště: Brno

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od ok2bkr » sob 26. zář 2009 21:58:16

Zdravím všechny,
dneska jsem trochu otestoval průjezd Brnem na kole. V batohu byla VX8R na plný výkon.
Beacon nejprve po 1min, později po 5min kvůli baterce.
Výsedek je na aprs.fi, OK2BKR-7
Trasa: Soběšice - Obřany - městem kolem řeky směrem na jih až na Křenku, šalinou 8 do Líšně,
sjezd do Mariánského údolí, průjezd do Ochozu, pak Kanice - Řícmanice - Bílovice - Obřany, a tam zdechla baterka :(
Překvapilo mě, že v Mariánském údolí mám "zásah", a naopak totální výpadek kolem Ochozu a až do Brna...
Uvažoval jsem nad Fill-In v Soběšicích, ale nevím jestli by měl smysl.
Jirka
Jirka / Brno
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od OK1MJO » ned 27. zář 2009 22:09:20

Gratulace, velice efektni presentace.
http://www.ok0bez.com/files/aprs/OK0BKR-7.jpg
Presne takhle by to melo jednou vypadat na celem uzemi OKOM.
Az opravim TNC na mem OK1OEM-1, tak to bude takto suprove i u nas.
Petr OK1MGJ-2 rozchodi DIGInu v Chomutove a ja v Zatci OK1OEM-1 a jelikoz je to vse v "rovine" severoceske hnedouhelne panve, tak pokryti bude super i na rucku jako u vas v Brne.
Az vam v te zatacce pred Vidni zavidim :D

Ludek OK7RB se snazi v Jesenici u Rakovnika, takze jednou..mozna uz pred vanocema to u nas pujde vsude na rucku taky.
viewtopic.php?f=4&t=196


Pro info jak to v nasi oblasti vypada pomuzou toto video z Dlouhe Louky:
http://www.youtube.com/watch?v=dc-yYdNeUAY
A tez fotky:
http://www.ok0bez.com/files/foto_130820 ... 082009.jpg

Za mnou je videt, ze je to u nas rovina mezi Kadani, Zatcem, Lounama, Mostem a Chomutovem.
http://www.ok0bez.com/files/1-old.jpg
Na severovychode to akorat blokuje Ceske stredohori:
http://www.ok0bez.com/files/3-old.jpg
Do Chomutova je opticka viditelnost:
http://www.ok0bez.com/files/4-old.jpg

Takze Ludkovi (OK1RMR-1), Petrovi (OK1MGJ-2) a me (OK1OEM-1) drzte palce s rozchozenim APRS bodů.

73! Martin
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od OK2ZO » pon 28. zář 2009 11:16:52

ok2bkr píše: Uvažoval jsem nad Fill-In v Soběšicích, ale nevím jestli by měl smysl.
Jirka
Ahoj,
Jestli mas nekde dobrou polohu, urcite by to bylo lepsi nez v tech Reckovicich. Nebyl by problem to presunout a muze byt klidne jako WIDE digi!
OK2ZO Libor/Adamov
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od OK2ZO » pon 28. zář 2009 11:16:53

ok2bkr píše: Uvažoval jsem nad Fill-In v Soběšicích, ale nevím jestli by měl smysl.
Jirka
Ahoj,
Jestli mas nekde dobrou polohu, urcite by to bylo lepsi nez v tech Reckovicich. Nebyl by problem to presunout a muze byt klidne jako WIDE digi!
OK2ZO Libor/Adamov
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od OK2ZO » úte 29. zář 2009 18:37:16

Tak nam nejak umrelo OK0BH-2. Takze trpelivost, snad se tam nejak v dohledne dobe dostanu.. predpokladam tak pojistku ve zdroji.. Kdyz uz tam budu, trochu snizim vykon. Posledne jsme tahali tzv. "za spatny drat" ;)
OK2ZO Libor/Adamov
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od OK2ZO » čtv 01. říj 2009 13:51:15

Tak nakonec byl ten OT2m nejak kousnuty.. Doufam, ze to byla jen nahoda.. Kdyby se to melo co mesic opakovat, tak by se muselo udelat nejake opatreni na resetovani..
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
ok2vop
Příspěvky: 85
Registrován: pát 03. dub 2009 21:53:44

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od ok2vop » stř 07. říj 2009 21:44:58

Lidi, domluvil jsem se s 2SLC predbezne na obhlidce lokace Vinohrady, coz by byl uplne super site na dokonceni pokryti Brna a vytvoreni urcite redundance...

Pujdu se tam podivat a vytvorit si nejakou predstavu o prostorovych moznostech, predpokladam, ze bych vytvoril i nejake fotky.

Co ale potrebuju od nekoho jineho je dodani hotoveho zarizeni "na klic". Cili jednak navrhnout, co by tam mohlo byt za zarizeni jak TRX (mam tu funkcni vrak YAESU FT-50R, Pout 5W pokud by byl rozumne chlazeny) tak i modem... vzhledem k omezene moznosti to chodit restartovat se primlouvam za nejake odzkousene stabilni reseni i za cenu, ze toho nebude umet treba tolik, co jina zarizeni... i-gate zde neni nutny a bylo by zbytecne zdimat z 2SLC jeste i zajisteni netu (mame tu OK2RKB a predpokladam, ze prave tento novy bod by pri vypadku 2RKB zajistil skok na nejaky nebrnensky iGate, za druhe pokud budu mit HW tak planuji umistit jeste jeden site do centra Brna vc. iGate...) Ale take je potreba nekoho, kdo jednotlive dily zajisti a pak nekoho, kdo z toho udela ono reseni "na klic", tedy proste krabici, ktera se jen prinese, pripoji do 230V a pak jeste ANT a kus svodu...

Predpokladam, ze by pak zarizeni neslo call OK2SLC... Pokud vsak Slavek z nejakeho duvodu nebude chtit, budeme muset najit dalsiho dobrovolnika nebo v ramci pravidel pro udelovani SSID namnozit dalsi vyskyt OK2RKB...
OK2VOP Petr / Brno - Kohoutovice, cosysop APRS digi OK2RKB
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od OK2ZO » čtv 08. říj 2009 16:02:35

Ja myslim, ze Slavek neco ma uz hotoveho. Pokud ne, muzem neco dat dohromady. Pokud z RKB-1 vezmem tu mou TNC2 a dame tam VOPovu TNC5, tak uz staci jen radio, treba i od Milana MX a nejakou antenu..
OK2ZO Libor/Adamov
ok2bkr
Příspěvky: 53
Registrován: pát 03. dub 2009 10:01:00
Bydliště: Brno

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od ok2bkr » čtv 08. říj 2009 22:45:33

OK2ZO píše:Ja myslim, ze Slavek neco ma uz hotoveho. Pokud ne, muzem neco dat dohromady. Pokud z RKB-1 vezmem tu mou TNC2 a dame tam VOPovu TNC5, tak uz staci jen radio, treba i od Milana MX a nejakou antenu..
Muzu nabidnout bilou hul (vyrobce ani typ uz si nepamatuji, ale ma vic nez 2 metry, a je zakoncena std. PL konektorem).
Akorat ji musim dopravit do Brna z druheho QTH, coz nebude hned, protoze se nevejde do auta...
OK2VOP píše: Predpokladam, ze by pak zarizeni neslo call OK2SLC... Pokud vsak Slavek z nejakeho duvodu nebude chtit, budeme muset najit dalsiho dobrovolnika nebo v ramci pravidel pro udelovani SSID namnozit dalsi vyskyt OK2RKB...
Klidne propujcim svoji call, kdyz bude potreba. RKB a BKR k sobe celkem pasuje :lol:
Jirka / Brno
Uživatelský avatar
ok2vop
Příspěvky: 85
Registrován: pát 03. dub 2009 21:53:44

Re: BRNO a APRS

Příspěvek od ok2vop » pát 09. říj 2009 1:53:19

OK2ZO píše:Pokud z RKB-1 vezmem tu mou TNC2 a dame tam VOPovu TNC5, tak uz staci jen radio, treba i od Milana MX a nejakou antenu..
No když to Libore hardwarove nachystas tak, ze to jen poprepojuju a ono to pojede, tak OK... Uz jsem ti to TNC donesl...?
OK2BKR píše:Muzu nabidnout bilou hul (vyrobce ani typ uz si nepamatuji, ale ma vic nez 2 metry, a je zakoncena std. PL konektorem).
Akorat ji musim dopravit do Brna z druheho QTH, coz nebude hned, protoze se nevejde do auta...
Toto samozrejme velmi vitame! Zrovna u ANT jsme vahali, zda ji nejit koupit, ale pekelne by to prodrazilo celou akci...

Trochu jsme se s Liborem 2ZO zabyvali teoretickym APRS RF Planningem (vice viz viewtopic.php?f=5&t=188) a pokud bychom Vinohrady rozbehli, tak jako WIDE a to by znamenalo, ze 2GA a pak i vsechny dalsi nove stanice v Brne by pak sly uz do FILL-IN rezimu. Tim by byla zajistena RF zaloha OK2RKB jakozto hlavniho brnenskeho APRS bodu. Jeste je potreba zajistit zalohovani i-gate, protoze neuvazujeme o zrizeni i-gate primo na Vinohradech, ale to je relativne mensi problem.

Proc to pisu? Mj. proto, ze v ramci RF Planningu jsme uvazovali i o tom, jaka tam bude ANT - v zasade jsou 2 varianty:
a) pro dosazeni maximalni miry redundance vuci OK2RKB by bylo dobre mit tam v zasade stejnou (vsesmerove vyzarujici) ANT, aby v pripade vypadku OK2RKB mohly Vinohrady prevzit veskery provoz s co nejpodobnejsim pokrytim; = vsesmerova ANT
b) nabizi se vyuzit lokalitu pro rozsireni pokryti smerem na sever (okr. Blansko), ktere je dnes APRS nejslabsim mistem JM kraje; = smerova ANT

Obe varianty maji sva pro a proti. Napr. to, ze smerovku (1KRC) tam budeme mozna hur umistovat, ale mame ji k dispozici. Nebo to, ze Blanensko je opravdu spis nepokryte nez pokryte, ale nejsem presvedcen, ze by to Vinohrady zrovna nejak vytrhly. Atd.

Kazdopadne stale hledame predevsim od JM APRS HAMs jakoukoliv materialni i manualni pomoc pri vystavbe tohoto i dalsich sites. O zajistovani lokalit a organizacni praci se uz nejak postaram. A Brno bude nejvystavnejsi APRS lokalitou v OK...!!! :D

Ted to jeste chce co nejvic mobilnich stanic, abychom se mohli kochat, jak nam to chodi... :D
OK2VOP Petr / Brno - Kohoutovice, cosysop APRS digi OK2RKB
Odpovědět